V plávajúcej dedine na najväčšom jazere juhovýchodnej Ázie

V plávajúcej dedine na najväčšom jazere juhovýchodnej Ázie

Kambodža je úchvatná krajina. Jej najnavštevovanejšou pamiatkou je notoricky známy Angkor Wat, no rozhodne má čo ponúknuť aj okrem neho. Človek nemusí ani ísť ďaleko od najväčších miest a dostane sa na skutočný vidiek, kde zažije krajinu taká, aká je v skutočnosti. Za týmto účelom sme navštívili dedinu Kampong Phluk, neďaleko známeho základného tábora na návštevy komplexu Angkor, Siem Reap.

Táto dedinka s asi 2000 obyvateľmi leží na brehoch najväčšieho jazera juhovýchodnej Ázie Tonle Sap. Toto jazero, zapísané v svetovom dedičstve UNESCO, je samé o sebe absolútne unikátne. Každý rok prejde cyklom dažďov a rapídneho vzdúvania a opadania. Jeho rozloha sa zmení z 2800 km štvorcových na 16 000 km štvorcových a jeho objem sa zvýši 80krát až na 80 kilometrov kubických. Tým pádom sa dramaticky zmení aj jeho hladina z jedného metra hĺbky na 8-9 metrov. Vtedy sa dediny na jeho brehoch stávajú z bežných suchozemských obcí plávajúcimi ostrovmi v tomto sladkovodnom mori. Kampong Phluk je práve jednou z týchto dedín. Je to nesmierne zaujímavé miesto a pritom zatiaľ nie veľmi turisticky navštevované. Pred pár rokmi tu neboli ešte žiadni turisti a chodili sme sem prví, dnes sa tu pomaly turizmus rozvíja, ale stále takým tempom, že tu nájdeme autentickú Kambodžu – takú akú už vo veľkých mestách ako Phnom Penh alebo Siem Reap nenájdete. 

Ráno vyrážame autobusom a opúšťame hlavnú cestu zo Siem Reapu. Po polhodine sa dostávame na príjazdovú cestu k dedine. O chvíľu skončí asfalt a pokračujeme po prašnej ceste smer do záplavových zón jazera. Je november, práve po období dažďov a voda pomaly opadá a zanecháva na poliach úrodné nánosy. Zároveň opäť odniesla príjazdovú cestu a stretávame valce, ktoré utláčajú novú prašnú vozovku k miestnemu prístavu. I keď voda ustupuje, tak do dediny sa autobusom určite nedostaneme a tak sa naloďujeme na drevenú miestnu loďku a vydávame sa na plavbu smerom do dediny Kampong Phluk.

Všade okolo nás sa rozprestiera voda, z ktorej trčia zaplavené kríky a stromy. Nie je tu hlboko, voda je zhruba po pás. V nej miestny rybári rozhadzujú siete a chytajú malé rybičky rovno medzi loďami. Slniečko nám svieti a na lodi je mimoriadne príjemne. Po polhodinovej plavbe sa dostávame do samotnej dediny. Domy v nej sú postavené na pylónoch aby odolali aj tej najväčšej možnej povodni. Pylóny majú asi 7 metrov a mali by domy ochrániť od každej záplavy. Raz za desať rokov ale aj tak hladina stúpne na 11 metrov a vtedy zaplaví aj ich. 

Je to malebný pohľad. Ľudia žijú s jazerom v harmónii. Okolo nás sa premávajú miestne člny a na nich raz rybári, raz ženy s tovarom, raz deti s nejasným cieľom. Každý si ale ide svojím smerom a veselo nám máva. Parkujeme v dedine a ideme urobiť zastávku. Na kopčeku je vyvýšená ulica, ktorú nikdy nezaplavuje a ktorá je niečo ako hlavná trieda v dedine. Zároveň sa používa na sušenie kreviet, ktoré sa pestujú v okolí dediny a robia sa z nich potom krevetové krekry. Je tu aj miestna škola, tak ideme pozrieť decká pri výučbe. Deti v Kambodži sú neuveriteľne milé.

V tejto dedine ich učia aj základy angličtiny a tak s nimi môžeme prehodiť niekoľko základných fráz a za odmenu im rozdávame sladkosti a džúsy. Najviac sa tešia z džúsov – aj keď v Kambodži rastie množstvo ovocia, džúsy sú pre miestnych vzácnosť a deťom sa nedostávajú takmer vôbec, tak je o nich pomaly bitka. Deti tu človeka nabijú ozaj pozitívnou energiou, i keď extrémne skromné podmienky v ktorých vyrastajú pôsobia trochu smutne. Takáto ale Kambodža je – stále jedna z najchudobnejších krajín Ázie, kde pätina ľudí nemá ani prístup k pitnej vode, takže táto dedina akokoľvek skromne pôsobí je na tom ešte v podstate dobre. 

Na druhú stranu sú tu ale úžasní ľudia. Všetci sa usmievajú a neskryte sa tešia z exotickej návštevy. Deti behajú a pani učiteľka ich musí dávať do laty. Na ulici sú úplne divoké, behajú hore, dolu, skáču do vody a hrajú sa so všetkým čo majú k dispozícii. V škole, ale musia poslúchať a aspoň tými par drobnosťami čo im dávame sa ich zároveň snažíme motivovať aby tam chodili. Aj to je jeden z problémov Kambodže, deti často skôr pracujú akoby sa učili. Pracuje tu až 39 percent detí a tak každá pomoc školstvu príde vhod, aj keď sú to v podstate skôr symbolické darčeky. Tak či onak vidieť tie deti je ozaj zážitok a ich radosť zo života rozveselí každého kto sa s nimi stretne aspoň na pár minút. 

Keď sa nasýtime pohľadmi na dreveno-plechové domčeky a porozdávame, čo sme mali pre decká, tak pokračujeme ešte kúsok cez zatopený les aby sme sa pokochali pohľadom na samotné Tonle Sap. Jazero je majestátne. Na dĺžku má vyše 100 kilometrov a na šírku v týchto miestach až 30 kilometrov. Vo vode vidíme pasce na ryby a miestami rybárov ako ich vyberajú prípadne sa starajú o bambusové klietky v ktorých chovajú ryby. Zastavujeme na pontóne v miestnej plávajúce reštaurácii na pivko Angkor. Okolo nás vládne pokoj. Miestni sa nikam neponáhľajú, všetci sa usmievajú a vyžaruje z nich svojská pohoda. Takí sú Kméri – aj keď veľa nemajú, tak v prvom rade sa usmievajú. Po ťažkých časoch červených kméroch a pohnutej histórii je pre nich každý deň dôvod na úsmev. Ťažko sa nám z tohto krásneho prostredia odchádza, ale pomaly je čas na návrat a tak nasadáme na našu drevenú bárku a vydávame sa späť smerom k autobusu. Všetci sú síce unavení z tepla a slnka, ale odnášajú si pohľady a zážitky aké im nikdy nedajú veľké mestá ani majestátne chrámy – vlastnú skúsenosť so životmi ozajstných ľudí v ich prostredí a to je na nezaplatenie! 

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 357

Mohlo by Vás zaujímať

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania
Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja Koh Rong, Koh Rong Sanloem

Koh Rong, Koh Rong Sanloem Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja

Málokto, kto navštívil Kambodžu, sa do nej dokáže nezamilovať. Kambodža je ako mladšia sestra Thajska s podobnou atmosférou a porovnateľným, možno…

Martin Šimko 10 min. čítania
Ako vybaviť víza Blog

Blog Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam,…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.