Najlepšia havajská káva Kona

Najlepšia havajská káva Kona

Ostrov Big Island je najmladším a najväčším ostrovom v havajskom súostroví. Je takmer dvakrát väčší ako všetky ostatné Havajské ostrovy dokopy. Z toho vznikla aj jeho prezývka Veľký ostrov. Môžete tu cestovať cez rôzne rozdielne klimatické zóny. V oblasti Kona sú klimatické podmienky dokonalé pre rast tej najlepšej svetovej kávy. Poďme sa spoločne preniesť do témy kávy.

Najstaršia kávová plantáž na Havaji #

Našou obľúbenou zastávkou na poznávačke ostrova Big Island je kávova farma Greenwell, o ktorej bude tento blog. Farmu Greenwell navštevujeme, pretože ide o najstaršiu kávovú plantáž na ostrove s takmer 200-ročnou históriou. My si históriu vážime a sami dobre vieme, že keď niečo robíte kvalitne, tak sa na trhu udrží veľmi dlho. Poďme si teda vysvetliť, prečo je kona káva tak vzácna a tak drahá.

Taxonomicky klasifikovaná ako druh Arabica, poddruh Typica alebo bežnejšie známa ako Arabica Typica Kona je svetovo známa ako káva najvyššej kvality. Kávové zrná Kona majú v nepraženom stave voskovú modrozelenú farbu. Pražená fazuľka je príjemne hladká na podnebí a má mierne kyslú chuť.

Káva Kona sa pestuje len a len na Big Islande pozdĺž západných svahov Mauna Loa a Hualalai. Okrem farmy Greenwell sa tu nachádzajú aj stovky ďalších pestovateľov kávy s veľkosťou od jedného až do niekoľko desiatok hektárov a produkujú celkovo zhruba 1 000 000 kg kávy Kona v jej zelenej (nepraženej) forme.

Kona v praženej a nepraženej (zelenej) podobe.
Foto: BUBO archív

Oblasť Kona poskytuje ideálne prostredie na pestovanie kávy. Región je označovaný ako „kávový pás“, vedie pozdĺž diaľnice Mamalahoa Highway, ktorá pretína svahy Hualalai a Mauna Loa s výškou od 300 do 800 metrov nad morom. Tento kávový pás leží na bohatej, neobrábanej pôde sopečného pôvodu. Pôda tu obsahuje živiny potrebné pre rast kávy.

Navyše pokojný vietor, mierna teplota, priaznivé množstvo zrážok a teplotné rozdiely medzi nocou a dňom vytvárajú ideálne prostredie na pestovanie kávy. Sú to predovšetkým teplotné rozdiely spôsobené teplým oceánskym vánkom počas dňa, ktorý sa v noci mení na chladný horský vánok, ktoré udržiavajú rast tejto vysokokvalitnej kávy. Káve sa tu darí tak dobre aj preto, že tu neexistujú zimné mrazy.

Kvitnutie, zber a ďalší postup #

Kávovník kvitne na jar s množstvom malých bielych kvetov, ktoré káve dodávajú sladkú vôňu. Tento jav sa označuje ako „Kona Snow“ a trvá iba tri dni. Po opadnutí kvetov začnú rásť plody, ktoré nakoniec dozrievajú. V momente kedy dorastú do veľkosti čerešne a sa sfarbia do červena prichádza čas zberu.

Obdobie zberu sa pohybuje od septembra do februára. Na farme greenwell si dávajú záležať na tom, aby sa každá čerešňa zozbierala ručne. Na výrobu 1 kg praženej kávy je potrebných zhruba 7,5 kg kávových zŕn. Tieto ručne zbierané čerešne sa zbierajú do jutových vriec a potom sa prepravujú do celulózky, kde sa ďalej spracovávajú.

Plody kávovníka sú zrelé na oberanie, keď sú sfarbené načerveno a majú veľkosť čerešne.
Foto: Martin Šimko — BUBO

V mlyne sa čerešňová dužina odstráni a nad fazuľou zostane hlienová membrána. Potom sa fazuľa namáča ideálne nie dlhšie ako cez noc, aby sa odstránil sliz a pripravila sa na proces sušenia. Zrnká zbavené slizu sa rozprestierajú, aby sa sušili na platforme (nazývanej hoshidana) na slnku. Musia sa niekoľkokrát prehrabávať, aby sa mokré fazule pretočili nech sa rovnomerne vysušia a aby sa na slnku nespálili. V závislosti od počasia môže tento proces trvať 5 až 7 dní.

Keď sa zrná týmto spôsobom vysušia, vytvorí sa pergamenová šupka, ktorá sa nakoniec odstráni, čím sa odhalia surové zelené kávové zrná, bežne označované ako zelená káva. Suché mlynčeky potom triedia kávu podľa veľkosti a hmotnosti, pričom sa snažia znížiť počet defektov alebo nedokonalostí. Káva je umiestnená v 50 kg vreciach, zapečatená na kontrolu. V tomto bode sa majiteľ zelenej kávy rozhodne, či kávu nechá certifikovať Ministerstvom poľnohospodárstva štátu Havaj alebo nie.

Káva Kona má bohatšiu chuť ako ktorákoľvek iná... Mark Twain

K dispozícii sú dva typy certifikácie - o pôvode a o kvalite. Certifikát o pôvode zaisťuje, že káva bola vypestovaná v regióne Kona. Certifikát kvality dbá na to, aby káva spĺňala špecifické kritériá pre veľkosť, počet defektov, zachovanie rovnováhy a aby zotrvala chuť a jedinečná kyslosť tejto výnimočnej kávy.

UCC Hawaii vždy certifikuje pôvod a kvalitu zelenej kávy Kona. Pri nákupe kávy Kona si vždy skontrolujte certifikát pôvodu a kvality ministerstva poľnohospodárstva Havajského štátu.

Čítajte tiež:

Najlepšie kávy sveta - kde sa v top 10 dostala Kona?

História kávy Kona #

Vráťme sa ale ešte na úplný začiatok histórie kávy Kona na ostrove Big Island. V roku 1825 vyslal havajský kráľ Kamehameha II delegáciu z Havajských ostrovov do Londýna. Na delegáciu odišiel kráľ spolu kráľovnou Kamalumalu, generálnym guvernérom a náčelníkom Bogi a práve v Londýne prvýkrát ochutnali kávu. Bohužiaľ tam kráľ a kráľovná dostali osýpky, na ktoré aj zomreli. Náčelník Bogi sa vrátil na Havajské ostrovy na palube britskej bojovej lode a priniesol so sebou telá kráľa a kráľovnej.

Na ceste na Havaj sa náčelník zastavil v brazílskom Rio de Janeiro. Na toto mesto dostal tip v Anglicku. Tu získal prvé kávovníky, ktoré neskôr splodili kávu Kona. Dnes má Havaj „trademark“ na značku Kona a žiadna iná káva nemôže niesť tento názov, iba tá z Havaja.

Dedičstvo farmy Greenwell sa začalo písať v roku 1850, keď Henry Nicholas Greenwell opustil Anglicko a prvýkrát vkročil na úrodnú pôdu vidieka v oblasti Kona. Odišiel z Anglicka, aby začal nový život v Kealakekua na Havaji, ktoré je dnes známe ako srdce Kony. K pánovi Greenwellovi sa neskôr pripojila jeho manželka Elizabeth Caroline a pár strávil nasledujúcich 40 rokov farmárčením a výrobou kávy Kona.

Jedinečná káva Greenwella nakoniec upútala pozornosť milovníkov kávy na celom svete a v roku 1873 im prezident Kaiser's Exposition udelil „Diplom uznania“ za ich kávu Kona na Svetovej výstave vo Viedni.

Odkaz Henryho Greenwella pokračoval o desaťročia neskôr, keď jeho vnuk Norman Greenwell a jeho pravnuk Thomas Greenwell na začiatku osemdesiatych rokov minulého storočia zasadili kávu na jednom z tých istých území ako Henry. Táto nová generácia rodiny Greenwellovcov vstúpila do modernej éry kávy v Kone a zohrala dôležitú úlohu v kávovom priemysle na Havaji.

Dnes spoločnosť udržiava kávové sady na 40 hektároch, rozvíja nové farmy a kontroluje a spravuje ďalších 25 hektárov kávy iných vlastníkov pôdy. Greenwell Farms, ako jeden z najväčších a najstarších výrobcov kávy v oblasti Kona, hrdo oslavuje svoju históriu a šíri „ducha Aloha“ s každou šálkou kávy.

Gurmánska káva sa pestuje na organických svahoch v srdci Big Island.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Druhy kávy Kona #

Dnes sa ich špeciálne cenená káva pestuje v srdci Big Island a je ručne zbieraná v najvyššej zrelosti pre bohatú chuť. Kávové zrná starostlivo vyberajú, aby zaistili, že každá várka bude najvyššej kvality. Od výraznej po jemnú, od klasickej po ochutenú, jednoducho pre každého milovníka kávy.

Medzi ich najobľúbenejšie kávy patrí: káva s príchuťou makadamových orechov alebo ich špeciálna Peaberry, ktorej čerešne obsahujú len jedno celistvé zrnko. Ide o veľmi vzácnu kávu, nakoľko bežne iba 5% všetkých zozbieraných kávových zŕn má túto formu.

Za normálnych okolností kávová čerešňa obsahuje dve zrná v tvare písmena D, ktoré sa vyvíjajú so sploštenými protiľahlými stranami. Niekedy je oplodnené len jedno z dvoch zŕn a to sa vyvíja bez toho, aby sa sploštilo do tvaru písmena D a vzniká tak jedno veľké oválne zrno (môže byť aj v tvare hrášku). Táto káva je známa ako Peaberry.

Kávové zrná starostlivo vyberajú, aby zaistili najvyššiu kvalitu.
Foto: BUBO archív

Najväčším skvostom farmy je káva s označením Onouli a ako samotný majitelia farmy hovoria, opísať stopercentnú kávu Kona Onouli pre nezasvätených je výzva. Káva pochádza zo štyroch hektárov niekoľko storočných stromov, ktoré boli zasadené zakladateľom Henrym Greenwellom a preto žiadne slová nedokážu celkom vystihnúť zážitok z tejto kávy.

Samotná káva je ale zrelá, zemitá a komplexná. Tóny švajčiarskej čokolády a pražených lieskových orieškov s chrumkavým čistým záverom. Keďže sa táto káva produkuje iba zo štyroch hektárov, je jej veľmi málo a je dostupná len niekoľko mesiacov v roku. Káva Greenwell Kona Onouli je každoročne ocenená kvalitnými oceneniami a poteší najnáročnejších kávových profesionálov.

Informácie o prehliadke #

Na farme si počas našich BUBO zájazdov na Havaj ukážeme, ako sa pestuje čierne a zelené korenie, vanilka, ananás, banány, ale aj apple bananas. Budete prekvapený, že aj banán môže chutiť po jablku.

Farma Greenwell ponúka denne bezplatné prehliadky farmy s lokálnym sprievodcom od 9.00 h do 15.00 h. Celá prehliadka je inšpirovaná vínnou cestou Napa Valley.

Hosťom okrem výkladu histórie, ukážky pestovania a spracovania kávy ponúkajú aj ochutnávku rôznych káv taktiež úplne zadarmo. Prechádzať budeme nespevneným, nerovným terénom s veľmi miernym stúpaním a klesaním.

Prehliadka farmy bez sprievodcu je zakázaná. Prehliadky trvajú 45 - 60 minút a káva je k dispozícii na odber vzoriek pred aj po prehliadke.

Časy prehliadok

9.00, 10.00, 10.30, 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 14.30 a 15.00 h

*Na bezplatné prehliadky nie je potrebná žiadna rezervácia. Stačí, keď prídete 10-15 minút pred požadovaným časom prehliadky.

Na farme sa zabavia aj deti, nakoľko tam žije chameleón, ktorý často hľadá úkryt v stromoch exotického ovocia, ako je pomarančovník, banánovník či v korunách mohutných stromov avokáda.

Okrem kávovníkov tu môžete uvidieť aj chameleóna.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Zaujímavosti o káve Kona

  • Keď sa v roku 1899 zrútila ekonomika podporujúca kávový priemysel, majitelia plantáží prenajali svoju pôdu najmä japonským robotníkom, ktorí sem pôvodne prišli pracovať na cukrové plantáže. V roku 1910 bolo cca 80 % pestovateľov kávy Kona Japonci.
  • Kávové farmy sú zvyčajne rodinné. V súčasnosti mnohí farmári môžu tvrdiť, že sú už piatou generáciou pestovateľov kávy.
  • Vzhľadom na to, že je káva Kona drahá, niektorí obchodníci predávajú zmesi Kona, ktoré pozostávajú iba z 10 % kávy Kona a 90 % lacnejších dovážaných zŕn.
  • Havajské zákony vyžadujú, aby zmesi uvádzali na etikete percentuálny podiel kávy Kona. Na etikete musí byť napísané: „100 % Kona Coffee.“
  • V roku 1990 pestovatelia kávy Kona zažalovali kalifornskú spoločnosť za to, že svoj produkt označovala pod názvom „Káva Kona“, hoci ich naplnila kávou zo Strednej Ameriky.
  • Hospodárska kríza mala za následok znižovanie cien potravín (vrátane kávy Kona), čo spôsobilo veľké škody farmárom – nemohli predávať kávu za rozumnú cenu a tým pádom platiť spravodlivú mzdu robotníkom. Mnohí pestovatelia toto neustáli a boli nútení toto odvetvie opustiť.
  • Záujem o gurmánsku kávu začal v USA v 80. a 90. rokoch 20. storočia. Nárast záujmu bol spôsobený kaviarňami so špeciálnymi kávami. Ľudia si dávali viac záležať na kvalitu a pôvod produktov. Neobišlo to ani bôby pestované na organickej havajskej pôde.
  • Momentálne je v regióne Kona cca 700 kávových fariem, z ktorých množstvo ponúka zaujímavé prehliadky. Počas nich sa dozviete viac informácií o pestovaní slávnej kávy.
  • Prvý ročník kultúrneho festivalu kávy Kona sa konal v roku 1970. Ide o najstarší festival jedla na Havaji. Počas desiatich dní (zvyčajne prvý novembrový týždeň) sa oceňujú úspechy farmárov, remeselníkov či priekupníkov kávy.

Káva Kona je zážitok. Možno by ste nečakali, že práve na Havaji sa bude pestovať jedna z najlepších a najexkluzívnejších káv sveta, ale je to tak. Doprajte si gurmánsky zážitok v podobe ochutnávky takejto kávy s BUBO a spoznáte tak ďalšiu neodmysliteľnú dominantu Havaja.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 52

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

14 dní

Trvanie

3936 4800€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)

12.05. → 21.05. +27 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

4773
K

Amerika  

Aljaška, Havaj (USA), Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

5450
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Oceánia, Havaj (USA), Havajské ostrovy, Marshallove ostrovy, Guam, Palau, Mikronézia, Taiwan, Spojené štáty americké (USA)

25.11. → 12.12.

náročnosť

18 dní

Trvanie

8407 9890€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.