Najexotickejší ľudia sveta 2024

Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší cestovateľský portrét? Vybral som destinácie, kde sa môžete s BUBO ľahko, v relatívnom pohodlí a bezpečne dostať. Postupne v mojom blogu obťažnosť graduje. Tu je TOP 21 na rok 2024.

1. Papua Nová Guinea

(Kaluli, Huli, Jebo a 800 ďalších)

PNG, Papua Nová Guine, lovci zážitkov

Kamaráti z kmeňa Huli. Foto: T. Hušek

Na druhý najväčší ostrov sveta chodíme s BUBO už od minulého tisícročia. Väčšinou na západnú časť ostrova, Irian Jaya. Tomáš Hušek pripravil unikátne cesty do exotických východných oblastí a Ľuboš Fellner tieto cesty ďalej rozvinul. Ľubošovi sa podarilo dostať naozaj ďalej a navštíviť aj unikátny festival, kde exotické kmene vidieť pokope. Stačí si pozrieť fotogalériu u zájazdu zájazdu Lovci ľudožrútov.

Ide o TOP 1 v dnešnej dobe! Urobíte si takýto exotický portrét aj vy? Prejdite sa dedinami, ktoré náš moderný svet spoznal pred pár desaťročiami. Izolované kmene vysočiny a kmene z horúcej džungle. Viete, aký je rozdiel medzi lovcom lebiek a kanibalom?

 

Silní muži z kmeňa Huli sú na titulke každej propagačnej brožúrky PNG. No my sme strávili zopár dní priamo v ich dedinkách. Foto: T. Hušek

Muži žijú sami hlboko v lese a realizujú zvláštne rituály. Video: Z. Horevaj

Mohli by Vás zaujímať aj iné moje blogy:

Kmene a ich zvyky - festivaly

India - čo ste nevedeli

Má zmyseľ pomáhať Afrike?

2. Etiópia

(Mursí, Surmi, Hamar)

"Vyberte si prosím tú dostičku z Vašich úst" A teraz ju má Ľuboš vo svojej kancelárii v BUBO Base Campe na Dunajskej ulici v Bratislave Foto: Ľ. Fellner

Kmene južnej Etiópie sú v prvej trojke najexotickejších kmeňov sveta. Aj keď porovnáme kmene okolo jazera Turkana či v južnom Sudáne, nakoniec sa v BUBO zhodneme, že v dnešnej dobe je najlepší pomer medzi cenou a kvalitou tu, v okolí rieky Omo. Ešte v nedávnej dobe bola táto oblasť prístupná iba expedíciám tvrdých chlapov bez potreby jedla či hygieny.

Teraz v BUBO prevedení je to neuveriteľný zážitok, ktorý zvládnete. Dobré letecké spojenie, dobré hotely s klimatizáciou a sprchou, džípy, gurmánske špeciality ale hlavne prepracovaný program na vysokej úrovni a bezpečne. Toto je zaručene TOP cestovateľský tip. Pozrite sa na to- zájazd za kmeňmi Južnej Etiópie! V roku 2023 bude táto oblasť stále unikátna a juhu krajiny sa občianska vojna nedotkla. Túto informáciu vie totiž stále málo ľudí.

Iniciačný rituál kmeňa Hamar na juhu Etiópie. 21. storočie je stále krásne. Fotografia: Ľuboš Fellner 

3. Namíbia

(Himba)

Kmeň Himba na severe Namíbie, foto: P. Blažek

Kmeň Himba žije aj dnes podľa prapôvodných zvyklostí v nehostinných ale nádherných oblastiach severnej Namíbie a južnej Angoly. Ako jeden z posledných si zachoval svoje typické oblečenie, zvyky a nezávislosť. Navštevujeme ich vyše 30 rokov, poznáme ich teda lepšie a vy tak vďaka BUBO môžete na chvíľu nazrieť za oponu života týchto nádherných ľudí.

Na našich zájazdoch po Namíbii bývame v luxusných lodžiach, jeme výborné steaky a pijeme výborné červené víno. Vynikajúce cesty v Namíbii (lepšie než u nás) a neprítomnosť tropických chorôb (riziko malárie = 0) robia zo zážitku stretnutia s kmeňom Himba dovolenku prístupnú pre každého. Toto nie je expedícia, ale doslova luxus. Zájazd za kmeňmi Namíbie.

Po prvý raz v BUBO navštívil kmeň Himba Ľuboš Fellner, následne Tomáš Hušek a Pavel Fellner. Je to už 20 rokov. Niektoré "Himbky" poznáme od narodenia. Foto: P.Fellner 

4. India

(Sadhuovia, Sikhovia, Indovia)

BUBO je najväčším organizátorom zájazdov do Indie aj Nepálu od roku 1996 kontinuálne a každoročne. V Kathmandu vlastníme hotel, máme tu vlastné autobusy a hlavne kontakty a vedomosti. Je dôležité vedieť čo vidíte. To nie je také bežné. Foto: J. Zeliznak

Často to nie sú kmene v pravom zmysle slova, ale skupiny ľudí vyznávajúce jednu filozofiu či náboženstvo. Nemusíte ísť do Sikhimu, Kašmíru či Odiši za kmeňmi Bondo či Koya. Stačí sa prejsť centrom hlavného mesta a my Vám ukážeme neuveriteľné obrázky ako vystrihnuté z Jakubiskovho filmu.

Indický subkontinent je cestovateľsky náročná oblasť, no my v BUBO sme najväčším organizátorom zájazdov do Indie a Nepálu už 25 rokov. Ja osobne som Indiu navštívil 45 ráz a aj kúsok od Taj Mahalu poznám zákutia, kde sa liečia choroby ako v stredoveku a všetko tak aj vyzerá. Špinavou Indiou prejdete ako v rozprávke v kvalitných hoteloch, v luxusných reštauráciách s najlepšími sprievodcami a s maximom zážitkov.

Sadhu z Kathmandu. Foto: M. Šimko 

5. Grónsko

(Inuiti)

Inuiti v Amasaliku, Gronsko

Malé Inuitky na východe najväčšieho ostrova sveta. Táto časť je najmenej zamerikanizovaná. No deti nosia už adidasky a skáču na populárnej trampolíne zatiaľ čo ich rodičia popíjajú pivo. Na večeru ideme k nim domov a jeme tuleňa. Foto: Ľ. Fellner

Najväčší ostrov sveta (44-krát väčší než Slovensko) nie je klasickou destináciou. Ste na úrovni mora, no cítite sa ako vo Vysokých Tatrách. Žijú tu Inuiti, exotickí ľudia ázijského pôvodu. Vo východnom Grónsku na svojich kajakoch (qajaq) dodnes lovia tulene harpúnou, vo fjorde veľryby a sem- tam ľadového medveďa či narvala. Potom z jeho “kla” vyrezávajú nádherné šamanistické amulety tupilaq.

Je tu prekrásne a s BUBO sa sem ľahko a pohodlne dostanete. Do najkvalitnejšieho hotela východného pobrežia priletíte luxusne vrtuľníkom a iba výhľad z okna vášho hotela na zátoku plnú ľadových krýh a lúku plnú fialových kveto je omračujúci. Grónsko pod patronátom škandinavistov z BUBO je luxusnou, bezpečnou dovolenkou o úroveň vyššie.

Gronsko foto L. Fellner

Domčeky zaplatené vládou Dánska sú nádherne farebné a v záhrade nájdete psov, ktoré milujú ťahať sánky. Je to fascinujúca destinácia. Pridajte si Grónsko po Islande! Foto: Ľ. Fellner 

6. Keňa, Tanzánia

(Masajovia)

Masajovia, slobodní chalani z Manchesteru United

Manchester United je tu najpopulárnejším klubom. Keď vidí Masaja lev, utečie. Foto: M. Karniš

Jeden z najmladších kmeňov vo východnej Afrike prišiel z divokých oblastí južného Sudánu a medzi miestnymi si získal reputáciu nebojácnych bojovníkov. Žije v každodennom kontakte s divokými zvieratami a prírodou a stretnutie s levom či leopardom nie je pre nich ničím prekvapujúcim.

Dotknite sa ich fascinujúcej kultúry, zatancujte si s nimi Adumu a nechajte sa prekvapiť tým, že hoci podľa našich štandardov jedia veľmi nezdravo, sú prekvapujúco fit. Cesty po Keni a Tanzánii patria medzi najluxusnejšie BUBO cesty. Vyskúšajte!

Pod pazuchou palica na zabíjanie levov. Život v masajskej dedinke je romantický a maximálne exotický.  Zájazdy do Kene či Tanzánie sú v BUBO poňatí luxusné. Foto: M. Karniš

7. Mongolsko

(Kazašskí orlí lovci)

Ako z filmu o Čingischánovi. No pritom toto zažijú klienti BUBO na úžasnej ceste Altajom aj v roku 2019. Foto: Ľ. Fellner

Mongolsko začína byť turistickou krajinou, čerstvo otvorili južne od Ulánbátaru nové, veľké medzinárodné letisko. No v nedostupných horách Altaja na hraniciach s Ruskom a Čínou nájdete ešte svetovú raritu – Kazachov, ktorí do dnešných dní lovia s orlami.

Táto cesta je náročná, lebo musíte odbočiť z asfaltu, a drahá, lebo musíte mať kvalitné expedičné zabezpečenie. No tá námaha sa v roku 2023 oplatí. Výhodou je, že táto cesta za Orlími lovcami je absolútne bezpečná.

Vzťah orlice (tá je ťažšia než samček) a Orlieho lovca je doslova romantický. No a my bývame u nich doma v jurtách. Snažíme sa skutočne nové kultúri spoznať. Foto: Ľ. Fellner

8. Tibet, Bhután

(Budhizmus na streche sveta)

Pod Potalou, foto: L. Fellner

Tibetské dievča stojí pred palácom Potala v Lhase, Tibet. Dnes má už 35 rokov. Fotografiu nafotil na diapozitív Ľuboš Fellner

Bájna Shangri-La, strecha sveta a ľudia, ktorí po stáročia kočovali v nadmorských výškach cez 4 000 m.n.m. Doliny, kde si žena s manželom berie aj všetkých jeho bratov, budhizmus plný šamanských rituálov a až čiernej mágie, guru lietajúci na tigrici.

Pútnici merajú desiatky kilometrov peši cez himalájske sedlá, aby sa poklonili posvätnej soche Budhu, prilievajú jačie maslo do sviečok a ponad strmé údolia vešajú modlitebné vlajočky. V Tibete, Ladakhu či Bhutáne stretnete veľmi fotogenických ľudí, ktorí vám zmenia pohľad na život.

Ladakh, foto L. Fellner

Ranná pudža (motlitba) južne od Lehu. Vidíte Indus, hory Zanskaru a mníchov sekty Gelukpa. Fotografia z roku 1997 (nafotená dlho pred ostatnými) , Ľ. Fellner 

9. Stredná Afrika

(Bayaka, Aka, Efé)

Lubo s pygmejmi

Ľuboš s náčelníkom v dedike v prostriedku nedostupnej džungle. Za nami obydlia Pygmejov. Stretnutia s Pygmejmi sú cestovateľským TOP a Ľuboš si ich veľmi váži. Foto: Z. Horevaj

Poznáme ich všetci pod jedným názvom Pygmejovia vďaka ich malému vzrastu. Ten sa však prispôsobil hustej džungli, v ktorej žijú a spolu s Krovákmi z juhu Afriky patria k najstarším kmeňovým etnikám vôbec. Skôr, než sa tmavé Bantu kmene pohli k brutálnym lesom Konga, kraľovali tu Pygmejovia.

Zažite rýchlo miznúcu kultúru na expedíciách do Afriky. Len málo cestovných kancelárií na svete pozná Afriku a jej temné vnútro tak intímne ako BUBO. Áno, cesty do najtemnejšej Afriky, ako ju pomenoval H.M. Stanley, sú pre mňa srdcovou záležitosťou. No toto sú vskutku náročné expedície. Exkluzivita pre odvážnych.

Deti džungle, pygmeji

Po vstupe do džungle sa Pygmejovia menia na veľkých ľudí. Džugla im jednoducho patrí. Foto: M. Staroň 

10. Arunachal Pradesh

(Apatani)

Apatami, prvocesta 2006

Apatani sme doslova objavili. Bola to veľká expedícia rok, dva pred ostatnými. Byť prví je veľmi ťažké. No na fotografii to vidieť. Foto: Ľ. Fellner

Keď som sem prišiel ako šéf slovensko - česko- britskej výpravy po prvý raz, boli sme naozaj prví. Ani National Geografic neuverejnil dovtedy o tomto kmeni reportáž a redaktor Lonely planet bol na tomto území po prvý raz – s BUBO. Bol som nadšený: potetované ženy so “štupľami” v ušiach a nose! Niečo neuveriteľné.

Mladí domorodci chcú vyzerať pekne a už túto “výzdobu” nepoužívajú. Turizmus sa v tejto oblasti už otvoril a o chvíľu sa jedinečnosť Apatani stratí. O 10 rokov nájdete takéto fotografie iba v archívoch. Radi vám do oblasti tzv. 7 sestier (Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tripura) pripravíme cestu na mieru.

Most v Nagalande, susednom štáte Arunachal Pradesh

Jozef balansuje zrejme na najdlhšom prútenom moste sveta. Foto: Ľ. Fellner 

11. Vanuatu

(Ni - Vanuatu)

Náčelník pred nakamalom, Vanuatu

Náčelník pred nakamalom. Foto: Ľ. Fellner

Nové Hebridy sú ostrovy, kde sa rozpráva najviac jazykmi na svete. Ostrovy skúšané prírodnými katastrofami obývajú energickí a veľmi pozitívne naladení ľudia. Ak ste portrétista, tak tu nafotíte jedny z najlepších vo svojom živote.

Vanuatu je, čo sa týka exotických ľudí, veľkým prekvapením, ide zároveň o bezpečnú oblasť a my v BUBO sem organizujeme zájazdy niekoľkokrát do roka - vždy v malých skupinách od dvoch osôb. Je to pre vás na rok 2023 dobrý cestovateľský tip.

Dáždniky na Vanuatu, foto L. Fellner

Vanuatské dáždniky fungujú perfektne. Foto: Ľ. Fellner

12. Gabon

(Komunita Bwiti)

Člen komunity Bwiti."Zažil som rituály woodoo v Benine, no toto obsahovalo mnoho podobného + koreň rastliny iboga. 6 h seansa bola intelektuálnejšia. Dáva to zmyseľ." Foto: Ľ: Fellner

Cesta Posledným rajom (viď film Last eden od National Geographic) má okrem prírodných unikátov aj špecialitu Bwiti. Ide o tajnú komunitu žijúcu hlboko v džungli využívajúcu na svoje woodoo rituály rastlinu iboga. Aj v roku 2023 budete jedni z prvých Slovákov v histórii, čo Bwiti zažijú, dlho dlho pred ostatnými.

Okrem skvelých fotografií (fotogalériu nájdete v tomto zájazde: Gabon, Rovníková Guinea, Svätý Tomáš) vám tento neznámy ritual dovolí porozprávať sa so svojimi dávno mŕtvymi predkami. Je to fascinujúce! 

Rituál Bwiti niekedy po polnoci. Bubny, krv, tanec a iboga. "Následne som nespal 3 dni." Foto: Ľ: Fellner

13. Myanmarsko

(Kayan)

Ludske safari. Och aka nadherna bola Barma v rokoch 1996, 1997 ..

Kmene Myanmarska sú aj dnes značne fotogenické. Krajina bola v roku 1996 to čo Československo v roku 1988, no aj dnes ide o slušný zážitok.  Foto:J. Ondrejčík

V dnešnej dobe to je už ľudský cirkus, kedy manžel, ba celá rodina zarábajú na tom, ako ženy kmeňa vyzerajú. V roku 1996, kedy som navštívil Barmu po prvý raz, dlho pred ostatnými, som dostal exotický šok. Veľmi pozitívny. A preto som sa párkrát vrátil (aj so svojimi troma deťmi). Barma bola v tých rokoch (koniec 20. storočia) mojou najobľúbenejšou krajinou na celom svete. Vtedy sem nechodil nikto, ako dnes do Jemenu, Stredoafrickej republiky, Afganistanu, na Nové Írsko či do Gabonu. Pritom tá krajina s veľmi zlým menom bola absolútne bezpečná.

Barma sa otvorila turistickému svetu iba nedávno, stavajú sa výborné hotely, vznikajú skvelé reštaurácie a celkovo sa lepší infraštruktúra. Nenafotíte už skáčuce mačky v budhistickom kláštore, ako sa to podarilo mne, no nad Baganom môžete dnes lietať na balónoch, čo je jedna z najromantickejších turistických atrakcií sveta.

Exotiku si Barma zachová aj v roku 2023 napriek priamej linke Emirates. A nejde iba o portrét kayanských “dlhokrkých” žien, za ktorý zaplatíte manželovi bakšiš. V Myanmare žije, okrem Barmčanov, mnoho iných exotických kmeňov, muži tu nosia sukne- londži (sarong), ženy fajčia obrovské cigary, zástupy theravadských mníchov sú stále náramne fotogenické a rybári na jazere Inle veslujúci nohami a sú maximálne autentickí.

Napísal som blog o jazere, kde tieto dámy stretnete: Jazero Inle

Na jazere Inle

Na každej ceste BUBO Barmou zažijeme aj týchto veslárov z jazera Inle. Značne fotogenické. Foto: L. Fellner

14. Samoa

(Polynézania)

Samoa, Upolu, v kostole na periferii Apia

Na nedeľnej omši. Tak kto je tu šéfom? Foto: Ľ. Fellner

Polynézania - tento fascinujúci národ sa narodil na ostrovoch Samoa, a práve tu si zachoval svoju 3 000 rokov starú kultúru. Na Tahiti a Havajských ostrovoch už logicky turizmus pravé tradície prevalcoval. Tu na Samoa tradície zotrvali, hlavne keď nájdete energiu a vyberiete sa na Savai’i.

Samojská kultúra je striktne komunitná, každá komunita – aiga -má náčelníka. Muži tu chodia v sukni lava lava s tradičnou tetovážou od pása dole, pe’a. pe’a. Ženy vám v “peci” umu pripravia palusani z mladých listov tara s našľahaným kokosovým mliekom. A ešte tu zažijete fascinujúce obradné dávanie darov - Fa ‘aaloaloga. Inde to už zabudli…

Samoa

Samojskí tanečníci. Bývalá nemecká kolónia je jednou z najčistejších krajín sveta. Foto: Ľ. Fellner 

15. Nová Británia

(Tolai, Baining)

Tancujúce ženy ako z iného sveta. Foto: Ľ: Fellner

Neznámy ostrov Nová Británia je väčší než Taiwan a žijú na ňom zvláštne a hyperexotické kmene. Tolai boli ešte nedávno ludožrúti a aj dnes za kokosový orech či za mango zaplatíte mušľami. Tolaiovia praktizujú matriarchát a vyznávajú tajné spoločenstvo Duk duk, ktoré vykonáva právo, zadáva tabu, nové zákony, žehná…

Kmeň Bainingov má úplne iný pôvod, iný jazyk, iné zvyky, je to patriarchát. Bainingovia sú horským kmeňom žijúcim hlboko v džungli. Nejedia ryby ako Tolaiovia, ale pojedajú veľké hady. Tolaiovia (Duk duk) majú kónické dlhočízne masky a obrovské zelené “sukne” a Bainingovia obrovské okaté masky vyrobené z kôry stromu.

Nikde inde na svete nič obdobné nenájdete. Bolo fascinujúce počuť o polnoci bubnovanie tucta Bainingov okolo obrovského ohňa a ďalší tucet bojovníkov v tých obrovských okatých maskách vbiehali do horúceho ohňa úplne bosí opäť a opäť a iskry lietali vysoko nad palmy. Neskutočné divadlo. A opäť nikto o tom nevie. Fotografie som nafotil na našej poslednej ceste.

Úžasná fotografia, Leica Sumilux 35mm v horách ostrova Nová Británia. Bosý chlap v obrovskej maske beží cez žeravú pahrebu. Foto: Ľ. Fellner

16. Niger, Kamerun

(Mbororo - Wodaabe)

Woodabe, mbororo, foto M. Staron

Čarodejníci Sahelu - Mbororo. Kmeň pre odvážných cestovateľov. Foto: Ľ. Fellner

Potetovaný podkmeň kmeňa Fulani pobýva v pásme Sahelu krížom cez celú Afriku. Neprestáva ma fascinovať. Keď týchto seminomádov alebo nomádov stretnete, je to obrovský zážitok, Zjavia sa v tej pustatine ako duch a tak aj zmiznú. Mám rád tú fotografiu na ťavách nižšie, ktorú som urobil v Južnom Khordofáne. Mbororo vraj vedia čarovať.

Ak chcete mať istotu, tak najlepšie portréty urobíme na týždňovom festivale Guérewol, kde ide o akúsi dámsku volenku - mladé dievčatá si medzi junákmi vyberajú partnera na noc, a keď sa mladý muž v milostných hrátkach osvedčí, možno z toho bude aj láska na celý život. Guérewol, je podľa mňa najlepší festival sveta viď môj blog a prvé miesto.

Z mnohých stretnutí s nimi som napísal článok “Mbororo – čarodejnici Sahelu”. Cesty k tomuto kmeňu budú v roku 2023 veľmi nebezpečné a zvládnu ich iba veľmi skúsení cestovatelia.

mbororo sudan

Prechádzame Južným Khordofánom územím, kde pred nami ani po nás nebol žiaden Slovák. Mbororo sa vynorili ako v rozprávke. "Dávaj si pozor! Vedia čarovať..." kričal na mňa zhrozený Hasan, keď som realizoval túto fotografiu. Foto: Ľ. Fellner

17. Togo

(Somba)

Somba, foto L. Fellner

Kmeň Somba žije v Benine aj Togu a my sme ich navštívili aj tam aj tam. V pozadí vidieť hlinené pevnosti Tata somba, ktoré sú pod patronátom Unesco. Foto: Ľ. Fellner

Je to maličká africká krajina, rozlohou a počtom obyvateľstva podobná Slovensku. Kmeň, ktorý ma veľmi prekvapil, žije ďaleko od hlavného mesta Lomé, na severe, kde niet ani stopy po asfalte, no o to sú srdcia domorodcov otvorenejšie. Kmeň somba obýva susedný Benin, no tu v Togu je to lepší zážitok. Hlinené domčeky sú postavené v štýle hradu v takej vzdialenosti, kam dostrelí luk lovcov.

Sú to pevnosti a ich decentný vzor „omietky“ zodpovedá skarifikácii na tvárach obyvateľov. Dajte si čukaču - pivo so sorghumu (ženy na fotografii nižšie nesú sorgum na svojich hlavách) a zatancujte si so ženami, ktoré nosia na hlavách prilby s rohami z antilop. Budete patriť k prvým Slovákom! 

Somba s urodou sorgumu

 Ženy kmeňa Somba nesú ťažké nádoby plné sorgumu. Togo. Foto: Ľ: Fellner

18. Guatemala

(Mayskí Indiáni)

Mayskí inidiáni, Guatemala, foto L.Ferllner

Farebné indiánky v Guatemale. Foto: Ľ. Fellner

Najfotogenickejší Indiáni sveta dnes nežijú na pláňach severnej Ameriky ale v Latinskej Amerike. Buď dáte prednosť tým z Ekvádoru či Altiplana Peru a Bolívie, alebo ostanete verní potomkom starých Mayov a tí sú najlepší v Guatemale. Všetci títo sú ľahko prístupní a nepôjde o expedície, ale o komfortné cesty. Keď som sem začal cestovať, išlo o veľmi nebezpečnú krajinu a našu skupinu sprevádzala policajná eskorta (auto pred nami aj za nami).

No posledných 10 rokov je situácia stabilizovaná a my vieme našich turistov prepraviť touto oblasťou bezpečne. BUBO sem zrealizovalo jednoznačne najviac ciest zo všetkých cestovných kancelárii zo Slovenska aj Čiech a náš náskok v know how je značný. V okolí jazera Atitlan či na domorodých trhoch v Čičikastenango nájdete ešte Indiánov v tradičných krojoch praktizovať tradičné rituály a vyrábať nádherné suveníry. Jeden naivný farebný obraz, kde Indiáni zberajú cukrovú trstinu, bavlnu a kávu, nájdete aj v našom Base campe na Dunajskej ulici.

 Rituál pred kostolom v Chichicastenango, Guatemala, počas trhových dní. Fotografia z roku 2005, Ľ.Fellner

19. Mali

(Dogoni)

Tanec Dogonov, foto L. Fellner

Tradičné vystúpenie v krajine Dogonov, Mali. Máme tu dlhoročných priateľov a tí keď prídeme zorganizujú pre nás takúto slávnosť.  Táto krajina, kedysi raj na zemi, je dnes absolútne bez turistov. Nádherná fotografia Ľ. Fellner

Chlapcov obrezávajú, keď majú 7 rokov. Robí to jedna rodina na jedinom mieste na ceremónii nožom z 13. storočia. Šaman obreže až 400 chlapcov. Z tých sa takto stanú muži. Dievčatá majú v sebe muža - je schovaný v podobe klitorisu. Dogoni odstránia aj ten. Šaman potom zakope predkožky a odrezané klitorisy. Predkožky sa zmenia na jašteričky, klitorisy na škorpióny. Tak to prosto je. Takto to aj dnes vidia všetci Dogoni.

