TOP 10 miest, kde sa najlepšie žije

TOP 10 miest, kde sa najlepšie žije

Aktuálny rebríček miest renomovaného časopisu Economist hodnotí, kde sa v poslednom roku najlepšie žilo. 4 mestá od protinožcov, 3 z Kanady a 3 z Európy. Ktoré mesto v rebríčku chýba vám?

10. Hamburg, Nemecko #

Perla na Labe v sebe spája to najlepšie z energie Berlína a elegancie Viedne. Popoludní sa môžete prechádzať v tieni nádhernej elegancie Polabskej filharmónie a večer žúrovať v alternatívnej štvrti Sternschanze. Krásne široké Labe, veľa vody, veľa kultúry. 

9. Helsinki, Fínsko #

Nevesta Baltu. Krásne klasicistické Helsinki dal vybudovať ruský cár a vždy stálo na hranici medzi škandinávskou a východnou kultúrou. Fíni sa už snažia Rusov nebáť a najsevernejšie hlavné mesto Európskej únie sa vďaka svojej pokojnej atmosfére (pre niekoho prekvapivo) právom dostalo do TOP 10.

Krásu Helsínk objavíte na našej ceste Metropoly Škandinávie.

8. Auckland, Nový Zéland #

Mesto, v ktorom napočítate až 50 sopiek a kde sa od Tichého oceánu k Tasmánskemu moru prejdete za štyri hodiny. Mesto milovníkov jácht a Edmunda Hillaryho, mesto s najvyššou polynézskou populáciou na svete. Najvyššia stavba na južnej pologuli v bývalom hlavnom meste Nového Zélandu. 

Tu sú naše tipy na Auckland

7. Perth, Austrália #

Hlavné mesto západnej Austrálie, najslnečnejšie a najizolovanejšie hlavné mesto na svete. Nielen najvyšší podiel milionárov medzi obyvateľmi robí z Perthu mesto, kde ľuďom neprekáža, že musia merať všade dlhú cestu. 

Austráliu objavíte na našej ceste Austrália - letecký okruh.

6. Adelaide, Austrália #

Metropola južnej Austrálie vždy priťahovala prívržencov liberálneho prístupu k životu. Prvé mesto, kde zakázali rasovú aj sexuálnu diskrimináciu, prvé, kde zakázali trest smrti, uznali práva Aborigínov a napríklad aj povolili nudapláž. K príťažlivosti mesta prispieva aj motto 20 minút. Za dvadsať minút sa tu dostanete všade a len minimum času trávite presunmi či v dopravných zápchach. 

Preniknite do tajov Austrálie na ceste Austrália - letecký okruh.

5. Calgary, Kanada #

Po prepustení z väzenia tu podľa zákona ešte vždy máte právo na koňa a pušku, aby ste sa bezpečne dostali z mesta. Za odpľutie si na ulici však zaplatíte 300 dolárov. Veľa zelene, veľa prírody. Veď mesto je takmer rovnako veľké ako New York City a žije tu len 10 percent obyvateľov.

Poďte s BUBO na cestu Kanada západ a pochopíte.

4. Toronto, Kanada #

Toronto je druhý kanadský zástupca, piate najväčšie mesto Severnej Ameriky (po Mexicu City, NYC, Los Angeles a Chicagu). Dajte si večeru v reštaurácii Waynea Gretzkeho, dotknite sa Stanleyho pohára a užívajte si atmosféru pod najvyššou stavbou západnej pologule. Blízkosť Niagarských vodopádov je chutnou čerešničkou na torte.

Metropoly východu Ameriky objavíte na mnohých našich cestách do Kanady.

3. Vancouver, Kanada #

Vancouver - jedno z najčistejších miest na svete a miest, kde sa naozaj dobre žije. Veď mestský Stanley Park je väčší než Central Park v New Yorku. Nie náhodou práve vo Vancouvri vznikla organizácia Greenpeace, žije tu najväčšia gay komunita na svete a tretina obyvateľov mesta má nekanadský pôvod.

Cesta Kanada západ spája to najkrajšie z kanadskej prírody a top mestami krajiny javorového listu.

2. Viedeň, Rakúsko #

Slováci môžu byť hrdí na svojho suseda a s ešte väčšou chuťou chodiť do blízkej Viedne. Odkaz rakúskych cisárov, chute a vône Naschmarktu, židovská štvrť Leopoldstadt, fantastický ostrov Donauinsel, Sissi a Mária Terézia, Falco a Mozart. Viedeň kraľuje Európe. 

Dopravu z Bratislavy na letisko vo Viedni zabezpečujeme pre všetkých našich klientov:) 

1. Melbourne, Austrália #

Tohtoročný víťaz v tvrdej konkurencii úžasne príjemných miest. Možno preto, že sa pôvodne malo volať Batmania? Možno preto, že tu žije najviac líšok na svete? Alebo to robí najväčší počet reštaurácií a kaviarní na obyvateľa? V každom prípade - Melbourne treba vidieť! 

Melbourne navštevujeme na všetkých našich cestách do Austrálie.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 2573

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4590
K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

5950
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.