Nórsko je 6. najlacnejšia krajina sveta (List zo Škandinávie)

Nórsko je 6. najlacnejšia krajina sveta (List zo Škandinávie)

Už 20. apríla sa na nórskych Špicbergoch začína polárny deň. Celé štyri mesiace tu slnko ani na okamih nezájde za obzor. Leto v krásnej Škandinávii sa začína, a preto si v pravidelných okienkach začneme hovoriť aj my o tom, čo sa za posledné týždne v Škandinávii stalo.

V Dánskuje stále témou číslo jeden súd s vynálezcom Petrom Madsenom. Možno ste aj v slovenských médiách zachytili príbeh staviteľa ponorky, ktorý v auguste minulého roka pozval mladú švédsku novinárku na výlet, z ktorého sa už nevrátila. Vďaka skvelej práci dánskej aj švédskej polície v priebehu pár týždňov prípad objasnili, zhromaždili dôkazy, v súčasnosti už prebieha súd a všeobecne sa očakáva, že 25. apríla bude Madsen odsúdený na doživotie. Z pohľadu Stredoeurópana neuveriteľná efektivita orgánov, o ktorých sa u nás v poslednom čase veľa dobrého nepíše. Pre tých, ktorí o prípade nepočuli, zhrniem dej ako vystrihnutý zo seriálu Most. 

Petra Madsena Dáni poznali ako excentrického vynálezcu, ktorý vyrábal raketové motory, zostrojil najväčšiu podomácky vyrobenú ponorku na svete Nautilus a sníval o tom, že sa ako prvý človek na svete vydá do vesmíru na vlastnej rakete. Zoznam najrôznejších ocenení, ktoré za svoju prácu dostal, by tento článok výrazne predĺžili. 

A potom prišiel august 2017. 

10. augusta večer dostala mladá švédska novinárka Kim Wallová esemesku od Madsena, v ktorej jej ponúkol dlho žiadané interview a pozval ju na výlet ponorkou. Wallová sa práve chystala aj s priateľom odsťahovať do Číny, organizovali rozlúčkovú párty pre kamarátov a tak zvažovala, či ich naozaj má nechať zabávať sa samých a odísť za prácou. Okrem toho pred ponorkami mala celý život strach. 

Priateľ ju prehovoril. Veď je to len na pár hodín. Hneď si späť, ja ich zatiaľ zabavím. Z paluby ponorky posielala priateľovi esemesky, že ju Madsen privítal priateľsky kávou a koláčikmi. O 20:16 mu napísala: Mimochodom, ešte žijem. Ale ideme sa práve ponoriť. Veľmi ťa ľúbim!!! O 23:25 napísal Madsen svojej manželke: Som na malom dobrodružstve s Nautilusom. Mám sa dobre. Len sa plavím v mesačnom svite. Nepotápam sa. Objím za mňa naše mačky. A esemesku zakončil množstvom srdiečok. 

Čo sa odohralo počas troch hodín medzi týmito dvoma správami, vie s istotou len Peter Madsen. 

Keď sa Wallová nevracala a ani sa neozývala, priateľ začal byť nervózny. Vydal sa ju hľadať, potom kontaktoval políciu. O 10:30 sa konečne podarilo nájsť Madsena v jeho ponorke, ktorá mala technický problém a bezprostredne po tom, ako z nej Madsen vystúpil, sa potopila. Madsen vyšiel na pevninu, pokojne vyhlásil, že Wallovú vysadil ešte večer na brehu v priemyselnej štvrti, plnej reštaurácií a odišiel sa plaviť ďalej. O jej ďalšom osude netuší nič.
Začala sa pátracia akcia, ktorá vyvracala jedno Madsenovo tvrdenie za druhým. Svedkovia ani kamery nepotvrdili jeho verziu o tom, že by večer nejaká ponorka priviezla novinárku pred reštauráciu Halvandet (ako tvrdil Madsen). 

Madsen následne pripustil, že mu Kim Wallová zomrela v ponorke, keď jej nešťastnou náhodou padol na hlavu železný poklop. On v šoku jej telo vyhodil do mora. Zvyšky spermia, ktoré mu polícia našla v spodnej bielizni, vysvetlil ako výsledok svojej večnej promiskuity. Nedlho potom našli na brehu vyplavené torzo ženského tela, ktoré patrilo Kim Wallovej, Madsen tvrdil, že o znetvorení obete nič nevie, a trval na svojej verzii. Pátracia akcia pokračovala a potápači našli v Öresundskom prielive aj novinárkine končatiny a aj hlavu, ktorá definitívne vyvrátila verziu o zásahu ťažkým poklopom. Lebka zostala nepoškodená. Madsen sa pod ťarchou dôkazov napokon priznal k tomu, že jej telo rozpílil, lebo sa bál, že ho voda vyplaví, a za príčinu smrti označil otravu plynom, ktorý po technickej chybe unikal do ponorky. Táto verzia je momentálne aktuálna. Žalobca predložil súdu indície, podľa ktorých si Madsen už dlhé mesiace pred smrťou sťahoval do počítača filmy zobrazujúce fiktívne alebo reálne brutálne vraždy, najbrutálnejšie porno a vyhľadával na internete kľúčové slová týkajúce sa práve takejto vraždy a naposledy ráno v deň úmrtia Kim Wallovej hľadal na googli kombináciu výrazov: sťatie, dievča.  

Osud Petra Madsena je vďaka efektívnej práci dánskych súdov a dánskej aj švédskej polície viac-menej jasný. O to silnejší musí byť pocit štyroch žien, ktorým Madsen poslal esemesku dva dni pred vraždou Kim Wallovej a pozýval ich na výlet ponorkou. Ony odmietli, Kim Wallová s túžbou získať exkluzívne interview povedala áno. A to sa jej stalo osudným. 

Keď raz budete o severských kriminálkach počuť, že takéto hrôzy sa v skutočnosti v Škandinávii nedejú, už budete poznať pravdu... 

Prenesme sa z Kodane do susedného Malmö, kde je veľkou témou prestup švédskeho boha Zlatana Ibrahimoviča z anglického Manchestru United do amerického Los Angeles. Zlatan – syn bosnianskeho otca a chorvátskej mamy narodený v Malmö je miláčikom krajiny, lebo je dokonale ne-švédsky a zároveň symbol nového, moderného a drzého Švédska. V krajine, kde sa nikto nevyvyšuje, kde základ je byť skromný a nedávať najavo, že človek je lepší od druhých, Zlatan robí presný opak. 

Po príchode do Los Angeles si nechal zaplatiť celostránkovú inzerciu v Los Angeles Times s jednoduchým odkazom: Los Angeles, nemáš zač. Pri jeho prvom zápase prehrával jeho tím LA Galaxy 0:3, keď sa Zlatan začal na striedačke rozcvičovať. Ani nemusím písať, že Zlatan nastúpil v 70. minúte, dal dva góly (prvý takmer spolovice ihriska) a Galaxy vyhrali 4:3. Ľudia chceli Zlatana, tak som im dal Zlatana, okomentoval to najlepší švédsky futbalista všetkých čias. A v krajine sa už debatuje, či sa napriek koncu reprezentačnej kariéry predsa len nepridá na majstrovstvá sveta do Ruska, kde Švédsko hrá v jednej skupine s Nemeckom, Mexikom a Južnou Kóreou. 

No nielen športom dýcha Švédska. Krajinou otriasa aj škandál týkajúci sa asi najprestížnejšej organizácie celej monarchie po kráľovskej rodine. Švédsku akadémiu založil ešte v roku 1786 kráľ Gustáv III. s cieľom starať sa o čistotu, silu a vznešenosť švédskeho jazyka. Svet ju pozná ako orgán, ktorý rozhoduje o udeľovaní Nobelových cien za literatúru. Akadémia funguje mimoriadne konzervatívne podľa 230 rokov starých pravidiel. Jej osemnásť členov je volených doživotne, po úmrtí člena prijímajú nového v supertajnom hlasovaní členov akadémie, z akadémie sa oficiálne nedá vystúpiť a len samotná akadémia môže vylúčiť člena pri hrubom porušení jej stanov, najmä pri porušení sľubu mlčanlivosti o jej práci. Jej najstarší člen, sinológ Göran Malmqvist má 94 rokov, Sture Allén má 90, čas tu plynie pomaly. V čom spočíva súčasný škandál? 

Švédska akadémia financovala od roku 2010 sumou asi desaťtisíc eur ročne literárno-hudobný klub, ktorého vlastníkom je Francúz Jean-Claude Arnault, manžel členky akadémie Katariny Frostensonovej. V rámci kampane #metoo priniesol najväčší švédsky denník DN obvinenia Arnaulta zo sexuálneho obťažovania a znásilnenia osemnástich žien. Krátko nato sa pridali aj obvinenia, že vopred prezrádzal mená držiteľov Nobelovej ceny, ktoré sú pred zverejnením prísne tajné. Vtedy spozorneli stávkové kancelárie. Najavo vyšla aj dovtedy neznáma informácia, že polovicu dotovaného klubu vlastní samotná členka akadémie Frostensonová, čím je jasne v konflikte záujmov. 

