Jazero Como - tip na výlet v Taliansku

Jazero Como - tip na výlet v Taliansku

Lago di Como či jazero Como je výborný tip na rýchly víkendový výlet zo Slovenska. Ak vás zlákali cenovo dostupné letenky do talianskeho Milána alebo Bergama, odporúčame vám zavítať práve k tomuto nádhernému jazeru. Ako si sem zorganizovať výlet a čo tu vidieť? Spísali sme pre vás niekoľko tipov.

Kam sa dopraviť a kde sa ubytovať #

Pokiaľ prilietate na letisko Bergamo vo večerných hodinách, odporúčam vám kvalitný hotel NH Orio al Serio pri letisku, ku ktorému sa dostanete za niekoľko minút pešo. Na druhý deň ráno sa buď taxíkom alebo MHD spojom, ktorý premáva medzi letiskom a hlavnou vlakovou stanicou, dostanete priam za chvíľu do mesta.

Lístky na MHD sa dajú kúpiť priamo na zastávke. Šofér v autobuse má svojho asistenta, ktorý vám v prípade potreby pomôže s kúpou lístka, vy nasadnete a smerujete do centra mesta. Vystúpite na vlakovej stanici, odkiaľ vám odchádza spoj k jazeru Como (odporúčané mesto nájdete nižšie).

Ak máte do odchodu vlaku čas približne dve hodiny, mám ešte jeden tip. Pri ceste z letiska vám odporúčam nevystúpiť pri železničnej stanici, ale pokračovať v ceste až na zastávku Colle Aperto - Citta Altá. Autobus vás vyvezie do starého mesta na kopci, kde vystúpite a pôjdete pešo cez mestečko naspäť smerom k vlakovej stanici.

Cestu medzi Cittá Alta a železničnou stanicou si môžete skrátiť aj zubačkou. Každopádne, ak idete z horného mesta do dolného a nechcete míňať na zubačku, alebo vám platnosť MHD lístka vypršala (platí aj na zubačku), z kopca horného mesta jednoducho zbehnete dole za zopár minút. 

6 fotografií

Prechádzka Bergamom

Lecco - ideálny východiskový bod #

Pre spoznávanie okolia pri jazere Como je ideálnym východiskovým mestečkom Lecco. Ide o malé mestečko s pokojným námestím. Obklopujú ho hory, ktoré vábia na turistiku. Z Bergama sa do mesta Lecco dostanete vlakom bez prestupu približne za 45 minút. Lístok na vlak si kúpite na stanici alebo vopred, online na stránke Trenitalia a lístok v jednom smere stojí od 4 eur na osobu.

Vlaky premávajú cez deň približne každú hodinu. Pri výbere hotela som ostala verná značke NH a zvolila hotel na okraji mestečka - NH Pontevecchio, ktorý ponúka štandard 4*, veľké izby a bohatý raňajkový bufet. Určite ulahodí aj tým, ktorí vyhľadávajú luxus a potrpia si na top služby.

5 fotografií

NH Pontevecchio Hotel v meste Lecco

Hotel má celkovo 111 izieb, bez problémov tu funguje wifi, v izbe je aj pracovný stôl, každého poteší bezplatné slušne vybavené fitko. Kto prišiel za cyklistkou, hotel ponúka extra služby aj pre cyklistov.

Vlaková stanica je vzdialená odtiaľto iba 1 km a do centra mesta je to približne len 600 metrov. NH je preto slušnou voľbou aj čo sa týka polohy. Ja som si Lecco vybrala kvôli tomu, že sú v okolí pekné turistické trasy, kde si dáte riadne do tela, ak vybehnete za víkend jeden-dva kopce.

7 fotografií

Výhľady na jazero Como z mesta Lecco

Lecco je pritom menej turistické než ostatní jeho susedia v okolí jazera, čiže nebudete pri výstupe narážať na turistov na každom rohu. Vrchy hôr Monte San Michele a Corno ponúkajú vskutku pekne výhľady. Prípadne turistická trasa na Monte San Martino je tiež zaberák.

Všetky spomenuté výstupy však vrelo odporúčam a priložené fotografie si tu môžete zhotoviť aj vy. Výhľadov sa tu nebudete vedieť nabažiť.

Jazero Como

  • Poloha: severné Taliansko, v regióne Lombardia
  • Rozloha: približne 146 kilometrov štvorcových
  • Dĺžka od severu na juh: cca 46 kilometrov
  • Najhlbší bod: Približne 410 metrov
  • Známe okolité mestá: Como, Bellagio, Varenna, Lecco
  • Vzdialenosť od Bratislavy: 920 km, cca 9,5 hodiny jazdy autom

Plavba po jazere Como #

Po turistike sa oddajte lenivejším aktivitám a zamierte do prístavu, kde kotvia lodičky, ktoré vás povozia po jazere Como. Lodičky nepremávajú s úplnou pravidelnosťou, preto sa poraďte na recepcii hotela, kde nájdete najaktuálnejší časový harmonogram odchodov a príchodov. Recepcia každého dobrého hotela určite bude vedieť pomôcť s plánovaním.

Čo sa plavby týka, ide o malé loďky, kde sa dá sedieť vo vnútri ako aj vonku bez zasadacieho poriadku. Myslite na opaľovací krém a pokrievku hlavy. Kto jazdu na vlnách jazera nemusí zvládnuť, toho podporí kinedryl. Na lodičke býva toaleta.

K Ferry Terminal v Lecco príďte aspoň 15 minút pred odchodom a kúpte si lístok. Počas víkendov býva počet lodí obmedzený, preto si čas rozplánujte. Časový harmonogram nájdete aj v prístave na tabuli.

Pri návšteve jazera Como si musí každý spraviť povinnú zastávku v nádhernom Bellagio a prejsť sa jeho fotogenickými uličkami, zatúlať sa k vilám, nádherne upraveným záhradám a parkom. Ak vám do toho vyjde počasie, o nádherné fotky máte postarané.

Na obrázkoch nižšie vám približujeme časový rozvrh odchodu lodičiek z Lecca do Bellagio (platný pre rok 2023). Loďka zastavuje v niektorých dedinkách pri jazere až v závere smeruje do Bellagio. Ešte raz upozorňujeme, že časový rozvrh už nie je platný a overte si ho na recepcii hotela. 

Ceny lístkov na vybranú loďku sa líšia podľa toho, či cestujete s dieťaťom, s dôchodcom a podobne. Rovnako tak či ide o jednosmerný lístok alebo spiatočný. Je možné zakúpiť si aj Day pass a nebudete obmedzení. Podmienky každého lístka si nechajte vysvetliť na pokladni v Lecco. Počítajte so sumou od 18 eur za spiatočný lístok Lecco-Bellagio.

7 fotografií

Momentky z plavby medzi Lecco - Bellagio

Kedy premávajú loďky?

Ferry premáva po jazere z Lecca iba počas letnej sezóny. Ak cestujete mimo sezóny, zvoľte si ako východiskové mesto pre spoznávanie okolia Como iné mesto (napr. rovnomenné mesto Como) na druhej strane jazera, kde je viac lodičiek, ktoré operujú celoročne.

Bellagio - povinná zastávka #

Bellagio je akousi perlou celej oblasti. Kto zavíta k jazeru Como prvýkrát, Bellagio zrejme vôbec nevynechá. Ak už cestujete do Talianska častejšie, tak si postupne obľúbite aj iné mestečká pri jeho brehoch.

Bellagio získalo na popularite jednak kvôli fotogenickej scenérii, ale aj vďaka strategickej polohe, vid mapa, uprostred stretu dvoch ramien jazera. Práve vďaka tomu je naozaj romantickou zastávkou a na svoje si prídu aj instagramoví nadšenci. Z Bellagio budete mať nádherne fotografie.

Mesto má krásne historické centrum, príjemne podniky, kaviarne, upravené záhrady a parky (Villa Serbelloni či Villa Melzi). Pri návšteve určite nevynechávajte ani okolité mestečká Menaggio, Tremezzina či Varenna, z ktorých sa naskytnú na Como ďalšie kvalitné výhľady, len z iného uhla.

Centrum mestečka si prejdete na pešo, všetko je relatívne blízko. Majte však pevnú obuv, aby sa vám po jeho uličkách a schodoch kráčalo príjemne. Sezóna prebieha od mája do septembra. Ak by ste chceli zažiť toto miesto s menej turistami, odporúčame cestovať na jar či jeseň - v mesiacoch apríl či október.

12 fotografií

V uličkách Bellagio

Tip na ubytovanie pri jazere COMO #

Hotel Il Sereno, Treno

Keď tento hotel pre niekoľkými rokmi postavili, stal sa okamžitou senzáciou. Bol to hotel, ktorý ako prvý pri jazere Como navrhol významnejší architekt, resp. architektka Patricia Urquiola z Milána. Podpísala sa pod hotely ako Six Senses v Ríme, Four Seasons v Miláne alebo inštaláciu obydlí nomádov v Dohe, v Louis Vuitton Vendome.

Hotel s presklenými stenami akoby splýval s prírodou v okolí jazera, ktorá sa v jej oknách odráža. Záhrada s takmer 200 drevinami a hotelový bazén s výhľadmi na Como iba dopĺňajú tu nádhernú harmóniu.

Ceny sa pohybujú od 800 eur za izbu na noc s raňajkami a vyššie. Condé Nast Traveller zaradil Il Sereno do zlatého listu hotelov v Európe pre rok 2024.

8 fotografií

Il Sereno Hotel, jazero Como pri meste Treno

Ak cestujete do Talianska úplne naľahko, tak nie je zlý nápad z Lecca cestovať okolo Bellagio až do mesta Como. Takto uvidíte jazero aj "z tej druhej strany". Z Coma však počítajte s dlhšou cestou vlakom naspäť na letisko.

Z mesta Como trvá cesta vlakom do Bergama cca 2,5 hodiny s prestupom. Ak odlietate z Milána, tak priama cesta vlakom z mesta Como do Milána trvá 40 minút. Lístky na vlak si opäť viete zakúpiť na stanici alebo vopred online, napr. na stránke Trenitalia.

Jazero Como vám učaruje a výlet sem je ideálnou voľbou pre milovníkov krásnej prírody, turistiky, ale aj oddychu a ľudí túžiacich po relaxe.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 912

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.