Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste rozhodne nemali vynechať. Poďme sa spoločne preniesť na blížiacu sa svetovú výstavu v Japonsku.

Najbližšie Expo sa bude konať v japonskej Osake od 13.4.2025 do 13.10.2025 na umelo vytvorenom ostrove Yumeshima v Osackom zálive neďaleko japonského Universal Studios a Osackého akvária. Hlavnou témou bude Vytváranie lepšej spoločnosti pre naše životy - zamerané na zdravší životný štýl, záchranu životov a predlžovanie dĺžky života.

Okrem toho chce výstava naviesť jednotlivcov k tomu, aby sa hlbšie zamysleli nad tým, aký druh života chcú viesť a aby začali viac využívať svoj potenciál. Výsledkom má byť aj spojenie medzinárodnej spoločnosti s cieľom vytvoriť trvalo udržateľnú spoločnosť.

Expo 2025 Osaka bude trvať celkovo 184 dní. Otvárací ceremoniál sa bude konať 13.4.2025 a BUBO pri tejto príležitosti, samozrejme, nebude chýbať. Prvé termíny na Expo 2025 Osaka nájdete pri zájazdoch do Japonska v niekoľkých kombináciách. Postupne budú pribúdať termíny až do ukončenia Expo 13.10.2025.

Ako sa dostať na Expo 2025 #

Yumeshima sa nachádza v blízkosti stanice Universal City na linke JR Yumesaki a stanice metra Osakako na linke Chuo. Očakávame, že z týchto zastávok budú premávať kyvadlové autobusy a linky sa predĺžia až do samotnej Yumeshimy. Hneď, ako budú zverejnené podrobnosti o doprave, ich prezdieľame v rámci tohto blogu.

Ako získať vstupenky na Expo 2025? #

Hneď, ako budú k dispozícii podrobnosti o vstupenkách, zverejníme ich tu.

Na začiatok si môžete vytvoriť konto na oficiálnej stránke Expo. Otvorte si túto stránku. Prescrollujte Terms of Use for the ExpoID na spodok, následne odkliknite I agree to the Terms of Service for the Use of an Expo ID. Rovnakým postupom prescrollujte a odkliknite Privacy policy.

Vzápätí odkliknite I am over 16 years of age a kliknite na červené tlačítko I agree and wish to proceed. Vyplňte Email Address vašou emailovou adresou. Kliknite na send. Na váš email vám príde potvrdzujúca správa, na ktorú treba kliknúť. Dostanete sa tak do vášho profilu.

Do ExpoID musíte vložiť vaše meno zložené s minimálne ôsmich znakov. Maximálne ich môže byť 20. Musíte použiť aj číslo a jeden špeciálny znak. Pozor, môžete použiť iba malé písmena. Na heslo musíte použiť minimálne 10 znakov, maximálne 20 a taktiež musíte použiť číslo a jeden špeciálny znak. Vyberiete si jazyk, vyplníte vaše meno, priezvisko, telefónne číslo, dátum narodenia, pohlavie, krajinu a kliknite na Confirm.

Pohľad z mosta Ebisu na atmosféru Dotombori v Osake.

Pohľad z mosta Ebisu na atmosféru Dotombori v Osake.

Čo je svetová výstava Expo? #

World Expo je svetové podujatie, ktoré spája ľudí a inovácie v snahe riešiť problémy, ktorým ľudstvo čelí v celosvetovom meradle. Expo sa vracia do Osaky po 55 rokoch. Historicky prvýkrát v Ázii hostila EXPO práve Osaka ešte v roku 1970. Toto Expo sa stalo symbolom rýchleho ekonomického rastu Japonska a jednou z najchválenejších udalostí v krajine.

Každoročne sa tu objavia nové technológie a produkty, ktoré prinášajú väčšie pohodlie v našom každodennom živote. Za pripomenutie rozhodne stojí napríklad výťah z roku 1853 na New York Exhibition, telefón v roku 1876 na Philadelphia Centennial Exposition a neskôr bezdrôtové telefóny a elektrické autá na Expo 1970 v Osake.

Veľkým cieľom Expo 2025 v Osake je prispieť k dosiahnutiu cieľov trvalo udržateľného rozvoja (SDG). Držme si palce, do budúcnosti budú musieť byť všetky kontinenty konfrontované s touto problematikou v omnoho širšom meradle.

Organizácia Spojených národov stanovila za cieľ dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja (SDG) do roku 2030. Preto je rozhodujúce zintenzívnenie úsilia o dosiahnutie týchto cieľov. A práve z tohto dôvodu sa Expo 2025 Osaka stane kľúčovou platformou na dosiahnutie týchto cieľov.

Samotní Japonci sa chcú navyše zamerať aj na rast svojej spoločnosti pod názvom The key is “Society 5.0”

„Spoločnosť 5.0“ je japonská národná stratégia na rozvoj spoločnosti zameranej na človeka, ktorá napreduje ekonomicky a rieši sociálne problémy prostredníctvom systému, ktorý sofistikovaným spôsobom kombinuje kybernetické a reálne priestory. Spoločnosť, ktorá je schopná vyriešiť rôzne problémy v globálnom meradle pomocou technológií, ako je Umelá inteligencia (AI).

Five Features of the Master Plan #

Celý areál je navrhnutý podľa „Piatich vlastností hlavného plánu“, ako celý projekt pomenovali. Prvou vlastnosťou je dôraz na polohu areálu, ktorý vznikne na ostrove, a tak je v bezprostrednej blízkosti mora, čo má symbolizovať otvorenosť a silu.

Druhou vlastnosťou sú modernizácie pre budúcu spoločnosť na celom svete. Treťou vlastnosťou sú moderné technológie pod názvom Laboratórium pre budúcu spoločnosť, v ktorom sa prepoja špičkové technológie so sociálnym systémom. Hlavnými témami budú uhlíková neutralita, digitálna technológia a mobilita novej generácie, ktoré uvidíte na jednotlivých výstavách a podujatiach.

Štvrtou vlastnosťou je zameranie na zábavu, tak ako sme zvyknutí aj z minulých EXPO ročníkov. A poslednou (piatou) vlastnosťou je zaviazanie sa k bezpečnosti a udržateľnosti.

Nádherné výhľady na Osaku z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300.

Nádherné výhľady na Osaku z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300.

Logo Expo #

Logo pre podujatie bolo vybrané na základe mnohých návrhov a brali sa do úvahy aj pripomienky verejnosti. Toto logo bude slúžiť ako tvár pre novú časť života po COVID ére, pričom bude živo reprezentovať tému „vytváranie lepšej spoločnosti pre naše životy“. Svetový dizajnéri veria, že si logo ako symbol EXPO získa lásku a náklonnosť ľudí z celého sveta.

Spolupracujme na tom, aby bol rok 2025 úžasný! Hlavnou postavou bude "MYAKU-MYAKU" - tajomný tvor zrodený zjednotením buniek a vody. Jeho identita nie je známa. Červená časť je „bunka“, ktorá sa delí a zväčšuje. Modrá časť je „čistá voda“, ktorá sa môže premeniť na prúdenie.

Zdá sa, že hľadá samú seba, aby bola tým, kým chce byť, a mohla sa tak transformovať do finálnej podoby. Postava nadobúda svoj tvar napodobňovaním ľudských bytostí. Zdrojom jeho energie je ísť von a užívať si slnečné svetlo. Miluje aj daždivé dni a z dažďu naberá taktiež energiu.

3 fotografie

Logo EXPO 2025 v Osake

Signature Projects – Jedinečné projekty #

Ide o osem samostatných jedinečných projektov v réžii ôsmich popredných producentov z rôznych oblastí, kde budete môcť rozvíjať vašu kreativitu a budete tu mať príležitosť hlbšie sa zamyslieť nad životom. Každý pavilón nás má povzbudiť, aby každý z nás začal vyvíjať aspoň malé úsilie pre našu planétu a ľudí okolo nás.

Signature pavilóny budú umiestnené v strede areálu a návštevníkom ponúknu množstvo zážitkov kombinujúcich reálny a virtuálny svet. Ide o snahu povzbudiť všetkých návštevníkov, aby sa zamysleli nad životom hlbšie a aby mali celkovo pozitívnejšiu predstavu o živote.

1. Pavilón “Resonance of Lives” - Spolubytie #

Sme v bode zlomu v rekonštrukcii civilizácie, a to nielen z ekonomického hľadiska, ale aj v oblasti životného prostredia, ľudských práv, vzdelávania a zdravia.

Vo svete, kde sú všetci navzájom prepojení, je dôležité rešpektovať rôzne formy života a snažiť sa dosiahnuť budúcnosť, v ktorej môže prosperovať každý jednotlivec.

2. Pavilón “Amplification of Lives” - Budúcnosť života #

Od japonskej svetovej výstavy v Osake v roku 1970 uplynulo polstoročie. Odvtedy sa mnoho zmenilo. Tento pavilón sa zameriava na rozšírenie možností v živote za pomoci integrácie modernej technológie. 

3. Pavilón “Invigorating Lives” - Ihrisko života: Pavilón medúz #

Podpora kreativity, ktorá je zakorenená v každom z nás. Cieľom tohto pavilónu je vytvoriť vzťahy medzi rôznymi svetmi a podporiť v nás učenie, hravosť a tvorivosť nielen počas výstavy, ale aj pred ňou a po nej.

4. Pavilón “Forging Lives” - Vytváranie životov #

Pomocou digitálnej technológie získať harmóniu medzi prírodou a ľuďmi. Cieľom tohto projektu je dosiahnuť pokrok v architektúre a interaktívnych technológiách.

5. Pavilón “Quest of Life” - Dynamická rovnováha života #

Moderná spoločnosť, ktorú sužoval COVID-19 je čoraz viac rozdelená. Prečo sa nevieme dostať z tohto chaosu? Môže to byť preto, že naša filozofia života, náš základný pohľad na to, čo je život, sa vytráca?

V pavilóne „Dynamická rovnováha života“, s kľúčovým slovom dynamická rovnováha, pochopíte filozofiu autorov, ktorí sa snažia nanovo definovať život pre lepšiu spoločnosť a budúcnosť Zeme.

6. Pavilón “Totality of Life” - Cesta Zeme #

Podstatou pavilónu je apelovanie na dôležitosť ochrany a starostlivosti o život, ktorý prebýva vo vesmíre, oceánoch a na súši. Život je tak fascinujúci.

7. Pavilón “Cycle of Lives” - Cyklus života #

Tento pavilón sa zaoberá environmentálnymi problémami a hladovaním. Ukazuje možnosti japonskej potravinárskej kultúry a technológií s cieľom propagovať nové stravovacie postupy vedúce k lepšej budúcnosti. Po návšteve tohto pavilónu si budete vážiť jedlo o niečo viac ako včera. Japonci veria, že sa im podarí rozšíriť japonské slovo „Itadaki-masu“ medzi ľudí po celom svete.

8. Pavilón “Embracing Lives” #

Ľudia si medzi sebou vytvárajú hranice kvôli svojim rozdielom. Zároveň sú však ľudia emocionálne bytosti, ktoré spolu dokážu komunikovať. V tomto pavilóne prídete k vzájomnému akceptovaniu prostredníctvom komunikácie.

Pavilóny z celého sveta #

V celom areále nájdete viac ako 250 pavilónov. Prezentovať sa budú jednotlivé štáty z celého sveta a niektoré už svoje projekty aj predstavili. Ktoré poznáme už dnes a môžete si byť istí, že vám vyrazia dych?

Pavilón Austrália #

Inšpirovaný energiou, otvorenosťou a prirodzenou krásou Austrálie. Témou austrálskeho pavilónu je „Chasing the Sun“ – Prenasledovanie Slnka.

Dizajn pavilónu je inšpirovaný eukalyptovým stromom v plnom rozkvete. Symbolizuje živosť a rozmanitosť Austrálie. V pavilóne sa bude konať celý zástup podmanivých austrálskych kultúrnych podujatí.

Pavilón Rakúsko #

Inovatívna špirálová budova, ktorá sa veľkolepo týči do neba. Rakúsko je krajina, ktorá je známa klasickou hudbou, cez ktorú sa aj kreatívne vyjadrí k rôznym témam EXPO. Témou rakúskeho pavilónu je „Skladanie budúcnosti“.

Pavilón Česko #

Jeho národný pavilón bude tvorený spojením moderných a tradičných technológií. Konštrukcia bude vyrobená z moderných CLT panelov, pričom fasáda bude pokrytá umeleckým českým krištáľom.

Okružná cesta prevedie návštevníkov od zeme až po strechu cez interaktívnu výstavu predstavujúcu Česko ako kreatívny národ s globálnym dosahom. Témou českého pavilónu je „Talent a kreativita pre život“.

Pavilón Nemecko #

Nemecký pavilón je sám o sebe expozíciou kruhovej a udržateľnej ekonomiky pod heslom “Circular Economy”. Spája architektúru, krajinu a výstavu do jedného celku. Témou nemeckého pavilónu je obehové hospodárstvo.

Pavilón Kanada #

Keď sa zima zmení na jar. Koncept kanadského pavilónu je „Regenerácia“. Je inšpirovaný rozmrazovaním zamrznutých vodných tokov na začiatku jari.

Na rozdiel od ľadového exteriéru bude interiér vyjadrovať kanadské teplo, otvorenosť a optimizmus. Návštevníci objavia a zažijú kanadské inovácie, rozmanitosť a kreativitu, ako aj jej záväzok k udržateľnosti.

Pavilón Holandsko #

Cieľom holandského pavilónu je byť otvoreným priestorom, kde sa ľudia môžu stretávať, učiť sa jeden od druhého a navzájom sa inšpirovať. Miesto, kde môžeme zjednotiť našu energiu na vytváranie zdravých a šťastných spoločností.

Pavilón Švajčiarsko #

Cieľom pavilónu je mať najmenšiu ekologickú stopu na Expo 2025 Osaka, Kansai, Japonsko.

Pavilón Francúzsko #

Francúzsky pavilón prichádza s novou víziou budúcnosti, dôraz kladie na rôzne formy lásky. Vyzdvihuje, aby sme najskôr milovali seba, potom druhých a, v neposlednom rade, aj prírodu. Vstupná fasáda bude verejnosti pripomínať otvorenú divadelnú scénu so štipkou tajomstva.

Pavilón Taliansko #

Taliansky pavilón je modernou reinterpretáciou ideálneho mesta renesancie od architekta Maria Cucinellu. Jeho témou je „Umenie regeneruje život“. Umenie je myslené v širšom zmysle - od remeselného spracovania až po módu a dizajn, od inžinierstva po výskum a inovácie.

Jednotlivé podujatia a výstavy predstavia to najlepšie z Made in Italy, kde sa špičková technológia spája s tradíciou. Záhrada na streche slúži ako kulisa pre reštauráciu, kde si hostia môžu vychutnať taliansku kuchyňu z čerstvých surovín.

Ďalšie pavilóny budeme zverejňovať postupne.

Budeme radi, ak sa na Expo vyberiete uloviť zážitky s BUBO. Dovtedy vám odporúčame prečítať si zaujímavosti o Osake.

4 fotografie

Potulky Osakou

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 335

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7257
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

6682
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.