Vybrať desať najkrajších ostrovov sveta, to sa zdá byť pomerne ľahká úloha. Ale len na prvý pohľad. Keď som sa túto tému chystal robiť, mal som na papieri sto ostrovov. V polovici som si uvedomil, že toto nie je správna cesta. Dal som si urobiť štatistiku a prinášam vám trochu iný pohľad.

O top ostrovoch Karibiku som už napísal, avšak teraz som si zobral na starosť komplexnejšiu tému. V BUBO sme siahli hlboko do archívov a pozreli sme sa na to, aké ostrovy sú tie naj podľa našich klientov za ostatných 30 rokov. A vznikol rebríček, pod ktorý sa môžem podpísať a zaručiť.

Naši klienti si obvykle vyberajú ostrovy, ktoré sú cenovo dostupné, respektíve najvýhodnejšie. Dalo by sa to nazvať ideálnym pomerom medzi cenou a kvalitou pláží, hotelov, reštaurácii a zážitkov. Preto verím, že tento blog bude pre vás dobrým tipom a návodom na to, ako si vybrať nasledujúcu dovolenku a svoj najlepší ostrov.

Zelená príroda, čistý vzduch a vzdialené končiny Európy. Azorské ostrovy sú prírodným rajom.
Foto: Martin Lipinský — BUBO

10. miesto: Azorské ostrovy #

National Georgraphic popísal atlantické ostrovy patriace Portugalsku ako najkrajšie miesto na Zemi. Garantujem vám, že sú prekrásne. A, navyše, veľmi dostupné, keďže ide o Európu. Nie však tú klasickú Európu, ale o jej najexotickejší variant.

Azorské ostrovy sú miestom, kde sa nachádza jediná čajová plantáž na starom kontinente. Ide tiež o ideálne miesto na pozorovanie veľrýb a chobotnice sa ľahko ocitnú na vašom tanieri. Skutočne exotická dovolenka v neznámej Európe.

5 fotografií

Sao Miguel - hlavný spomedzi ostrovov

Pokiaľ budete letieť po prvý raz na Azory, zrejme si to namierite na hlavný ostrov Sao Miguel. Svojím vzhľadom mi veľmi pripomína Réunion. Nekonečná zeleň, predovšetkým celoročne sýtozelené hory, vodopády, hortenzie i sopečná kaldera s jazerom. Hovorím o najkrajšom mieste ostrovov, ktoré najlepšie spoznáte z Kráľovskej vyhliadky - Miradouro da Vista do Rei, raja všetkých influencerov.

Azorské ostrovy však nie sú iba Sao Miguel so známym mestom Ponta Delgada. Ide o súostrovie deviatich ostrovov, pričom každý je iný, výnimočný. Všetky viete navštíviť trajektami či leteckým spojením a odporúčam neostať len na jednom. Osobne radím ísť na ostrov Pico s rovnomenným vrchom, ktorý je najvyšším bodom celého Portugalska i Stredoatlantického chrbtu.

5 fotografií

Pico - sopka, víno a veľryby

Málokto tiež vie, že Azorské ostrovy pestujú jedno z najlepších vín sveta, ktoré pili v minulosti aj ruskí cári. Azory si pohodlne môžete spojiť s návštevou Lisabonu či Porta a rovnako tak ďalšieho portugalského súostrovia Madeira, aby ste si spravili komplexný obraz o krajine ako takej.

9. miesto: Bali #

Bali je najznámejším ostrovom najväčšej ostrovnej krajiny sveta – Indonézie. Prezývajú ho aj „Ostrov bohov“ a tým aj naozaj je. Ľudia by sem však nemali ísť iba kvôli nádherným plážam, ktoré má, ale aj kultúre a spiritualite.

Na ostrove sa zbavíte stresu a získate vnútorný pokoj. Indonézia je najväčšou moslimskou krajinou sveta, no Bali je hinduistické, avšak trochu inak ako India. Balijský hinduizmus je unikátny a mnohých stretnutie so silnou balijskou kultúrou uchvátilo a, expresívne povedané, zomlelo.

Neviem, ako to robia, ale po dovolenke na Bali sa človek vždy cíti, akoby si zlepšil karmu. Možno je to aj tým, že okrem fantastických pláží tu môžete vyliezť na aktívne sopky, surfovať na príjemných vlnách, prejsť si očistným rituálom v niektorom z mnohých chrámov a oddýchnuť si v najlepších hoteloch na svete - Ritz Carlton, St. Regis, Bulgari a podobne. Ľudia sú tu skvelí, pozitívne naladení, usmievaví a ukážu vám, čo znamená vnútorný pokoj.

To sú dôvody, prečo opakovane rád chodím na Bali a to už od roku 1995. Naše prvé letecké zájazdy sem smerovali v časoch, keď ešte Bali nebolo tak „in“. Po skúsenostiach, ktoré som tu nazbieral, a rovnako tak naši klienti, odporúčam vybrať si hotel na polostrove Nusa Dua - tu nájdete vskutku luxusné hotely a čistejšie pláže, ktoré váš výlet ešte vyšperkujú.

6 fotografií

S BUBO na Bali

Rovnako tak si tu dajte kávu Kopi Luwag, ktorá patrí medzi najdrahšie a najexkluzívnejšie na svete. Asi už tušíte, že ide o cibetkovú kávu a tu na Bali ju poľahky viete ochutnať priamo na plantáži.

Bonusový tip: Bali je kvázi centrom Indonézie, ktorá je nesmierne rozmanitá a pojem rôznorodosť ostrovov tu naberá iný rozmer. Odporúčam preto skombinovať si návštevu Bali so Sumatrou, kde uvidíte orangutany či preteky byvolov, ale aj s Jávou a pamiatkami Borobudur a Prambanan. Pozorovať môžete aj unikátnych varanov komodských na neďalekom ostrove Komodo a na Lomboku výjsť na vrchol vysokej sopky.

Na Seychelách nájdete najkrajšie pláže sveta.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

8. miesto: Vanilkové ostrovy #

Ide o spojenie troch ostrovov v Indickom oceáne – Seychely, Réunion a Maurícius. Spolu nesú ostrovy názov vanilkové, pretože na všetkých troch sa pestuje najlepšia vanilka sveta. Iba tu som videl 16 cm dlhé vanilkové struky Bourbon a kilo vanilky má cenu kila striebra. Originálna vanilka, neporovnateľná s tou, ktorá sa predáva u nás, je vzácnosť.

Seychely ja osobne nazývam Lamborgini medzi dovolenkami. Sú totálne predražené, ale stoja za to. Ide o ihrisko slávnych a bohatých. Mnohí ich porovnávajú s Maldivami, ja som však v inom blogu urobil vhodnejšie porovnanie Seychely vs. Galapágy (poľahky si vygooglite). Na Seychelách nie sú luxusom iba najkrajšie pláže sveta, ale aj zelené hory, na ktoré sa pozeráte – extrémna scénickosť. Na Maldivy si chodíte vyslovene len oddýchnuť, tu si viete nájsť oveľa viac dobrodružných aktivít.

4 fotografie

Fantastické Seychely

Najfotografovanejšia pláž, najväčšie korytnačky i najväčšie kokosové orechy. Seychely majú mnohé naj. Musíte však vedieť, kam ísť a kde to hľadať. Pokiaľ chcete zamieriť na top pláž, musíte mať prenajatú loď a prejsť minimálne tri ostrovy, ktoré sú značne vzdialené. Tú vôbec najkrajšiu hľadajte na ostrove La Digue pod názvom Anse Source d'Argent, ktorú som zaradil medzi top pláže sveta.

Po Seychelách odporúčam preletieť na Réunion. Ide o francúzske zámorské územie. Nazývam ho Havajom Indického oceánu s jeho najvyšším vrchom. Spomedzi Vanilkových ostrovov má najkrajšiu prírodu. Vysoké zelené skalnaté hory vytvárajú úžasné prírodné divadlo a ide o jedno z top miest, ktoré musíte vidieť z vrtuľníku, aby ste ho naplno ocenili.

Prelet vrtuľníkom nad Réunionom.

Prelet vrtuľníkom nad Réunionom.

Tretím v poradí je Maurícius. Ide o ostrov s mnohými luxusnými hotelmi a plážami, ale aj podmorským útesom, ktorý vytvára optickú ilúziu vodopádu na dne oceánu. Nájdete tu však aj dúhové hory, množstvo zelene a čajové plantáže, na ktorých vám nalejú čaj s príchuťou vanilky. Tu si dávajte pozor na výber hotela, lebo nie všetky majú skutočne peknú pláž. Respektíve, keď zaprší, mútne rieky vedia pláž "pokaziť" a namiesto tyrkysovej máte pred hotelom hnedú vodu.

Kombináciou Vanilkové ostrovy zabijete tri muchy jednou ranou. Hyperluxusné ostrovy a pritom výhodné kombo.

Tri top ostrovy pre mňa:

Musím podotknúť, že keby som robil rebríček pre seba, vyzeralo by to trochu inak. Nejde mi len o pláže, ale o absolútnu exotiku a výnimočnosť. Toto sú tri maximálne prekvapujúce ostrovy, ktoré však nemôžem odporučiť pre každého.

  1. Nová Guinea – Rozlohou druhý najväčší ostrov sveta a najväčší vôbec, pokiaľ hovoríme o tropických. Štát Papua Nová Guinea, ktorý leží na východnej strane ostrova, má najviac pôvodných kmeňov na planéte s najviac jazykmi a jednotlivé údolia si navzájom nerozumejú. Absolútny unikát aj pre najscestovanejších turistov a topka pre toho, koho zaujíma vývoj ľudstva a naša duša nezaťažená nánosmi západnej civilizácie. Rôznorodosť Novej Guinei je fascinujúca.
  2. Južná Georgia v Južnom Atlantiku – nachádza sa južne od Antarktickej konvergencie a ide o jedno zo 14 britských zámorských území. V mojom blogu píšem o Južnej Georgii ako o Vysokých Tatrách vsadených do ľadového oceánu, kde máme namiesto svišťov a kamzíkov, tulene a milióny tučniakov. Kúpať sa tu je problém, ale keď hovoríme o najkrajších ostrovoch sveta, podľa mňa sem Južná Georgia patrí.
  3. Tuvalu – ostrov v Polynézii a jedna z najťažšie dostupných krajín sveta, kde počet Slovákov, ktorí tu boli, spočítate na prstoch jednej ruky. Priemer kazím iba ja, lebo som tu bol so svojimi deťmi. Vtedy mali menej než 20 rokov, žili sme s domorodcami a jedli sme to, čo sme si ulovili a odtrhli. Bol to život v raji a ja som rád, že to moje deti zažil. Okrem toho ide o krásnu plážovú destináciu, kde je samá rovina, veď najvyšší vrch Tuvalu má 4,6 metra.

Svätyňa Fushimi Inari s veľkým množstvom torii brán, ktoré sú symbolom šintoizmu, majú pre japonských podnikateľov hlbší význam.
Foto: Martin Šimko — BUBO

7. miesto: Ostrovy Japonska #

Japonsko som po prvý raz navštívil v roku 2004. Nasilu. Odvtedy som sa sem vrátil už sedemkrát a ešte sa aj viac ráz vrátim. A to vrátane tohto roka, kedy chystám exkluzívnu cestu Japonskom naprieč všetkými štyrmi hlavnými ostrovmi.

Japonské ostrovy sú výnimočné a každý jeden vám sprostredkuje iný zážitok:

  • Honšú – najväčší ostrov, na ktorom leží najväčšie živelné hlavné mesto sveta Tokio, ikonická hora Fudži, na ktorú počas leta s mojimi klientmi vystúpim. Rovnako tak mesto Kobe, kde vám urobia najlepší steak na svete, ale aj podľa mnohých najkrajšie malé mesto sveta Nikkó, kde sa teleportujete do samurajského Japonska. Obísť nemôžete ani ekonomické centrum krajiny Osaku či blízke Kjóto s ikonickými oranžovými bránami torii, bambusovým pralesom či zlatým pavilónom.
  • Kjušú – tu odporúčam pozrieť sa do mesta Oita, o ktorom sa hovorí, že dymí. Termálne mesto prezývajú aj „japonským peklom“, hoci v dobrom. Nachádza sa tu aj Nagasaki, ktorého krásu nezničila ani atómová bomba či ostrov Hašima, ktorý je tiež pripomienkou japonských vojnových zločinov. Bol miestom nútených prác pred a počas druhej svetovej vojny. CNN ho zaradil medzi „10 najpodivnejších miest na svete“.
  • Hokkáido – ostrov Ainov, pôvodných obyvateľov Japonska, kde leží aj mesto Sapporo. Tu sa konala zimná (ale sčasti aj letná) olympiáda a nemožno sa čudovať. Krásne hory, ktoré sú v zime zasnežené, sú priam rajom pre lyžiarov. To som tu už vyskúšal.
  • Šikoku – klenotom je mesto Matsuyama, úzky kaňon Oboke či strmé rokliny údolia Iya. Rovnako tu nájdete kúpele Dogo Honkan s tisícročnou históriou ako ideálne miesto na oddych.

8 fotografií

Z ostrovov Japonska

Japonsko sa v BUBO stalo skokanom roka. Podľa mňa je za tým seriózna tvrdá práca celého tímu a snaha o povestnú japonskú dokonalosť v zmysle kaizen – to znamená postupné zlepšovanie sa a ide o filozofiu, ktorej verím. Hypermodernosť sa v Japonsku strieda s tradíciami, disciplína s mystičnom. Naozaj, Japonsko je unikát, ktorý treba vidieť a precítiť.

Na tento rok som pripravil exkluzívny zájazd po celom Japonsku, počas ktorého navštívim so svojou skupinou všetky štyri hlavné ostrovy. Pridajte sa ku mne!

6. miesto: Madagaskar #

Madagaskar je štvrtým najväčším ostrovom sveta a je taktiež extrémne rôznorodý. Ide o ostrov s francúzskym šarmom, slušnými hotelmi a skvelým morom. Mnohí snívajú o Zanzibare či spomenutých Vanilkových ostrovoch, no aj tu sú krásne pláže, ktoré križujeme na domorodých lodičkách a chodíme nimi na koralovú bariéru -viď. video, ktoré vám nižšie prikladám.

Človek sa tu cíti ako Robinson Crusoe a je jasné, že rozvoj turizmu sem ešte len príde a my sme overtourizmus predbehli, resp. sa mu na Madagaskare vyhýbame.

Madagaskar preslávila slávna animovaná trilógia od DreamWorks (aj keď, áno, milovníci Madagaskaru hovoria o zavádzaní...) a všetci odvtedy vedia, že toto je miesto endemických lemurov. Tie, samozrejme, pozorujeme v rámci zájazdov na Madagaskar a dostaneme sa k nim nesmierne blízko.

Ale skúšame aj mnoho iných zábavných aktivít. Napríklad v meste Antsirabe robíme preteky na rikšiach a vozia nás domáci rikšiari, ale my nechceme nikoho vykorisťovať, a tak potom na oplátku vozíme aj my ich.

5 fotografií

To najlepšie z Madagaskaru

K domácim sa tu dostanete nesmierne blízko a budú vás brať ako svojich. Viete si tu vyskúšať výrobu papiera z kôry stromu, ale aj odfotiť sa v aleji baobabov, ktoré sú tu najunikátnejšie a najväčšie na svete. Madagaskar je extrémne rozmanitý a nájdete tu napríklad aj skamenelý les.

Pre mňa je táto destinácia Noemova archa a krásny ostrov na juhu Indického oceánu, ktorý si zamilujete.

V kubánskom údolí Viňales, kde sa pestuje najlepší tabak sveta.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

5. miesto: Kuba #

Už som o nej písal v blogu Najkrajšie ostrovy Karibiku, kde sa dokonca dostala na prvé miesto. A to pre svoje luxusné pláže, scénické tabakové údolie Viňales či Stolovú horu v Baracoa, ktorú objavil Krištof Kolumbus a vyhlásil, že ide o najkrajšie miesto, aké kedy videlo ľudské oko.

Rovnako tak nádherná, hoci komunizmom pretkaná Havana, farebné mestečko Trinidad či atmosférické niekdajšie hlavné mesto Santiago de Cuba. Predovšetkým sú to však ľudia a ich dobrá nálada, tance a rum, a to všetko napriek nesmiernej chudobe.

Pohľad na farebné domčeky v centre Trinidadu. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Pohľad na farebné domčeky v centre Trinidadu. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Mnohým ľuďom sa Kuba nepáči keď idú sami, no s našimi sprievodcami budete nadšení, a to nikto z nich nie je „Fidelista“. Na to, aby ste vedeli, ako si Kubu užiť dosýta a vyťažiť z nej maximum, skutočne potrebujete sprievodcovskú pomocnú ruku.

Kto hľadá na Kube iba pláže, určite zamieri na pláže Varadero, ja som však vždy odmietal robiť iba toto miesto a trval som na poznaní. Zistil som totižto, že Kuba je veľmi kultivovaný a unikátny ostrov aj keď sa tu dnes žije ťažko...

Kubánci majú tanec v krvi.

Kubánci majú tanec v krvi.

Na Kube sa vrátite do socializmu a niekedy aj ďalej. Môžete si tu zajazdiť na staručkých farebných amerických autách, ktoré tu ostali ešte spred revolúcie. Prejsť sa poľami tabaku a vidieť, ako sa listy sušia a ako sa šúľajú najlepšie cigary sveta, ktoré budú chutiť aj nefajčiarom.

Neviem ako dlho Kuba ešte vydrží taká aká je - možno je toto posledná šanca. Koniec koncov to spomínam aj v blogu čo vidieť, kým to nezmizne. Autentickú dovolenlu na Kube treba zažiť, kým je taká, aká je.

4. miesto: Havajské ostrovy #

Stelesnenie dovolenkového raja a sen mnohých, ktorý je poriadne vzdialený. Doslova. Havaj treba naozaj hľadať ukrytý v Tichom oceáne, ďaleko od všetkého, aj od USA. Tropický, no zároveň luxusný raj s prešpikovanými americkými službami, kde sa o vás postarajú ako v bavlnke. Aj preto ho naši klienti milujú a je na 4. priečke.

Havajské ostrovy tvorí až osem hlavných ostrovov. Najčastejšie sa letí na Oahu, kde sa nachádza letovisko Honolulu s ikonickou Waikiki Beach, ale aj prístav Pearl Harbor. Tam sa odohrala podstatná časť druhej svetovej vojny, no dnes je to pokojné miesto dýchajúce históriou.

4 fotografie

Z Havajských ostrovov

Osobne mám rád aj najväčší z ostrovov - Big Island of Hawaii. Tu vystúpime na najvyšší vrch Tichého oceánu (ktorý Američania označujú pre podmorskú hĺbku ako najvyšší vrch sveta, ešte nad Everestom) Mauna Kea. Sopečný ostrov, ktorý býva zasnežený, má špecifické čaro.

Najkrajšie ostrovy som si nechal na záver. Na Maui sa oplatí vyraziť po Road to Hana a zastaviť sa pri najkrajších útesoch, plážach a vodopádoch Havajských ostrovov.

Hore na Mauna Kea - úplne iný Havaj.

Hore na Mauna Kea - úplne iný Havaj.

Najkrajším ostrovom je Kauai, ktorého dokonalú scénickosť oceníte naplno len z vrtuľníka. Farebný kaňon Waimea, ktorý sa tu nachádza, patrí medzi vôbec najkrajšie na celom svete. Je dlhý 16 km a hlboký 900 m, nazývajú ho Grand Canyonom Havaja. Let vrtuľníkom pritom máte v základnej cene zájazdu na Havaj s BUBO.

Nech už si vyberiete akýkoľvek ostrov, zašnorchlujete si v najkrajších vodách sveta, zaplávate si s delfínmi a uvidíte najkrajšie prírodné scenérie vôbec.

Čo sa do rebríčku nedostalo:

  • Galapágy – súostrovie Charlesa Darwina s unikátnymi endemitmi ako pinka, korytnačka slonia či leguán morský. Fauna ako nikde inde na svete.
  • Karibské ostrovy – Kuba je v rebríčku, a to musí stačiť. Samotné ostrovy Karibiku som zoradil v inom spomínanom blogu: TOP 10 Karibských ostrovov.
  • Filipíny – ostrovy prírodných divov ako ryžové políčka Batad, Čokoládové hory či podmorské jaskyne Puerto Princesa.
  • Taiwan, Hongkong, Macao – „čínske“ ostrovy, ktoré sú supermoderné a unikátne zároveň.
  • Grónsko – najväčší ostrov sveta plný ľadovcov, ktorý patrí pod Dánsko a dá sa spojiť s Islandom.
  • Stredomorské ostrovy – pre svoju blízkosť sú značne populárne. Do tejto tabuľky TOP 10 som však umiestnil väčšiu exotiku.

3. miesto: Island #

Pred 10 rokmi mi moja žena povedala, že chce ísť na dovolenku k moru a vzal som ju na Island. Odvtedy viac špecifikuje svoje požiadavky na dovolenku. Ide o ostrov ohňa a ľadu ukrývajúci také divy, aké by ste len márne hľadali inde. Preto Island BUBO klienti milujú.

Na Islande nájdete jedinečnú kultúru potomkov Vikingov, ktorí sa storočia museli spoľahnúť jeden na druhého, aby v drsných podmienkach krajiny prežili, a odráža sa to na ich ochote, prispôsobivosti a prekvapivej modernosti, kde kartou zaplatíte ešte aj na verejných WC.

Prelet nad Islandom.

Prelet nad Islandom.

Reykjavík je možno najzvláštnejším (a určite najsevernejším) hlavným mestom sveta, kde sa konajú unikátne párty a rýchlo zistíte, že tu nik nikoho nediskriminuje. Žiadne osočovanie LGBT+ komunity či diskriminácia na základe pohlavia a rasy. Tu sú si všetci rovní. Prezidentovi sa chodíme pozerať do okna...

Navyše tu môžete obdivovať najkrajšie gejzíry, nedostupné dúhové hory, ku ktorým je ťažké sa dostať, najkrajšie vodopády Európy, čierne pláže či diamantové jaskyne a unikátnu faunu na čele s mníšikom bielobradým. Ak sa vyberiete na sever Islandu, budete pozorovať veľryby. Skutočne, Island má všetko, a pritom je to Európa.

Dúhové hory Islandu.

Dúhové hory Islandu.

V BUBO realizujeme zájazdy na Island už od roku 1998, čiže desaťročia pred akoukoľvek konkurenciou a s Islanďanmi máme vybudované nadštandardné vzťahy. Poznáme osobne majiteľa najväčšej hotelovej siete Islandu, a tak ak sú všade hotely vypredané, čo je počas najvyššej sezóny pravidlom, my kvalitný hotel v centre Reykjavíku určite máme.

Bonusový tip: Odporúčam spojiť si Island s Faerskými ostrovmi či s Grónskom. Obidva ostrovné štáty sú úplne iné než Island. V Grónsku žijú Eskimáci a zelené Faerské ostrovy sú najzelenšími ostrovmi s krásnou prírodou a výbornými reštauráciami.

Výhľad zo skaly Sigiriya na okolitú úžasnú srílanskú prírodu.
Foto: Robert Taraba — BUBO

2. miesto: Srí Lanka (+Maldivy) #

K Srí Lanke máme zvláštnu afinitu. Tak, ako mnohí chodia na chorvátske ostrovy Krk, Brač a iné, moja rodina chodí na Srí Lanku. Je to oveľa ďalej, južne od Indie, avšak po prílete sem ihneď zistíte, že ste si vybrali správnu destináciu.

Nejde len o unikátnu prírodu, prečo naším klientom táto perla Indického oceánu učarovala a napokon nám v štatistikách pre ňu vyšlo druhé miesto. Srí Lanka je ostrovom ajurvédy, jogy a vegetariánstva. Mnohí tu trávia čas len na zopár plážach, no ja vám radím, aby ste túto chybu neurobili. Srí Lanku treba spoznať.

Pokiaľ hľadáte, nájdete tu plantáže čaju, budhistické stúpy patriace k najkrajším na celom svete, leopardy, slony a božský pokoj. K tomu si môžete pridať dobrodružné turistické aktivity ako návštevu skaly Sigiriya, ktorá je nekorunovaným ôsmim divom sveta či výstup na Adamovu horu.

Práve s týmto miestom sa spája biblická legenda o Adamovi a Eve, ktorí tu majú aj svoj hrob. A preto Srí Lanku prezývame „rajská záhrada“.

Exotické Maldivy a najluxusnejší relax na svete.

Exotické Maldivy a najluxusnejší relax na svete.

Vedľa rodiska škorice, ktoré  je voňavejšie ako vedľajšia India, ležia tiež vychytené Maldívy. Tie sú súborom bezmála 1 200 koralových ostrovov s najbelostnejšími plážami na svete, kde šnorchlujete so žralokmi (bezpečne) a viete si tu dopriať najlepší možný oddych po aktívnej poznávačke.

Preto som na druhé miesto dal k Srí Lanke aj Maldivy, ktoré si viete pohodlne so Srí Lankou spojiť (viď zájazd Srí Lanka a Maldivy) a vyťažiť tak z Indického oceánu maximum.

Práve tu sa v roku 1998 natáčal hollywoodsky trhák Pláž. Niet divu, prečo si vybrali práve toto miesto.

Práve tu sa v roku 1998 natáčal hollywoodsky trhák Pláž. Niet divu, prečo si vybrali práve toto miesto.

1. miesto: Ko Phi Phi, Thajsko #

Ostrovček v exotickom teplom mori, kde sme previezli vyše 15 000 klientov za 30 rokov na malých domorodých lodičkách. A títo klienti následne označili Ko Phi Phi za najkrajší ostrov na svete.

Pritom vôbec nejde o masovku. Práve naopak. Tento ostrov sa nachádza v neznámom Andamanskom mori, ktoré je súčasťou teplého Indického oceánu. Ostrov preslávil herec Leonardo DiCaprio vo filme Pláž a, áno, vtedy spôsobil turistický ošiaľ. Dnes už tu však návštevy značne redukujú, no BUBO sa sem vždy dostane.

Ko Phi Phi je záliv priezračnej akvamarínovej vody obklopený týčiacimi sa vápencovými útesmi, medzi ktorými sa nachádza oblúkovitá pláž s bielym pieskom. Pláže a more, ktoré tu na vás čakajú, označujeme za najkrajšie more Ázie a akonáhle sem prídete, nebudete chcieť odísť.

Množstvo tipov, ako si užiť najkrajší ostrov sveta, sme pre vás spísali v blogoch Ostrovy Phi Phi a tiež Najkrajšie ostrovy Andamanského mora.

Pláže Phi Phi sú extrémne populárne, rovnako tak celý zájazd Thajsko, Malajzia, Singapur, na ktorom realizujeme mnoho fakultatívnych výletov a spájame zážitky do jedného veľkého celku, až nadobudnú nevídaný rozmer. Spomínaný zájazd je ideálnou kombináciou poznania s oddychom na najkrajších plážach Ázie zakončený v supermodernom Singapure. Odlietame každý jeden týždeň počas celého roka.

Je to ako keď vyjdete z jaskyne na svetlo...

Je to ako keď vyjdete z jaskyne na svetlo...

Cestovanie do exotiky je úžasné, všetko je také iné. Izolované ostrovy si však zachovali ešte väčšiu originalitu, sú ešte o trošíčka inšie než pevnina. Preto mám cesty na ostrovy tak rád a majú ich radi aj naši BUBO klienti, podľa ktorých som zostavil túto originálnu tabuľku TOP 10. Týmto všetkých srdečne zdravím a prajem šťastné cesty.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3804

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2200 3385€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.