Dogonské dedinky sa nachádzajú v neskutočne krásnom prostredí. Obrovské skaly, 350 m vysoký útes, prastaré baobaby a tradície staré 800 rokov, sú izolované a unikátne. V roku 2023 odporúčam iba veľmi, veľmi skúseným cestovateľom so svojím kvalitným podporným teamom. Určite nie backpakerom. Hotely aj reštaurácie budú zatvorené. Oblasť je nebezpečná.

 

 Ľuboš s dogonským tanečníkom v tradičnej maske. archív Ľ. Fellnera

20. Surinam

(Amazonskí Indiáni)

indiani francuzska guyana

"Ameroindiáni mi vyrábajú 60l koš. Na letisku sa značne divili keď som ho bral do lietadla. V auguste 2018 som sa prenajatou lodičkou a prenajatým lietadlom vypravil medzi týchto indiánov opäť. Foto: Ľ. Fellner

Kvôli tejto cestovateľskej téme som odletel do Brazílie a stretol som sa s viacerými odborníkmi na amazonskú džungľu. Niektorí z nich mali veľa indiánskej krvi a hlavne desaťročia sa neznámymi kmeňmi zaoberajú. Už dlhšie pripravujem cestu do neznáma, skutočne do srdca amazonskej džungle, za tými pravými Indiánmi. Zatiaľ vám ukážem portrét Indiánov, ktorí mi vyrobili 60 litrový kôš v Guyane. Do Guyan lietame s BUBO pravidelne už mnoho rokov a aj tu chodíme ďalej.

Amazonskí indiáni sú najdostupnejší práve v Guyanách, no bežný turista ich neuvidí ani tu. Preto sú tieto fotografie vzácnosťou. Foto: Ľ. Fellner 

21. Brazília

V roku 2022 ma moja najväčšia a najťažšia expedícia zavliekla do Amazónie, kde som vystúpil na najvyšší vrch Brazílie - Pico da Neblina. O expedícii v Amazonskom pralese som napísal sedemdielnu sériu blogov a mal som tú česť stretnúť sa s najslávnejším kmeňom Amazónie - Janomani.

Hovorí sa o ňom ako o najagresívnejšom kmeni sveta. Janomani spolu neustále bojujú, zdanlivo bez príčiny. Každého, kto prišiel na ich územie, zabili. Púšťajú len belochov, ktorí majú povolenie. Kmeň Janomanov nemá vlastný jazyk či zákony. Pripravujú tajné látky, ktoré keď šňupnú, vedia sa rozprávať s duchmi predkov. Žijú ďaleko od civilizácie, vypaľujú lesy a lovia opice.

Zvláštne sú aj ich pravidlá čo sa týka svadby. Obrady sa nevyskytujú, manželskí partneri musia byť takzvaní krížoví bratranci/sesternice a pri rituálnom endokanibalizme konzumujú kosti zosnulých príbuzných. No, rovnako ako my, veria v dobro i zlo - slnko i mesiac. Ak si trúfate prísť s týmito ľuďmi do kontaktu v roku 2023, poďte s nami na expedíciu na najvyšší vrch Brazílie.

  • Dôležitá poznámka:

Mnohí nádherní ľudia našej planéty sa medzi “NAJ na rok 2023” nedostali. Svet sa rýchlo mení, v roku 2024 bude určite táto tabuľka vyzerať inak.

Chcem podotknúť, že všetky cesty k týmto kmeňom robíme tak, aby sme nenarušili pôvodný život ani tradície. Sme nemí pozorovatelia a nie šíritelia iných kultúr či misionári našich predstáv, ktoré decimujú lokálne obyvateľstvo v honbe za senzáciami. Aj túžba objavovať má svoje hranice a my v BUBO ich presne poznáme.

Poznámka: ide o jeden z najstarších blogov, ktorý nie je dokonalý ani textom, ani kvalitou fotografii. Nechali sme ho však takto, lebo nadšenie pre cestovanie z neho srší.

  • Inšpiratívna kniha:

Zaujímavých ľudí a krátke príbehy nájdete aj v mojej knihe 100 krajín lovca zážitkov. Celý výťažok z publikácie venujeme na charitu. Tu si môžete knihu stiahnuť .

 

 

 

 

 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 4750

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney Prémiový blog

Prémiový blog Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney

Keď sa povie Papua-Nová Guinea, väčšina z nás si predstaví zaostalú krajinu, neprekonateľnú džungľu a kmene ľudožrútov, ktorí obývajú toto územie…

Tomáš Matejovič 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.