Nórska kultúra je nadradená iným (List zo Škandinávie 3)

Nórska kultúra je nadradená iným (List zo Škandinávie 3)

Luxusný hotel pri Modrej lagúne, aplikácia na dobrovoľný sex, štyri veveričky v Estónsku a nórsky Chuck Norris na túre. Prečítajte si, čo riešili v júni v Škandinávii.

Oslo Počasie

mierny dážď

mierny dážď

4°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:53

Západ slnka 18:50

Dážď 7.77mm

Horúčavy v Nórsku  #

Napriek futbalovým majstrovstvám sveta bola témou číslo jeden v Škandinávii nekončiaca sa vlna horúčav, akú sever Európy ešte nikdy v histórii nezažil. Už koncom mája, keď teploty prekročili dvadsať stupňov, vychádzali v Nórsku články o tom, ako teplo ovplyvňuje radosť zo života, chuť do práce, hádavosť aj chuť na sex. V júni po dlhých týždňoch bez zrážok nórska cirkev vyzvala veriacich, aby sa modlili za dážď. Zatiaľ to nepomáha a nórske lesy trápia požiare zo sucha. Turisti sa však na počasie nesťažujú.

Estónsko má 4 veveričky #

Mladá estónska prezidentka pobavila twitter správou, že jej výnimočná krajina s 1,3 miliónmi obyvateľov má až 4 veveričky. Myslela tým, samozrejme, súkromné firmy s hodnotou nad miliardu amerických dolárov (estónsky je Skype, Taxify, TranferWise a Playtech), no twitter ju zobral doslovne. Keď uvidíte v Estónsku veveričku, nezabudnite ju odfotografovať či vziať do zoo. Je vzácna. 

Ale vážne. Maličké Estónsko je dnes európsky líder v digitálnych inováciách. Prístup na internet je tu základné ľudské právo, sedemročných učia programovať, občania môžu voliť, otvárať si bankový účet či založiť si firmu za 10 minút bez toho, aby vstali od svojho kaviarenského stolíka. V januári 2019 ako prvá krajina sveta zavádza špeciálne víza pre digitálnych nomádov, ktoré im umožnia pracovať v krajine 365 dní. Robia tak s cieľom pritiahnuť do krajiny ďalšie talenty z prostredia mimo Európskej únie. Poďte sa pozrieť do Estónska aj vy.

Nórska kultúra je nadradená iným #

To aspoň tvrdia samotní Nóri. V prieskume Paw Research Center Nóri opäť zvíťazili medzi západoeurópskymi krajinami v istote, že ich kultúra je nadradená iným kultúram (58%). Švédi skončili so Španielmi a Estóncami na opačnom konci rebríčka. Zaujímavé, že Nórov predbehli takmer všetky východoeurópske pravoslávne krajiny (o svojej krajine si veľa myslí 89% Grékov či 69% Rusov).

Švédsko zasa suverénne dominuje Európe v názore, že na to, aby bol človek Švéd, nemusí mať švédskych predkov. Opak si myslí len 21% Švédov, v Taliansku tento názor zdieľa 75%. Ani kresťanstvo nie je pre Švédov podmienkou. Vyžaduje to len 15% Švédov, pre porovnanie 64% Poliakov. Fíni sú zasa najviac hrdí - na to, že sú Fíni (94%) aj Európania (87%).
Švédsko aj Fínsko môžete navštíviť s nami na jednej ceste.

Najmenej kresťanov #

Spolu s Holandskom sa Nóri a Švédi umiestnili na špičke rebríčka aj medzi krajinami s najnižším podielom vyznavačov kresťanstva v západnej Európe. (Na východe ich porážajú Česi a Estónci). Švédsko s Fínskom sú zasa krajiny s najnižším podielom praktizujúcich kresťanov (len 9 percent). V Nórsku najrýchlejšie klesá počet kresťanov (až 79% Nórov tvrdí, že boli vychovaní v kresťanskom duchu, no len 51% dnes vyznáva kresťanstvo) a najrýchlejšie stúpa počet neveriacich (z 15% na 43%). Švédsko, Dánsko a Nórsku sú tri európske krajiny, kde si najväčšia časť obyvateľov myslí, že veda urobila náboženstvo zbytočným (cez 40%). Vo Švédsku si najviac (50%) obyvateľov myslí, že náboženstvo viac škodí, než pomáha, a najmenej, že náboženstvo dáva životu zmysel (25%). Vo Švédsku a v Dánsku sa nikdy nemodlí 62% obyvateľov. V Portugalsku sa nemodlí len 21% ľudí. 

Tolerancia k menšinám #

Dáni, Švédi a Fíni sú spolu s Holandskom jediné európske krajiny, kde by viac ako 80% obyvateľov prijalo v rodine moslima. Žida by prijalo v rodine v týchto krajinách viac než 90% obyvateľov. Vo východnej Európe je priemer 27% pre moslimov a 42% pre židov. 

Švédsko (88%) vyhralo pred Dánskom v podpore manželstiev osôb rovnakého pohlavia. (Ešte aj medzi veriacimi kresťanmi má toto manželstvo podporu 64%). Pre porovnanie: v Rusku je to 5%. 

Vo Švédsku beháte s policajnou ochranou  #

Nigel Farage v britskom rádiu nedávno tvrdil, že v švédskych mestách už potrebujete na behanie v parku policajnú ochranu. Prekrútil tak ponuku policajného zboru v švédskom meste Oskarshamn zabehať si so športujúcimi policajtmi. Príbeh švédskych narkomanov, ktorí zničili kostol v Kristiansande, zasa internet prekrútil na kostol, ktorý obsadili moslimovia, aby v ňom kadili, močili a onanovali. Napriek týmto fake news Švédsko vo veľkom prieskume v krajinách G8 zvíťazilo ako krajina s najlepším renomé na svete pred Fínskom, Švajčiarskom a Nórskom. 

Čo ste o Švédsku nevedeli.. #

Švédi oslávili v júni svoj štátny sviatok, a tak si pripomeňme pár vecí, ktoré ste možno o Švédsku nevedeli. Z 20 najbežnejších švédskych priezvisk sa len jedno nekončí na -son. (Lindberg), najčastejšie priezvisko je Andersson. Švédsko je bezpečná krajina po všetkých stránkach. Aj na oko drsná príroda neznamená ohrozenie. Najnebezpečnejšie zviera vo Švédsku je osa. Každý rok na jej pichnutie zomrú dvaja ľudia. Švédsko je bezpečné aj pre deti. Ako prvá krajina zakázala v roku 1979 vychovávať ich bitkou. Odvtedy Švédsko nasledovalo 53 krajín. Nebezpečné môže byť množstvo kávy, ktoré Švédi vypijú. Sú totiž po Fínsku druhý na svete s priemerom 3,2 šálky na osobu a deň.  

Prečítajte si aj aprílový list zo Škandinávie.

Najlepší falafel na svete robia v Kodani #

V Malmo sa konali majstrovstvá sveta vo výrobe falafelov. Za oficiálne najlepším falafelom na svete nemusíte cestovať ďaleko. Nájdete ho v dánskej Kodani. V podniku Nordisk Falafel vám ho pripraví Yusef Houji. 

Nový maskot Oslo - Plastozilla #

Do 26. júla vás bude pred železničnou stanicou v Oslo vítať štvormetrová Plastozilla, nový maskot hlavného mesta Nórska. Umelec Pippip Ferner ju s podporou mesta vytvoril z najrôznejších kusov odpadu (nákupné vozíky, nafukovacie člny, zubné kefky a kefy, vysávače, volant, igelitky), aby upozornil na znečisťovanie oceánov a zároveň podporil smerovanie mesta k zelenej metropole planéty 2019.  

Island otvára luxusné hotely #

Island zažíva v posledných rokoch skutočný turistický boom, ktorý pomohol krajine dostať sa z ekonomickej krízy. Krajina nie je pre chudobných a aj bohatí budú pri tunajších cenách žasnúť. Luxus ostrova napriek tomu doteraz spočíval najmä v úžasnej prírode, nekonečných dňoch či zimnej polárnej žiare. Dnes vám však už ponúkne viac. Pred pár týždňami otvoril celkom nový päťhviezdičkový hotel priamo pri Modrej lagúne. Za 4800 eur (2 noci) vás v apartmáne čaká 60 metrov štvorcových severského luxusu, 28 metrov štvorcových terás, vstupy do neuveriteľných spa a najmä súkromná Modrá lagúna.

Rezervujete si ho na našom zájazde na Island?

Kocky z nórskeho ľadovca vo vašom drinku #

Nórsky podnikateľ Geir Olsen sa rozhodol spojiť renomé nórskej prírody s túžbou bohatých Európanov po nezvyčajných drinkoch. Chystal sa ťažiť 3600 kubických metrov ľadu ročne z druhého najväčšieho nórskeho ľadovca Svartisen a v helikoptérach, letecky a na lodiach ho prevážať do luxusných koktejlových barov celého sveta s cieľom oživiť tak 16 miliónov exkluzívnych koktejlov ročne. Po štyroch rokoch príprav a po tom, ako do projektu investoval 12 miliónov nórskych korún, sa okres minulý týždeň rozhodol jeho šialené podnikanie zastaviť.  

Nórsky Chuck Norris na túre v priamom prenose #

Po úspechu pomalej televízie s priamym neskráteným prenosom z večerného pletenia, z celodennej jazdy vlakom z Oslo do Bergenu, z týždňovej plavby loďou pozdĺž nórskeho pobrežia, z dvojtýždňového tiahnutia sobov v Laponsku sa nórska televízia na toto leto rozhodla pripraviť mesačný priamy prenos z túry Alfa Monsena. Monsen je dobrodruh, autor mnohých kníh a celebrita, o ktorej kolujú v Nórsku vtipy v štýle Chucka Norrisa. Už v minulosti prešiel krížom celú Kanadu (za 2 roky a 7 mesiacov), celé Nórsko (za rok) či Aljašku (10 mesiacov). Televízny štáb ho bude mesiac sprevádzať na jeho putovaním najkrajšími časťami Nórska.

Ak máte chuť, môžete sa pridať k divákom aj vy.

Vitajte v krajine chlamýdií #

Ak si nevšimnete pri príchode do Oslo Plastozillu, možno vás upúta reklama siete 7 Eleven. S cieľom podporiť predaj kondómov víta turistov gýčovou fotografiou Nórov v krojoch s nápisom: Vitajte v krajine chlamýdií. Nóri neprijali reklamu len s nadšením. Agentúra pre cestovný ruch jej vytkla, že prezentuje Nórov ako nevzdelaných, slizkých a sexom posadnutných ľudí. Odborníci zasa konštatovali, že takúto reklamu by mal v rámci sexuálnej osvety platiť štát. 26000 prípadov chlamýdií ročne a nechuť Nórov používať kondóm je nebezpečný mix. 

Aplikácia na dobrovoľný sex #

V období #metoo je Švédsko opäť pionier a 1. júla vstúpil v krajine do platnosti zákon, podľa ktorého musia obe strany vyjadriť súhlas s aktom skôr, než pristúpia k činu. Znie to rozumne, no len veľmi ťažko to štát odkontroluje. A tak bola vytvorená aplikácia, ktorá ako prvá na svete vytvára dôkaz, ktorý je právne záväzný a obstojí aj na súde. Súhlas udelíte prostredníctvom videa, hlasového záznamu alebo elektronického podpisu. V aplikácii si môžete aj vybrať dôvod pre akt. Pre zábavu. Z priateľstva. Z lásky. Či s prísľubom zásnub. Aplikáciu I will si môžete stiahnuť do svojho telefónu aj vy. 

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 466

Mohlo by Vás zaujímať

Tallinn – romantická perla Pobaltia Tallinn

Tallinn Tallinn – romantická perla Pobaltia

Po dvojhodinovej plavbe z Helsínk cez Fínsky záliv sa vylodíme v Tallinne - najväčšom estónskom prístave a metropole krajiny. Sme v hlavnom meste…

Ivana Tomášová 15 min. čítania
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.