1400 eur za 100 km/h v meste (List zo Škandinávie 2)

1400 eur za 100 km/h v meste (List zo Škandinávie 2)

Nemajte sex na kruhových objazdoch, nezabíjajte Baskov, nedávajte si fotografie na instagram, keď utekáte polícii. Prečítajte si, čo riešili v máji v Škandinávii.

V máji sa Dánsko spomínalo na Slovensku častejšie než zvyčajne, keď sa v tejto najmenej hokejovej krajine v Škandinávii konali majstrovstvá sveta v hokeji. Škandinávia si však žila ďalej svojím životom. Pozrime sa na to, čo sa tu odohralo v posledných týždňoch. 

Nóri opäť predbehli Švédov #

Nóri veľmi radi dominujú takmer akémukoľvek rebríčku, no dôležitejšie než celkové postavenie je pohľad na umiestnenie Švédska. Ak sú Nóri vyššie, sú spokojní. A tak sa tešia teraz dvojnásobne. Z najnovšej správy Európskeho výboru pre bezpečnosť dopravy (ETSC) vyplynulo, že s počtom 106 smrteľných nehôd v roku 2017 sa Nórsko stalo dopravne najbezpečnejšou krajinou v Európe a prvýkrát predbehlo Švédov. Ešte v roku 1970 zahynulo na nórskych cestách 570 ľudí. Za tento dramatický pokles môže dlhoročná práca v osvete, lepšie cesty a samozrejme aj kvalitnejšie autá. K disciplíne vodičov prispievajú nepochybne aj drakonické pokuty za prekročenie rýchlosti či alkohol za volantom. Ak idete v Nórsku na povolenej tridsiatke rýchlosťou štyridsať km/h zaplatíte v prepočte 220 eur, o 10 km/h rýchlejšie platíte už 900 eur. Ak sa rozbehnete v meste stovkou, zaplatíte 1400 eur a na rok stratíte vodičský preukaz. Z nášho pohľadu je zaujímavý fakt, že v počte smrteľných nehôd je trend jednoznačný. Čím idete viac na východ a na juh, tým je riziko smrteľnej nehody na cestách vyššie. Na Slovensku pri podobnom počte obyvateľov zomrelo minulý rok na cestách 250 ľudí. 

Nórsko zaviedlo obmedzenie rýchlosti ako jedna z prvých krajín na svete. V roku 1912 sa v nórskych mestách smelo jazdiť rýchlosťou 15 km/h, na vidieku 35 km/h. 

Nóri vykupujú švédsky alkohol #

O vzťahu Nórov a Švédov hovorí aj ďalšia zaujímavá štatistika. Nožnice medzi cenovou úrovňou a kúpnou silou Nórov a Švédov sa naďalej otvárajú. A vzhľadom na alkoholovú politiku v oboch krajinách sa to prejavuje aj v nákupoch alkoholu, na ktorý má švédsky aj nórsky štát monopol. Nikdy v histórii nenakupovali Nóri v švédskom pohraničí toľko alkoholu ako za prvý kvartál roku 2018. Švédskym pohraničným obchodom s alkoholom, kam putujú obyvatelia Trondheimu, stúpol obrat o neuveriteľných 15 percent. Každý deň v týždni trikrát denne odchádza z Trondheimu zadarmo autobus pre Nórov chtivých lacných nákupov v susednom Švédsku. Nóri sú ochotní stráviť cestou tri hodiny, aby ušetrili. Celkovo Nóri nakúpili vo Švédsku takmer o 4 milióny litrov alkoholu viac než za rovnaké obdobie v minulom roku. Prispeli k tomu opäť zvýšené dane na potraviny (na cukor) zo strany nórskej vlády, ale aj rastúce bohatstvo Nórov, o ktorom na svojej stránke každý deň informuje nórska banka. V súčasnosti má štátny dôchodkový fond, kam tečú nórske peniaze z ropy, na účte 8 461 000 000 000 nórskych korún, teda približne 887 000 000 000 eur. 

Priemerný Nór vypije 7,7 litra čistého alkoholu ročne. Víťazný Bielorus 17,6 litra, Rus 15,1, Slovák a Čech 13. Pije zriedkavejšie, ale vo väčších dávkach.

Nemajte sex na kruhových objazdoch #

V máji sa v Nórsku každý rok konajú oslavy štátneho sviatku a tradične predtým sa so školou bujarými oslavami lúčia nórski maturanti. Ak prídete do Nórska v máji, môžete čakať skutočne zhýralé výjavy. O ich voľných mravoch svedčí fakt, že riaditeľ Nórskej správy ciest Terje Moe Gustavsen považoval za potrebné poprosiť maturantov aspoň o to, aby sa vyhýbali sexu na kruhových objazdoch či nebehali nahí po mostoch, lebo šoféri sa potom nevenujú dopravnej situácii. Uvoľnená nórska mládež... 

Strach z moslimov #

Aj rozprávkový sever sa mení. Strany, ktoré boli ešte pred pár rokmi v Škandinávii právom považované za extrémistické, dnes spolutvoria vládu (v Dánsku a v Nórsku), respektíve sa na prevzatie moci chystajú (v septembrových voľbách vo Švédsku). Ich rétorika sa, samozrejme, o čosi zmiernila, no aj tak občas postrašia čudesnými nápadmi. V máji tak dánska ministerka pre integrácia Inger Støjbergová vyzvala dánskych moslimov, aby si počas Ramadánu brali dovolenku. Kto sa postí osemnásť hodín denne (v Dánsku aktuálne slnko vychádza o tretej ráno a zapadá o pol desiatej večer), škodí hospodárstvu aj spoločnosti. Túto výzvu zverejnila pri jubilejnom päťdesiatom sprísnení dánskeho prisťahovaleckého zákona, ktoré oslávila tortou. Šírenie strachu prináša ovocie. Prieskum v Nórsku v roku 2016 ukázal, že Nóri v priemere odhadujú počet moslimov v krajine na 12 percent. Reálne číslo sú 4 percentá.  

17 percent obyvateľov Nórska tvoria prisťahovalci, alebo deti, ktorých obaja rodičia sú prisťahovalci. Len 4 percentá obyvateľov Nórska tvoria moslimovia. 

Odsúdený staviteľ ponorky #

Strašidelný príbeh dánskeho vynálezcu Petra Madsena a švédskej novinárky Kim Wallovej obletel celý svet a písali o ňom aj slovenské médiá. Dánsko od augusta sledovalo dej, ako vystrihnutý z najdrsnejších severských kriminálok. Excentrický a obdivovaný Madsen pozval mladú novinárku na svoju ponorku, kde ju brutálne sexuálne zneužil, zavraždil, jej telo rozpílil a vyhádzal do mora. Vďaka skvelej práci dánskej aj švédskej polície v priebehu pár týždňov prípad objasnili, zhromaždili všetky možné dôkazy, prebehol súd a osem mesiacov po vražde Madsena odsúdili na doživotie. Jeho advokát sa ešte odvolal a vzhľadom na neexistenciu neotrasiteľného dôkazu pre spôsob, akým Wallová prišla o život, sa ešte špekuluje nad možnosťou, že súd Madsena oslobodí. Budeme to sledovať. Snáď tu nehrozí ani procesná chyba súdov, ani útek Madsena do zahraničia.  

Najdlhšie vládnuci kráľ #

Presuňme sa do Švédska. Škandál uznávanej inštitúcie Švédskej akadémie, ktorá ma na starosť aj udeľovanie Nobelových cien, vrcholí. Dopad kampane #metoo, ktorá odhalila fakt, že akadémia kryla sexuálne obťažovanie množstva žien (vrátane švédskej korunnej princeznej) manželom členky akadémie, podivné kšefty s dotáciami, vyzrádzanie prísne tajného rozhodovania o držiteľoch Nobelových cien – to všetko urobilo v priebehu pár týždňov z váženej inštitúcie terč posmechu a pohŕdania. V roku 2018 sa už Nobelova cena za literatúru udeľovať nebude. Zrejme ani v roku 2019... Uvidíme, kde sa to skončí. Do riešenia sa zapojil už aj švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, ktorý sa 26. apríla stal najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Švédska (vládne už takmer 45 rokov) a prekonal tak rekord Magnusa Erikssona zo 14. storočia. 

Sto rokov Pobaltia #

Keď už spomíname históriu, pobaltské krajiny, ktoré sa po úteku z ruského zovretia hrdo hlásia k Škandinávii, oslavujú tento rok sté výročie svojho založenia. Aj preto sa tu postupne striedajú návštevy pomazaných hláv. V apríli prešiel všetky tri pobaltské krajiny nórsky korunný princ Haakon s manželkou a potvrdil (na severe) už známy fakt, že Pobaltie je škandinávske, nie ruské. 

Už nezabíjajte Baskov #

Ak máte známych z Bilbaa, máme pre nich dobrú správu: na Islande ich už nezabijú. Island po 400 rokoch zrušil starý zákon, ktorý vyzýval obyvateľov západných fjordov zabiť každého Baska, ktorý sa priblíži k islandským brehom. Zákon prijali po tom, ako baskickí stroskotaní námorníci v hlade vylúpili prázdny domec v dedine Thingeyri a ukradli odtiaľ sušené ryby. Islanďanov tento neislandský počin vyviedol z miery natoľko, že všetkých štrnástich Baskov v spánku zabili (unikol len jeden mladík), nahádzali ich do mora a rozhodli sa raz a navždy zabrániť celému baskickému národu prichádzať na Island. Samotná vražda zostala dodnes najväčším masakrom v dejinách ostrova. Tento absurdný zákon na jar konečne zrušili a v symbolickom geste zmierenia si potomok obetí Xabier Irujo potriasol ruku s potomkom sedliakov, ktorí masaker spôsobili, Magnusom Rafnssonom. 

Zlodej na instagrame #

Island sa bavil aj na príbehu zlodeja Sindriho. Sindri Þór Stefánsson ukradol v Reykjaviku asi tridsať počítačov, polícia ho zadržala a čakajúc na rozhodnutie sudcu o jeho ďalšom osude ho umiestnila do cely predbežného zadržania. Keďže sa samotným policajtom cela v ich stanici zdala málo pohodlná, rozhodli sa ho previezť do väznice s minimálnym strážením. Sindri ráno vyliezol cez okno, odviezol sa na letisko a skôr, než policajti prišli do práce, už sedel na prvom rannom lete do Štokholmu, zhodou okolností s ním letela aj islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová. Islandská polícia vydala na Sindriho medzinárodný zatykač a o týždeň ho zatkli holandskí kolegovia v Amsterdame. Sindriho prezradil instagram. Sindriho kamarát si ich spoločnú fotografiu zavesil na svoj instagramový účet s hashtagom #sindri. Dovolenka v Amsterdame sa pre Sindriho skončila a dnes je už na ceste domov na studený Island. 

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 175

Mohlo by Vás zaujímať

Tallinn – romantická perla Pobaltia Tallinn

Tallinn Tallinn – romantická perla Pobaltia

Po dvojhodinovej plavbe z Helsínk cez Fínsky záliv sa vylodíme v Tallinne - najväčšom estónskom prístave a metropole krajiny. Sme v hlavnom meste…

Ivana Tomášová 15 min. čítania
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.