Letná olympiáda v Pekingu 2008

Letná olympiáda v Pekingu 2008

Dnes sa v Číne začínajú zimné olympijské hry a spomienky sa mi nevdojak vracajú k letnej olympiáde v hlavnom meste Číny, ktoré sme v roku 2008 zažili ako sprievodcovia s mnohými skupinami na vlastnej koži naživo priamo v Pekingu.

Bolo to v čase, keď sa svet ešte díval na Čínu zhora. Do Číny som pravidelne chodil od roku 2002 a pamätám si, ako klienti vychádzajúc z informácií z domu po prílete vyhliadali šedé činžiaky, zamračených policajtov v zelených uniformách, červené hviezdy a tešili sa z každého potvrdenia toho, že Čína je komunistická a chudobná. Slovensko sa zúfalo snažilo dostať do Európskej únie, no aj tak sme žili v pocite, že to my píšeme úspešný príbeh, nie chudobná Čína. Že budúcnosť patrí demokratickej Európe, nie zablúdenej komunistickej vláde...

Pamätám si, ako som do mikrofónu klientom hovoril o tom, že firmy ako Armani očakávajú, že do 20 rokov budú mať štvrtinu svojho obratu v Číne. V maglev rýchlovlaku z letiska v Šanghaji do mesta som v rýchlosti 430 km/h vysvetľoval, že Čína chce mať do 15 rokov postavených 5000 km takýchto tratí. Náš čínsky sprievodca nám pripomínal, že slabosť Číny je len kratučkou epizódou z pohľadu stáročí a je úplne prirodzené, že sa Čína opäť stane lídrom sveta.

Znelo to úplne absurdne a všetci sa usmievali a smiali. 

Ako to dopadlo?

Čínsky trh s luxusným tovarom práve predbieha USA a stáva sa najväčším na svete. Tvorí už viac než tretinu svetového obratu a bude ďalej prudko rásť. 

Ultrarýchlych železničných tratí nemajú Číňania 5000 kilometrov, ale 40 000 km a v roku 2035 ich budú mať 75 000. Už sa nesmejete, že?:)

V roku 2008 sme si lístky na hádzanú Island - Španielsko kupovali na čiernom trhu za 10 eur. Do Vtáčieho hniezda na Usaima Bolta na vypredané finále 4x100 m sme sa dostali zadarmo, lebo sme si pre vyplašené usporiadateľky vymysleli príbeh o zabudnutom mobile na štadióne a ako bielych turistov nás pustili späť ho hľadať. Na mužské finále gymnastických tímov (čo je asi ako hokejové finále pre nás) sme sedeli na VIP tribúne medzi fotografmi, lebo sme ako jedni z mála mali v ruke (nech aj maličký) fotoaparát. 

Tá letná olympiáda v Pekingu bola nezabudnuteľná.

V roku 2008 mala Čína pred Európanmi obrovský rešpekt a Európa sa jej smiala. 14 rokov odvtedy Čína tvrdo pracovala. Dnes Číne vyčítame, že usporiadala olympiádu, ktorú okrem nej chceli len Kazaši. Možno by sme jej, ak nás šport baví, za to mohli byť vďační. Ďalšie názory a fakty o Číne sa dozviete v dnešnom blogu Ľuboša Fellnera. Stojí za to prečítať.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

2453 3504€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: