Hodváb nad zlato

Hodváb nad zlato

Hodváb je už po stáročia jednou z najpopulárnejších látok na svete. Vďaka svojej výbornej textúre a skvelým termoregulačným vlastnostiam bol do Európy z ďalekého východu dovážaný už od čias starého Ríma. Už vtedy bol pritom tak populárny, že senát v istom momente zakázal odievanie mužov do hodvábnych tóg. Náklady na dovoz hodvábu totiž boli také vysoké, že výrazne odčerpávali rezervy zlata v rámci cisárstva a ohrozovali ekonomiku.

Táto surovina dala tiež meno najlegendárnejšej suchozemskej obchodnej ceste v histórii ľudstva, hodvábna cesta, a asi netreba spomínať, že práve hodváb bol jednou z hlavných komodít, ktoré sa po nej presúvali. Tajomstvo výroby hodvábu pochádza z Číny. Je to starobylé remeslo. Dokladované sú nálezy tejto látky minimálne z pred 3000 rokov, ale môže byť že Číňania vedeli spracovávať hodváb už aj skôr. Koniec koncov hodváb mala objaviť manželka mýtického Žltého cisára Hsi-Ling-Shih okolo roku 3000 pred naším letopočtom. Aké je ale to tajomstvo? V každej krajine o hodvábe hovoria trochu inak. Mal som možnosť navštíviť výrobne nielen v Číne, ale aj vo Vietname, Thajsku, Indii alebo Indonézii a všade existujú miestne varianty a odchýlky. V rámci tohto článku preto spíšem zlatý stred a doplním ho fotografiami z Vietnamu a Číny. 

Základom výroby hodvábu je motýľ – priadka morušová. Tá sa chová v zajatí, ale existujú aj odrody žijúce v divočine, predovšetkým na blízkom východe. Drvivá väčšina hodvábu ale pochádza z takzvanej serikultúry – riadeného chovu priadok. Za tisícročia domestifkácie motýle priadky morušovej už zdegenerovali, nevedia lietať a vo voľnej prírode by nemali nádej na prežitie. Momentálne žijú vlastne len pre hodváb. Priadka ako taká ale hodvábne vlákno neprodukuje, sú to je húsenice, ktoré sú kľúčové. Motýľ nakladie vajíčka, tie sa uložia na papier a vyliahnu sa z nich malé húseničky. Tie od malička kŕmia výlučne morušovými listami. Nič iné jesť nesmú. Za stáročia kultivácie sa experimentovalo s inou potravou aj s iným hmyzom, dokonca s pavúkmi, ale kombináciu priadky a moruší nič ani zďaleka neprekonalo. Malé húseničky preto prežijú celý svoj život na podstielke z morušových listov. Prvé tri dni striedavo jedia a spia a po troch dňoch už ani nespia a len neustále jedia. Takto žijú 23 dní a z niekoľkých milimetrov narastú až na dĺžku okolo 5 centimetrov. 

Po 23  dňoch prichádza kľúčový krok celého procesu – kuklenie. Húsenice začínajú metamorfózu a z ústnej dutiny začínajú vylučovať látku na vytvorenie kukly – čistý hodváb. V tomto momente je dôležité priadky preložiť z ich podstielky na špeciálne konštrukcie aby sa nekuklili pohromade, ale každá zvlášť. Ak by sa totižto zamotali do seba čo i len dve, tak vlákno z nich nebude možné odmotať. Húsenica sa kuklí dva dni a vtedy prichádza ďalší dôležitý krok – kukly je nutné zabiť predtým ako premena skončí a z húsenice sa stane motýľ. Ak by sa totižto metamorfóza skončila, tak motýľ vyleptá do kukly dieru aby sa dostal von a preruší hodvábne vlákno. Kukly sú preto buď obarené vriacou vodou alebo oparené a tým sa usmrtia. Tradične sa dokonca zabíjali po jednom ihlou. Až keď sú mŕtve je možné začať z nich odmotávať hodváb. 

Z jednej kukly dostaneme 500 metrov až jeden kilometer hodvábu. Nie je to ale ešte niť. Vlákenko je tenučké a ťažko ho vôbec odmotať. Celý proces prebieha v horúcej vode v ktorej hodváb zmäkne a lepí sa. Kukly sa odmotávajú viaceré naraz a už v tomto momente sa ich vlákenká splietajú do nite. Podľa toho akú chceme hrubú niť sa odmotáva naraz 5 až 30 kukiel. Najjemnejšie nite sú z piatich vláken, ale to som videl iba v Číne. Štandardne sa pracuje s 20-25 kuklami naraz. Celý proces je nutné neustále sledovať. Jednotlivé kukly nemajú totižto na sebe rovnakú dĺžku vlákna a tak sa priebežne míňajú a vymieňajú. Takto nám vznikne surová hodvábna niť. Tá sa potom ešte premýva a premotáva na cievky. Surový hodváb môže mať len dve farby – bielu alebo žltú. Ak chceme inú farbu tak farbíme priamo niť, nie až výslednú látku. Nakoniec prichádzajú tkáčske stavy a spriadanie nití do hodvábnej látky, rovnako ako u iného textilu. 

Isté percento motýľov sa musí samozrejme nechať vždy vyliahnuť, aby sa mohlo pokračovať v chove, ale vzhľadom nato, že jeden motýľ nakladie okolo 500 vajíčok tak stačí nechať na žive maximálne 3% húseníc. Celá výroba vie tu v Ázii byť pritom takmer bez odpadová. Spotrebuje sa všetko – mŕtve húsenice môžu ísť na panvicu a dajú sa jesť, kukly z ktorých sa nechajú vyliahnuť motýle sa používajú ako masážne tampóny a ak sa náhodou zakuklia dve priadky spoločne tak sa ich kukla otvorí a vyrábajú sa z nich hodvábne paplóny. Číňania dokonca využívajú aj trus húseníc – s rámci čínskej tradičnej medicíny je údajne výborný na výrobu vložiek do vankúšov a zaručuje dobrý spánok. 

Spotrebovať sa dá všetko – v Číne, Vietname a Kambodži sa húsenice priadky morušovej opečú na oleji a jedia, na fotografii ich vidíme v strede (foto z Kambodže) 

Tento proces je fascinujúci, od motýľa až po látku prechádza viacerými krokmi a má mnohé úskalia. Osobne ma vždy najviac ale fascinuje jedna otázka – ako na to ľudia prišli? Ako človeku napadne odmotávať kuklu mŕtveho motýľa? Legenda hovorí jasne, kráľovná Hsi-Ling-Shih sedela pod morušovým stromom a pila čaj, keď zrazu jej do šálky padla kukla. Keď sa ju snažila z horúceho čaju vybrať tak našla vlákenko, ktoré začala odmotávať a zistila, že sa jedná o mimoriadne príjemnú látku. Či už sa tento príbeh zakladá na pravde alebo nie, tak aj chov priadky morušovej a výroba hodvábu dokazujú, že ľudská vynaliezavosť nemá hraníc. 

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 2539

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

6831
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.