Švédska akadémia ihneď prerušila spoluprácu s klubom Forum a tajomníčka akadémie obvinila Arnaulta, že medzi jeho obete patria aj ženy z prostredia akadémie a ich príbuzné, dcéry, či kamarátky. Priatelia Arnaulta z radov akadémie (najmä starší páni) sa ho však neprestávali zastávať a otvorene útočili na svoje mladšie kolegyne. 

Pred pár  dňami prebehlo v akadémii hlasovanie o vylúčení Frostensonovej z radov akadémie a po jeho neúspechu sa štyria jej členovia rozhodli ďalej sa nezúčastňovať práce akadémie (čo vzhľadom na stanovy znamená to isté ako jej opustenie). Jedna z top morálnych a top švédskych inštitúcií sa vďaka #metoo otriasa v základoch a vo Švédsku sa už diskutuje aj o tom, či ešte nájde dostatočné renomé na to, aby Nobelova cena za literatúru celkom nezanikla.  

Hnutie #metoo, ktoré akoby sa Slovenska ani netýkalo, miešalo karty aj v nórskej politike. Dlhoročný popredný člen najväčšej nórskej strany a piliera nórskeho štátu Strany pracujúcich Trond Giske, ktorý podľa mnohých kariérne smeroval k blížiacemu sa premiérskemu kreslu, opustil nórsku politiku. Prečo? Niekoľko mladých členiek strany ho obvinilo, že im na rôznych straníckych podujatiach pripitý dával neslušné návrhy, strkal im odkazy do dverí hotelových izieb a celkovo zneužíval svoje postavenie v strane na to, aby im dával pocit, že by mu mali vyjsť v ústrety. Nikomu fyzicky neublížil, reálne nič zlé neurobil, no stačilo to na to, aby sa z politiky porúčal. Lebo v nórskej politike majú byť tí najslušnejší. Inšpirácia pre Slovensko? 

Postu ministersky spravodlivosti sa vzdala kontroverzná politička Sylvi Listhaugová, jedna z tvárí silno protiimigrantskej Strany pokroku, ktorá je už druhé volebné obdobie členkou vládnej koalície. Strana naposledy, napríklad, presadila zákaz nosenia nikábu a burky vo všetkých nórskych školách, ako v prvej škandinávskej krajine. Listhaugovej sa osudným stal facebookový status, v ktorom obvinila opozičnú Stranu pracujúcich, že podporuje teroristov na úkor obyčajných Nórov. Vyvolalo to ostrú kritiku, Listhaugová ho zmazala a ospravedlnila sa zaň. No zvíťazil názor, že takto sa v Nórsku zástupcovia strán nemajú k sebe správať, a Listhaugová sa vzdala postu ministerky. Inšpirácia pre Slovensko? 

A na záver o omamných látkach. Keď prídete do Nórska, určite budete žasnúť, aká je Nórsko drahá krajina. Nielen Slovákov šokujú ceny alkoholu či cigariet. Aká je však realita? Bloomberg nedávno robil prieskum pomeru cien balíčka návykových látok k priemernému týždňovému platu. Do balíka zaradil: škatuľku cigariet (bežných aj luxusných), fľašu piva, vína a pálenky, gram amfetamínu, gram marihuany/hašiša, gram kokaínu, gram opioidov. 

Nórsko skončilo ako šiesta najlacnejšia krajina, keď Nór za tento fiktívny balíček zaplatí menej než 20% svojho priemerného týždňového príjmu. Pre porovnanie Brit platí 29.4%, Švéd 35.6% a Američan 53.9%. Lacnejšie sa návykové látky kupujú už len Luxemburčanom (menej ako 10% týždňového platu), Bahamčanom, Švajčiarom, Islanďanom a Francúzom. Z rozvinutých krajín sú na tom najhoršie Japonci, Austrálčania a obyvatelia Nového Zélandu. Celkom poslední skončili Rusi. Slovensko je na 47. mieste, keď cena tohto balíka predstavuje 71% nášho týždňového platu. Teda namiesto nórskych 8 hodín, my musíme pracovať 30, poslední Rusi 81 hodín. Ešte vždy sa vám zdá Nórsko drahé? 

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 350

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Tallinn – romantická perla Pobaltia Tallinn

Tallinn Tallinn – romantická perla Pobaltia

Po dvojhodinovej plavbe z Helsínk cez Fínsky záliv sa vylodíme v Tallinne - najväčšom estónskom prístave a metropole krajiny. Sme v hlavnom meste…

Ivana Tomášová 15 min. čítania
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.