Silvester v Rio de Janeiro

Silvester v Rio de Janeiro

Sky Tower v Aucklande, opera v Sydney, pláže Thajska, Times Square v New Yorku – je mnoho miest, kde sa dá v exotike osláviť príchod nového roka. Ak však hľadáte naozaj čerešničku na torte, ak chcete zažiť čosi, čo už nijaká iná oslava neprekoná, musíte ísť do brazílskeho Ria. Rio de Janeiro nepochybne patrí k najkrajším mestám našej planéty. Poďte sa s nami pozrieť na všetko to, čo si v meste bohov nemôžete nechať ujsť.

Sky Tower v Aucklande, opera v Sydney, pláže Thajska, Times Square v New Yorku – je mnoho miest, kde sa dá v exotike osláviť príchod roka 2018. Ak však hľadáte naozaj čerešničku na torte, ak chcete zažiť čosi, čo už nijaká iná oslava neprekoná, musíte ísť do brazílskeho Ria. Rio de Janeiro nepochybne patrí k najkrajším mestám našej planéty. Poďte sa s nami pozrieť na všetko to, čo si v meste bohov nemôžete nechať ujsť. 

Novodobý div sveta #

Najslávnejšie mesto Južnej Ameriky je naozaj božské. Možno aj preto je jednoznačne najkrajšie zhora. Ak budete mať šťastie, mesto vám prvýkrát vyrazí dych už pri pristávaní. Pohľad na sochu Ježiša na Corcovade, bralo Cukrovej homole týčiace sa nad Atlantikom, oblúk slávnej Copacabany a kilometre ďalších pieskových pláží, je jednoducho dokonalý. 

Ak aj nemáte pri pristávaní šťastie na miesto pri okne, Rio vám ponúkne ešte mnoho možností užiť si jeho krásu z vtáčej perspektívy. Asi žiaden turista nezačne návštevu mesta inak ako pohľadom na mesto od tridsať metrov vysokej sochy Ježiša na najvyššej hore Ria. Jej autorom je poľsko-francúzsky sochár Paul Landowski, autor desiatok sôch, ktoré dnes môžete obdivovať v Paríži. Žiadna z nich ho však nepreslávila tak ako Ježiš Spasiteľ. Keď v roku 1931 tento šesťstotonový kolos odhalili, brazílsky arcibiskup vyjadril nádej, že povedie aj chudobných obyvateľov mesta k lepšiemu a šťastnejšiemu životu. Či sa mu to podarilo, je otázne, ale o tom až neskôr. Socha je však skutočne jedinečná a nie náhodou sa zaradila v celosvetovom hlasovaní medzi sedem novodobých divov sveta. V hlavnej sezóne sa v rade na lístky čaká aj niekoľko hodín. S BUBO čakať nemusíte. A tento vláčik máte už v základnej cene každej našej cesty do Ria. 

Nápis na Cukrovej homoli #

Keď sa lanovkou vyveziete na druhú slávnu vyhliadku mesta, môžete si tu prečítať odkaz načarbaný na stene. Prišiel som sem zomrieť. Keď som však videl tú krásu, rozhodol som sa žiť. Niet divu. Cukrová homoľa na mieste, kde sa brazílske pohorie dotýka Atlantiku, a okolité pláže Botafogo, Flamengo či Copacabana by presvedčili o zmysle života nejedného samovraha. Aj túto lanovku máte s BUBO v cene. Ak potom hľadáte únik od turistov, priamo pod Cukrovou homoľou leží polostrov Urca s bohatými vilami a možno najsympatickejším baríkom s rovnomenným názvom celkom na konci polostrova. Objednajte si krevety, ľadové pivko Skol, sadnite si na múrik a užívajte si život s miestnymi. Nikde inde sa nebudete cítiť viac carioca než tu. Cariocas je prezývka obyvateľova Ria. V preklade znamená biely dom. Biele boli totiž prvé domy, ktoré si tu stavali portugalskí prisťahovalci. 

Nad Riom na vlastných krídlach #

Chcete ísť ešte vyššie? Zalietajte si nad mestom v helikoptére. Je to bezpečné a (ako inak) božské. Môžete vzlietnuť priamo spod Cukrovej homole. Chcete viac adrenalínu? Pozrite sa na Rio na (takmer) vlastných krídlach – požičajte si rogalo a spojte adrenalínový zážitok s pohľadom pre bohov. Pod dohľadom inštruktora je to absolútne bezpečné. Náš sprievodca je vám k dispozícii. 

Neskúsení turisti to majú ťažké #

Keď hovoríme o bezpečí... Rio de Janeiro si zaslúži mnoho prívlastkov, bezpečné však nie je. Obrovská chudoba, keď až dvadsať percent obyvateľov mesta žije vo favelách bez elektriny či kanalizácie, sa odráža vo vysokej kriminalite v uliciach mesta aj na plážach. Turista nemôže robiť chyby. Zastrčte si pas do zadného vrecka, peniaze si vložte do taštičky na opasok, ozdobte sa zlatou retiazkou, nezabudnite na snubný prsteň, vezmite si fotoaparát a kameru a choďte sa prejsť na Copacabanu. Máte takmer stopercentnú istotu, že sa do hotela vrátite len v trenkách a v tričku. Neskúsení cestovatelia sú ľahká korisť pre miestnych faganov. Počúvajte rady skúseného sprievodcu a nič vám nehrozí. Dovolenku si tak naozaj užijete. 

Strach pred zikou #

Aj v súvislosti s olympiádou sa v médiách veľa hovorilo aj o riziku nákazy zika. Padli dokonca návrhy na odloženie olympiády či jej presunutie do iného dejiska. Des už každý vidí, že išlo len o ďalšiu z mediálnych hystérií. Obavy pred cestou do Brazílie nie sú na mieste, potvrdzuje aj MUDr Ľuboš Fellner, lekár a riaditeľ cestovnej kancelárie BUBO, ktorá cesty do najväčšej juhoamerickej krajiny organizuje už 20 rokov. „Vírus zika je tu už celé desaťročia a nijako rapídne sa nezmenil. Takýchto ochorení máme vo svete tisíce. Zika je však ľahko zapamätateľné slovo, podobne ako ebola, preto sa o ňom veľa píše.“ Jeho slová potvrdzuje aj John McConnell z odborného časopisu Lancet Infectious Diseases, ktorý vypočítal, že v Riu sa nakazí v priemere 1,8 turistu na milión návštevníkov mesta. A  ani tí, ktorí ziku dostanú, sa nemusia ničoho obávať. „Polovica z nakazených si ani nevšimne, že ziku má, druhá ju pocíti ako ľahkú chrípku. Zika predstavuje potenciálne riziko len pre ženy v prvom trimestri a tie, ktoré sa v najbližších týždňoch chystajú otehotnieť. V ich prípade by som cestu zvážil,“ dodáva MUDr Ľuboš Fellner. 

Zmes Francúzskej riviéry a Bangladéša #

Rio – to sú v prvom rade slávne pláže. O tej najslávnejšej raz ktosi povedal, že je kombináciou Francúzskej riviéry a Bangladéša. Stretávajú sa tu celebrity oddychujúce v luxusných päťhviezdičkových hoteloch, kde za šálku silnej brazílskej kávy zaplatia viac, než si za mesiac zarobia mladíci naháňajúci kúsok od ich deky loptu na improvizovanom futbalovom ihrisku. Rio nemá súkromné pláže a to ho robí výnimočným. Brazílčania však majú spoločné jedno: milujú kult ľudského tela. A tak ich uvidíte behať okolo jazera Lagoa, surfovať na mieste, kde sa stretáva Copacabana s Ipanemou, predvádzať svoje svalnaté telo na hrazdách v mestských parkoch, hrať futbal či plážový volejbal naboso v piesku Copacabany. Pridajte sa, možno je to vaša šanca dať jasličky budúcej brazílskej futbalovej hviezde. 

Dievča z Ipanemy #

Poďme sa spolu prechádzať po plážach Ria. Prejdite sa po Copacabane, obdivujte krásne telá Brazílčanov aj skromné bikiny sexy Brazílčaniek, posilnite sa pohárom silnej caipirinhe v jednom z množstva stánkov na pláži, kúpte si niečo milé na blšom trhu a smäd haste čerstvou vodou z kokosu. A keď vás chytí hlad, odporúčame rybie guľky bolinhas de bacalhau. Prejdeme okolo surferov a sme na Ipaneme. Dievčatá z Ipanemy... O jednom z nich sníval brazílsky poet Vinicius de Moraes a zložil pieseň, ktorá sa stala hymnou hudobného štýlu bossa nova. Určite ju poznáte v jej anglickej verzii od Franka Sinatru. Sadnite si do baru, kde sedával aj Moraes, objednajte si tradičnú fazuľovú feijoadu a užívajte si výhľad na dievčatá na najbohatšej pláži Ria. Ak ste liberálna duša, vychutnajte si západ slnka na časti pláže vyhradenej pre ľudí bez vyhraneného názoru na sexuálnu orientáciu. Večerná atmosféra je tu geniálna. A caipirinha naozaj silná. 

Bohémska Svätá Tereza #

Rio hľadá aj svoju tretiu tvár mimo horúcich pláží a chudobných faviel. Vďaka tomu, že v Riu trávime štyri dni a máte po ruke neustále slovenského sprievodcu, môžete vidieť viac. Bohémsky život kvitne najmä v trendy štvrti Santa Teresa, favele, ktoré sa postupne mení na jednu z najsympatickejších štvrtí mesta. Vstupujeme do nej po Selarónových farebných schodoch, ktoré sú celoživotným dielom umelca Jorgeho Selaróna. Vlastnoručne ich obložil dlaždičkami dovezenými z celého sveta. Dve rovnaké by ste hľadali márne. Nájdete medzi nimi aj tú zo Slovenska? „V štvrti Santa Teresa určite neobíďte tradičnú reštauráciu Bar do Minheiro alebo si dajte sendvič v pohodovej hipsterskej kaviarni Cafecito,“ odporúča Peter Hliničan, dlhoročný sprievodca BUBO v Brazílii. Mesto sa snaží v rámci možností podporovať nezávislé umenie a tak je Rio jednou z mála svetových metropol, kde je legálne grafity. Dokonca sa tu oslavuje aj deň venovaný tomuto pouličnému umeniu. Kto má rád pouličné umenie, príde si v Riu na svoje. 

Najkrajšia stavba Južnej Ameriky #

Aj miestnym politikom sa však občas čosi podarí. Marcio, náš dlhoročný kamarát, má pre vás horúci tip: „V decembri 2015 bola v Riu otvorená zrejme najkrajšia moderná stavba Južnej Ameriky – Múzeum zajtrajška od architekta Santiaga Calatravu. Je krásna zvonku a múzeum je veľmi zaujímavé zvnútra.“ O tejto nezvyčajnej stavbe sa veľa diskutovalo, pôvodne plánované náklady sa strojnásobili a azda niet obyvateľa Ria, ktorý by nemal na ňu vyhranený názor. Príďte si ho urobiť aj vy. S BUBO uvidíte viac

V Riu neschudnete #

Hoci by to človek pri pohľade na vyšportované telá Brazílčanov nepovedal, miestni veľa a radi jedia. Na každom rohu nájdete bufet, kde vám vytlačia čerstvú šťavu zo známych aj menej známych ovocí. Ochutnajte açaí plný energie z bobúľ Amazonského pralesa. Potom sa zastavte na koláčik a kávu v najslávnejšej historickej kaviarni Colombo. Otvorili ju pred 120 rokmi a obrovské zrkadlá sem priniesli z belgických Antverp. Rio osloví aj skutočných gurmánov. Odporúčame reštaurácii Lasai v štvrti Botafogo. Zdobí ju michelinská hviezda, leží mimo turistickej Copacabany a ponúka jedlá výhradne z brazílskej kuchyne. Obráťte sa na kanceláriu BUBO, aby vám rezervovala najlepší stôl. 

Najväčší Silvester na svete #

A teraz si k týmto všetkým zážitkom pridajte veľkolepý Silvester na Copacabane, kde príchod nového roka oslavujú dva milióny ľudí oblečení v bielom. Dvadsaťminútový ohňostroj z lodí kotviacich pozdĺž celej Copacabany už tradične patrí k najväčším a najveľkolepejším Silvestrom našej planéty. Do Ria prichádzame už pár dní pred Silvestrom a sledujeme, ako postupne hustne atmosféra na Copacabane, ako miestni hádžu do vĺn farebné kvety, aby si zabezpečili šťastie pre budúci rok. Pripravíme si biele šaty a večer vyrážame na náš životný piknik s dvoma miliónmi domácich aj turistov z celého sveta. Dvadsaťminútový ohňostroj po celej šírke štvorkilometrovej Copacabany si budete pamätať do smrti. Ešte ste v Riu neboli? 

Garantovaná cesta do Ria kombinuje Silvester na Copacabane s prehliadkou slávnych vodopádov Iguazú a návštevou najšarmantnejšieho juhoamerického mesta Buenos Aires. Prileťte ešte o pár dní skôr a navštívte aj nedotknutú prírodu Patagónie. 

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 257

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Privat jetom utekáme z džungle. Všimol si nás aj Leonardo DiCaprio Prémiový blog

Prémiový blog Privat jetom utekáme z džungle. Všimol si nás aj Leonardo DiCaprio

Expedícia Yaripo, výstup na najvyšší vrch Amazonie - na Pico Neblina - je dobrodružstvo do úplného konca. Ako sa objednáva private jet v džungli?…

Ľuboš Fellner 10 min. čítania
Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie Prémiový blog

Prémiový blog Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie

Verím, že udržateľnosť v turizme je možná. Základ ekológie je nekecať, ale niečo aj urobiť. Tu je jasná ukážka!

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.