Keď sú tropické choroby koníčkom - Ľ. Fellner

Keď sú tropické choroby koníčkom - Ľ. Fellner

Prinášame Vám názor človeka z praxe. Rozhovor s cestovateľom, lekárom a majiteľom cestovnej kancelárie BUBO, Ľ. Fellnerom. Otázky kládla Jana Novotná.

Pán Fellner máte 3 deti a vyberiete sa na ebola tour. Nie je to nezodpovedné?

Viete som presvedčený, že rozumný cestovateľ sa nemôže ebolou nakaziť. Diaľnicu z Bratislavy do Trnavy považujem za oveľa nebezpečnejšie dobrodružstvo.

Použili ste termín rozumný cestovateľ

Pred 100 rokmi cestovala iba šľachta, teraz sa cestovanie stáva masovo dostupným. Ak chcete riadiť auto, musíte si urobiť vodičský preukaz. No pri cestovaní sa stáva, že si ľudia kúpia výhodnú letenku a dostanú sa na miesto, ktoré nezvládajú, kde vlastne nechceli ani byť a ktoré je pre nich peklom na zemi. Mnoho ľudí nemá znalosti a podcení situáciu a spôsobia si haváriu.

Ebola, Liberia, Sierra Leone, Fellner

Tvrdíte, že keď je cestovateľ rozumný, neochorie.

Nemusíme ostať iba pri chorobách. Keď človek nemá vedomosti, dokáže si vyrobiť problém kdekoľvek. Poznám mnoho prípadov okradnutia, zmeškania odletu či tropických chorôb. Potom si rodičia zoženú moje číslo a volajú mi - môj syn, dcéra boli tam a tam a toto sa stalo. Smutné je pre mňa aj to keď neskúsený človek iba kĺže po povrchu a poriadne nič nevidí. Z cestovateľských blogov tu na Slovensku som doslova nešťastný. Úroveň je úbohá.

Čím mierite do exotickejšej = menej turisticky rozvinutej krajiny, tým z nej neskúsený človek vidí menej. Je smutné, ak najväčším zážitkom ostáva okradnutie či hnačka.

Čo potom?

No čo už. Keď nedošlo k zraneniu a prišli iba o peniaze, to je ešte dobré. No niektoré tropické choroby sú neželaným suvenírom na celý život. Treba vedieť že byť zaočkovaný nestačí. No tieto znalosti ohľadne bezpečného cestovania celkovo u nás chýbajú, ja vlastne nepoznám významného slovenského cestovateľa, ktorý nemá maláriu.

Senegal, foto L. Fellner, choroby

Vy máte?

Ja nemám.

Šťastie?

(úsmev) Nie, nie je to šťastie. Šťastím bolo to, že som vyštudoval medicínu, a to, že cestovateľská medicína je mnoho rokov mojim hobby. Som praktik a viem princíp. Viem, ako sa tropickou chorobou dá nakaziť a viem aj, ako sa nakazeniu dá vyhnúť.

Liecenie na hranmiciach Ekvatorialnej Guinei

Do Afriky beriete aj svoje deti.

Keď poznám príčinu, neochoriem ani ja, ani nikto kto sa drží mojich rád. Ebola tour bola cesta, ktorá mala byť toho jasným dôkazom. Ak sa človek vyzná neochorie Prešli sme všetky africké krajiny postihnuté ebolou. Nemám rád kecy, rád poukazujem na konkrétne výsledky. Nikto z účastníkov na ebola tour neochorel a ani nemohol. Stačilo len dodržiavať rady. Toto učím aj moje deti a všetkých našich sprievodcov.

Aj deti su v Afrike bezpecne. Safari s BUBO

Ako sa vašim deťom Afrika páči?

Možno som ich nainfikoval ja, Afriku milujú. Teraz na Veľkú noc sme naháňali na bicykloch zebry, v Dračích horách jazdili na koňoch, videli sme za jeden deň sedem gepardov a svorku šestnástich levov a veľmi vzácnych psov hyenovitých. To sú ohromné zážitky. Moje deti doniesli do školy v Svazijskom kráľovstve charitu. Chlapec, ktorý prvý uhádol, kde leží Slovensko, dostal napríklad dres FC Barcelona. Bol nadšený. A moje deti tiež.

Vaša manželka sa nebojí?

Poviem Vám to po lopate: keď cestujete s BUBO nemôžete ochorieť. So sprievodcami máme pravidelné školenie, informácie o chorobách vo svete držíme stále aktuálne. Aj o viruse Zika boli naši sprievodcovia informovaní ako prví. Manželka je tiež lekárka a teda ľahšie chápe to, čo aj teraz tvrdím. „Keď poznáte príčinu choroby, ste skúsený cestovateľ, viete sa chorobe z veľkej časti vyhnúť.“

Monte Carlo s manzelkou

A čo teda Zika, máme sa báť?

Myslím že svet sa bojí. Pre ženy v prvom trimestri gravidity odporúčam zvážiť cestu. No inak je Zika ďalším mediálnym humbukom, ktorému by som dal prívlastok „poplašná správa“. Zika nie je pre 99% cestovateľov absolútne nebezpečná, väčšinou ani nezistíte, že ste ju prekonali, je to ešte benígnejšie ochorenie než bežná chrípka. Napísal som o tom blog na www.bubo.sk, prečítajte si.

Keď vás tak počúva, svet sa mi ani nezdá nebezpečný

Michelinska reštaurácia na Lubovych cestach

Svet je najkrajšie miesto na zemi. Naša planéta je úžasná a každým rokom, každou novou krajinou ma opäť a opäť prekvapí a nadchne. Cestujte! Cestovanie rozvíja celého človeka. V 21 storočí je to tá najkrajšia činnosť, ktorú môže homo sapiens robiť. Šťastné cesty prajem vám všetkým!

---------------------------------------------------------------------

MUDr. Luboš Fellner

Ľuboš Fellner, 1969, 3 deti, vyštudoval LF UK, učil na II. internej klinike lekárskej fakulty v Bratislave a po atestácii pracoval v NUSCH. Cestovateľská medicína je už 30 rokov jeho hobby. Podľa organizácie TCC (USA) je najscestovanejším Slovákom so všetkými 193 navštívenými krajinami a 680 regiónmi. Precestoval všetkých 6 kontinentov a krajiny, kde sa stretnete s najväčším počtom tropických chorôb. Prechádzal džungľou s obrovským rozšírením malárie, zažil epidémie horúčky dengue, prasaciu chrípku, vtáčiu chrípku, SARS aj ochorenie Zika. Koncom roka 2015 zorganizoval cestu s názvom Ebola tour, ktorá prechádzala všetkými 11 štátmi postihnutými ebolou (príbehy nájdete na BUBO Forum v krajinách ako Libéria, Sierra Leone, Guinea, Pobrežie Slonoviny, Ghana a pod). Nikdy žiadnu tropickú chorobu nedostal a tvrdí, že ak sa človek vyzná respektíve dodržiava rady, neochorie.

Lubos Fellner, BUBO, konferencia

RwandaHľadanie šimpanzov a goríl v Rwande - so skúseným sprievodcom je aj táto krajina absolútne bezpečná. No ľudia to ešte nevedia ...

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3127

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
COVID-19 - Ochrana alebo hrozba pre zvieratá? Blog

Blog COVID-19 - Ochrana alebo hrozba pre zvieratá?

V dobe obmedzení cestovania po svete vďaka novému koronavírusu COVID-19 trpia aj zvieratá. Alebo sa majú lepšie? Aký je pohľad na rôzne aspekty…

Martin Karniš 4 min. čítania
Pomáhať Afrike? Blog

Blog Pomáhať Afrike?

Je to, ako keby ste spláchli peniaze do záchoda, hovoria mnohí. Afrika nemá dno. Africkí lídri nemajú kvapku slušnosti a všetko rozkradnú. …

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Ako sme stopovali gorily v hmle Blog

Blog Ako sme stopovali gorily v hmle

Asi každý milovník Afriky a cestovateľ pozná bájny film Gorily v hmle. Legendárny príbeh z Rwandy bol natočený v roku 1988 a mapuje život…

Katarína Líšková 9 min. čítania
5 darčekov pre muža Blog

Blog 5 darčekov pre muža

Máte pocit, že váš partner bol už všade? Chcete ho prekvapiť cestou, akú nečaká? Chcete mu urobiť radosť čímsi ozaj výnimočným? Vyskúšajte jednu z…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Konžská demokratická republika, Burundi, Rwanda


náročnosť

9 dní

Trvanie

2768 3690€
K

Afrika  

Rwanda, Keňa


náročnosť

11 dní

Trvanie

5033 6291€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek