Top 10 miest Havaja, ktoré musíte vidieť

Top 10 miest Havaja, ktoré musíte vidieť

Havaj je jediným štátom USA, ktorý sa nachádza mimo pevninskej časti severoamerického kontinentu. Nachádza sa v centrálnom Tichom oceáne, 3 857 kilometrov juhozápadne od kontinentálneho USA, na polceste medzi Amerikou a Áziou. Havajské ostrovy sú v podstate lávovými sopkami, ktoré miliónmi rokov činnosti vyformovali ostrovy. Niektoré z nich sú staré, niektoré novšie a stále budú vznikať nové. Momentálne je 137 ostrovov a atolov, avšak väčšina je neobývaná, hoci vegetácia na nich zvyčajne je.

Hlavných ostrovov je 8. Oahu je najrozvinutejší, najobývanejší a zároveň najturistickejší. Maui je známy plážami, legendárnou cestou Road to Hana, dovolenkovými rezortmi a veľryby v zime. Big Island je najväčší a stále rastie, pretože má stále aktívne sopky. Preslávila ho aj celosvetovo známa káva Kona, ktorá sa pestuje iba tu. Kauai prezývaný ako záhradný ostrov, menej rozvinutý, ale za to filmovo najobľúbenejší. Molokai v sebe ukrýva tradičné havajské kultúrne bohatstvo a dva menšie ostrovy LanaiNiihau.

Každý z týchto ostrovov má svoje vlastné jedinečné krajinné rysy. Má tropické podnebie s teplými teplotami po celý rok. Teploty sú najmä v letnom období pomerne stále, s minimálnymi sezónnymi zmenami. Najmokrejšie mesiace sú od novembra do marca, ale zimné dažde spravidla nenarúšajú plány dovoleniek, pretože sú lokálne. Na pobreží takmer vždy nájdeme slnečné miesto. Priemerná letná teplota počas dňa je 29,4 stupňa, zatiaľ čo v zime 25,6 stupňa. Nočné teploty sú približne o 5 stupňov nižšie.

Havaj je domovom niekoľkých najkrajších prírodných útvarov sveta. Poďme sa bližšie pozrieť na top 10 rovnocenných miest Havajských ostrovov.

10. miesto: Kualoa Ranch (ostrov Oahu) #

Necelých 40 kilometrov od Honolulu sa nachádza ranč Kualoa. Okrem toho, že sa ide o prírodnú rezerváciu a stále fungujúcu prevádzku, je to tiež populárna turistická atrakcia a filmová lokalita ostrova. Je to jedno z najkrajších údolí, ktoré môžete na ostrove Oahu vidieť. Údolie lemujú typicky havajsky zvrásnené pohoria, až máte pocit ako by ste sa pozerali na bujnou vegetáciou zarastené žiletky.

Zábery z územia môžeme vidieť vo filmoch Jurský park, Hawaii Five-0, Pearl Harbor, Godzilla, či v televíznom seriáli Nezvestní. Ide o lokalitu troch údolí: Kaʻaʻawa, Kualoa a Hakipuʻu. Samotný ranč ponúka jazdu na koni, filmové prehliadky, zipline, vodné športy a ďalšie aktivity - ak máte záujem, organizujú tu aj svadby.

Aby ste sa mohli dostať do tohto krásneho údolia, musíte mať mať zakúpenú jednu z množstva ich výletov. Najpopulárnejšou atrakciou je cesta americkým školským bezoknovým autobusom, ktorým budete prechádzať údolím okolo obrovských otlačok nôh slávnej godzilly, ale aj miesta, kde sú roztrúsené atrapy kosti dinosaurov z filmu Jurský park, ktoré vyzerajú skutočne identicky až dokým sa ich nedotknete. Všade naokolo vás sa budú týčiť krásne havajské pohoria.

Ak vás tento čarokrásny ostrov zaujal, prečítajte si náš blog Oahu - okolo ostrova za jeden deň, alebo strávte s nami dovolenku na Havaji.

Roztrúsené atrapy kosti dinosaurov z filmu Jurský park.
Foto: BUBO archív

9. miesto: Sopka Haleakala (ostrov Maui) #

Odlišnou sopkou je Haleakala na ostrove Maui. Vraví sa, že vnútro kráteru Haleakalā nie je sopečného pôvodu, ani ho nemožno presne nazvať kalderou (ktorá vzniká, keď sa vrchol sopky prepadne a vytvorí kalderu). Vedci sa domnievajú, že kráter Haleakalā vznikol, keď sa steny dvoch veľkých eróznych údolí spojili na vrchole sopky. Tieto údolia vytvorili kráter, ako ho vidíme dnes. Preto výhľady z vrchu tejto sopky vo výške 3 055 metrov nad morom sú úplne odlišné od výhľadov z vrchov ostatných havajských sopiek. Keď nie je inverzia, kochať sa môžeme do údolia plného množstva väčších a menších kráterov, ktoré hýria rôznymi sopečnými farbami.

Dno krátera Haleakala je považovaný za najtichšie miesto na Zemi. Je taký tichý, že presahuje technické možnosti mikrofónov.

Haleakala silversword je typickou rastlinou sopky Haleakalā, pretože nerastie nikde inde na Zemi. Klimatické zmeny ohrozujú populáciu tejto rastliny v dôsledku vyšších teplôt a nižších zrážok. Dnes návštevníkom, ktorí si rastliny odnášajú ako suveníry hrozí obrovská pokuta.

 

Haleakala sa rozprestiera na ploche viac ako 75 % rozlohy ostrova Maui.
Foto: Martin Šimko — BUBO

8. miesto: Pearl Harbor, Honolulu (ostrov Oahu) #

Významný medzník v histórii ostrova sa udial v jedno nedeľné ráno. Siedmeho decembra 1941 o 7:48 zaznel signál „Tora! Tora! Tora!“ Japonské lietadlá nečakane zaútočili na americké sily kotviace v prístave. Boli zničené desiatky lietadiel a lodí, zahynulo 2 400 ľudí. Útok prinútil USA zapojiť sa do druhej svetovej vojny hneď na druhý deň po tomto útoku.

Dnes je Pearl Harbor domovom niekoľkých pamätníkov a múzeí. Na tomto mieste cítime, že útok Japoncov na Spojené štáty nie je dávnou minulosťou a príbehy si ešte stále môžeme vypočuť aj z prvej ruky.

Pri pohľade na prístav a jeho plytké dno si medzi prvým všimneme výrazný, biely pamätník USS Arizona. Loď USS Arizona bola zničená počas útoku, keď jedna z bômb spôsobila masívnu explóziu pušného prachu a loď sa stala hrobkou pre 1 177 ľudí, ktorí v nej ostali uväznení. Pamätník je postavený priamo na potopenej lodi. Niektoré jej časti sú stále viditeľné a unikajúca ropa vytvára na hladine škvrny dodnes.

V areáli by človek dokázal bez problémov stráviť celý deň. Okrem spomínaného pamätníka sa neďaleko vstupu nachádzajú dve výstavné galérie „Cesta do vojny” a „Útok”. Ukazujú návštevníkom udalosti, ktoré viedli k útoku a jeho následky. Spomienky, fotografie, artefakty a ďalšie exponáty nás vtiahnu do tragickej histórie, ktorej lepšie porozumieme.

Na ostrove Oahu musíte navštíviť pamätník USS Arizona, USS Missouri a ponorku USS Bowfin.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Bojová loď Missouri, známa tiež pod prezývkami „Mocná Mo” alebo „Veľká Mo”, je bojová loď amerického námorníctva, pomenovaná na počesť štátu Missouri. Bola poslednou bojovou loďou USA a dejiskom japonskej kapitulácie v druhej svetovej vojne, druhého septembra 1945. Loď kotví v prístave na Fordovom ostrove. 

Ponorka USS Bowfin (SS-287) - múzeum a park. Útočná ponorka americkej flotily počas druhej svetovej vojny bojovala v Tichomorí a preslávila termín tichej služby. Spustená bola rok po útoku a dostala prezývku „Pomsta Pearl Harbor”. Momentálne je súčasťou múzea a parku (USS Bowfin Submarine Museum & Park).

Múzeum letectva hostí viaceré letecké výstavy, ktoré súvisia s Pearl Harbor a druhou svetovou vojnou. Nachádza sa na Fordovom ostrove, zaberá dva hangáre a leteckú vežu.

Návšteva Pearl Harbor je skúsenosť, ktorá vám ponúkne nový pohľad na druhú svetovú vojnu. Prečítajte si náš blog Pearl Harbor, Honolulu a prehliadka Oahu.

Ponorky a areál, kde sa to všetko v roku 1944 udialo.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

7. miesto: Diamond Head, Waikiki Beach a Honolulu (ostrov Oahu) #

Pôsobivý tufový kráter vyhasnutej sopky ponúka nádherný výhľad na celé mesto Honolulu na juhovýchode ostrova. Tento pohľad pre bohov si však treba zaslúžiť, a tak nás čaká krátka turistika s výstupom na vrchol. Nenáročná túra nás dovedie až na vrch vyhasnutého kráteru Diamond Head, odkiaľ si vychutnáme krásny výhľad z vtáčej perspektívy na celé hlavné mesto Honolulu a známu azúrovú pláž Waikiki, plnú surférov.

Samotný Diamond Head dotvára typickú kulisu mesta, ktorú poznáte z každej fotografie Honolulu. Anglický názov dali tomuto prírodnému úkazu britskí námorníci v 19. storočí, keď na pláži pod kráterom našli kalcitové kryštáliky, pripomínajúce im mylne diamanty. Má 232 metrov, je jednou z najtypickejších scenérií Havajských ostrovov. Avšak, časť z neho, kde sú umiestnené antény americkej vlády, je neprístupná turistom. Od roku 1968 je Diamond Head vyhlásený za národnú pamiatku. Honolulu je hlavné mesto s príjemnou havajskou atmosférou, kde sa budete cítiť ako v dovolenkou raji, kde vám nič nechýba.

Perfektné reštaurácie s najčerstvejšími poké barmi, najlepší udon v reštaurácii Marukame. Kde čerstvo vyrobené rezance sú základom vynikajúcich jedál. Majitelia reštaurácie chceli do Honolulu priniesť chuť Japonska a robia to tým najautentickejším spôsobom. Používajú japonské suroviny, a rezance pripravujú čerstvé každý deň priamo pred vašimi očami v reštaurácii. Netreba sa tu nechať odradiť dlhým radom.

Na pláži Waikiki pozdravte „Aloha!“ sochu otca surfingu - Duke-a Kahanamoku, ktorý bude obhádzaný havajskými vencami lei. V Honolulu odporúčame navštíviť aj najväčšie open-air nákupné centrum pod holým nebom s názvom Ala Moana. Neustále sa radí medzi najúspešnejšie nákupné centrá na svete a pre Spojené štáty je tým najcennejším nákupným centrom. Počasie na Havaji je veľmi konzistentné, iba s malými zmenami teploty po celý rok. Nočné teploty sú približne o 5 stupňov nižšie. Preto je toto exteriérové nákupné centrum práve na tomto mieste.

3 fotografie

Diamond Head, Waikiki a Honolulu

6. miesto: Makapuʻu Lookout, Nuʻuanu Pali Lookout, botanická záhrada Ho'omaluhia, Byodo-In Temple (ostrov Oahu) #

Okružná jazda okolo najjužnejšieho boda ostrova so zastávkami na miestach s tými najkrajšími výhľadmi na prírodné úkazy Makapuʻu Lookout a Nuʻuanu Pali Lookout.

Hālona Blowhole je skalný útvar, ktorý sa nachádza pri zálive Hanauma s výhľadom na Pacifik. V havajskom jazyku hālona znamená vyhliadka. Vo veterné dni, keď je príliv vysoký a vietor dostatočne silný oceán posiela vlny na skalný útvar, kde morská voda vystrekuje ako gejzír vysoko do vzduchu do výšky až deviatich metrov.

