Perly juhočínskych provincií

Perly juhočínskych provincií

Obrovitánska krajina, akou je Čína, sa nedá obsiahnuť počas jednej cesty. A zrejme ani počas jedného života. Peking, Šanghaj či Si´an pozná takmer každý, ale počuli ste už o čínskych miestach, akými sú Kunming, Lijiang, Guilin alebo Zhangjiajie? Nie? Tak potom ste v tomto blogu správne! Vyberme sa totiž pohľadať najkrajšie perly južnej Číny, ktoré môžete vidieť aj na našom BUBO zájazde.

Vyberme sa v tomto blogu pohľadať najkrajšie a najzaujímavejšie miesta južnej Číny. Nazrime do provincií akými je Yunnan, Guizhou, autonómna provincia Guangxi alebo Hunan a objavme prečo sa sem oplatí cestovať!

1. Kunming (Yunnan) #

Hlavné mesto čínskej provincie Yunnan je obrovská metropola na juhu krajiny, no stále leží v tieni známych čínskych miest. Mesto večnej jari, ako sa Kunming prezýva, v sebe ukrýva takmer 6 miliónov duší. No v miliardovej Číne to stačí na to, aby uzatváralo prvú dvadsiatku najľudnatejších čínskych miest.

Kunming je mesto, ktoré možno nebude najznámejšie vďaka pamiatkam, ale očarí vás atmosférou. To pochopíte hneď ako sa vyberiete k námestiu Jinbi, vedľa ktorého je stará štvrť pretkaná uličkami a obchodíkmi. Môžete si tu kúpiť čaj, suveníry alebo sa len tak poprechádzať a zistiť ako Kunming žije.

Podvečer sa neďaleko od námestia v blízkej štvrti stretávajú stovky ľudí, ktorí prišli za jedlom. Nájdete tu totiž ulicu posiatu stánkami či neveľkými podnikmi s dokonalými čínskymi jedlami. Kunming je aj miestom gastronomických zážitkov, medzi ktorými vynikajú „rezance cez most“ s príbehom. Na stôl dostanete vývar, rezance, niekoľko ingrediencií a všetko si to pekne sami pripravíte.

Kunming má v zálohe aj miesto pre tých, ktorí milujú pamiatky. Je ním Zlatý chrám, ktorý je v skutočnosti z bronzu, no prischla mu prezývka, ktorú tu ľudia poznajú dodnes. Tu sa dozviete legendu o tom, prečo sa tu objavilo toľko bronzu a ak budete mať, môžete si v parku zacvičiť či zatancovať s miestnymi.

3 fotografie

Kunming je metropolou južnej Číny

2. Dali (Yunnan) #

Skvelým a historickým miestom južnej Číny je aj Dali, ktoré u nás takmer nikto nepozná. Leží na brehu jazera Erhai a obklopujú ho krásne hory. Dali má dnes moderné centrum, no zaujímavé nie je, tak sa vyberte niekoľko kilometrov na sever, kde čaká historické centrum.

Ikonou starého mesta je areál s tromi vzácnymi pagodami. Pagoda Qianxun, teda najvyššia z trojice (meria 69,6 metra!) pochádza ešte z 9.storočia a hoci sa týmito miestami prehnalo viacero zemetrasení, s pagodou to ani nepohlo.

Vydajte sa na prehliadku areálu tak, že sa najprv odvezte k chrámovému komplexu Chongsheng. Pred dvadsiatimi rokmi prešiel komplexnou rekonštrukciou a dnes z neho cítiť závan čínskej rozprávky. Tým skutočným pokladom sú však pagody. V parku objavíte miesto (alebo vás k nemu BUBO sprievodca privedie), kde si viete pagody odfotiť s krásnym odleskom na brehu malého jazierka.

Ak by ste si však mysleli, že Dali má v sebe iba pagody, mýlili by ste sa, pretože staré mesto Dali patrí k najpríjemnejším prekvapeniam južnej Číny. Vojdite za kamennú bránu a nechajte sa unášať ruchom starých uličiek, ktoré lemujú starobylé domy s tradičnými detailmi. Ochutnajte koláčiky plnené kvetmi, dajte si známy yunnanský hot pot s hríbmi, dúšok čaju Pu-Erh a objavte mesto, o ktorom ste možno nikdy nepočuli, ale hlboko sa zapíše v pamäti.

