Ugandský súd potvrdil tresty za homosexualitu

Ugandský súd potvrdil tresty za homosexualitu

Medzinárodne kritizovaný zákon proti sexuálnym menšinám, ktorý schválila vláda Ugandy v roku 2023, teraz schválil už aj najvyšší súd v africkej krajine. Tento zákon ukladá jedny z najprísnejších trestov za homosexualitu – v niektorých prípadoch aj doživotie za mrežami.

Podotknúť treba, že homosexualita bola v Ugande zakázaná už počas britskej koloniálnej éry v roku 1950. Dnes sú však tresty ešte prísnejšie a proti minuloročnému schválenému zákonu vystúpili mimovládne organizácie. Zákon označili za protiústavný, no najvyšší súd Ugandy potvrdil 3. apríla jeho ústavnosť.

Zákon bol pozmenený len mierne a možno hovoriť iba o kozmetických úpravách. Za zmienku stojí, že napr. vlastníci bytov či kancelárskych priestorov môžu prenajímať tieto priestory ľuďom z LGTBQ+ komunity. Takíto ľudia tiež budú mať prístup k zdravotníckym službám.

Podľa schváleného zákona sa udeľuje trest smrti za „homosexualitu s priťažujúcou okolnosťou“, - ide o styk s ľuďmi infikovanými HIV, maloletými, seniormi či zdravotne postihnutými. Keďže trest smrti sa už v krajine neudeľuje, znamená to de facto doživotie.

Po schválení zákona sa Uganda dostala pod extrémny odpor zahraničia (najmä západného sveta) a boli na ňu udelené sankcie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

13 dní

Trvanie

6606 7340€
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

13 dní

Trvanie

6189 6380€
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

9 dní

Trvanie

4294 4880€
TOP 10: Najznámejší proroci. Vydali sme sa po ich stopách Blog

Blog TOP 10: Najznámejší proroci. Vydali sme sa po ich stopách

Prorok je človek, ktorý dokáže predpovedať budúcnosť. V Starom zákone ide o človeka, ktorý je schopný rozprávať sa s Bohom, v Koráne o Božieho…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najkrajšia turistika v Chile - W trek Blog

Blog Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Scenéria národného parku Torres del Paine vás bude odrovnávať každý deň. Bude pršať, snežiť, fúkať, svietiť slnko, niekedy zažijete všetko…

Daniela Mihaldová 19 min. čítania
Takto sa oslavuje národ, ktorý sa ľúbi Blog

Blog Takto sa oslavuje národ, ktorý sa ľúbi

17. máj je určite najväčším národným sviatkom v Nórsku. Čo sa vlastne 17. mája 1814 v Nórsku stalo, ako k tomu došlo, čo to Nóri oslavujú a prečo…

Jozef Zelizňák 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: