Keď zatmenie menilo dejiny

Keď zatmenie menilo dejiny

Nedávno bolo pozorovateľné zatmenie slnka zo Severnej Ameriky. Je to unikátny jav, ktorý sa človeku naskytne len párkrát za život, niekedy ani raz. Dnes je to hlavne marketingový magnet pre turistov a rekreačných astronómov.

Hlavne v minulosti sa zatmenie slnka veľmi ťažko predvídalo. Preto počas existencie ľudstva prichádzali zatmenia nečakane a s o to väčším efektom. Temnota uprostred dňa, keď „zmizne“ slnko, stmavnutie oblohy a ochladenie vyvoláva u ľudí strach a obavy.

28. mája 558 p. n. l., už 6. rok vrcholilo nepriateľstvo medzi Lýdskou a Médskou ríšou. Dlhé roky sa bojovalo na území dnešného Turecka, až kým sa v bitke pri rieke Halys, slovami dejepisca Hérodota: „Deň premenil na noc.“

Podľa Hérodota sa bojujúce národy zhodli, že zatmenie slnka počas bitky sa nepáči bohom. Zatmenie prerušilo boj a nasledujúci deň bojujúce strany vyjednali mier, aby naplnili vôľu božstiev. Definitívne sa podarilo uzavrieť mier až keď sa dohodla svadba potomkov oboch vládcov.

Príliš to nepomohlo ani jednej strane tohto konfliktu. O pár rokov neskôr obe ríše dobyla Perzská ríša.

Vďaka zatmeniu je veľmi presne známy dátum a čas tejto bitky. Ide o úplne prvú historickú udalosť, ktorú sa podarilo datovať s hodinovou presnosťou. Súčasne je to prvé zatmenie, ktoré sa podarilo predpovedať. Podľa dobových svedectiev sa to podarilo matematikovi Thaletovi z Milétu, dodnes sa ale nevie, ako to vypočítal.

Zatiaľ čo predpovedať zatmenie slnka bolo zložité, predpovedať zatmenie mesiaca sa západná civilizácia naučila celkom spoľahlivo a náležite to využila.

Bola to Kolumbova posledná výprava, ktorá mohla skončiť veľmi nepríjemne. Koncom júna v roku 1503 sa mu podarilo uviaznuť na Jamajke. Miestne obyvateľstvo, ktoré ešte nemalo s Európanmi skúsenosti, ho privítalo priateľsky a posádku pohostili. A pokračovali v tom ešte ďalší polrok ale Španieli stále ostrov neopúšťali. Postupne miestnym dochádzala trpezlivosť, pretože Kolumbova expedícia im veľmi nemala čo ponúknuť. Vystupňovaná nespokojnosť viedla nakoniec až k tomu, že španielskemu objaviteľovi odmietli dať čokoľvek ďalšie. Posádka nemala dostatok prostriedkov, zbrane a boli vo výraznej početnej nevýhode. Na palube však bol almanach, napísaný židovským rabínom a astronómom Abrahamom Zacutom, ktorý obsahoval aj astronomické tabuľky. V týchto dátach si Kolumbus všimol zatmenie Mesiaca, pripadajúce na 1. marec.

V tento deň sa Kolumbus stretol s vodcom domorodcov a varoval ho, že Boh sa hnevá na jeho ľud, za jeho chovanie k Európanom. Tiež ho upozornil, že Boh dá jasné znamenie nespokojnosti tým, že mesiac bude v splne vyzerať ako „rozpálený hnevom“. Na domorodcov to zapôsobilo. Vzdali sa svojich zásob a prosili o odpustenie. Kolumbus sledujúc trvanie zatmenia na presýpacích hodinách, náčelníkovi oznámil že Boh im odpúšťa.

Vďaka tomu bola otázka bezpečnosti Kolumbovej posádky vyriešená až do jej odchodu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA