Kubla Ustuyrt - najodľahlejšia dedina Uzbekistanu

Kubla Ustuyrt - najodľahlejšia dedina Uzbekistanu

O mestečku, alebo lepšie povedané o dedinke menom Kubla Ustyurt, ste zrejme nikdy nepočuli. Ani ste nemali ako a prečo. Leží ďaleko od civilizácie, ďaleko od ľudí, uprosted prázdnej ničoty na pomedzí púšte Aralkum a zabudnutej krajiny. Kubla Ustyurt má v Uzbekistane povesť najodľahlejšej dediny v krajine. Leží v autonómnej oblasti na západe Uzbekistanu zvanej Karakalpakstan a hlavné mesto Nukus je odtiaľto vzdialené ešte stále štyri hodiny cesty.

Kubla Ustyurt má najlepšie časy za sebou. Tie pripomína opustené letisko, teda pristávacia dráha, kam počas sovietskej éry prichádzali menšie lietadlá s robotníkmi, ktorí obhospodarúvali ťažbu zemného plynu. V týchto časoch nosila dedinka vznešené meno Komsomoľsk a bola symbolom vtedajších čias. Sem, do prázdnej ničoty, prichádzali robotníci z celej krajiny, aby si zarobili lepšie peniaze než v Taškente.

Prichádzali na 15 či na 30 dní a potom sa zase vracali domov za svojimi rodinami. Éra pominula, lietadlá sem už nelietajú, a tak je pristávacia plocha popraskaná a opustená. Dnes tu žije 35 rodín a takmer všetci obyvatelia sú kazašského pôvodu, pretože kazašskí nomádi tradične obývali tieto časti Uzbekistanu. Nájdete tu prázdne ulice s domami, ale život si všimnete. Tam je odparkovaný kočiar, na ihrisku sa povaľuje futbalová lopta, prejdete okolo obchodu a pred domom ležia dva bicykle.

Je tu škôlka, škola, malé zdravotné stredisko a na prvý pohľad sa zdá, že tu nič nechýba. Stačí sa však pozrieť naokolo a všade, zo všetkých strán je dedinka obklopená prázdnotou, ktorá sa počas letných mesiacov rozhorúči na teplotu predpeklia. Kubla Ustyurt je známa aj svojim fermentovaným ťavím mliekom zvaným šubat.

Keď sa tu objavíte, určite si dajte povedať a ochutnajte ho. Kubla Ustyurt nie je o pamiatkach, je skôr o chuti človeka prežiť aj na tých najnehostinnejších miestach sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Uzbekistan


náročnosť

10 dní

Trvanie

2291 2760€
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2076 2595€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najväčší európsky cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty Kyzylkum

Kyzylkum Kyzylkum. Alexander Veľký, púšť aj jurty

Ísť zo Samarkandu do Buchary priamou cestou je najjednoduchšie, čo môžete spraviť, ale otázka znie, prečo by ste to robili, keď sa môžete odkloniť…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: