Fórum

 
Vietnam Bosna a Hercegovina
Škótska whisky a umenie alchýmie - Vietnam, Bosna a Hercegovina

V rámci našich gastronomických zážitkov sme si počas cesty naprieč Škótskom jednoducho nemohli odpustiť návštevu tradičnej škótskej pálenice, kde sa vyrába unikátna škótska whisky. Tento nápoj má v Škótsku veľmi dlhú tradíciu a aj napriek tomu, že sa hovo

V rámci našich gastronomických zážitkov sme si počas cesty naprieč Škótskom jednoducho nemohli odpustiť návštevu tradičnej škótskej pálenice, kde sa vyrába unikátna škótska whisky. Tento nápoj má v Škótsku veľmi dlhú tradíciu a aj napriek tomu, že sa hovorí, že ju sem mali niekedy v 6.storočí priniesť ľudia z neďalekého Írska, Škóti ju prevzali za svoju, zdokonalili a stali sa svetovými lídrami v tomto nebeskom nápoji. Škótska whisky to nie je len nápoj, ale aj spleť striktných a dôležitých pravidiel čo treba dodržať, aby sme stále mohli hovoriť o škótskej whisky. Tá musí byť podľa zákona vypálené len tu v Škótsku, musí tu dozrievať a takisto sa do nej musí dávať len a len škótska voda. Medzi najcennejšie patrí whisky single malt, alebo teda whisky vyrobená z jačmeňa bez ďaľších prídavkov. Single malt whisky je unikátna pre každú pálenicu, pretože každá má vlastnú vodu, pôdu, sudy, vzduch a teda každý detail naokolo napokon ovplyvní výslednú chuť. Single malt vo svojej chuti obsiahne esenciu regiónu v ktorom vznikala a aj práve preto je jedinečná. Na západnom pobreží Škótska ako sú známe whisky regióny Islay či Jura má whisky drsnejšiu chuť vetra dofarbeného soľou roztrieštenou z morského príboja obmývajúci krajinu, no na východe má whisky zase ovocnejšiu či koreninovú chuť. Ponorili sme sa do tajov pálenice a na vlastné oči videli ako sa obyčajný jačmeň s vodou mení na neobyčajnú tekutinu, ktorú Galovia tak krásne volali menom „živá voda“. Jačmeň treba nechať naklíčiť, aby pustil enzýmy, ktoré potrebuje, následne sa vysuší šokom, rozomelie na prášok a zatvorí sa do nádoby s tisíckami litrov vody. Voda je pri whisky extrémne dôležitá a hovorí sa, že tá najlepšia by mala pretekať cez vresoviská, brezové korene a rašelinu. Až vtedy dostane whisky chuť akú si zaslúži. Voda s jačmeňom sa následne pretransportuje do kontajnerov na fermentovanie, odtiaľ do prvej destilácie, ktorá zvýši alkohol z deviatich na dvadsať percent a následne do druhej destilácie, v ktorej skončí so sedemdesiat percentným podielom alkoholu. Denne sa ho tu vyrobia nespočené litre a čistý alkohol tu tečie ako obyčajná voda. Ani to však ešte nemôžeme hovoriť o whisky, pretože tá sa zrodí až v momente ako sa stočí do dubového sudu a nechá sa dozrievať. Musí dozrievať minimálne tri roky, iba tak sa môže whisky pýšiť prívlastkom škótska. Málokto ju však po troch rokoch stočí do fľiaš a medzi najobľúbenejšie patria 12-ročné whisky, ktoré už nabrali farbu, chuť, vôňu sudov či dokonca esenciu sherry, ktorá predtým v dubovom sude dozrievala. Vyrobiť whisky je hotová alchýmia, no človek má niekedy pocit, že zlato by sa vyrobilo ľahšie. Zlatou bodkou je ochutnávka tejto živej vody. Pohárik si treba vziať do dlaní, zahriať ho aby sa roztancovali chute a vone whisky, následne si privonať a až potom sa napiť a nechať whisky pôsobiť a prejsť telom. Piť originálnu, single malt whisky priamo v pálenici je zážitkom. Len na jedno si treba dať pozor. Viete ako sa dá za niekoľko sekún pokaziť 12ročná práca? Stačí vhodiť do pohára takejto whisky kocku ľadu. Škót to nikdy nespraví a keby to spravil, hanbil by sa do konca života. Kocka ľadu zničí 80 percent chuti a arómy whisky a preto ju doslova a dopísmena zabije. Niet väčšieho zla pre whisky, tak si nabudúce dva krat radšej rozmyslite a dajte si svoj pohárik, tak ako sa pije v Škótsku. Na zdravie!

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Vietnam, Bosna a Hercegovina



Akcia od pólu k pólu - 9%

Vietnam , +1 viac

Vietnam, Kambodža

10.01. → 25.01.2019 +21 ter.
16 dní
2 080 € 1 893 €
Vietnam , +1 viac
16 dní
2 619 €