Izrael, Jordánsko, Palestína komfortne

Izrael, Jordánsko, Palestína komfortne

Prejdite sa po ceste, kde sa píšu biblické príbehy. Kresťanské pamiatky, moslimské posvätné miesta, križiacke stopy či stopy Rimanov a iných národov. Zájazd nabitý bohatým programom, históriou a relaxom na záver pri brehoch Mŕtveho mora.

BUBO organizuje cesty na Blízky Východ od roku 1993. Prekrásne Jordánsko s magickou Petrou, najnavštevovanejšou pamiatkou na Blízkom Východe, Mŕtvym morom a červenou púšťou Wadi Rum. Izrael, Palestína ako dejisko starého a nového zákona. Ideálne pre milovníkov histórie! Všetko stíhate za 10 dní. Na zájazd sa lieta kvalitnou leteckou spoločnosťou Austrian Airlines na trase Viedeň –Tel Aviv/Ammán – Viedeň. Ideálne aj pre tých klientov, ktorí neobľubujú dlhé lety. Cesta trvá necelé 4 hodiny. Komfortne sa nechajte odviezť na letisko našim BUBO transferom z Bratislavy (a späť) a nemusíte mať obavy, či si Vaši známi nájdu čas.  S Jordánskom má SR/ČR  vízový styk, potrebovať však budeme iba sken cestovného pasu.  Cestovný pas musí byť platný minimálne 6 mesiacov po návrate zo zájazdu. Očkovanie nie je potrebné žiadne, odporúčame skontrolovať preočkovanie proti  tetanu  a žltačke AB (sú to choroby, ktoré môžete dostať aj doma či na záhrade). Ak sa pýtate kedy sa vybrať na zájazd, odpoveď je jednoduchá – všetky termíny, ktoré ponúka naša webová stránka sú prispôsobené na návštevu týchto krajín. Pri Mŕtvom mori je teplo po celý rok. Jordánsko má dve sezóny kedy je najlepšie vycestovať : marec-máj a október-november. V tomto období sa však stále pripravte na chladné večery. Letné mesiace sú vhodné pre tých, ktorým neprekáža horúce počasie.  Stravovanie je zabezpečené formou raňajok, ktoré máte v cene. Ubytovanie je zabezpečené v 3* hoteloch strednej kategórie, spĺňajúce potreby nenáročných klientov. Program je však bohatý, na hoteloch budete tráviť minimum času. Počas záverečného oddychu na brehoch Mŕtveho mora je možné pre náročných zvoliť 5 *hotel Kempinski Ishtar hotel  ktorý ponúka výborné služby. Okrem toho, že sa nachádza priamo na pobreží mora, má 9 bazénov a niektoré sú stovky metrov dlhé a architektonicky výnimočné. Dizajn hotela pripomína Semiramidinine visuté záhrady v Mezopotámii (aktuálne ceny príplatku v kancelárii).  

Zájazd je určený pre všetky vekové kategórie a nie je náročný. Presuny sú zabezpečené klimatizovaným komfortným autobusom alebo minibusom.  Odporúčané vreckové je cca 500 € na osobu (alebo ekvivalent v dolároch). Sprievodca  Vám na mieste poradí, kedy zameniť na miestnu menu. Vstupné do pamiatok 160 € (Jarash, Mt. Nebo, Mŕtve more,  Petru, Wadi Rum, Masadu, Qumrán, sprepitné) sa hradia vopred. Sprievodca kúpi lístky pre všetkých. Tento postup sa  osvedčil, pretože urýchľuje vstup a nezdržuje. Zároveň Vám odpadnú starosti s neustálym menením peňazí na vstupné v Jordánsku, Izraeli. Vstupenku dostanete do ruky pred vstupom do areálu. Miniete aj na suveníry alebo ostatnú stravu. V cene máte raňajky a 2x večeru v Jordánsku. Miestna kuchyňa je veľmi pestrá a chutná. Odporúčame ochutnať mezze, skvelú shawarmu akú už inde nenájdete alebo saudskú kabsu či beduínsky mansaf a skvelý kyslý jogurt ayrán. Ceny jedál v reštaurácii v pohybujú v cenových reláciách cca 5-15 €. Sprievodca Vám samozrejme odporučí najlepšie možnosti a reštaurácie. 

Prvý deň priletíte do Tel Avivu, kde sa stretnete s naším skúseným sprievodcom a autobusom sa presuniete (cca 1,5 hod) do biblického Nazaretu v úrodnej krajine zvanej Galilea. Čaká Vás atmosféra orientu a prvá noc v zemi zasľúbenej. Nasledujúci deň začnete prehliadkou Genezaretského jazera, kde žil a učil Ježiš Kristus. V biblickej rieke Jordán si namočíte nohy a nakŕmite rybičky. Poprechádzate sa po vykopávkach mesta Kafarnaum, pozriete sa na miesto kde Ježiš zázračne rozmnožil chlieb a ryby.  Nasledujúce dni sa presuniete do Júdei. Po ceste sa zastavíte v Jerichu – najstaršom meste na svete, nad ktorým sa týči hora pokušenia, kde Ježiš 40 dní odolával diablovi. Unesco pamiatka Herodove paláce Vás prenesú do atmosféry, kde prebiehali boje Židov proti Rimanom. 

Celodenná prehliadka Jeruzalema, najväčšieho mesta Izraela, ktoré symbolizuje posvätné miesto pre židov, kresťanov a moslimov.  Mesto, o ktorom počul snáď každý. Večerná prehliadka Starým mestom až k Múru nárekov, kde  si môžete zložiť svoje želanie. Posvätné miesto všetkých Židov sa nachádza práve tu: Chrám skaly a mešita Al Aksa sa vypína priamo nad Múrom nárekov. Pri pohľade na Olivovú horu a obrovský židovský cintorín na nej sa porozprávate o zaujímavých predpisoch, zvykoch a podobách života ortodoxných židov. Nazriete do kultúrneho Betlehemu, do Baziliky narodenia Ježiša Krista: námestie jasličiek, Jaskyňa mlieka či polia, odkiaľ pastieri sledovali padajúcu hviezdu.  

Presúvate sa ďalej a krajina sa mení z izraelskej zelenej na arabskú púšť. Vitajte v Jordánsku, krajine, ktorá láka kultúrnymi a náboženským tradíciami a mnohými stredovekými mešitami a kostolmi. Najvýznamnejší prorok Mojžiš tu blúdil 40 rokov po púšti až kým objavil Zasľúbenú zem. Vyhliadka z hory Nebo, kde je pochovaný Mojžiš.              

Jeden z top zážitkov je určite návšteva jedného z divov sveta. Petra je ukrytá hlboko v horách a dominuje jej Áronova hora, no nemusíte sa obávať, či tento výstup zvládnete. Prečítajte si o ňom viac. Na koňoch to zvládnete raz-dva, prípadne absolvujete klasickú prehliadku Petry bez výstupu. Do Petry sa vchádza vstupnou bránou siq, uzučkým kaňonom. Už prechod siqom je zážitkom sám osebe a zrazu sa vynorí to najkrajšie - Khazne al-Firaun – Faraónova pokladnica. Magickú atmosféru má aj Petra v noci, kde túto atmosféru dopĺňajú svetielka horiacich sviečok. 

Prenajatými džípmi vyrazíte do najkrajšej púšte sveta. Kúzelná púšť Wadi Rum, ktorá hrá farbami od odtieňov žltej do oranžovej Vám okamžite učaruje. Prejdete sa spoločne viacerými prírodnými scenériami, ktoré vytvorila príroda. Obrovské pieskovcové útvary sa týčia až k nebu.  Pre aktívnych a akčných sme pripravili aj surfovanie  na obrovských dunách tejto púšte, ktoré bude určite nezabudnuteľným zážitkom. Možno natrafíte na beduínov s ťavami a osviežite sa pri šálke sladkého mätového čaju. 

Príjemným prekvapím zájazdu je starobylé antické mesto Jarash, ktoré sa pýši prezývkou „jordánske Pompeje“. Cesta Vás zavedie  cez kopcovitú krajinu pokrytú zelenými olivovníkmi. Prejdete sa ruinami starovekého grécko-rímskeho mesta Gerasa. Mesto sa pýši stovkami stĺpov, ulicami a amfiteátrom, ktoré stoja určite za návštevu. 

Záver zájazdu patrí relaxu v Mŕtvom mori, ktoré je známe svojimi liečivými účinkami. Odporúčame bahennú kúru: natrieť sa bahnom, počkať na súši 15-20min a následne sa vrátiť do mora. Túto procedúru treba opakovať  2xdenne a vrátite sa o minimálne o 3 roky mladší. Kombinácia morskej vody s bahnom  priaznivo pôsobia na nervový systém, kožné problémy či artritídu a reumu. Po zaslúženom oddychu plní poznania a zážitkov sa transferom odveziete na letisko do Ammánu a duchovne obohatení letíte domov. 

Monika Barboráková

Monika Barboráková

Monika Barboráková

Monika vyštudovala slovenský jazyk a literatúru, no učiteľka sa z nej nestala. Prišla pracovať do BUBO, pretože je stotožnená s jeho filozofiou lovenia zážitkov. Rada spoznáva nové veci a preto rovnako ako BUBO verí, že spoznávaním sveta lepšie spoznáme aj samých seba. Precestovala európske metropoly, no takisto ju lákajú ďaleké cesty do exotiky. Nájdete ju v našej kancelárii, kde Vám rada a ochotne poradí s výberom Vašej dovolenky.

Zo zájazdu:

Monika Barboráková

Posledná úprava článku | Prečítané: 205

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Petra - rady a tipy na cestovanie Petra

Petra Petra - rady a tipy na cestovanie

Petra je určite najslávnejšia pamiatka Jordánska. Keď zo strany Izraelu prekročíte biblickú rieku Jordán a hranice Svätej zeme, ocitnete sa v…

František Kekely 15 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Jarash: zabudnutá sestra Petry Jarash

Jarash Jarash: zabudnutá sestra Petry

Na severe Jordánska sa nachádza hneď niekoľko zaujímavých archeologických lokalít, no iba Jarash má vo svojom význame a rozlohe skutočne svetové…

Michaela Šimonová 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.