3 fotografie

Dali možno nepatrí medzi najznámejšie miesta Číny, ale je unikát

3. Shilin (Yunnan) #

Počuli ste už o kamennom lese? Čína je doslova nasiaknutá príbehmi, mýtmi a legendami, no niektoré miesta sú naozaj skutočné. Necelých sto kilometrov od Kunmingu môžete byť súčasťou kamenného lesa aj vy. Stačí prísť a vydať sa na prechádzku miestami, kde okolo vás vyrastá unikátne a fantastické kamenné ihlice. Niet divu, že toto miesto je zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO a už vôbec vás ani neprekvapí to, že v BUBO ho nikdy na našej ceste južnou Čínou nevynecháme.

Shilin je zhluk pahorkov posiatych kamennými vežami. Občas si poviete, že ste v tureckej Kapadokii, inokedy zase hľadíte na jazierko ukryté medzi kamennými stenami a myslíte si, že ste v rozprávke. Realita a sen sa tu prelína každým krokom.

Vylezte na vyhliadku, aby ste si spravili predstavu o veľkosti tohto miesta a napokon zapojte fantáziu a skúste v kamennom lese nájsť roztrúsené siluety zvierat či bizarných útvarov. Našli ste krásneho slona? Na jar je Shilin farebný, posiaty rozkvitnutými stromami a vôňami. Čína nie je len o histórii či pamiatkach, ale aj o unikátnych, prírodných miestach.

3 fotografie

Shilin alebo kamenný les patrí k prírodným ťahákom južnej Číny

Ktoré pamiatky pod patronátom UNESCO sú podľa BUBO tie naj? Prečítajte si náš blog Najkrajšie (UNESCO) pamiatky.

Počas prechádzky v kamennom lese Shilin sa vám naskytnú takého scenérie.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

4. Lijiang (Yunnan) #

Aké je najkrajšie mesto miliardovej a obrovskej krajiny? Každý vám zrejme povie niečo iné, no ak sa započúvate do odpovedí, veľakrát sa medzi nimi objaví práve mestečko Lijiang v čínskom Yunnane.

U nás v strednej Európe je takmer absolútne neznáme, no medzi našimi BUBO špecialitami na Čínu sa zhodneme, že Lijiang je skutočným víťazom. Je to totiž Čína z rozprávok, kde ešte stále bije duša zabudnutých stáročí. Na prvý pohľad vás očarí poloha mesta, pretože na periférii moderného Lijiangu sa dvíhajú zasnežené hory, ktoré hravo preťali výšku 5000 metrov na morom.

Lijiang má v sebe moment prekvapenia. Vedeli ste, že je to pekné miesto, čakali ste to, podvedome ste sa na to pripravili, no keď sa ocitnete medzi staručkými fasádami, dostane vás. Kam sa pozriete, tam na vás kričia odlesky stredovekej Číny, trochu zaobalené do moderného šatu. Vydajte sa na prechádzku Lijiangom bez toho, aby ste museli škrtať jeho pamiatky. Najlepšie je vojsť do každej z bočných uličiek, kráčať až kým sa vám bude chcieť a potom sa len otočte a inou cestičkou kráčajte nazad.

Lijiang sa škriabe na pahorok a práve tam objavíte zopár zaujímavých kaviarničiek. Sadnite si na kávu, kvalitný čaj alebo pohár vína a nechajte sa unášať pohľadom nad strechy starého mesta. Počkajte si v Lijiangu na tmu. Rozsvietia sa svetlá, odrážajú sa na námestiach či v kamenných uličkách a znásobujú romantiku celého mestečka. Tak čo, aj vy si myslíte, že bude najkrajším v Číne?

3 fotografie

Lijiang je najkrajším miestom južnej Číny

Historické centrum Lijiang
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

5. Huangguoshu (Guizhou) #

Čínska provincia Guizhou nepatrí medzi najznámejšie miesta v obrovskej krajine, ale práve v tom sa skrýva jej obrovská výhoda. Keď sa dozviete, že tu leží najvyšší vodopád celej Číny, nebudete prekvapení? Presne za ním sa treba vybrať, ak milujete prírodné pamiatky.

Huangguoshu leží v centrálnej časti provincie južne od hlavného mesta Guiyang, neďaleko mesta Anshun, ktoré je často vnímané ako vstupná brána k vodopádom. Tu v Huangguoshu na vás čaká obrovský prírodný park. Môžete kráčať cestičkami k rieke, na konci ktorej bude stáť poriadny vodopád. Ak ste tu ocitnete medzi májom a októbrom, teda v období, kedy je viacej dažďu, pripravte sa na to, že vodopád bude plný vody a budete ho počuť už z diaľky.

Aj mimo tohto obdobia vás tu čaká poriadna masa vody. Veď si len predstavte, že voda tu v Huangguoshu padá z výšky 74 metrov! Samotný vodopád je široký dokonca 81 metrov a to si len ťažko predstavíte, ak to nevidíte na vlastné oči. Viete čo je na tomto mieste však najunikátnejšie? Môžete sa pozrieť dokonca za vodopád a prejsť sa cestičkou. Budete síce trochu mokrí, ale s obrovským zážitkom!

3 fotografie

Huangguoshu je najväčším vodopádom celej Číny

6. Guilin (Guangxi) #

K najkrajším zážitkom južnej Číny patrí mesto Guilin v autonómnej provincii Guangxi. Možno ani nie mesto samotné, hoci aj to vie zaujať svojou Slnečnou a Mesačnou pagodou v centre mesta.

Guilin je rušné centrum, kde nájdete všetko od zaujímavých miest cez čajové plantáže až po bary, vynikajúci streetfood a napokon aj zopár pamiatok. To, čo však z Guilinu robí fantastické miesto je rieka Li, ktorá sa mestom kľukatí. Stačí nasadnúť v Guiline na loďku a vydať sa po rieke Li na niekoľko hodinovú plavbu. Vtedy spoznáte, aká nádherná krajina je všade naokolo.

Ak poznáte vietnamský Ha Long alebo Ninh Binh, tak veľmi podobný typ krajiny má aj Guilin, no všetci hovoria, že je to tu ešte rozprávkovejšie! Nielen my v BUBO, ale aj staré čínske príslovie hovorí:

Scenérie Guilinu sú najkrajšie na svete, ale scenérie v Yangshuo sú najkrajšie v Guiline.

Scenérie v Yangshuo sú najkrajšie v Číne, no musíte mať štastie, aby ste mali ideálne počasie na fotku.
Foto: archív BUBO — BUBO

Presne preto aj my vždy smerujeme loďkou do mestečka Yangshuo. Kým sa tam však loďka dostane, prejdú takmer štyri hodiny a každú minútu sa niečo naokolo deje. Nádherné vápencové skaly tvoria hradby, inokedy len vystreľujú do výšky, inde sú nižšie a krásne zapadajú do krajiny, vedľa sa zase snažia držať nebo na svojich pleciach. Celú plavbu budete na loďke prikovaní na palube a sledovať krásu tejto krajiny. Loďka zastaví v mestečku Yangshuo a napokon sa ním prejdite a objavte jeho zákutia.

3 fotografie

Plavba po rieke Li má svoju mágiu

7. Longsheng (Guangxi) #

To, že sa ryža spája s Čínou vie absolútne každý, dokonca aj ten, kto by túto obrovskú krajinu nevedel trafiť na mape sveta. Je iné jesť kopček ryže a iné je kráčať po najkrajších ryžových políčkach Ázie. Ležia tu v provincii Guangxi severne od Guilinu a ak v južnej Číne stopujete unikátne miesta, musíte sa tu objaviť.

Ryžové terasy na tomto mieste majú poetickú prezývku „dračí chrbát“ a ak sa a ne zahľadíte, skutočne vám panoráma príde podobná tomu, akoby tu v údolí ležal obrovitánsky, spiaci drak.

Väčšina terasovitých políčok leží v kopcoch v nadmorskej výške okolo 600 či 800 metrov nad morom a medzi ne vtesnali aj zopár malých dediniek. Odhaduje sa, že tieto terasové políčka s ryžou na týchto miestach poznali už cca 650 rokov a dodnes patria k nekorunovaným divom čínskeho sveta.

Ak sa sem vydáte, pripravte sa na to, že ste v kopcoch a počasie nemusí byť najkrajšie. Na jar sa tu často prevaľuje hmla, čo má svoj krásny tajomný efekt a dokáže zvýrazniť mystiku celého miesta. V lete budú pôsobiť inak a ak sa sem vyberiete na jeseň, zase si odnesiete úplne iný zážitok. Prejdite sa cestičkami okolo políčok až do dedinky Ping´an, kde si viete dať kura dusené v bambuse.

4 fotografie

Longsheng majú povesť najkrajších ryžových políčok celej Číny

Vyhliadka na ryžových poliach zahlená v hmle má svoje čaro.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

8. NP Zhangjiajie (Hunan) #

Čínska provincia Hunan má v sebe azda najkrajšie národné parky celej Číny. Dokonalým príkladom je mesto Zhangjiajie, ktoré má nielen ťažko vysloviteľný názov, ale aj okolie posiate prírodnou krásou.

Vyberte sa za národným parkom na prah mestečka Wulinguyan a objavte park s prezývkou „Avatarské hory“. Práve tu sa režisér James Cameron inšpiroval a čínske hory sa tak stali svetoznámymi. Málokto vie, kde presne ležia, no počas nášho BUBO zájazdu južnou Čínou si ich vychutnáme plnými dúškami.

Avatarské hory sú dnes pod patronátom UNESCO. Špecialitou celého miesta aj výťah Bailog zapísaný v Guinesovej knihe rekordov ako „najvyšší outdoorový výťah sveta“. Kedysi ste na vrchol museli šliapať minimálne dve hodiny, dnes vás výťah vyvezie do výšky 326 metrov za niečo cez 90 sekúnd. Aj to je zážitok, nemyslíte! Hneď ako sa ocitnete hore, začnú sa okolo vás predvádzať fantastické výhľady na okolie. Hlbočizné údolia vyplnili obrovitánske kamenné ihlice a vy cítite zimomriavky. Presne také, ako keď sa z ničoho nič splnil sen.

Často tu počítajte s veľmi rýchlymi zmenami počasia a niet žiadnym prekvapením, ak sa bude medzi kamennými ihlicami prevaľovať hustá hmla. Zhangjiajie tak dostane nádhernú atmosféru a každý pohľad si budete vážiť dva krát viac. Viete tu objavovaním krás stráviť niekoľko príjemných hodín.

3 fotografie

NP Zhangjiajie má prezývku Avatarské hory a hneď pochopíte prečo

Chceli by ste navštíviť miesta v Číne, ktoré sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO? Pozrite si našu bohatú ponuku zájazdov do Číny, počas ktorých navštívime aj UNESCO pamiatky.

Avatarské hory pod patronátom UNESCO.
Foto: BUBO archív — BUBO

9. NP Tianmen (Hunan) #

To, že okolie mesta Zhangjiajie je prešpikované zaujímavosťami už nie je prekvapením. Tesne vedľa mesta však nájdete národný park Tianmen, teda „Pohorie nebeskej brány“. Tak ako v NP Zhangjiajie, kde sa viete odviezť najvyšším výťahom, tu sa viete odviesť poriadne dlhou lanovkou, ktorá má až 7 455 metrov!

Dnes ju už predbehla vietnamská lanovka na ostrove Phu Quoc, no stále je to nepredstaviteľné číslo. Vyveziete sa hore a môžete sa pustiť do spoznávania národného parku. Objavíte tu presklené chodníčky, kde sa pozeráte nadol a oči padajú desiatky či stovky metrov do nekonečných údolí.

Najočakávanejším miestom celého parku je „nebeská brána“ alebo „okno do neba“. Ide o obrovskú „dieru“ v skale s výškou 131 metrov ku ktorej vedie 999 schodov. Môžete ich zísť zhora alebo si ich vyšliapať nahor a tešiť sa z výhľadov. Nielen bizarné skalné okno je ťahákom, ale aj cesta posiata zákrutami, z ktorej sa vám zatočí hlava.

3 fotografie

NP Tianmen je známy pre svoje hory a nebeské okno

Objavíte tu presklené chodníčky, kde sa pozeráte nadol a oči padajú desiatky či stovky metrov do nekonečných údolí.
Foto: BUBO archív — BUBO

10. Grand Canyon (Hunan) #

Oblasť Zhangjiajie neprestáva udivovať svojimi miestami a k TOP miestam, ktoré v BUBO považujeme za niečo, čo musíte vidieť je aj „Veľký kaňon“. Leží zhruba hodinku a pol cesty z centra mesta Zhangjiajie a obklopí vás tu úplne iný pohľad než v národných parkoch spomínaných vyššie. Veľký kaňon prepája čínsky unikát a tým je najdlhší sklenený most sveta.

Viete si predstaviť, že kráčate po moste dlhom 430 metrov a pod vami je len pohľad do hlbokého kaňonu? Pod nohami máte 300 metrov prázdnoty, no neviete, kam sa skôr pozrieť. Či nadol do kaňonu, alebo pred seba, kde sa otvárajú pohľady na nádherné zelené kopce, kde si všimnete aj menší vodopád.

Ani takéto krásne miesto by ste v Číne nehľadali, však? A presne o tom to je. Vydať sa do tejto obrovskej a ako vidíte, stále pomerne málo známej krajiny a uloviť v nej kopec zážitkov!

3 fotografie

Veľký kaňon má v sebe najdlhší sklenený most sveta

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 67

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty Xi'an

Xi'an Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, v jednom zo štyroch starobylých hlavných miest. Tu sa začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Veľkonočný ostrov, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland, Japonsko, India, Chile, Čína


náročnosť

23 dní

Trvanie

12895
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
K

Ázia  

Čína


náročnosť

12 dní

Trvanie

2982 4260€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.