Pamiatky Iraku

Pamiatky Iraku Ako vyzerajú pamiatky v Iraku? Sumer, Asýria, Mezopotámia.

Babylon, Samarra, Ninive, Ašur, Ur, Uruk, Lagaš a Kiš sú iba časťou pamiatok Mezopotámie.
Ktoré sú najväčšie a najkrajšie pamiatky Iraku a ako dnes vyzerajú? Ako sa k ním dá dostať? O tomto píšem v mojom cestopise Pamiatky Mezopotámie, kde nejde iba o samotný blog, ale aj o to, že je to videoblog, a tak si viete urobiť naozaj slušnú predstavu. V danom blogu som vybral 15 najväčších pamiatok Iraku, ktoré pre Vás popisujem priamo z daného miesta.
A ako je to s mestami? Bagdad, Mosul, Kirkuk, Tikrit, Najaf, Erbil, Basra.

Kufa je prastarým mestom, kde sa vraj začala Potopa sveta. V Kufe sa tiež nachádza jedna z najstarších mešít na našej planéte: Veľká mešita v Kufe. Kufa leží na rieke Eufrat 170 kilometrov južne od Bagdadu. V tomto meste nájdete dom, kde býval imám Alí, ktorý práve sem do Kufy presídlil hlavné mesto svojho kalifátu z Mediny. 
 
Po Bagdade a Basre je Mosul tretím najväčším mestom Iraku a zároveň centrom severného Iraku. V roku 1185 ho dobyl Salah ad-Dín, ktorý potrápil križiakov aj vo Svätej zemi. V okolí mesta spomína aj najstarší kláštor Iraku, Kláštor svätého Eliáša zo 6. storočia. Mosul prišiel v roku 2017 aj o svoju najznámejšiu pamiatku, ktorou bola Veľká mešita al-Núri. Dnes sa tu dokončieva skutočne impozantná Veľká piatočná mešita.
 
Do Ašuru /UNESCO) sa nám podarilo dostať v lete 2021 a tvrdili nám tu, že sme boli prvou kresťanskou skupinou od roku 2003. To je už slušný cestovateľský úspech. ISIS (Daeš) zničilo sklenený kryt nad hrobkami kráľov a vystavilo ich tak nepriazni počasia. 
 

Prešli sme pre Vás Irak krížom krážom a hľadali a hľadali.
Rodisko Abrahama, Miesto úmrtia Alexandra Macedonského, miesta, o ktorých rozpráva Šeherezáda, či sútok Eufratu a Tigrisu.
Pamiatky Iraku, Sumeru a Asýrie. Pre Vás!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

7690
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

7990
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: