Cauto - najdlhšia kubánska rieka

Cauto - najdlhšia kubánska rieka

Rieka Cauto je s dĺžkou 343 kilometrov najdlhšia na Kube a dokonca aj v rámci všetkých karibských ostrovov. Vyviera na mieste zvanom La Estrella, v provincii Santiago de Cuba. Kľukatí sa v smere juh-sever, kým sa cez Guacanayaboský záliv vlieva do Karibského mora.

Jej povodie pokrýva provincie Santiago de Cuba, Las Tunas, Holguín a Granma, štyri z piatich, ktoré tvoria východnú kubánsku zónu známu ako Oriente. Má niekoľko prítokov, vrátane riek Caney, Mefán Caña, Yarayabo a iné.

Táto veľkolepá rieka inšpirovala mnohých. V roku 1852 jej Carlos Manuel de Céspedes, nazývaný Otec národa a vodca kubánskeho protikoloniálneho boja a boja za nezávislosť, venoval báseň “Oda al Cauto”, ódu na rieku Cauto.

Ešte v predkolumbovskom období mala rieka významné miesto a zvláštne prepojenie s miestnymi pôvodnými obyvateľmi z kultúry Taino. Na jeho brehoch sa usadilo niekoľko domorodých komunít, aby využili výhody, ktoré poskytovali jej vody. Preto sa našli viaceré historické osady v blízkosti jej koryta. V oblasti Cauto-Guacanayabo je až 561 archeologicky zaujímavých lokalít.

Rieka mala mimoriadny význam aj pre obchod v dôsledku pašovania v Karibiku a využívali ju piráti na prepravu tovaru, vďaka čomu si v 16. storočí získala popularitu. Tak sa z prístavného mestečka Embarcadero stalo hlavný zásobovací bod pre dôležité mesto vo vnútrozemí San Salvador de Bayamo.

Na podobný účel ho využívala aj armáda mambíes, počas vojen za nezávislosť v 19. storočí a neskôr sa stala jedným z dejísk bojov Barbudos vedených Fidelom Castrom v polovici 20. storočia.

V tejto oblasti žije viacero druhov zvierat. Nájdeme tu populácie krokodíla amerického a sú tu kolónie vodných vtákov, ako sú plameniak, Ibisovec hnedý (Coco prieto) a Seville.

Dnes približne jeden milión ľudí využíva výhody tejto rieky, či už na účely rybolovu, alebo na zavlažovanie, hlavne na ryžu, cukrovú trstinu, kávu a tabak.

El Cauto je dôležitým prírodným symbolom, na ktorý sú Kubánci hrdí a je jednou zo zaujímavých turistických destinácií, ktoré tento ostrov ponúka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2348 3130€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2693 3590€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: