Politická situácia v Kambodži

Politická situácia v Kambodži

Blog bol pôvodne písaný presne v deň volieb v Kambodži a neskôr aktualizovaný. Ide o to, že dnes sa v mediach spomínajú ako rúcači demokracie Orbán, Erdogan, Putin, Lukašenko ... Nikto nespomína Hun Sena. Všetci štyria vyššie menovaní sú pritom vášniví demokrati oproti večnému premiérovi Kambodže.

Prečo píšem o dnešných voľbách v Kambodži a prečo by ste si mali tento blog prečítať? Lebo viem vopred výsledok volieb, lebo všetci vieme ako to dopadne. No väčšina sa tvári, že to nevie, že si "TO" nevšimla. 

Kambodža je svojou rozlohou aj počtom obyvateľov nezaujímavou krajinou. No Kambodža je tri a polkrát väčšia než Slovensko s trikrát toľko obyvateľmi, a preto by mala malé Slovensko zaujímať.  

Čo sa v Kambodži dnešnú nedeľu udeje? O čom to svedčí? 

Aktuality z krajiny, kde bolo najväčšie mesto sveta #

Kambodža je veľmi chudobnou krajinou, no zároveň krajinou s históriou, ktorú jej môžu závidieť tie najvyspelejšie národy. 

Angkor bol v svojej dobe najväčším mestom sveta. Keď mal Angkor milión obyvateľov, mal Londýn 50 000. Angkor bol najväčším predindustriálnym mestom na našej planéte. Jeden jediný chrám zo stoviek iných – Angkor Wat – je najväčšou religióznou stavbou sveta. Je to vskutku čosi úžasné. Aj preto táto stavba často končí na prvej priečke najkrajších pamiatok sveta a aj v roku 2018 je napríklad na tripadvisore na prvej priečke.  

Z Kambodže som doletel pred necelým týždňom. Moja dcéra tam aj dnes pomáha ako dobrovoľníčka v nemocnici. BUBO je najväčším predajcom zájazdov do Kambodže na Slovensku už posledných 20 rokov. Z tohto titulu si dovolím napísať zopár slov. Lebo viem, čoho je Kambodža schopná.  

Najprv zabil môjho otca, alebo čoho je Kambodža schopná #

Relatívne nedávno sa k moci v tejto tropickej krajine dostal slabý študent Saloth Sar, ktorého dejiny poznajú pod menom Pol Pot. Bol apríl 1975 a Červení Kméri začali prestavbu svojej krajiny. Šialený projekt, ktorý je príliš pre akýkoľvek thriller.  

Pol Pot sa dostal k moci a zrušil peniaze. Zo dňa na deň. Ohradili ste sa, že bez peňazí nemôže dnešná moderná spoločnosť fungovať? Dal vás zabiť. Zrušil mestá. Všetkých ľudí vyhnal na vidiek. Ohradili ste sa? Dal vás zabiť. Zrušil inštitút rodiny. Roztrhal rodiny, zabil otcov, či matku poslal na druhý koniec krajiny a oni sa už nikdy nevideli. Keď toto čítate, poviete si, že je to blbosť. No vy viete čítať, ste teda intelektuál a Pol Pot vedel, že s týmito ľuďmi bude problém. Poradiť si s intelektuálmi, ktorých neoblafnete, je ťažký údel každého politika. Pol Pot to vyriešil tak, že dal všetkých vyvraždiť. Keď píšem všetkých, myslím všetkých. Dal zabiť všetkých lekárov a na ich miesto dosadil roľníkov, ktorí nevedeli čítať. Chytil intelektuála a mučil ho a on vyzradil všetky mená, čo poznal. Teda väčšinou ďalších vzdelaných ľudí. Tých chytili a mučili a zabili tiež. Aby si situáciu uľahčili, nechali zabiť každého, kto nosil okuliare. Keď máš okuliare, zrejme vieš čítať. A to je zlé. 

