Moje škandinávske topky

Moje škandinávske topky

20 rokov žijeme Škandináviou a zhrnúť naše topky do jedného článku je priam nadľudská úloha. Ale skúsili sme to. Ktorú škandinávsku krajinu máte najradšej vy?

Dánsko #

Dáni sa radi vidia ako Taliani Škandinávie. Krajina na hranici Škandinávie a Kontinentu, v ktorej sa spája to najlepšie z liberálneho severu a kultúrnej Európy. Málokto vie, že v 17. storočí patrila Kodaň k najbohatším európskym hlavným mestám, Dáni mali v tom čase kolónie aj v Severnej Amerike, a je to cítiť. Veľkolepá architektúra sa strieda s ulicami farebných drevených domčekov, uvoľnení Dáni popíjajú pivo pri malebných kanáloch, tí bohatší čakajú na voľný stôl v jednej zo 16 michelinovských reštaurácií v meste, vrátane trojhviezdičkovej Geranium a opakovane najlepšej reštaurácie na svete Noma. Liberálne duše si nachádzajú svoj svet v hipisáckej Kristanii, kde je dodnes povolený predaj ľahkých drog. 

Náš obľúbený film:  Rodinná oslava (Thomas Vinterberg) 

Naša obľúbená kniha: Môj priateľ Ježiš (Lars Husum) 

Náš obľúbený podnik: Kaviareň Oscar, Kodaň 

Naše obľúbené miesto: Polostrov Skagen 

Čo ste nevedeli: Dáni milujú párky. V júni, keď vrcholí sezóna párkov, ich zjedia za mesiac takmer 3000 ton. Ochutnajte ich aj vy. 

Fínsko #

Škandinávci (najmä Švédi) vnímajú Fínov tak trochu ako ostatní Slováci Záhorákov a koluje o nich veľa vtipov. Ako o tom, keď sa Pekka s Toivom opíjali v meste, a keď Rusi začali bombardovať Helsinki, dospávali opicu. Pekka sa zobudil, pozrel na tú spúšť a hovorí Toivovi: „Počúvaj, tento žúr nezaplatíme.“ Fíni veľa a radi pijú (aj preto sa majú so Slovákmi radi), no sympatické sú aj ich Helsinki vystavané v jednotnom štýle v devätnástom storočí, desaťtisíce jazier vo svete ihličnatých lesov (alebo lesov vo svete jazier), biele noci na polárnom kruhu, kde žije viac sobov a losov než ľudí, či jazero Inari ďaleko na severe. Fínsko si vás podmaní svojím tichom a pocitom dokonalej samoty. 

Náš obľúbený film:  Bohémsky život (Aki Kaurismäki) 

Naša obľúbená kniha: Nemecký svinský pes (Daniel Katz) 

Náš obľúbený podnik: Kaviareň Fazer, Helsinki  

Naše obľúbené miesto: Kdekoľvek vo fínskom lese  

Čo ste nevedeli: 13. októbra oslavujú Fíni každoročne sviatok smoliarov a stroskotancov. Má im dodať nádej, že budúci rok bude lepší. 

Grónsko #

Najväčší ostrov na svete a ešte vždy jediný európsky región, ktorý vystúpil z Európskej únie. Grónsko sa stalo súčasťou vtedajšieho EHS v roku 1973 ako súčasť Dánska, no po získaní autonómie v roku 1982 Grónčania v referende rozhodli o vystúpení Grónska z EHS s cieľom chrániť svoj rybolov. Grónsko dnes láka turistov do ríše Snehovej kráľovnej. Máte pocit, že v ktorejkoľvek chvíli sa spoza rohu vynorí Gerda hľadajúca svojho Kaya. Dve hodinky letu z Reykjaviku a stojíte medzi drevenými domčekmi Ammassaliku, lietate vrtuľníkom nad nekonečnými horami Grónska či žijete nočný život s miestnymi. Do Grónska je oficiálne zakázané dovážať akýkoľvek iný alkohol okrem piva. Pri pohľade na podguráženosť miestnych, môžeme len konštatovať, že musia páliť domácu zo snehu. 

Čo ste nevedeli: Grónske tradičné kiviaq je zrejme najodpornejším jedlom na svete. Surové morské vtáky nakladané na dlhé mesiace v tuleňom žalúdku. Len pre silné povahy. 

Island #

Ostrov najstaršej európskej demokracie, kde prijali kresťanstvo hlasovaním v parlamente pod podmienkou, že sa budú môcť krstiť v teplých prameňoch a nie v studených ľadovcových riekach, si dodnes zachováva svoju unikátnosť. Každému návštevníkovi Islandu vyrazí dych drsná krása prírody ostrova s ľadovcami Vatnajokull ci Langjokull, s dúhovými horami Landmannalaugar či vodopádmi Gullfoss či Skógafoss. Nemenej zaujímavá je však islandská súčasnosť. Stáročia tvrdého boja s prírodou naučila Islanďanov neriešiť nepodstatné veci a sústrediť sa na to, čo je dôležité. A tak mal Island už v roku 2009 prvú otvorene lesbickú premiérku a práva menšín sú tu garantované celkom prirodzene. Bývalý starosta Reykjavíku Jón Gnarr (komik, ktorý sa stal starostom hlavného mesta Islandu aj sľubom, že do zoologickej záhrady privedie medveďa) zvažuje návrat do veľkej politiky. Politická kultúra a morálka je mimoriadne vysoká a nie náhodou sa islandský premiér stal prvou obeťou Panamských dokumentov. Island je ozaj iný. 

Čo ste nevedeli: Islandskou premiérkou sa takmer stala bývalá punkerka so životným príbehom románovej hrdinky Lisbeth Salanderovej. 

Náš obľúbený film:  101 Reykjavik, (Baltasar Kormákur) 

Naša obľúbená kniha:  Indián (Jon Gnarr) 

Náš obľúbený podnik: Sæmundur Gastro Pub, Reykjavik 

Naše obľúbené miesto: Landmannalaugar 

Nórsko #

Krajina úžasných prírodných kontrastov. Široká len 6 kilometrov, dlhá 1752 kilometrov, zo severu na juh je v Nórsku rovnako ďaleko ako z Oslo do Ríma, pobrežie je vzdušnou čiarou dlhé 2600 kilometrov, no vrátane všetkých fjordov a ostrovov 21 000 kilometrov. 80 percent obyvateľstva žije v blízkosti mora, hoci štvrtina krajiny leží v nadmorskej výške cez 1000 metrov nad morom. Len 3 percentá pôdy majú poľnohospodárske využitie. Nórsko je napriek tomu jednou z najbohatších krajín našej planéty. Každý Nór má dnes v najväčšom štátnom fonde planéty usporený viac než milión nórskych korún. Samozrejme, že krajina za to vďačí rope, ktorej náleziská boli objavené koncom šesťdesiatych rokov. No k nórskemu blahobytu prispieva extrémne nízka miera korupcie, vysoká pripravenosť ľudí platiť dane a správať sa nielen slobodne, ale aj solidárne so slabšími a ochota nemíňať peniaze získané z ropy, ale odkladať ich budúcim generáciám. Miera spoločenskej súdržnosti v Nórsku je veľmi vysoká, aj preto patria Nóri k národom sveta, ktoré sú najviac hrdé na svoju krajinu. Príďte si to pozrieť naživo. A nórska príroda sa vás už nevie dočkať. 

Čo ste nevedeli: Sviatok ústavy slávi sedemnásteho mája 90 percent Nórov (vrátane rovnakého podielu prisťahovalcov). Nóri si vtedy oblečú kroj, ktorého cena dosahuje až 10000 €. 

Náš obľúbený film:  Babycall (Pål Sletaune) 

Naša obľúbená kniha: Môj boj (Karl Ove Knausgård) 

Náš obľúbený podnik: Reštaurácia Schrøder, Oslo 

Naše obľúbené miesto: Dedinka Bakke, Nærøyfjord 

Švédsko #

Zrejme najsympatickejšia krajina na svete. Poznáte niekoho, kto nemá Švédsko rád? Obľúbili si ho milovníci kvalitných filmov (vďaka Ingmarovi Bergmanovi), literatúry (vďaka románom Stiega Larssona), detektívnych seriálov (videli ste Most?), športu (vďaka Bjornovi Borgovi či Zlatanovi Ibrahimovičovi), popovej hudby (ABBA, Roxette či Cardigans) a o množstve slávnych značiek automobilov, nábytku, elektrospotrebičov ani nemusím písať. Vstupnou bránou do poznávania krajiny je Štokholm, podľa mnohých najkrajšie európske hlavné mesto. Vydajte sa po stopách trilógie Millennium, navštívte krčmu Kvarnen, pozrite sa na Štokholm z výhľadu Lisbeth Salanderovej a užite si Benátky severu naplno. Sympatické je aj juhošvédske Malmo s najkrajšou mestskou plážou Švédska, saunou z 19. storočia, odkiaľ budete skákať do morských vĺn, a krásnym mrakodrapom od Santiaga Calatravu. Neobíďte ani študentské mestá Lund a Uppsalu so stredovekými katedrálami a Švédsko opustite loďou do Helsínk. Tá plavba pomedzi pobrežné ostrovčeky stojí zato. 

Čo ste nevedeli: Švédska rodičovská dovolenka trvá 16 mesiacov, z toho 3 mesiace sú vyhradené pre otca. K množstvu sociálnych výhod spojených s výchovou dieťaťa patrí, napríklad, aj MHD zdarma, ak cestujete s kočíkom. 

Náš obľúbený film: Nevera (Liv Ullmanová) 

Naša obľúbená kniha: Muži, ktorí nenávidia ženy (Stieg Larsson) 

Náš obľúbený podnik: Kvarnen, Štokholm 

Naše obľúbené miesto: Štokholmské pobrežie 

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 178

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.