Ajodaja  Ajódhja – rodisko Rámu

Ajodaja Ajódhja – rodisko Rámu Ayodhya a kontroverzné otvorenie chrámu

Premiér Indie Narendra Modi dnes otvoril chrám venovaný bohovi Rámovi v meste Ajódhja. Hinduisti veria, že Ajódhja  (anglicky Ayodhya), mesto nachádzajúce sa v indickom štáte Uttar Pradesh, je jeho rodiskom. Uttar Pradesh dal Indii 8 zo 14 ministerských predsedov a ide o politicky značne významný štát. Narendra Modi nie je odtiaľto, ale zo štátu Gudžarát, tak ako Ghandi.


O narodení Rámu v Ajódhja sa píše už v epose Rámájana, ktorý „vydali“ niekedy okolo roku 300 až 400 pred naším letopočtom. Verí sa, že Rámov príbeh je tu s nami dlhšie, už 2600 až 2800 rokov. Zlý démon Rávana uniesol indickému junákovi Rámovi družku Sítu na ostrov Srí Lanka. Pre mňa je zaujímavé že na Srí Lanke tento príbeh popisujú inak a kráľa Ravanu nevnímajú negatívne. Ráma sa za družkou vypraví v spoločnosti opičieho boha Hanumana a po tom čo Sítu oslobodí sa víťazne vracia domov. Ľudia zažínajú svetlá aby trafil domov.... Tento príbeh som zažíval mnoho mnoho ráz počas najvýznamnejšieho indického sviatku Divali. No aj priamo v Hanumanových chrámoch, kde vyháňajú (z mentálne postihnutých) diabla z ich tela. Surealistická transcendetná skúsenosť, ako keby z inej planéty, a aj pre toto som Indiou tak (a tak dlho) fascinovaný a vrátil som sa sem 45 ráz.


„Prípad Ajudaja“ sa prepiera v západných médiách dlho. Dnes BBC aj The Guardian píšu o zbúranej mešite, na ktorej dnes stojí obrovitánska novostavba a skazený Narendra Modi si robí politickú kampaň na úkor moslimskej indickej menšiny. Narendru Modiho britské média neznášajú od počiatku, od pádu kliky Gandiovcov. Narendra je tým druhom politikov ako je Trump, Orban, Milei... Proste patrí k neovladateľným – myslím neovladateľným médiami západu. Narendra Modi je však veľmi schopný politik a pod jeho vedením ide India rapídne hore. Západné média teda nemajú pravdu - nehovoria pravdu - ani v tomto prípade.


Je pravda že prekrásna mešita zo 16. storočia bola zbúraná. No je pravda, že táto mešita bola postavená na hinduistickom chráme, ktorý bol oveľa starší a zbúrali ho moslimskí dobyvatelia, keď stavali mešitu.
Situáciu v Ayodhyai sledujem odkedy do Indie chodím. Pýtam sa na to... Môj partner so mnou naposledy ani nechcel do mešity vstúpiť. „Prečo tam preboha chceš ísť Lubo? Títo ľudia sú horší než bezkastoví, je to absolútna luza. Keď ich muezín zavíja, tak naši spustia hanumanove skandovanie, bubnujeme a prekričíme ich... “ teší sa predstaviteľ najvyššej kasty ako malé dieťa. Je striktný vegán, nikdy jeho rodina nefajčila, nepila alkohol a robia dobré veci. No robiť zle moslimom nie je v ich ponímaní zlá vec.


Každopádne Ayodhya je zložitý spor a India ho ako najväčšia demokracia planéty dala prešetriť najvyššiemu súdu. Musím povedať, že toto rozhodnutie v Indii akceptovali. Takže to nie je tak, ako v prípade Kočner u nás, kedy sa rozhodnutie súdu akosi neuznáva. Aj keď sudkyňa bola šikovná a slušná, no až dovtedy kým nevyriekla ortieľ. Nehovorím o verdikte zo septembra roku 2010, kedy súd rozhodol rozdeliť pozemok zbúranej mešity na tri časti. Hovorím o ďalšom pojednávaní, keď už prebehli archeologické vykopávky a tie potvrdili, že naozaj mešita stála na mieste rodiska Rámu a že pod mešitou bol starší hinduistický chrám. No nie všetky západné média sú proti Módimu, veď je zrejmé, že má výsledky. V článku Ako zmariť snahu Číny viesť globálny juh s Modiho Indiou rátajú.


Nič nie je úplne dobré či úplne zlé. Po tom, čo sa hrdina Ráma vrátil domov, jeho družka otehotnela, mnohí hovorili, že to má s Ravanom a tak ju Rama poslal preč. O dvanásť rokov počul spev dvoch chlapcov, spievali Ramajánu a Ráma ihneď spoznal, že ide o jeho synov....


Tie Indické príbehy sú bláznivé, India je iná než my, ktorí sme už na Staré grécke báje a povesti zabudli. V Indii dnes mnohí rozsvecovali lampáše a vítali Rámu, aj tí čo do Ajódhje prísť nemohli. Tam sa dostala iba elita, ako napríklad Sačin Tendulkar (to je Sagan a Vlhová naraz) a aj  Amirabh Bachchan  (Lasica, Gott a Bartoška). Herci sa vždy chcú páčiť mase, na tom je ich úspech založený, herci idú s davom. Tak je jasné, že dav = národ s otvorením Rámovho chrámu súhlasí. Nie nesúhlasí, India je nadšená!


Držím Modimu palce a verím, že v ďalších voľbách opäť vyhrá. Pre Indiu je to dobrá správa a nevidím dôvod, prečo by to nemala byť dobrá správa aj pre nás. Veď kupujeme z Indie (ruský psst) plyn. India má byť naším priateľom! Pri nefunkčnosti slobody prejavu v západnom svete – tento článok si napríklad nikto nevšimne ani to, že som o sile Číny písal pred desaťročím – že čínske elektromobily zaplavia svet. Takže pri jasnom páde západu potrebujeme silného spojenca, aby sme sa nedostali do čínskeho otroctva. Narendra Modi je dnešným Rámom Indie. Politici všetkých krajín učte sa.

Foto: moja fotografia z  Hanumanovho chrámu kde "vyháňajú diabla z tela"


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

5588
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: