Ulice Hong Kongu

Ulice Hong Kongu

Hong Kong, po čínsky voňavý prístav. Čo Vám prvé napadne, keď sa povie Hongkong? Väčšine ľudí napadne moderná Čína, alebo známy prístav, prípadne finančné centrum. Ak sa človek o región viac zaujíma, môžu mu napadnúť známe turistické miesta ako Viktóriin prístav, Hviezdny trajekt, alebo Promenáda hviezd. Ak by ste sa ale spýtali mňa, tak vám poviem život. Aký život? Život mesta samotného, čaro ulíc a ľudí v nich.

Nie je to vec, ktorú človek možno nájde vždy na prvý pohľad. Nato aby ste naozaj vnímali mesto niekedy nestačí jedna návšteva. Našťastie v Hong Kongu som mal možnosť byť určite viac ako desať krát a život sa mi v ňom podarilo nájsť. Stále som ale nenapísal čo to je, čo by človek mal hľadať. V skutočnosti netreba hľadať nič. Na Kong Kongu je práve krásne, že život je okolo vás a vy musíte len sledovať. Odporúčam sa prejsť ulicami ostrova Hong Kong, sledovať dvojposchodové električky a autobusy. Všetko sa ťahá do výšky, dokonca aj MHD. Ostrov Hong Kong je najhustejšie obývané miesto na svete, žije tu 30 000 ľudí na kilometer štvorcový a tak naozaj všetko musí ísť do výšky. Dvadsať poschodí je nič. Keď sa pozriete hore na oblohu, vidíte len jej úlomky medzi mrakodrapmi a slnko je skôr len ilúziou, ako žltou guľou nad hlavou. Možno to znie strašidelne, ale je to osobito príťažlivé. 

Treba sa pustiť ďalej a odísť kúsok od prístavu, motať sa uličkami pomedzi obchodíky so sušenými morskými plodmi a pozorovať čo je okolo vás. To je pravý Hong Kong, možno aj viac ako finančné centrá. Na ulici zrazu dodávka a vodič vykladá žraločie plutvy v krabiciach na chodník. Polonahý pomocník ťahá po ulici vozík plný krabíc s malebnými čínskym nápismi a vôbec mu neprekáža, že blokuje premávku. Na podiv to neprekáža ani vodičom a tí ho pokojne obchádzajú. Míňate stánok, visia pred ním klobásy. Síce iné ako naše, nasladlé, niektoré bravčové, niektoré z morských plodov, ale visia si tu slobodne priamo na ulici. Ste 10  minút pešo od jednej z najväčších finančných štvrtí sveta a máte po ruke nefalšovanú atmosféru čínskeho pouličného života so všetkým čo k tomu patrí. 

Možno vás už chodenie mestom unavuje, ale Hong Kong nie je určite mesto na autobusové zájazdy. Človek si musí skúsenosť zaslúžiť a užiť si mesto na pešo, prípadne s výbornou MHD. Keď sa ale blíži podvečer a únava je vážna, tak je čas na odpočinok. Najlepšie zbehnúť do baru na legendárnu barovú ulicu Lan Kwai Fong a sadnúť si na terasku medzi manažérov po práci. Tí si sadnú, uvoľnia si kravaty, vyzlečú saká a pri pive preberajú najnovšie finančné trendy, alebo výsledky futbalu. Sedia tu každý deň, hudba hrá, pivo tečie, a miestny život ide ďalej. Môžete s nimi posedávať, pozorovať ten život, kto ďalší ide na pivo, baviť sa o drobnostiach a byť trochu miestny. Tak ako celá finančná štvrť. Vtedy máte pocit, že cítite mesto. Nie ste ako obyčajný turista, ktorý si prišiel iba vyfotiť panorámu jedného z najznámejších miest sveta. Aj tak si ju nakoniec vyfotíte, aj ja som ju fotil už desiatky krát. Máte pocit, že mesto vnímate inak, že cítite jeho rytmus, že trochu začínate rozumieť jeho zákonom a že ste na jedno popoludnie doslova tak trochu miestny. 

Toto je ten Hong Kongský život. Je to zmeska biznisu, košieľ, kravát, bánk a to všetko pomiešané s Čínou, drobnými obchodíkmi a miestnym koloritom, s tým, čo ja volám mestské podhubie. Je to mix farebný, miestami hlučný a preplnený, miestami čarovne pokojný a úplne iný ako by ste čakali od 7 miliónového mesta. Je to také yin a yang v jednom, človeka ani neprekvapí, že miestni berú feng šuej veľmi vážne. V skratke je to mesto života a života mnohých tvárí. To je na ňom nádherné. 

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 157

Mohlo by Vás zaujímať

Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
​Hongkong – mesto svetových superlatívov Hong Kong

Hong Kong ​Hongkong – mesto svetových superlatívov

Energický ázijský tiger, jeden z najväčších prístavov sveta, hrdý mestský štát. Mesto s najvyššími cenami nehnuteľností, najväčším počtom okázalých…

Jozef Zelizňák 28 min. čítania
Ulice Hong Kongu Blog

Blog Ulice Hong Kongu

Hong Kong, po čínsky voňavý prístav. Čo Vám prvé napadne, keď sa povie Hongkong? Väčšine ľudí napadne moderná Čína, alebo známy prístav, prípadne…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.