Královec - ako Česko (ne)anektovalo Kaliningrad

Královec - ako Česko (ne)anektovalo Kaliningrad

Internetom a sociálnymi sieťami sa začali za posledný týždeň šíriť správy o tom, že ruská exkláva Kaliningrad bude po novom územím Českej republiky. Hovorí sa o referende, v ktorom 97,9 % obyvateľov Kaliningradu odhlasovalo pripojenie sa k ČR. Samozrejme, nie je to pravda, ale tieto správy sa stali podkladom pre mnohé meme i reakcie politikov. 

Povedzme si najprv niečo o histórii Kaliningradu. Mesto založil v 13. storočí Rád nemeckých rytierov, a to počas križiackej výpravy proti pohanským Prusom. Svoje meno dostalo podľa vtedajšieho českého kráľa Přemysla Otakara II. Königsberg (česky Královec). Oblasť Východného Pruska po 2. svetovej vojne zabral Sovietsky zväz - ako kompenzáciu po šesť rokov trvajúcemu globálnemu konfliktu. Na počesť sovietskeho politika dostal nový názov Kaliningrad.

Správy, lepšie povedané vtipy o tom, že Kaliningrad bude patriť Česku a bude niesť názov Královec v Královeckom kraji, vznikli po pseudoreferendách Rusov na Ukrajine. Tí "pričlenili" ku svojmu územiu ukrajinské regióny Doneck, Luhansk, Cherson a Záporožie. Stalo sa tak po "referendách", ktorých legitimita je priam pod nulovou hranicou. Týmto vtipným spôsobom zareagovali Česi na bizarné dianie na Ukrajine, ktoré je, žiaľ, realitou.

Vznikla dokonca stránka visitkralovec.cz, kde sa píše o tom, že došlo k vlakovému prepojeniu medzi Prahou a Královcom. O tom, kde môžu Česi relaxovať pri mori na vlastnom území (veď konečne majú pláže) a tiež o prístave, ktorý stráži vojnová loď Karla Gotta. Na twitteri zareagovali aj viacerí politici vrátane našej prezidentky Zuzany Čaputovej. "Možno zvážim štátnu návštevu. Alebo nie. Veľmi dobrý počin českých priateľov, ktorí odmaskovali absurditu ruských fiktívnych referend," napísala.

Otvorte si twitter a zadajte si do vyhľadávania Královec a dobre sa zasmejete. Zistíte tu mimo iného, že sa začala výstavba plynovodu Beer stream, či to, že ČR má záujem rozšíriť kalendár formuly 1 usporiadaním Veľkej ceny Královca. Na záver dodám, že Rusi na tieto vtipy zareagovali poznámkou, že ide o provokáciu. Ako inak, ide predsa o národ, ktorý nemá príliš vyvinutý zmysel pre humor.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3281 3860€
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

2867 4095€
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +14 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1976 2635€
Moje škandinávske topky Blog

Blog Moje škandinávske topky

Už 30 rokov žijeme Škandináviou a zhrnúť naše topky do jedného článku je priam nadľudská úloha. Ale skúsili sme to. Ktorú škandinávsku krajinu máte…

Jozef Zelizňák 4 min. čítania
TOP 10: Najznámejší proroci. Vydali sme sa po ich stopách Blog

Blog TOP 10: Najznámejší proroci. Vydali sme sa po ich stopách

Prorok je človek, ktorý dokáže predpovedať budúcnosť. V Starom zákone ide o človeka, ktorý je schopný rozprávať sa s Bohom, v Koráne o Božieho…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Najkrajšia turistika v Chile - W trek Blog

Blog Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Scenéria národného parku Torres del Paine vás bude odrovnávať každý deň. Bude pršať, snežiť, fúkať, svietiť slnko, niekedy zažijete všetko…

Daniela Mihaldová 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: