Pravda!

Pravda!

Slovenskými médiami prebehli správy o nešťastí v Etiópii. Ako to naozaj bolo? Čo sa tam skutočne udialo? Je Etiópia pre nás nebezpečná? Máme zvážiť vycestovanie? Prečo podávajú média o Etiópii správy hore nohami?

Čo sa stalo? #

Južne od mestečka Mizan Teferi banditi zastavili prvé auto. Bol v ňom hlavný sprievodca Ermias, náš dlhoročný kamarát. Ostatné autá stáli jedno za druhým. Banditi chceli peniaze a Ermias s nimi vyjednával.  Z buša vyšli ďalší. Prechádzali autá a pýtali si peniaze, fotoaparáty, mobil, nepríjemná vec. V zadnom aute vyzbierali 100Eur, no prvé auto dopadlo najhoršie, boli k tragédii najbližšie. Boli v ňom iba dve klientky, šofér a Ermias. Prvej zobrali pas a fotoaparát, mobil nie. Fotoaparát hodili potom na zem. Druhej zobrali tašku, no mala tam pas, a tak zobrala taštičku naspäť, schovala si ju a ten divný chlapík na to zabudol. Bol divný, asi nadrogovaný? Potom hodil kameň do auta, rozbil okno a trafil pani na zadnom sedadle: tu je jej vyjadrenie: 

Po tomto zo svojho auta vystúpil šofér, Masfen, a zamieril si to k nepríčetnému chlapíkovi, porušil tzv. bezpečnú zónu a to sa mu stalo osudným. Takto to zhrnul sprievodca Ermias vo svojom liste po tragédii. Masfen bol jeho šofér, no zároveň priateľ. 

Je pravda, že sa tento týždeň strieľalo aj v Dúbravke (v Bratislave), no streľba v Etiópii vyznieva pre slovenské média exotickejšie. Skoro nikto z čitateľov tam nebol – v Dúbravke mnohí boli, a keď neboli, vedia si to predstaviť – a tak sa dá narozprávať čokoľvek. V tom sú novinári veľmi šikovní, robili si svoju prácu, zavádzali. Využili xenofóbiu národa, ktorý nikdy necestoval. Podobne ako sa nelogicky bojíme lietania, napriek všetkým štatistikám, tak sa bojíme Afriky. Havária auta už nikoho nezaujíma, no keď padne leiatdlo, rozpráva sa o tom roky. 1 mŕtvy v Afrike prekoná mnoho mŕtvych v „civilizovanej krajine“. 

Ak doplníte ku nakrvavo prifarbenému textu, že Etiópia je vo výnimočnom stave a dodáte fotografie ozbrojených čiernych vojakov (je jedno že je to koláž), zaručene vzbudíte strach. Sex, šokujúce informácie, strach média predávajú najlepšie a je jedno, aké sú fakty a čo je pravda. Dnešné fungovanie médii je choré. V tomto rýchlom svete nikto nemá čas študovať pravdu. 

No ja vám tu pravdu ponúkam, ponúkam fakty: #

  • Boli sme v bezpečnej zóne. Mizan Teferi je vzdialená mnoho dní cesty od akéhokoľvek konfliktu.
  • Výnimočný stav je politickou záležitosťou (od jeho vyhlásenia zatkla etiópska vláda vyše 10- tisíc oponentov). Výnimočný stav je aj vo Francúzsku. Zrejme niektorí vaši známi boli posledný rok vo Francúzsku?
  • Fotografie ozbrojených vojakov publikovaných médiami sú kompiláciou, klamstvom. Naši klienti, okrem klasických afrických check -postov, ktoré sú tu vždy, nevideli žiadnych vojakov. Počas celej cesty sa cítili absolútne komfortne a bezpečne: prečítajte si ich osobnú správu.
    Etiópia je úžasná, krásna neskutočná krajina, všade bol kľud.
    Lekárka z prvého Land Cruisera

  • Zájazdy ku kmeňu Surma sme do konca roka zrušili, čakáme na vyšetrenie prípadu, napriek tomu, že pár dní po nás tam zavítali belgická, nemecká aj talianska skupina. Zvyšok krajiny však realizujeme naďalej. Niet dôvodu rušiť cestu. Aj teraz máme v Etiópii skupinu.
  • Klienti si napriek nešťastiu Etiópiu zamilovali. Všetci do jedného hovorili (a dve vyjadrenia mám písomne), že to bol úžasný zážitok, nádherná krajina. Na juh sa tešili najviac, a vtedy sa toto stalo. Boli v zlom čase na zlom mieste. Do Afriky sa však chcú vrátiť. Zbláznili sa? Alebo to, čo písali média o nás bez nás, je predsa len „trošku“ inak. 

Už týždeň sme si užívali krásnu etiópsku krajinu a jej bohatú históriu, navštívili sme mnohé miesta s pamiatkami UNESCO a tešili sa na neustále nové zážitky. Cítili sme sa úplne bezpečne, nemali sme pocit ohrozenia. 

Klientka z prvého Land Cruisera 

Život v Afrike má inú cenu než u nás. No Etiópčania vedia, že bieleho človeka sa neradno dotýkať. Medzi etiópskymi kmeňmi panuje odjakživa nenávisť. Amharovia podceňujú nilótske kmene z juhu a medzi sebou o nich hovoria ako o zvieratách. Kmene z juhu to, samozrejme, vedia a vrátia im to, keď sa dá. 

Pre 10 klientov sme mali na ceste 4 autá Land Cruiser. Africká či iná cestovka, ktorá šetrí, by všetkých zobrala do jedného maximálne dvoch áut. Viac áut máme kvôli bezpečnosti a hladkému chodu. Ak sa auto pokazí, môžeme pokračovať. Ak zapadne, ďalšie ho vytiahnu. Ak sa čokoľvek stane, máme možnosť evakuácie. 

Autá stáli v rade za sebou a  v prvom bol najskúsenejší sprievodca. Pretože tak je to správne, a tak to vždy robíme. 

Etiópia bola vyhlásena za najlepšiu turistickú destináciu sveta #

Afrika je 3-krát väčšia než Európa a omnoho rôznorodejšia. Dnešné Tunisko a Egypt sú nebezpečné, no mnohé iné africké krajiny sú bezpečnejšie než Belgicko – viď mapa Bezpečnosti, ktorú BUBO publikuje. Môj kamarát Martin po incidente v Etiópii vyhlásil, že on nikdy nemal šťastie na takýto zážitok. Áno, vyznieva to neľudsky  a je mu samozrejme ľúto šoféra, no Martin so mnou prešiel naozaj zlé krajiny, ako Stredoafrickú republiku, Demokratickú republiku Kongo, Sudán, Čad a minulý mesiac sa vrátil z cesty Nigériou. Všetko to boli tzv. “červené zóny” na rozdiel od absolútne bezpečnej „zelenej zóny“ v Etiópii. Na správy v médiách sa Martin so svojimi skúsenosťami pozerá inak, s nedôverou. Tou poznámkou, ktorú nemyslel vážne, veď také niečo nechce zažiť nikto, chcel povedať, že v omnoho horších oblastiach, ktoré sme spolu prešli sa nám nikdy nič vážneho nestalo. Ja osobne do subsaharskej Afriky chodím 17 rokov a milujem to tam. Pre mňa je to to najkrajšie a najzaujmavejšie, čo na našej planéte máme. Často ide o náročné cestovanie, vysilujúce, no iba tu som zažil územia, ktoré sú skutočne panenské. 

Každopádne, my v BUBO neriskujeme a o africkom kontinente sa aj v najnovšom katalógu u nás dočítate (s. 104), že každá chyba je tu tvrdo potrestaná. Preto sa snažíme chýb vyvarovať. Sú to stovky detailov, ktoré naši sprievodcovia ovládajú a predchádzajú problémom. Náš etiópsky šofér Masfen, bohužiaľ, spravil chybu. Bol mladý a neskúsený, neodhadol nebezpečenstvo. 

Afriku má v BUBO na starosti Mgr. Tomáš Hušek, ktorý tu žil od svojich 11 rokov a po Afrike prepravil tisíce klientov BUBO. Väčšina našich turistov mieri buď na juh do Juhoafickej republiky, Botswany, Namíbie – všetko veľmi bezpečné krajiny. A potom do Kene a Tanzánie, čo sú taktiež nádherné krajiny na safari. Zrejme mnohých prekvapí informácia, že bezpečnú krajinu a doslova luxus nájdete dnes aj v Rwande. Rwanda je dnes bezpečnejšia než Egypt. Ja do subsaharskej Afriky chodím opakovane aj so svojimi deťmi. Keby to nebolo bezpečné tak to neriskujem. A nie som sám, ide o milióny turistov ročne. Aj do Etiópie za jej exotikou a 9 pamiatkami UNESCO v tomto roku príde vyše 3/4 milióna turistov. Pre skúseného cestovateľa doktora Miloša Bubána ide o najkrajšiu krajinu sveta. A áno, Etiópia bola v roku 2015 vyhlásená za „Najlepšiu turistickú destináciu sveta“ (CNN)  The worl best destionation for tourism. 

Rodine šoféra chcem pomôcť. Idete do toho so mnou? #

Mobily, fotoaparáty nahlásime do poisťovne a preplatia to, toto naozaj nie je problém. Jednoznačne najviac peňazí sme stratili my ako cestovka, lebo Ermias dal banditom celé igelitové vrecko s bankovkami. No, ja vidím problém, že o život prišiel jeden sympatický chalan. Mal 7- ročného syna a ďalšie dieťa práve so svojou partnerkou (neboli podľa afrických zvyklostí zobratí) čaká. Prvý raz v histórii som (včera) otvoril špeciálny účet na podporu pozostalej rodiny:  SK98 1100 0000 0029 3714 3608.  25 rokov robím charitu po celom svete a nikdy som nevzal ani „korunu“.  Je pravda, že za 25 rokov nám nikdy nezabili šoféra a toto sa stalo po prvý raz. Osobne vám garantujem, že všetky peniaze, ktoré pošlete do Vianoc na tento účet, pôjdu danej rodine a ja dám dvojnásobok. Následne účet zruším. 

MZV –varuje pred cestami do Etiópie a turistom po incidente pomohla. Aká je pravda? #

Chcem povedať, že nemám nič proti práci MZV, sú to diplomati a poznám osobne mnohých ambasádorov. Sú to milí ľudia, seriózni a určite si svoje diplomatické povinnosti vykonávajú dobre.  Keď sa chystáte lietať so špičkovými zameriavacími prístrojmi nad vojenským objektom, či natáčate protištátny film v krajine, kde nie sú na slobodné média  zvyknutí, či akokoľvek vás obvinia so špionáže a  z toho, že ste za túto činnosť platení západom (a často majú pravu), tak diplomatov treba. Ak chcete cestovať normálne ako turista, tak treba jasne povedať, že na MZV nie sú v cestovaní znalí.  Ich úloha je iná. MZV Slovenska odporúča svojim občanom, ktorých chráni, ako sa len dá, zvážiť cesty do Etiópie. Na Francúzsko má iný meter, pritom výnimočný stav je vo Francúzsku dlhšie. Včera ste v Aténach slzili (všade na uliciach bol slzný plyn), bola zastavená všetká verejná doprava, nechodilo metro, demonštrácie pri návšteve prezidenta USA boli nebezpečné. Na MZV ani zmienka. No túto vetu na stránkach MZV nájdete: ,,V súvislosti so zvýšením rizika teroristického útoku v Iráne aj na civilné ciele a voči civilným osobám odporúčame zvýšenú obozretnosť." 

„Politická korektnosť“ sa prenáša v tomto rezorte do každej činnosti. Ťažto to vysvetlím niekomu, kto v Iráne nebol, ale vyhlásiť toto o Iráne je úplná hlúposť. Aj tu sa však hrá na neznalosť a nescestovanosť Slovákov, podobne ako v prípade Etiópie. Etiópia a Irán sú v jednom koši a Francúzsko spolu s Gréckom v druhom. Týchto zavádzaní sú však desiatky. 

Čo o Slovensku tvrdí Kanada? #

Ministerstvo zahraničných vecí Kanady na svojich stránkach hovorí o tom, že na Slovensku jazdia v noci neosvetlené konské povozy, píšu o tom, že v Európe je silná pravdepodobnosť teroristických útokov (píšu to pri Slovensku), píšu o tom, že vám tu ukradnú auto, uspia vás drinkom a okradnú.  Napádanie turistov má vzrastajúcu tendenciu. Nemáte večer chodiť po parkoch v centrách miest.  Ľudia prezlečení za policajtov od vás vypýtajú pas, a potom chcú za jeho vrátenie cennosti. Toto všetko píšu o Slovensku. Je to Pravda? Cestovať na Slovensko je podľa nich na každom individuálnom rozhodnutí cestovateľa. 

Takto sa nespráva iba naše ministerstvo zahraničných veci, vybral som Kanadu, lebo ide o serióznu krajinu.

Safety and Security

Prečo sa potom naše média oháňajú stránkami MZV? #

Tieto stránky:

  • nevedia,
  • sú neaktuálne,
  • zavádzajúce,
  • chránia sa vo všetkom a absolútne neinformujú. 

MZV hovorí o zvážení ciest do Etiópie. Čo to je za dokument? Je poľadovica, zvážte, či pôjdete do práce.  Bude vyhlásenie zváženia jazdy do práce v zime zamestnávateľ akceptovať? Každý jeden je predsa zodpovedný za svoje činy. 

Moje body na zamyslenie #

  • MZV sa nevyzná. MZV varuje pred cestami do Etiópie. Nikto z MZV nikdy na tom mieste, kde sa stalo nešťastie, nebol. Etiópia má vyše 1 milión km2, okolo 80 kmeňov a naše MZV hádže túto obrovskú plochu do jedného vreca s názvom "zvážiť nevyhnutnosť cestovania". Dlhodobo sú tu “zlé” zóny, ale tie sú aj v Košiciach a do tých zón nemáte ísť. Táto organizácia si dovoľuje ovplyvňovať business a život iných ľudí neuváženými a zbytočnými vyhláseniami.
  • Prečo MZV nevaruje pred cestami na Nový Zéland? Hovorím presne o tom istom týždni, ako prebiehala kauza Etiópia v slovenských médiach a spomínalo sa MZV. Hovorím o dnešku. Po obrovskom zemetrasení a následnom tsunami sú 2 mŕtvi, množstvo zranených, 1000 uviaznutých turistov. Celá oblasť je dnes bez pitnej vody, bez jedla, po mostoch sa nedá prejsť, lebo môžu padnúť. Samozrejme, máme tu skupinu turistov a riešime to od začiatku. Na stránkach MZV nie je ani čiarka.
  • MZV nevybavilo nič. MZV vybavilo, podľa médií, návrat klientov. Za 25 rokov nikdy ani raz nám MZV nič nevybavilo, okrem vystavenia náhradného cestovného dokladu (ak vám ukradnú, či stratíte pas). Keď hovorím nič, myslím tým nič. Nevedia to, a ak áno, bolo by to omnoho pomalšie než to urobíme my. MZV neprispelo ani euro na nové letenky pre klientov v Etiópii, ktoré kúpilo BUBO, neprispelo ani euro na prebookovanie leteniek. Nezabezpečilo ani jeden transfer. Za 25 rokov sme nedostali ani cent. Všetko na Novom Zélande dnes opäť platíme my. Riešime lodnú prepravu (po ceste sa nedá! ) smerom k Christchurchu. A následný prelet do bezpečného územia na severom ostrove. Opäť letenky a transfer zabezpečuje BUBO, BUBO tri dni pomáhalo a bolo na mieste nešťastia. Klienti nikdy nie sú sami a dokážeme ich dostať odvšadiaľ bez peňazí daňových poplatníkov, bez vládnych lietadiel, bez pomoci tretej strany.

Na tomto texte sa určite pobavíte a zasmejete sa nad starou grafikou našej starej webstránky.  Text poukazuje na to, že problémy sme riešili vždy. Aj počas vašich osobných dovoleniek sa stalo mnoho vecí, určite o tom v rodine kolujú „skazky“. Naša výhoda je, že máme 24-hodinovú službu a silný tím, zocelený rokmi práce. Jeden z „perných dní“ som popísal v blogu (vtedy sa to tak ešte nevolalo) v roku 2002. Vtedy sme veci riešili faxami, bankový transfer nebol často možný, na Slovensku sa platilo korunami, všade sme potrebovali víza. No prečítajte si tie  destinácie, ktoré sme realizovali v dobe, keď to nikto iný nerobil. 

My si tieto problémy zapisujeme, následne ich všetci spoločne preberáme, píšeme závery a poučenia v skriptách, ktoré každoročne vydávame v našej BCA (BUBO Cestovateľskej Akadémii) a takto sa učíme. Učíme našich sprievodcov krízovému managmentu a líderstvu, ak ťažkosti prídu.
BUBO Cestovateľská akadémia


Posledný týždeň to bola Etiópia, Nový Zéland, chorí v La Paze (Bolívia) a výšková choroba v Tibete. La Paz bola drobnosť a všetci sú v poriadku. V Tibete v Base campe Mt. Evereste dostala klientka výškovú chorobu. Áno, je výhoda, že som lekár. Áno, je výhoda, že aj ja som „výškovku“ mal. Je výhoda, že som už takto liečil desiatky klientov. Áno, je výhoda, že danú oblasť poznám, a že máme skvelých sprievodcov. Pani sme prepravili cez Šigatce (2 najväčšie tibetské mesto) do Lhasy, kde sú najlepšie nemocnice. Následne sme zabezpečili v nemocnici prekladateľa (z čínštiny), jedlo (tu sa v nemocniciach nevarí) a následne sme klientku pretransportovali dole do Kathmandu lietadlom, lietadlo je pri výškovej chorobe v poistke. Dnes je v Kathmandu a cíti sa omnoho lepšie. Všetci sa cítia lepšie, prílet z Tibetu a dávka kyslíka pôsobia ako afrodiziakum a elixír života. Je to úžasný pocit. Na Novom Zélande sme našich klientov previezli z hotela na vyvýšené miesto. Tsunami bolo nakoniec malé, ale vy musíte vedieť,  čo robiť. A my vieme. 

Prečo to o nás niekedy novinári nenapíšu? Prečo niekedy niekto nepíše o tom, čo všetko sme vybavili a zabezpečili. Vskutku si neviem predstaviť, čo by robil individuálny cestovateľ, keby sa mu niektorý z týchto príbehov stal. Na Machu Picchu v roku 2010 sme takýmto ľuďom pomáhali, boli bez vody, chorí vo veľmi úbohom stave. 

Zhodou okolností tu bol ten istý skúsený sprievodca, ktorý je teraz v Etiópii. Do ťažších oblastí dávame tých najlepších. Za 25 rokov by som vedel napísať hrubé knihy. No základom je bezpečnosť NAŠICH KLIENTOV !! A to som vždy dodržal! 

Dnes máme klientov na Madagaskare, na Srí Lanke, na Vanuatu, v USA, v Namíbii, v Brazílii, vo Vietname, v Dubaji, v Guatemale, v Thajsku,  v Juhoafrickej republike, v Keni a všade je všetko v poriadku. Iba na Kube opäť pár típkov oslavovalo, že u nás už komunizmus nemáme a vypili viac mojit a daiquiri, ako mali... 

Bezpečnosť klientov je v BUBO prvoradá #

A to už 25 rokov. BUBO je jediná cestovná kancelária, ktorá vydáva mapu cestovateľskej bezpečnosti. Je to náš názor a pre cestovateľov podáva táto mapa omnoho viac informácií než MZV. Prečo? Lebo sme na opísaných miestach osobne boli. Videli sme ich. Vieme tie miesta navzájom porovnať. Nie je to „názor“ úradníka, ktorý niečo skopíruje. Mapu, ktorá nie je určená rezidentom, ale cestovateľom so skúseným sprievodcom, nájdete aj v našom najnovšom katalógu, ktorý tento týždeň prichádza do schránok našich klientov (s. 292). 

  1. 25 rokov sa deň čo deň stretávam s cestovateľskými problémami a riešim ich. Ani jeden náš klient neumrel po násilnom incidente, nemal vážne zranenie, ani jeden náš klient neochorel na tropickú chorobu. Máme 25 rokov iba šťastie?
  2. Od svojho vzniku realizuje BUBO prvoexpedície. Je to, ako keď sa automobilka zúčastní pretekov. Iba v ťažkých podmienkach sa dokážete zlepšiť. Expedícií sa zúčastňuje promile klientov, no tieto náročné cesty firmu zoceľujú. Ak sa následne problémy vyskytnú v Tibete, na Machu Picchu či na Novom Zélande, je to pre nás hračka.
  3. BUBO ročne zrealizuje dovolenku 12x viac osobám než druhá cestovná kancelária v poradí. Za 25 rokov sme previezli toľko ľudí, čo iní za 300 rokov. Šírka nášho portfólia má európske rozmery. Za našimi výsledkami a zdraví našich klientov je mnoho práce a veľké know- how.
  4. Sme jedinou cestovnou kanceláriou v SR aj ČR, ktorá sa o bezpečnosť zaujíma aktívne. O bezpečnosti na cestách máme veľa prednášok, vydávame vlastnú mapu bezpečnosti. Školíme našich sprievodcov tak, ako nikto iný. 

Dobrého námorníka spoznáš v zlom počasí.
Mám rád toto toskánske príslovie a vždy sme sa ním v BUBO riadili. Cestujeme najviac a máme teda štatisticky najviac problémov. No tím, ktorý máme, know -how, ktoré ovládame a vášeň, s ktorou svoju prácu robíme, nám pomáha tieto problémy riešiť. 

Dnes, na výročie 17. novembra, krstíme náš nový katalóg po celom svete. A priamo aj na etiópskej pôde. Prajem všetkým cestovateľom šťastné cesty v roku 2017. 

účet na podporu pozostalej rodiny:  SK98 1100 0000 0029 3714 3608

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 130

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Cestovanie v čase je možné. Krajiny s iným rokom ako 2024 Blog

Blog Cestovanie v čase je možné. Krajiny s iným rokom ako 2024

Jednotný rok 2024 všade vo svete? To ani zďaleka nie. Na cestách po celej Zemi môžete v súčasnosti zažiť rok 113, 1945, 2016 ale aj 4721.…

Južná Etiópia - kmene rieky Omo Blog

Blog Južná Etiópia - kmene rieky Omo

Azda najdostupnejšou Afrikou, kde je stále možné stretnúť rôzne kmene žijúce tradičným spôsobom, je južná Etiópia. V regióne dolného Omo, ktorý je…

Martin Karniš 65 min. čítania
Kávový rituál v Etiópii Blog

Blog Kávový rituál v Etiópii

„Zavri oči a keď uvidíš anjelov, vtedy sa dotýkaš neba, vtedy piješ prvú šálku kávy" Zavri oči, keď počuješ anjelov, vtedy piješ druhú šálku…

Katarína Líšková 5 min. čítania
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Pomáhať Afrike? Blog

Blog Pomáhať Afrike?

Je to, ako keby ste spláchli peniaze do záchoda, hovoria mnohí. Afrika nemá dno. Africkí lídri nemajú kvapku slušnosti a všetko rozkradnú. …

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.