Výber mojich 4 posledných ciest

Výber mojich 4 posledných ciest

V blogu okrem cestovateľskej inšpirácie nájdete odpoveď na otázky ohľadne kvalita služieb v danom konkrétnom zájazde. Aká je bezpečnosť na danom zájazde? Pre koho je zájazd určený? Zvládnete to? Plus na záver píšem, čo si v danom zájazde z cestovateľského hľadiska najviac vážim. Nájdete tu zopár fotografii vystihujúcich cestu a odklik na zážitky priamo z mojej poslednej cesty. Keď som BUBO pred 25 rokmi založil, povedal som si, že naším zmyslom bude rozvíjať slovenské cestovateľstvo. Pozrite sa na tieto 4 zájazdy, ktoré som osobne odsprevádzal v roku 2017, a uvidíte, či sa nám darí toto predsavzatie napĺňať.

Lovci ľudožrútov #

Na poslednej ceste som mal klientov, pre ktorých bola Papua Nová Guinea ich stá či dokonca u Juraja 169. krajina (OSN). To je už slušná scestovanosť, takýchto ľudí na Slovensku spočítate na svojich prstoch. “Také portréty sme ešte nikdy v živote nenafotili,” počúvam odvtedy. 

Tento zájazd je určený pre tých, čo radi fotia, a tých, čo radi objavujú. Naša trasa prechádza všetkými štyrmi regiónmi štátu Papua Nová Guinea s absolútne odlišnými kmeňmi. Väčšina turistov navštívi dva regióny, minimum 3 a všetky 4 regióny na jednej ceste – to je BUBO. Na tomto zájazde lietame špeciálnymi letmi na malé letiská a tým šetríme množstvo času. Využívame to, že sme partia a lietadlo je naše. Na tejto ceste sme 14x leteli a na Papue po každom lete, ako keby ste pristáli v inej krajine, ľudia a zvyky sú úplne iné (spolu 800 jazykov).

Úžasný je prechod provinciou Hela v stopách kmeňa Huli. Ide o najznámejší kmeň Papui (fotografie najdete na všetkých titulkách propagačných materiálov), no väčšina ľudí sa s Huli stretáva inde, nie u nich doma – lebo to je od ruky. No my sme TU, vysoko v horách v blízkosti hraníc s Irian Jaya (West Papua), nikde asfalt, iba tradičné kmene a ich neuveriteľné zvyky. Fúkači vody, vdovy natreté popolom, strážcovia lebiek, tance napodobňujúce národného vtáka – rajku. Tradícia je tu ďaleko na odľahlej dedinke najsilnejšia! Náčelníctvo sa nededí a náčelníkom sa stáva najlepší bojovník. Náčelníci BUBO poznajú (navštívili sme ich v roku 2016 aj 2017 a ideme aj v 2018). Portréty “ľudožrútov”, ktoré sme na našej ceste ulovili, sú iné. Preto, lebo sme išli ďalej a do väčšej hĺbky.

Kvalita služieb:
Pozor na úroveň služieb na tomto zájazde, ktorá je nízka. No aj tak najlepšia možná - aj medzi ľudožrútmi máme prenajatý vlastný klimatizovaný autobus a početný personál. Každú noc spíme v hoteli – často je označovaný ako najluxusnejší v oblasti – kvalita služieb je porovnateľná s tou, čo majú francúzske či talianske skupiny. Až na to, že my vidíme dvakrát toľko. Táto trasa je vskutku neklasická a nikto iný ju nerobí! Sme opäť zopár rokov popredu. Jeme veľmi dobre. Nové Írsko je známe skvelými homármi a čerstvý kokosový orech tu stojí neuveriteľných desať centov. Luxusom tejto cesty je program. 

Pre koho je cesta určená?
Čím viac ste scestovaný, tým si zájazd viac vychutnáte. Nikto si to nevie urobiť sám! Ani ten najscestovanejší, ani ten najbohatší. Na získanie know-how v tejto oblasti treba mnohoročné skúsenosti. Rozdiel je ako medzi sýteným vínom a Champagne.
Cestu zvládli s nami ľudia, ktorí zásadne lietavajú iba biznisom. A na poslednej ceste boli tri ženy. Všetkým sa veľmi páčilo! Ak sa uskromníte, lebo nič lepšie nie je, tak sa bude páčiť aj vám.

Bezpečnosť je hlavným problémom návštevy. Jednak ozbrojené prepady, krádeže a potom tropické choroby. Ako sa s tým BUBO vyrovnáva? Ako je možné, že žiaden klient BUBO neochorel na Papue na tropickú chorobu? Rád vám na vaše otázky zodpoviem, sú to stovky datailov. Bezpečnosť je o know-how a zodpovedných lokálnych partneroch – priateľoch. Tých si dlhodobo budujeme. Čo sa týka zdravia, je určite veľkou výhodou, že som lekár a tropická medicína ma baví. 

Čo si najviac vážim? 
Najviac si vážim prechod do druhého najväčšieho mesta PNG, do Lae. Výstup na činnú sopku v Rabaul na ostrove Nová Británia, ktorý je o 37% väčší než Sicília – najväčší ostrov Stredomoria. Ohňový tanec Bainingov v horách v džungli južne od Kokopo. Už iba dostať sa tam v hlbokej noci bolo úžasné. Potom tucet bosých chlapov v maskách behalo cez obrovitánsku pahrebu pri zvukoch magického bubnovania. Trvalo to dlhé hodiny, no mne to prešlo ako minútka. Ťažko sa to fotografuje a naživo je to stokrát lepšie, skutočne pravá záležitosť, ani jeden iný turista, iba my a kmene. 

Na poslednom zájazde sme videli portréty a život vyše sto unikátnych kmeňov, s inou kultúrou, iným jazykom, inými zvykmi, iným maľovaním. Mne sa veľmi páčili kmene z Goroky.
Kmeň Tolai platí mušľami do dnešných čias, a aj keď sú oficiálne kresťania, po cintorínoch behajú vo vysokých maskách v tajnom spoločenstve Duk Duk. Priveľa informácii o nich nenájdete.
O Novom Írsku nenájdete napísané nič relevantné. Tento ostrov je ďaleko a aj tu sme boli zrejme prvými Slovákmi. Žijú tu morské národy, kde dieťa pláva skôr, než vie chodiť. Kde sú cintoríny na plážach a domorodci veria, že sa menia po smrti na žraloka. V žralokoch je duša ich predkov. 

Orlí lovci, Mongolsko #

Môj blog z prechodu Altajom nájdete tu.


Nádherná cesta nedotknutou prírodou. Hľadáte skutočnú expedíciu? Potom sa zaujímate o správnu cestu. Mnoho dní neuvidíme asfalt, budeme brodiť rieky, každý deň je nepredvídatelný a úžasný. Je v rieke veľa vody? Musíme nájsť iný brod. Nikde žiaden turista, iba my a ohromná príroda. Pohrebiská z 3. storočia a petroglyfy staré 12 000 rokov. Pritom žiadne vstupné. Stále sme tu zopár rokov pred turizmom.  

Kvalita služieb:
Nízka. Sme v prírode a to je pre nás mäkkýšov tvrdé. Keď toto skúsite, uvidíte, ako sme v Alpách či v Nepále spohodlneli. Nespíme v stanoch, ale v jurtách a v domoch. Všade je pec a kúri sa. Máme rozťahovacie expedičné postele, kvalitné spacáky, deky z ťavej vlny. V Gobi ide o luxusné jurty s teplou vodou, Rusko je znesiteľné. Mongolský Altaj je najtvrdší, no zároveň ide o najlepšiu časť cesty. Máme skvelú kuchárku, poľnú kuchyňu a plnú penziu v cene. Jeden džíp ide ako zásobovacie auto a berie proviant. Bez týchto služieb by sme sa nenajedli. Na konci cesty spíme v najlepšom hoteli mesta a jeme kaviár v najlepšej reštaurácii. V Ulaanbátare je v základnej cene zájazdu hotel Kempinski. Kvalita služieb je nízka, ale najlepšia, akú možno získať. 

Pre koho je cesta určená?
Pre tých, čo sa chcú vyresetovať. Nejde o fyzicky náročnú turistiku. No nachádzame sa ďaleko od akejkoľvek civilizácie, niet mobilný signál, žiadne wifi, nie je elektrina (fotoaparáty nabijeme – berieme generátor), proste sme na miestach, ktorých je na našej planéte tak málo. Na zájazde v roku 2017 bolo viac žien než mužov. 

Bezpečnosť:
Absolútna. Ide o veľmi bezpečné oblasti s prakticky nulovou pravdepodobnosťou teroristických útokov a tropických chorôb. Ak hľadáte zájazdy podľa bezpečnosti, toto je ON. Bezpečnejší nez Škandinávia. 

Čo si najviac vážim?
Prechod Altaja od prvého po posledný vrch. V tomto je tá cesta geniálna. Ide o maximalistický prechod Mongolska z juhu na sever a z východu na západ. Po tejto ceste budete môcť povedať, že napriek krátkemu času najväčšiu krajinu sveta bez mora poznáte. Budete patriť medzi promile turistov. Orlí lovci – Kazaši – na mongolskej strane sú ostrakizovanou menšinou a to je dôvod, prečo si zachovali také úžasné zvyky. Dnes je to svetová špica a raj pre fotografov. Náročný prechod do Ruska realizuje BUBO ako prvá a jediná cestovná kancelária v SR aj ČR. Týmto dostáva zájazd logiku a komplexnosť.
Výhodou je tiež, že o cestu je v roku 2018 veľký záujem a zájazd určite zorganizujeme. Prihláste sa čo najskôr! 

Posledný raj #

Najmenej navštevovanými krajinami Afriky do miest, o ktorých National Geographic hovorí ako o poslednom raji. Cesta do neznáma, do džungle za mandrilami a surfujúcimi hrochmi, ktoré vo voľnej prírode neviete nikde inde nájsť. Plavba po tropickej rieke do Lambarene po stopách Alberta Schweitzera. Neznáma Rovníková Guinea, ktorá je jednou z najmenej navštevovaných krajín sveta. Do Stredu Zeme na ostrove Svätý Tomáš. Na miesta, kde nikto pred vami nebol. 

Kvalita služieb:
Prekvapujúco veľmi vysoká. Ani monacký princ, ak by si sem trúfol, by nemal lepšie služby. Jedlo s francúzskym, španielskym a portugalským šarmom. Skvelé! No sme v rovníkovej Afrike na miestach s nulovým turizmom. Táto cesta je ako Koenigsegg medzi autami. Unikátna. 

Pre koho je cesta určená?
Pre znalcov Afriky. Pre tých, čo už boli všade, lebo tu ešte neboli. Pre tých, čo chcú zažiť čosi absolútne unikátne. Pre tých, ktorí sa chcú porozprávať so svojimi starými rodičmi, ktorí sú už mnoho rokov mŕtvi. 

Bezpečnosť:
So skúseným sprievodcom to zvládnete. Všetky tri krajiny (Gabon, Rovníková Guinea, Svätý Tomáš) sú bezpečnejšie než ich susedia – Kongo či Kamerun. Hrozí vysoké riziko malárie. Na našej poslednej výprave nikto neochorel. Táto cesta každopádne nie je pre amatérov. 

Čo si najviac vážim?
V Gabone sa počasie veľmi mení. Počas celého roka je sezóna na určité veci v inom období. Program sa neustále mení a prispôsobuje. No a my sme si našli partnerov a videli všetko. Zvládli sme tú náročnú cestu. Prešli sme všetky tri krajiny komplet. To si vážim najviac. Nebola to teda iba obligátna návšteva hlavného mesta, ale komplexné dobrodružstvo. 

Patagónia, Ohňová zem #

Zážitky priamo z ciest nájdete tu.


Nóri tvrdia, že ich krajina je najkrajšia na svete. No zrejme neboli v Patagónii. Patagónia je oblasť na juhu Južnej Ameriky, ktorá ovplýva neskutočnou krásou. No základ je, že teraz je nám vzdialená Patagónia omnoho bližšie. Dlhé úseky preletíme a prakticky celý čas sa pohybujeme v nádhernej prírode a lovíme zážitok za zážitkom. 

Kvalita služieb:
Veľmi vysoká. Dokonca jedna z najvyšších na svete. Tak ako na expedíciu Posledný raj nemôžete zobrať manželku, sem ju naopak zoberte – bude nadšená! Vynikajúca strava. Čo to znamená? Lepšie jahnacie než na Blízkom východe a lepšie steaky než v New Yorku a najlepšie kraby sveta. K tomu neskutočne kvalitné víno konkurujúce najlepšiemu Bordeaux. 

Pre koho je cesta určená?
Pre tých cestovateľov, ktorí si potrpia na vysokokvalitné služby a celkovo vysoký štandard servisu. Turistika nie je náročná a je fakultatívna. No aj maratóncov a horalov zničíme – máme prichystané ranné behy a nádherné túry.
Patagóniu realizujeme vyše 10 rokov, no tento zájazd je iná úroveň, všetko je dotiahnuté do väčších detailov. Mal som so sebou manželský pár, ktorý už s BUBO v Patagónii bol. No teraz boli ešte nadšenejší. Tak ako ja, ktorý som Patagóniu navštívil už tretí raz. Po najkrajšom ľadovci sveta – Perito Moreno – sa prechádzame v mačkách. Ohňovú zem križujeme terénnymi autami. V Torres del Paine je zážitkom už výhľad z vášho hotela. Rovnako je zážitkom výhľad z kajuty vašej lode. Vyskúšal som tucet lodí, no táto plavba bola tou najkvalitnejšou.

Bezpečnosť:
Absolútna. Naozaj nie je čo riešiť. Ide o najbezpečnejšiu časť Latinskej Ameriky. Bezpečnosť je porovnatelná s Kanadou či Škandináviou. 

Čo si najviac vážim?
To, že máme v postsocialistickej krajine v ponuke zájazd s takou vysokou úrovňou služieb. Dalo by sa lacnejšie. No toto je najlepšie. Dotiahnuté do detailu. Som rád, že som navštívil byt, v ktorom žil Martin Kukučin, lekár, spisovateľ a cestovateľ. Zrejme som prvý Slovák, ktorému sa to podarilo. Kvôli tomu som si dohovoril schôdzku a o deväť dní som sa do Punta Arenas vrátil. Nádherne bolo vo Wulaya Bay, kde sa bez vlastnej lode nedostanete. No a za slušný cestovateľský skalp považujem aj to, že sa mi podarilo vystúpiť na Hornov mys. Dvakrát som išiel tesne okolo a až na tretí raz som TU. 

Zájazdov, ktoré som v poslednom roku odsprevádzal, bolo, samozrejme, oveľa viac. No vybral som také, kde sme o pár (k)rokov pred ostatnými a vy z týchto informácii môžete profitovať. Teším sa na vás a srdečne vás pozývam na zájazdy aj v tomto roku.
Zájazdy, ktoré sprevádzam, nájdete tu.


Váš Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 196

Mohlo by Vás zaujímať

Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney Prémiový blog

Prémiový blog Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney

Keď sa povie Papua-Nová Guinea, väčšina z nás si predstaví zaostalú krajinu, neprekonateľnú džungľu a kmene ľudožrútov, ktorí obývajú toto územie…

Tomáš Matejovič 12 min. čítania
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Afrika – príbehy z domova Prémiový blog

Prémiový blog Afrika – príbehy z domova

Všetci pochádzame z Afriky, tvrdia vedci. Najprv sa mi to zdalo nepravdepodobné, veď ja som beloch, čo sa ledva opáli a nechápal som, čo mám…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5739
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4094
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.