Holi - instagramový sviatok farieb a vyháňanie diabla

Holi - instagramový sviatok farieb a vyháňanie diabla

India a iné hinduistické časti sveta sa zmenia na farebnú dúhu počas Holi - festivalu farieb. Po západe slnka sa v tento výnimočný deň - sviatok jari - rozhoria vatry, pri ktorých budú prebiehať prvé obrady. Oheň tu symbolizuje spálenie zla a víťazstvo dobra a spája sa s legendou o zlej tete Holike. Holi je však najmä jeden fantastický zážitok, ktorý vám teraz po mnohých cestách do Indie aj počas Holi priblížim.

Legenda o Holike #

Holika bola sestra mocného kráľa, ktorý chcel, aby ho všetci uctievali ako boha. Ale jeho vlastný syn bol oddaný bohovi Višnuovi, a tak sa ho jeho vlastná teta rozhodla upáliť. Bohovia však tieto plány zmarili a miesto syna zhorela zlá teta Holika.

Na druhý deň ráno, keď ľudia našli jej popol, začali sa ním ohadzovať tak, ako to robia až dodnes - s farebnými práškami. Ide však len o jednu z legiend, ktoré sa spájajú so sviatkom Holi.

Holi, to je trochu iná šálka kávy. Farebná.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Ďalšia hovorí o bohovi Krišnovi, ktorému je tento sviatok zasvätený. Krišna je totiž modrý (tu zistíte, že hinduistická fantázia nemá hraníc) a vraj keď sa zaľúbil do svojej vyvolenej Radhy, veľmi sa hanbil za svoju farbu. Mama mu poradila, nech aj on Radhu nafarbí, a tak sa začali ohadzovať farebnými práškami.

Toto všetko sú, samozrejme, rozprávky, ale niekde za tým sa skrýva pravda. Myšlienka pálenia Holiky je preto jasná. Dobro opäť víťazí nad zlom. No zároveň je to spálenie starého roka, lebo sa začína jar (a končí sa zimný mesiac phalguna), a teda zároveň aj nový rok.

Kedy sa oslavuje Holi? #

Festival Holi sa oslavuje vždy na jar (mesiac čajtra), no pevný dátum nemáme. Ide o pohyblivý sviatok a každoročne má iný dátum. Spoločným faktorom je jar, kedy si telo zvyká na teplotné zmeny a je teda zvýšená šanca chytiť nejakú chorobu.

Farebné prášky, ktorými sa ľudia obhadzujú, boli kedysi vyrábané z rastlín ako kurkuma, tulsi či červená repa. Takže ohadzovanie sa týmito farbami bola akási forma prevencie pred jarnými vírusmi.

Nezameniteľná veselica. V tento deň sú si všetci rovní.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Holi sa najbližšie bude konať:

  • 14. marca 2025
  • 4. marca 2026
  • 23. marca 2027

Dnes sú farby už chemické, aj keď postupne sa v Indii a ďalších kútoch začínajú vracať k tým pôvodným - rastlinným. Chemické farby sú ťažko zmývateľné a môže sa stať, že aj týždeň po Holi budete mať ružové vlasy alebo zelené očné bielka.

Indovia ale majú na to jeden trik - namažte sa olejom od hlavy po päty ešte predtým, ako sa začnete hrať a farby sa potom budú dať ľahko umyť.

5 fotografií

Atmosféra Holi naživo - v BUBO tu chodíme roky

Ako prebieha Holi? #

V jeden deň večer sa založí vatra a vykonajú sa rituály. Vo vzduchu sa objavia prvé farebné prášky, ale to je zatiaľ stále „len“ otvorenie festivalu. Skutočná hra sa začne až na druhý deň ráno. Zoberiete si niekoľko kíl farebných práškov a vyrážate do ulíc.

Hrajú sa všetci - vek, kasta ani pohlavie tu v tento deň nehrajú žiadne rozdiely. Celé ulice sú posiate farbami a všetci sa veselo smejú. Niekedy sa smejú až podozrivo veľa, a to preto, že pri hrách radi popíjajú Bhang - marihuanové mliečko, ktoré je tiež súčasťou osláv.

Moderná doba prináša aj rôzne výdobytky, ktoré vám pomôžu nafarbiť ešte viac ľudí. Môžete zohnať napríklad vodné pištole s nápisom „Ganga power”, do ktorých namiešate farby s vodou a budete nezastaviteľní.

Poobede sa hry pomaly upokoja, ale farby na uliciach ostanú ešte zopár dní a pripomínajú nám, že svet nemusí byť iba čierno-biely. Aj preto som tento sviatok zaradil medzi najfantastickejšie festivaly sveta.

Zopár rád pred tým, ako sa vyberiete na Holi:

  • Najlepšími miestami na oslavu Holi sú vo všeobecnosti veľkomestá Dillí a Bombaj, ale aj Agra, Jaipur, Udaipur, Vrindavan a Mathura.
  • Oblečte si tričko bielej farby, pretože chcete, aby farby, ktorými vás oblejú a zasypú, čo najviac vynikli. Najlepšie voľte také tričko, ktoré vám nie je ľúto vyhodiť do koša.
  • Načakajte dodržiavanie etikety či bonmotu, v tento deň neplatia žiadne pravidlá a aj vy sa môžete poriadne odviazať.

Takáto je naša cesta domov. Farby z Holi nás sprevádzajú ešte dlho potom.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Extrémny zážitok na Holi #

Teraz vám opíšem zážitok, ktorý nie je pre každého, no ako hovoríme v BUBO, zážitok nemá byť pozitívny či negatívny, ale silný. A tento veru silný bol. Najmä pre Európana priam šok. Hypermoderná high tech India je ďaleko a tu v mojom tajnom chráme vládne stredovek.

Už roky ho pravidelne navštevujem a ide o nasledovné - keď v rodine niekto psychicky ochorie, nejde sa k psychiatrovi, ale priviažu svojho milovaného na reťaz a dopravia v procesii sem. Tu chorý podstúpi liečbu za prítomnosti celej rodiny.

Váľanie sa v bahnitej vode, kotúle v prachu (ako na fotografii pod odsekom), tanec a srdcervúce modlitby pri mrežiach. Bol som v tomto chráme už štyri razy a videl som, ako na pacientov kládli veľké horúce balvany, oblievali ich vriacou vodou, aby diabla vyhnali. Viete si predstaviť tú zvukovú kulisu...

Škrekot, výkriky, plač, veľký blázinec. Žiadna stolička, žiadny ušiak u psychiatra, žiadna pokojná atmosféra, všetko je naopak. Ľudia roztrúsení celý deň naokolo sa začínajú presúvať dovnútra, aj na indické pomery je tu tlačenica, veľa ľudí, desaťtisíce. Slnko zapadá, a to je ten správny čas duchov.

Kňazi sa začali modliť, bubny a citary hrajú tú tiahlu zvláštnu hudbu a do toho monotónny hlas vrchného kňaza a opäť a opäť dokola. Ženy vo voľných šatách s rozpustenými dlhými čiernymi vlasmi posedávajú okolo, niektoré sú pripútané reťazou o stenu či mreže. Hudba a modlitby prebiehajú asi pol hodinu, ručí to z nekvalitných reproduktorov.

A zrazu sa to stane. Ženy napadnuté diablom padnú do tranzu, jedna po druhej. Prvá začne točiť hlavou, vlasy jej lietajú vo veľkých kruhoch, zachytím neprítomný pohľad. Potom druhá, tretia, je to ako domino. Svet pre nich prestal existovať. Hudba hrá silnejšie, keď to vidí dav, začína taktiež šalieť.

Duchovia sú teraz s nami, poletujú medzi nami, opúšťajú telá chorých. Je to ako na diskotéke na Ibize s tonami extázy. No tu sa drogy a ani alkohol nepodávajú. „Opustím jej telo. Opustím ich telo navždy!“ kričí kňaz. Potom sa ženy preberajú, odvádzajú ich do jaskyne, kde uzamknú zlých duchov. Je to šokujúce. Nakoniec rozbijú kokosový orech a tým rituál ukončia.

Dôkazom úspechu liečby sú tisíce zámkov zavesených na mrežiach. „Myseľ sa oslobodí. Funguje to na sto percent,“ hovoril Dakshesh, ktorý osobne pozná zopár prípadov, kde to zabralo. Dakshesh vyštudoval univerzitu v USA a je to brahman = najvyššia kasta. Bol aj v Bratislave, poznáme sa dlho a poznám aj jeho otca a strýka.

Mohli by vás tiež zaujímať indické blogy:

„Mojej susede zomrel manžel a ona sa následne pomiatla. Tu v tomto chráme kňazi zistili, že jej muž vstúpil do jej tela. Vyhnali ho!“ hovorí Dakshesh s absolútnou samozrejmosťou. Verí, že diabla (prevteleného Ravanu) z tela vyženiete s pomocou opičieho boha Hanumana práve v tomto chráme a týmito metódami.

Myslíte si, že je to povera? Myslíte si, že takáto liečba nemôže fungovať? Ako syn fyzikálneho chemika, univerzitného profesora, vzdelanca, by som mal tie čary zamietnuť. No ako vyštudovaný lekár viem, že v psychiatri stále tápeme. A čo keď kotúle okolo chrámu fungujú lepšie než Leponex?

Kde mimo Indie viete zažiť Holi? #

Skvelý sviatok Holi sa oslavuje aj v susednom Nepále a hlavnom meste Kathmandú. Rovnako tak sa zvykne oslavovať aj v obľúbenom Singapure, a to ako v indických štvrtiach, tak aj mimo nich. Dnes však preniklo Holi už prakticky do celého západného sveta a oslavuje sa aj v Nemecku, Veľkej Británii či USA.

Hinduisti oslavujú Holi po celom svete a geniálne oslavy sviatku môžete zažiť napríklad aj v austrálskom Melbourne. Indickí študenti zase zvyknú oslavovať Holi vo veľkom v kanadskom Vancouveri.

Samozrejme, veľkou indickou komunitou oplýva aj juh Afriky – či už Juhoafrická republika, Maurícius alebo Madagaskar. Aj tu teda na viacerých miestach zažijete Holi.

Vyskúšajte aj náš Kvíz o Indii - desať otázok pre nadšencov tejto krajiny

Aby som to zhrnul, všetko staré sa končí a na jar sa rodí to nové. Aj Holi je dôkazom, že indoeurópania majú veľa spoločného. Hinduizmus je však dvakrát starší a k prírode omnoho bližší než kresťanstvo. Je logické, že nový rok sa začína na jar.

Holi je (zaslúžene) veľmi populárny sviatok. Ide o akúsi obdobu našich karnevalov, iba v tento jeden deň sú si všetci rovní. A o to je výnimočnejší. Zažiť Holi priamo v Indii, to je zážitok, ktorý vám zo srdca prajem.

Happy Holi, my friends!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 155

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.