Poradiť si s intelektuálmi, ktorých neoblafnete, je ťažký údel každého politika. Pol Pot to vyriešil tak, že dal všetkých vyvraždiť. 

Duša Červených Kmérov žije aj dnes #

Sedíme vyše hodiny pri drevenom stole na tvrdej drevenej stoličke postavenej na hlinenej zemi pod košatým stromom, ktorý našťastie hádže aký taký tieň. Je čas obeda a je tu ohromné teplo. Kambodžský policajt sa na mňa prísne pozerá. Má na krku veľkú jazvu. Odhadujem jeho vek, tak 55 až 60 rokov. Musí si Pol Potov režim dobre pamätať a mne je jasné, že klasické vyjednávanie u týchto ľudí neplatí. Toľko zla čo zažili sa totižto hlboko vryje do ich duší. Je nižší, zavalitej ale hutnej postavy, tmavá pleť, krátke vlasy, je evidentne silný. Takto vyzerajú Kméri, ktorých na prvý pohľad odlíšite od chudších Vietnamcov, Thajcov či Laosanov. 

Viem, že sa nachádzam v oblasti, kde boli Červení Kméri veľmi silní. A to dlho po tom, ako oficiálne v roku 1979 stratili moc. Tu, v džungli pri chráme Beng Mealea, Kméri vládli až do roku 1998. Keď sme v týchto rokoch chodievali po zemi zo Siem Reap (Kambodža) do Bangkoku (Thajsko), zastavili Červení Kméri náš autobus a pýtali si výpalné za prechod. Bolo to vždy veľmi málo, ani nie dolár na hlavu. No moja osobná skúsenosť bola, že aj 20 rokov po oficiálnom páde si v džungli na severe krajiny udržali moc. Z tohto chrámu brali kamene, vlastne za jeho zdevastovaním sú v značnej miere oni. No to je zároveň dôvod, prečo zostal nezreštaurovaný a prečo sem nechodili nikdy turisti. K Beng Mealea ste sa zrejme nedostali ani vy, ktorí ste v Angkore boli. Tento chrám označilo BBC za chrám Indianu Jonesa a naozaj to tak vyzerá. Je ďaleko od všetkých ostatných chrámov, schovaný v džungli, ktorá prerastá túto pamiatku skrz-naskrz. Možno práve tento chrám, ktorý ešte turisti neobjavili, je to najkrajšie a najautentickejšie, čo v Angkore môžete nájsť. 

Môj syn vyťahuje dron a nadlieta nad chrámom. Veľa toho nevidí, cez obrovské stromy sa chrám zvrchu prakticky stráca. No jeho uvidí polícia, ktorá má drevený domček postavený na vysekanej pláni asi 200 metrov od chrámu. Sú pri Danielovi do minúty. Keď ho idem ratovať, skončí to hádkou a mladý policajt opakovane siaha po svojej pištoli. Starý Kmér s jazvou ho vždy pohľadom zabrzdí. Theravadskí buddhisti patria k najmilším a najlepším ľuďom planéty. No niekde hlboko v duši Kmérov je temno a zlý duch Ašura vyhráva. Nelogický duch Červených Kmérov je hlboko zakorenený v zmýšľaní obyvateľov a zachoval sa dodnes. Policajti zo sekundy na sekundu začali hulákať, ich tváre stmavli od zúrivosti. Pokojná mystická atmosféra chrámu sa v sekunde zvrtla na peklo.  

Voľby vyhrá Červený Kmér #

Dnešné voľby vyhrá opäť s veľkým náskokom CPP (Kambodžská ľudová strana) a teda Hun Sen, ktorý je bývalým Červeným Kmérom. Keď toto poviete v Kambodži verejne, máte ihneď problémy s políciou. Kambodža je policajný štát, kde polícia terorizuje svoje obyvateľstvo. Majiteľ reštaurácie v Beng Mealeia sa mi sťažuje, že musí policajtom platiť veľké výpalné, že ho vydierajú a on musí zaplatiť. Hnusný policajný štát. 

Tvrdá Hun Senova ruka vládne Kambodži tri desaťročia. Podobne ako Pol Pot si zmenil svoje meno práve v dobe, keď bol členom Khmer Rouge. Jeho oficiálne narodeniny sa slávia 4. apríla, ale v skutočnosti sa narodil inokedy. Všetci to vedia, nikto to nesmie nahlas povedať. Je to bývalý bojovník, ktorý stratil v bojoch jedno oko. Vie plynule po vietnamsky a mnohí tvrdia, že Červení Kméri, tak aj dnešná vláda boli bábkami v rukách vietnamských komunistov. Vietnam je ekonomicky silný a má politické ambície byť pánom Indočíny. Kambodži Vietnam ukradol deltu Mekongu a keď viete históriu, chápete, prečo si ľudia zo Saigonu nemajú čo povedať s Hanojom. Hun Sen bol vraj dlho ich človek. No za poosledné roky si našiel iného, ešte silnejšieho kamaráta. Dnešné voľby v Kambodži veľa hovoria o novom svetovom preusporiadaní. 

Opozícia #

Prezidenta jedinej slušnej opozičnej strany CNRP (Kambodžská národná strana záchrany) Kem Sokha dal Hun Sen pre istotu zatvoriť do väzenia – za zradu a špionáž – a zákonom ho zbavil možnosti byť v politike. Následne jeho stranu CNRP rozpustil.  V dnešných voľbách sa zúčastní síce devätnásť opozičných strán, no žiadna nemá šancu. Šéfmi sú bývalí mafiáni, či pani, čo tvrdí, že vie veštiť budúcnosť. Národ ich považuje za podvodníkov a často ide o akési nastrčené straničky. Celé voľby sú pre opozíciu "pretvárkou".  

Najvyšší predstavitelia ozajstnej opozície CNRP vyzývajú na bojkot volieb. Šéf strany San Rainsy žije v Paríži a terajší prezident Mu Sochua žije v Berlíne. Doma v Kambodži by žiť nemohli. 

Hun Sen hlasno volá, že bojkot volieb je ilegálny a jasne dáva najavo, že proti bojkotu bude bojovať všetkými prostriedkami. 

Modrý palec  #

Môj sprievodca dlho v okolí Beng Maeleia žil a vie, aké sú tu pomery. Keď sa ho pýtam na voľby, hovorí: "Zostanem doma spať. K voľbám nepôjdem." 

No pokiaľ viem ja, voľby sú povinné. Za neúčasť hrozí pokuta až 5000 dolárov, čo je pri kambodžských platoch zničujúce. Vyhodia vás zo zamestnania, odpoja elektrinu a vodu. Hun Sen dal v Kambodži povinné voľno,  všetky obchody sú tri dni zatvorené, aby ľudia mali čas k voľbám ísť. Po prázdnych uliciach behá množstvo Kambodžanov v bielych tričkách s nápisom CPP. Vidieť iba túto vládnu stranu. V sobotu deň pred voľbami boli ulice vyľudnené absolútne. 

Aby svet nemohol Hun Sena obviniť, že volebné hárky sfalšoval, zaviedol, že každý volič musí volebný hárok označiť odtlačkom svojho palca. 

Odtlačiť svoj palec na dokument je v Kambodži moderné. 

Tabuľa je celá rozbitá a vraj informácia o drone sa nachádza v tej rozbitej časti. 

Po hodinke a pol sa situácia s políciou vyjasnila. Na záberoch z dronu nič nenašli. Pri vstupe sme si museli kúpiť lístok a nebola tam žiadna poznámka o zákaze dronu. Ukazujú nám akúsi tabuľu kdesi v strede ničoho, že tam informácia o zákaze dronu je, no tabuľa je celá rozbitá a vraj informácia o dróne sa nachádza v tej rozbitej časti. Plus tá tabuľa spadá pod lístok Angkoru, no tu je iný lístok a iné zákony. Nešlo o logiku, išlo o policajnú buzeráciu a o úplatok 120 000 rielov (30 dolárov). Tak ako to v dnešnej Kambodži býva. b

Policajti sa vskutku cítia v Kambodži veľmi silní. Daniel odtlačil na listinu svoj palec a odišli sme. Potom tú modrú farbu nevedel zmyť celý deň. 

Perzekúcia #

Väčšina členov CNRP je v exile v Thajsku, ale aj tam ruka Hun Sena dosiahne. Preto pravidelne striedajú miesta svojho pobytu a zintenzívnili to pred voľbami. Vedia, že Hun Sen po nich poslal tajných agentov. 

Hun Sen tlačí na thajskú vládu a thajská polícia naozaj zopár disidentov navštívila. Slobodné Thajsko sa do volieb teraz miešať nebude, teraz má iné problémy. Včera oslavoval nový thajský kráľ Vajiralongkorn 66. narodeniny. Skazený synáčik, ktorý vraj prehral v kasínach stovky miliónov dolárov, si týmto obradom posilnil moc. Dnes už ide o najbohatšieho monarchu sveta. Po 70 rokoch vládnutia múdreho kráľa Bhumibol Adulyadeja musí Thajsko zmeniť imidž jeho syna - mafiána. Tetovania nového kráľa sa však odstrániť nedajú a tak zatiaľ chodí Rama X pozapínaný až po krk. Ale pst, tak ako v Kambodži sa neoplatí nič povedať na Hun Sena, aj v Thajsku platí zákon lèse-majesté, kde za akúkoľvek kritiku kráľa môžete dostať tri až pätnásť rokov natvrdo. 

Tetovania nového kráľa sa však odstrániť nedajú a tak zatiaľ chodí Rama X pozapínaný až po krk. 

O voľbách som sa ja aj moja dcéra rozprávali s množstvom ľudí. Nikto z nich nechcel byť menovaný. Ide tu naozaj o veľa. Väčšinou nám povedali so sklopenou hlavou, že voliť pôjdu. Na otázku, či teda budú voliť CPP, sa iba ázijsky smiali, že uvidia a to znamená áno. Vedia, že je to zlé, ale nedá sa to zmeniť. Hun Sen všetkých ostatných odstavil. CNRP, ktorá bola úspešná minulé voľby a teraz mala veľkú  šancu, voliť nemôžete. Všetky iné možnosti sú výsmech. Všetci vedia, že toto nie sú skutočné voľby. No ak neprídete máte postih. To, či máte modrý palec, budú kontrolovať vo vašej práci. Každý musí ukázať modrý palec! Inak bude zle. 

Čo bude ďalej? #

Keď som začal cestovať do Číny pred dvadsiatimi piatimi rokmi, 99% Slovákov sa ma pýtalo, čo tam budem jesť. Je to veľmi podobné, ako máme teraz predsudky o Iráne, o Afrike, tak sme vtedy boli o Číne presvedčení, že tam niet čo jesť a ak dôjde ryža, skončili sme. Myslím si, že aj dnes väčšina Slovákov verí, že bohatých je iba pár čínskych veľkomiest a väčšina obyvateľov krajiny a celý vidiek trie biedu.  Toto je, samozrejme, tiež hlúposť. Celá Čína je poprepájaná rýchlovlakmi a my taký nevieme zaviesť ani na trase Bratislava-Košice. Čína bola ohromne silná už pred 25 rokmi a ja som to videl. No nevedel som to nikomu vysvetliť, veď média písali, že nie je.  

Celá Čína je poprepájaná rýchlovlakmi a my taký nevieme zaviesť ani na trase Bratislava-Košice. 

Dnešná Čína robí omnoho otvorenejšie veľmi agresívnu zahraničnú politiku. Konkuruje USA a z určitých území ich vytláča. Afrika patrí Číne, z Oceánie si Čína ukrajuje kus po kuse. No a obrovské územie Juhovýchodnej Ázie je čínske tiež. Veď USA vo Vietname prehrali vojnu, takže čo by aj chceli.

Kambodža je druhou najchudobnejšou krajinou Juhovýchodnej Ázie, hneď po malinkom Východnom Timore. HDP Thajska je dnes 53x vyššie. Je bežné, že na trhu sa ako jedlo predávajú tarantule, cvrčky, larvy, proste čokoľvek. 

Kambodža sa odchýlila od svojej bývalej koloniálnej mocnosti Francúzska a celkovo od západu a vláda sa odpútava aj od Vietnamu, s ktorým bola tajne no o to silnejšie zviazaná krvou. V Kambodži dnes nenájdete anglický denník. Všetko je čínske. Aj bývalo-budúci premiér. Technokrat moci Hun Sen a jeho nohsledi patria dnes Číne. Dlhodobo pracujú na tom, aby boli opäť "demokraticky" zvolení. Kambodžania nech hrdinsky pri pive Angkor a v osobných rozhovoroch tvrdia čokoľvek, nakoniec k voľbám prídu a to vo veľkom množstve. Rátam, že Hun Senove CPP získa nad 80% hlasov. Pokrytecký západ môže byť teda s akože demokratickými voľbami spokojný a čínski predstavitelia sa budú od smiechu držať za bruchá. 

Čína v posledných rokoch svojimi investíciami pomohla naštartovať kambodžskú ekonomiku a tá podobne ako Vietnam či Laos pôjde v intenciách štátneho kapitalizmu raketovo hore. Kambodža je čo sa týka rastu HDP na 10. mieste na svete. Slovensko je pre porovnanie 94. Hun Senovi a jeho ľuďom ide teda o veľa peňazí. 

Kambodžania sú v globále veľmi milí a dobrí ľudia, doslova úžasní ľudia. Keď ich naši klienti porovnávajú s výkonnými Vietnamcami, majú ich radšej. Včera, iba deň pred voľbami, bolo najväčšie zatmenie mesiaca v 21. storočí. Červený Mesiac zaplnil oblohu a buddhisti sa modlili. Hun Sen veľmi dobre vedel, na aký dátum stanoviť voľby. Spln je pre Kambodžanov veľmi dôležitou udalosťou. Buddha sa narodil za splnu a neskôr počas zatmenia mesiaca dosiahol osvietenie. Kambodžskí buddhisti sa modlia, aby sa hrozných päť revolučných polpotovských rokov (1975 – 1979) nezopakovalo. Hun Sen to vie, drží opraty pevne v rukách a je garanciou pokoja. Ekonomika pôjde najbližších 5 rokov rapídne hore a ľudia sa materiálne budú mať lepšie. 

No je život v područí to, čo vyhovuje hrdým Kmérom? Odpoveď na to musí dať až ďalšia generácia. 

Dodatočná poznámka BUBO 30.7.: Ľubošovi veštba opäť vyšla, Hun Senova CPP získala vo voľbách naozaj nad 80% hlasov. Hun Sen po voľbách svojmu ľudu povedal: “Vybrali ste si skutočnú cestu demokracie”  

Cestovateľské promile: Najaktuálnejšie cestovateľské témy od Ľuboša Fellnera písané pre promile ľudí, čo nežijú iba pre promile v krvi. 

O dôležitých veciach v neznámom svete píšeme presne v deň, kedy sa dejú, už viac než desaťročie: 

Referendum o potratoch v Írsku  

Koniec Castrov na Kube  

Zvolenie Georgea Weaha za prezidenta Libérie 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 246

Mohlo by Vás zaujímať

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania
Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja Koh Rong, Koh Rong Sanloem

Koh Rong, Koh Rong Sanloem Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja

Málokto, kto navštívil Kambodžu, sa do nej dokáže nezamilovať. Kambodža je ako mladšia sestra Thajska s podobnou atmosférou a porovnateľným, možno…

Martin Šimko 10 min. čítania
Ako vybaviť víza Blog

Blog Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam,…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.