Vietnam, Kambodža plné zážitkov (rozhovor)

Vietnam, Kambodža plné zážitkov (rozhovor)

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, v Jordánsku aj v Palestíne. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blogu Od pólu k pólu. Vietnam navštívil asi dvadsaťkrát.

Ázia ako kontinent je obrovský, prečo by som si mal vybrať práve juhovýchodnú časť? 

Ázia je skutočne jeden z najrozmanitejších kontinentov sveta a každá krajina je úplne iná ako jej sused. Juhovýchodná Ázia patrí z hľadiska cestovania medzi veľmi príjemné kúty našej planéty, je tu bezpečne, nehrozia tu žiadne tropické choroby a je to oblasť vhodná aj pre človeka, ktorý nikdy v exotike nebol a chcel by s ňou začať. Vietnam je podľa mňa jedna z najfascinujúcejších krajín juhovýchodnej Ázie, pretože v nej návštevník nájde všetko. Staré dejiny, architektonické poklady, prírodné krásy v podobe dračích zubov či ryžových polí, príjemných ľudí a v neposlednom rade neuveriteľné jedlo, ktoré je perfektne spravené na ulici, ale aj v luxusnej reštaurácii.

Čím dokáže turistu prilákať Vietnam? Laicky o ňom vieme, že tam bola vojna, jedia veľa ryže a jazdia na bicykloch, je to tak?

Vietnam má v sebe všetko a jeho unikátnosť spočíva aj v tom, že nech tam príde ktokoľvek, niečo si na Vietname zamiluje. Chcete len odpočívať na pláži? Nha Trang alebo Mui Ne majú pripravené kilometre nádherných pláži na brehu Tichého oceánu. Túžite sa ocitnúť v rozprávke? Potom na vás čaká Hoi An, mesto lampiónov, ktoré každý večer svieti nádhernými svetlami a jeho romantike podľahne každý. Chcete sa len dobre najesť? Vietnam ponúka mix ázijskej a francúzskej kuchyne. Najeme sa v reštaurácii, kde obedoval Bill Clinton, ktorý navštívil Vietnam ako prvý americký prezident po vietnamskej vojne, vytancujeme sa v baroch na strechách saigonských mrakodrapov, ale napríklad ochutnáme aj klasický vyprážaný syr na českom konzuláte, ktorý sídli v krčme, kde varia vlastné pivo. Nezaujíma vás ruch miest? Pre Vietnam to nie je problém a ponúkne vám drevenú lodičku, ktorou sa budete plaviť po zátoke Ha Long (UNESCO) plnej dračích zubov. My tu aj spíme a tak vidíme viac. Alebo naopak, chcete okolo seba nočný ruch, chaos a nočný život? Ho či minhove mesto, alebo teda známejší Saigon bude pre vás magnetom, ktorý nebudete chcieť opustiť. Vietnam má skutočne všetko.

A čo Kambodža?

Kambodža je iná ako Vietnam. Sú to dva odlišné svety a preto je krásne ich skombinovať na jednej ceste, pretože človek si uvedomí, aká je juhovýchodná Ázia skutočne rozmanitá. Chaos Vietnamu sa prekročením hranice stratí a odrazu krajinu prikryje pokoj malých dediniek, mestečiek, budhistických chrámov. Kolorit Kambodže dotvárajú ľudia pracujúci na poli, na ryžovom políčku alebo predávajúci na trhoch. Podobne ako vo Vietname aj tu cítiť francúzsky šarm kolonializmu, ktorý stále dýcha v hlavnom meste Phnom Penh. Kambodža sú aj smutné spomienky na nedávnu genocídu, ale tá chuť žiť je tu nákazlivá a veľa vecí človeka Kambodža naučí. No a potom je tu Angkor. Jedno z najfascinujúcejších miest našej planéty, kde sa na obrovskej ploche rozprestierajú také nádherné chrámy, až si človek mysli, že ich ani nemohla postaviť ľudská ruka. Vždy, keď tam prídem, cítim ako mnou prechádzajú zimomriavky z toho, aké mám šťastie stáť znovu v ich tieni. Angkor je skutočným divom sveta, ktorý človek musí raz za život vidieť.

Ako je to v týchto krajinách s bezpečnosťou? Predsa len spomínaš vojnu či genocídu. Môže sa sem vybrať aj rodina s deťmi?

Juhovýchodná Ázia je nepochybne bezpečnejším regiónom než naša Európa. Áno, vojna vo Vietname bola, sú tu k nej múzeá, spomienky, ale skončila sa pred desaťročiami a tak obava nie je na mieste. Je to akoby sme sa báli chodiť do Prahy, lebo tam boli v roku 1968 ruské vojská. To isté platí aj pre Kambodžu. Žiadne nebezpečenstvo tam nehrozí a najväčším nebezpečenstvom je asi prechádzanie cez cestu najmä v Saigone, kde sa na vás valí rieka s tisíckami motoriek. To musíte zažiť. O pár minút pochopíte, aký je to obrovský a intenzívny zážitok a užívate si to. Pre rodinu s deťmi sú tieto oblasti tiež bezproblémové. Netreba žiadne špeciálne očkovanie, nehrozí tu malária ani iná exotická choroba, jedlo je tu veľmi chutné a zdravé a keď Vás domáci uvidia s deťmi, veľmi sa potešia a o zábavu a interakciu s nimi máte postarané.

Aké gurmánske zážitky tieto krajiny ponúkajú?

Ako som už spomenul, obe krajiny sa vyznačujú vynikajúcim jedlom a stačí prvá večera alebo miska polievky vo Vietname a budete s tým súhlasiť. Vietnamská gastronómia je pre nás známejšia aj vďaka vietnamskej komunite žijúcej u nás, ale priamo na mieste chutia ich jedlá ako kúsok neba. Aj cesty, ktoré sem podnikáme, prepletáme s gastronómiou, pretože bez nej by Vietnam jednoducho stratil kúsok svojej duše. Vždy vynikajúcou voľbou je polievka Pho Bo, vývar s ryžovými rezancami, hovädzím mäsom, bylinkami a limetkou s čili. Vietnamci ju jedia priamo na ulici, sadnú si na maličké stoličky, vezmú do ruky paličky, lyžicu a vychutnajú si svoje jedlo dňa. Sedieť na týchto stoličkách a jesť polievku s nimi, to sú veci, na ktoré sa neskôr bude spomínať. Okrem polievok sú tu najlepšie jarné rolky sveta, mäso na stovky spôsobov, ale aj najčerstvejšie morské plody od lacných homárov, cez krevetové kari až po bizarnú polievku z vtáčích hniezd. Prípadne trúfnete si na tlčúce hadie srdce, ktoré zapijete haďou krvou s vietnamskou ryžovou pálenkou? Kambodžská kuchyňa je iná a viac sa podobá na thajskú, tak v nej nájdeme veľa zeleniny, ale aj kokosové mlieko či rôzne koreniny, ktoré Vietnamci nepoužívajú. Kméri robia vynikajúce kari, hovädzie mäso lok lak alebo jedlo zvané amok, ktoré predstavuje rybu z Mekongu v kokosovom mlieku. Nájdete tu však aj žabacie kari a kto sa odváži, môže skúsiť, ako chutí vyprážaný pavúk.

Dá sa tu aj oddýchnuť pri mori?

Stačí sa pozrieť na mapu a človek si uvedomí, že takmer celý Vietnam hraničí s morom. Napriek tomu sa nie vždy do Vietnamu chodilo k moru. Dnes tu vzniká niekoľko zaujímavých miest, kde si človek vie dokonale oddýchnuť. Tie najznámejšie letoviská sú Nha Trang a Mui Ne v centrálnej časti krajiny. Rozvíja sa aj Danang a Phu Qoc. Ak nechcete vylihovať na piesku, môžete sa plaviť loďou, kúpať sa priamo z nej v rôznych zátokách, zastaviť sa na ostrovčeku, šnorchlovať a užívať si exotické podnebie. Keď u nás zúri zima a padá sneh, vietnamské pláže sú dokonalým únikom. A ich výhodou oproti susedným krajinám je fakt, že svet ich ešte len objavuje.

A čo aktívny život? Nechcem ležať na pláži, ale zažiť nejaké dobrodružstvo, dá sa to?

Samozrejme, aj o tom sú tieto krajiny. Hovoril som, že majú v sebe všetko a každý si tu niečo nájde pre seba. V Hanoji je dobrodružným zážitkom jazda na rikšiach cez uličky starého mesta. Človek si chvíľku zvyká na všetky podnety, ale napokon cíti len jemné vzrušenie v žilách pri prepletaní sa mestom. Plážové centrá ponúkajú adrenalínové kúsky ako vodné skútre, surf či sa dokonca môžete vznášať za loďou s padákom. Najväčším adrenalínom však podľa mňa zostáva požičanie motoriek a splynutie s miestnou dopravou. Kto zvládne motorku v Saigone, ten si s ňou môže už trúfnuť kamkoľvek.

Angkor poznáme všetci ako jeden slávny chrám. Ako to tam vyzerá v skutočnosti?

Áno je to pravda, že takmer vždy keď sa rozpráva o Angkore, hovorí sa o Angkor Wate, teda o jednom chráme. Ten sa stal symbolom Kambodže, objavil sa na vlajke, je to stavba, ktorá vystihuje celú krajinu a zatienila všetky ostatné chrámy Angkoru. Angkor je taký veľký a posiaty zabudnutými chrámami, že ho človek neobíde ani za niekoľko dní, ale s dobrou organizáciou stačí deň na to, aby videl top miesta. Máme tu vlastné rikše, prenajaté elektrické mikrobusy, chodíme na východ aj na západ slnka. A tak vidíme aj menej známe chrámy. Málo známy Bayon leží len kúsok od Angkor Watu, je pritom rovnako krásny. Plný reliéfov, tajomných tvárí a dokonalej kmérskej architektúry. Nekĺžeme sa tu po povrchu, ale hľadáme to najkrajšie, čo Angkor ponúka. A ozajstnou čerešničkou na torte je západ slnka, kedy sa telo Angkor Watu oblečie do príjemne teplých farieb a všetko naokolo je nesmierne fotogenické.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 91

Mohlo by Vás zaujímať

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.