Altaj - komplexné porovnanie, rady a skúsenosti

Altaj - komplexné porovnanie, rady a skúsenosti

Altaj je nádherný. Rozsiahly. Biely. Studený. "Zlaté vrchy" sú 2000 km dlhé a až 600 km široké, čiže minimálne trikrát rozsiahlejšie než Alpy. A my z BUBO sme tých 2000 km prešli na jednej jedinej ceste mnoho razy! To nám umožňuje porovnať. Altaj je divočina bez značiek, mostov, lodží, bez turistov. Žiadny telefónný signál, žiadna sprcha a vy rýchlo zistíte, ako ste v Alpách a Nepále spohodlneli.

Altaj Počasie

oblačno

oblačno

14°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 05:57

Západ slnka 19:57

Alpy vs. Altaj #

Najvyšší vrch Álp je Mont Blanc s výškou 4 808 m. Najvyšší vrch Altaja je Belucha s výškou 4506 m 

Dĺžka Álp (Janov – Viedeň) je 1200 km. Dĺžka Altaia (Rusko – Gobi) je 2000 km 

Šírka Álp je v priemere 250 km. Šírka Altaja je 600 km 

Altaj je nižší než Alpy, ale omnoho rozsiahlejší. Kým Alpy pokrývajú plochu približne 300 000 km2, tak Altaj 3x až 4x toľko. Belucha, najvyšší stále zasnežený vrch Altaja, by bola až štvrtým najvyšším vrchom Álp. Názov druhého najvyššieho vrchu Altaja a najvyššieho vrchu Mongolska si zapamätáte, volá sa Chuj Ten (4374 m). 

ALTAJ SA ROZDEĽUJE NA 3 ČASTI

1. Ruský Altaj #

Vraj tu pravidelne slávi svoje ostatné narodeniny prezident Ruska, Vladimír Putin. 50. narodeniny slávil v podzemných viniciach v blízkosti Kišiňova a firma, ktorú som navštívil toto leto sa tým doteraz chváli. Teraz chce mať evidentne pokoj a ten má práve tu v odľahlých horách. “Putinova dcéra tu bola raftovať a na mieste sútoku troch riek našla jedno úžasné miesto. Povedala o ňom otcovi a on nariadil stavbu dače a teraz vybudoval prístupovú asfaltovú cestu. Ja som tam doteraz jazdil iba na mojej terénnej motorke,” hovorí môj známy, ktorý v poslednej dobe osemkrát Putina po Altaji vozil. O správaní novodobého cára rozpráva s úplnou samozrejmosťou, akoby postaviť za štátne financie 25 kilometrovú cestu v náročnom teréne absolútnej divočiny bolo bežnou a legitímnou záležitosťou. “Väčšinou doletí lietadlom do Gorno-Altajska a odtial letí helikoptérou. Tento rok tu bol od 31.júla do 7 augusta,” hovorí môj zdroj a potom detailne opisuje ako prezident chytá ryby, jazdí na koni a kde sa nechal odfotiť bez trička. “Toto je najkrajšia časť najväčšej krajiny sveta,” hrdo vyhlási na záver našej debaty. Dača sa nachádza naozaj v nádherných horách v relatívnej blízkosti Teleckého jazera, ktoré je 353 m hlboké – druhé najhlbšie na Sibíri po Bajkale. Putin je už teraz pri moci dlhšie ako sovietsky vodca Leonid Brežnev. Dlhšie vládol v Kremli už len Stalin. 

Charakteristika: 
a) príroda: lesy, lesy, lesy. Oblasť Koš Agaš je ešte bez lesov, ale následne začnú cédre, potom borovice a čím idete nižšie, hustnú ruské lesíky s miliónmi briez. Rieky a jazerá sú neuveriteľne čisté. 

b) civilizácia: cesta M52 alebo v Rusku preslávený Čujsky trakt križuje celý Ruský Altaj a robí ho dostupným. Máte tu hotely a tzv. turistické bázy, čo sú chatové kempy. Fungujú raftárske spoločnosti aj lokálne cestovné kancelárie. Keď vstúpite do hôr, ste v absolútnej divočine. 

Najvyšší vrch: Belucha 4506 m – najvyšší vrch Sibíri 
Prešli sme ruský Altaj krížom v celej jeho dĺžke 750 km z Tašanty až dole do Barnaul, kam odporúčam doletieť aj Vám. Náš hotel Centralnaja mal skvelé izby a nejlepšiu polohu v meste s výhľadom na sochu Lenina. Vyššie v horách (Bija, Gorno – Altajsk) takéto hotely ani slušné letisko nie sú a Novosibirsk je ešte ďalej. Hraničný prechod z Mongolska do Ruska je tvrdý a potrebujete špeciálne permity. Na mongolskej strane dnes niet normálnej cesty a potrebujete terénne vozidlo. Rusko to je luxus. Väčšina posádky na colnici sú etnickí Kazaši, colnica je vo výške Gerlachu a tak sa pripravte na strašidelný chlad. Po opustení Mongolska v Caganúr (Tsagaannuur) je to do Tašanty (Tashanta) riadny kus a musíte mať vlastnú dopravu. Cez víkendy a na obed je colnica zatvorená. Výmena peňazí neexistuje ani oficiálna, ani neoficiálna. Na svete je minimum takýchto miest. Ruská hranica je nepriepustná a Rusko jasne dáva najavo, že aj keď ide o najväčšiu krajinu sveta, oni si svoje hranice ubránia. 

Odporúčanie:
Veľmi sa mi páčilo 5 ľadovcov Aktru v doline vo výške 2150 m.n.m. Hríbové stromy (vid Kappadokia) v doline Ulagan a nádherné jazero (Oči Altaja) vytvorené bublajúcim radónom. 

I/ Koš Agaš (Kosh Agash) Všimnite si tri veci a) neprší tu a stromov je minimum b) väčšina obyvateľov sú Kazaši a teda moslimovia – zelená mešita je zaujímavá c) a nezabudnite si všimnúť nedávnu seizmickú aktivitu. Nájdete ryhy, kde sa zem rozpoltila. Hotely v Koš Agaš sú riadnou dierou, aj keď čisté a s teplou sprchou. Reštaurácie tu volajú väčšinou caffee. 
II/ Čemal (Chemal) je niečo ako na Slovensku Jasná. Pred 15 rokmi tu boli dve turbazy, teraz sú tu stovky hotelov, aquapark. No jedinou atrakciou je rieka Katuň a čistý vzduch, ktorý lieči lepšie než vzduch vo Vyšných Hágoch. Páčil sa mi most na ostrovček Patmos. 
III/ Povodie rieky Ob má rozlohu 2 990 000 km². V tomto ukazovateli je Ob najväčšou riekou Ruska. 19 km juhozápadne od mesta Biya Ob vzniká sútokom rieky Katuň a Bija. V meste Barnaul Ob prekročíte, či už starým, či novým mostom. 

2. Mongolský Altaj #

Najväčšia krajina bez mora má najstudenšie hlavné mesto, no najstudenšou časťou obrovskej krajiny sú hory samotného Altaja. Strávili sme tu mnoho času a máloktorý Slovák prešiel viac. Zrejme nikto. Vyrazili sme na túru v národnom parku Tavan Bogd smerom k vrchu Tavan Bogd, ktorý sa skladá z piatich samostatných vrcholov. Najvyšším je vrch, ktorý Číňania volajú Hora priateľstva a my a Mongoli Chuj Ten. Vrch leží 2,5 km od hraníc troch obrovských štátov (Mongolska, Ruska, Číny) a má teda strategickú polohu. Všade boli záľahy snehu, preskakovali sme studené potoky, vietor nám dul do tvárí. Bola to krása. 

Charakteristika: 
a) príroda: žiaden strom, iba skaly, sneh, rieky a jazerá. No o to je mongolský Altaj krajší. Nádherné zaľadnené hory. Ide jednoznačne o najdrsnejšiu a najmenej dostupnú časť Altaja. 

b) civilizácia: Po opustení mesta Olgi ani meter asfaltu. Skutočná drsná príroda bez akéjkoľvek pomoci. Žiadna chata, žiadna lodže, žiadna reštaurácia, žiaden obchod, žiadna sprcha, žiadne WC, žiadne wifi, žiaden mobilný signál. Skutočne profesionálne cestovky sa iba kreujú. Sami nemáte šancu dostať sa nikam. Nádhera! 

Najvyšší vrch: Chuj Ten 4374 m – Studená hora je druhým najvyšším vrchom Sibíri. 
Prešli sme značne dlhú trasu z Chovdu (Khovd) cez zasnežené priesmyky do Olgi (Ulgi) a potom národný park Tavan Bogd so špeciálnym permitom pre blízkosť hraníc s Čínou. Strávili sme tu 10 dní, kedy sme makali od rána do večera a okrem jednej noci v novopostavenom (ešte nie v úplne dokončenom) hoteli spali u domácich a v jurtách. 

Odporúčanie:
Veľmi sa mi páčila odľahlosť regionu. Prechod po hlavnej ceste je obrovitánskym dobrodružstvom a ľadové rieky sme našimi UAZmi krosovali minimálne tridsaťkrát. 

I/ Jazero Dayan je oveľa menej navštevované než ostatné oblasti tohto kraja. Je totiž trochu mimo cesty. Ja som však dlho nenafotil toľko fotografií ako práve tu. A po prvý raz v živote som dojil jaky. 
II/ Jazero Huton (Khoton) ale hlavne cesta k nemu boli úžasné. Opäť ani jeden turista a nádherné pohrebiská a treky k vodopádom. Cítil som sa ako objaviteľ. 
III/ Trekking k Tavan Bogd samozrejme musíte urobiť. Mnohí turisti minuli petroglyfy a vy túto chybu určite neurobte. Nemusíte byť fanatikom ako ja, aby ste boli nadšení. 
IV/ Festival Orlích lovcov je z roka na rok navštevovanejší, no náruživí fotografi si určite prídu na svoje. 

3. Gobijský Altaj #

V Mongolsku žije menej ľudí než v Portoriku a ide o najredšie osídlenú krajinu sveta (Západná Sahara a Grónsko nie sú samostatnými krajinami). No najmenej ľudí žije tu v Gobi. Aj Gobi sme prešli vcelku slušne. Odleteli sme do mesta Dalanzadgad a potom terénnymi autami prebrázdili Gobi krížom-krážom na tých ohromitánskych planinách. Ako zákusok sme prešli 570 km z Dalanzadgadu do Ulanbátaru.

Charakteristika
a) príroda: z lietadla všetko vyzerá ako púšť, ale zblízka ide o kamenistú púšť s chumáčmi trávy, na ktorých sa prekvapujúco pasú stáda kôz, ovcí a koní. Dvojhrbé ťavy sme videli severne od Dalanzadgadu. 

b) civilizácia: je to čosi medzi Ruským a Mongolským Altajom. Žiadny asfalt, to je pravda, ale na určitých miestach sú jurtové kempy, s turistickými jurtami a spoločnými sprchami s teplou vodou. Kúpite tu aj Bordeaux. Tu tiež stretnete iných turistov, nebudete odkázaní na seba. 

Najvyšší vrch: Ih Ovoo (Aj Bogd), 3802 m. 
Aj kvôli prekvapujúco vysokej nadmorskej výške je v Gobi chladno. 

Odporúčanie:
Koniec Altaja sa nachádza v horskom národnom parku Gurvan Saikhan (3 nádhery Gobi) čo je najvýchodnejší bod 2000 km dlhého pohoria. Yoliin am je uzučký kaňon, ktorý je prakticky celý rok zamrznutý a rozmŕza až v polovici júla. V auguste a septembri kaňonom tečie potôčik. Je to sväté miesto, hory sú tu najvyššie v širokom okolí, nájdete tu bieleho leoparda, divé veľké kozy argal, vlkov, supy. Viete si toto na púšti predstaviť? “Musia tu sídliť bohovia,” myslia si domorodci, ktorí vytvárajú z nanosených kamienkov mohyly. 

4 hlavné faktory robia Altaj takým unikátnym. 

I/ Prírodná diverzita. Všetky 3 hlavné časti sú diametrálne odlišné. Gobi je púšť. Mongolský Altaj bez stromov a akejkoľvek civilizácie je drsný. Ruský Altaj to sú nádherné lesy. 
II/ Zaujímavé etniká, ktoré si zachovali v takých odľahlých častiach sveta život, ktorý inde zanikol pred tisíckami rokov. 
III/ Historické artefakty ako sú pohrebiská z 3. a 4. storočia a až 12 000 rokov staré petroglyfy. Nikde neplatíte vstup a pri tých pamiatkách ste úplne sami. Je to fascinujúce. 
IV/ Odľahlosť. A teda žiaden priemysel a nulové znečistenie. Celý Altaj je dnes nedotknutý, to už v Alpách ani Himalájach nenájdete.

Drsná rozprávka o prechode púšťou Gobi a mongolským Altajom - autor textu a fotografií  Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1722

Mohlo by Vás zaujímať

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Petrohrad – pamiatky, vystavané na močiaroch Petrohrad

Petrohrad Petrohrad – pamiatky, vystavané na močiaroch

Perla na Neve. Mesto, ktoré sa malo stať za vlády Petra Veľkého symbolom modernizácie krajiny, akousi výkladnou skriňou, ktorou sa cárske Rusko…

Martin Lipinský 16 min. čítania
Červený hrdina - Ulanbátar Ulanbatar

Ulanbatar Červený hrdina - Ulanbátar

Jedna zo vstupných brán do Mongolska a hlavné mesto Ulanbátar, ktoré v preklade znamená Červený hrdina alebo ak chcete Červený bohatier.…

Robert Taraba 18 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.