Pláž Sandy beach, ktorá sa nachádza kúsok od Hanauma na južnom pobreží a je to tiež jednou z obľúbených pláži bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Nevynecháme ani chrám Byodo-in Temple, spätého s japonskou migráciou na havajské ostrovy. Budhistický chrám je replikou kjótskeho historického chrámu Byodoin of Uji. 

Krásna botanická záhrada Ho’omaluhia, ktorú preslávili hlavne instagramové fotky, je obklopená majestátnymi žiletkovými zvrásnenými horami typickými len pre Havaj. Havajskú pohodu tu pocítite odvšadiaľ.

 

3 fotografie

Makapuʻu Lookout, Byodo-in Temple, Koʻolau

Čo sa do zoznamu nedostalo?

  • Šnorchlovanie s mantami - jeden z najväčších zážitkov vôbec. Predstavte si, že skočíte do vody a pod sebou vidíte asi sedem obrovských mánt, ktoré sa neuveriteľným spôsobom predvádzajú. Budete cítiť veľký rešpekt, no treba brať na vedomie to, že vám neublížia.
  • Let helikoptérou na ostrov Molokai - vyhliadkový let ponúka nádherné scenérie na piaty najväčší ostrov Havaja. Z vtáčej perspektívy sa budete pozerať na džungľu, vodopády či sopky.
  • Túry na ostrove Oahu - kráter Diamond Head, Koko Head či Kualoa Ranch sú klasiky. Ak by ste chceli niečo náročnejšie, vyskúšajte ísť na turistiku do Ewa Forest Reserve.
  • Honolua Bay Access Trail na ostrove Maui - iba kilometrový turistický chodník, začína sa neďaleko Lahainy a končí sa v zálive Honolua. Prechádzka džungľou trvá iba 15 minút, takže sa nemusíte obávať náročného terénu. Honolua je zároveň skvelým miestom na šnorchlovanie. 

5. miesto: Kilauea a Punaluʻu Beach (ostrov Big Island) #

Sopka Kilauea je jedna z najaktívnejších sopiek a nie len na Havaji, ale na celom na svete. Nachádza sa vo vnútri vulkanického národného parku Hawaiʻi Volcanoes, ktorý ponúka viac ako 100 kilometrov turistických trás. No to najdôležitejšie čo sa v parku nachádza je pohľad na jednu z troch aktívnych sopiek ostrova - Kilauea.

Tá totižto často chrlí lávu z bočnej steny do oceánu v nepravidelných intervaloch nepretržite od roku 1983. My máme možnosť pozrieť sa na jej kráter nachádzajúci sa v kaldere s kilometrovým priemerom. V diaľke sa nám častokrát darí zachytiť bublanie vriacej lávy. V tomto smere nám je však krásne počasie skôr na škodu, pri menšom slnečnom svetle je nad kráterom vidno oranžovú žiaru z tepla. Láva na ostrovoch však nie je pravidlom a národný park Hawaiʻi Volcanoes sa oplatí navštíviť aj bez nej - okrem iného tu uvidíme lávové tunely, pozostatky lávy a prieduchy plynov - oxidu siričitého a sírovodíka, ktorého zápach pripomína pokazené vajcia. To, či je tu možné vidieť lávu, musíte sledovať aktuálne informácie, ktoré sú zverejnené na stránke národného parku.

Lávové tunely v parku Hawaiʻi Volcanoes.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Po ceste nevynechajte čiernu vulkanickú pláž Punaluʻu Beach, ktorá bola vytvorená sopečnou činnosťou. Nájdete tu stále aj väčšie kúsky stuhnutej lávy. Pláž lemuje park plný krásnych kokosových paliem. Ide o najpopulárnejšiu vulkanickú pláž ostrova. Zvykne tu byť silnejší prúd a ostré kamene vo vode, dajte si preto pri kúpaní pozor. Ako bonus tu môžeme stretnúť voľne žijúce zákonom chránené a ohrozené morské korytnačky – karety obrovské. Na svete existuje 7 druhov morských korytnačiek, na Havaji nájdete 4 z nich. Patria medzi najväčšie morské korytnačky. Dožívajú sa približne 100 rokov, vážia od 90 do 180 kilogramov.

3 fotografie

Kilauea a Punaluʻu Beach

4. miesto: Vodopád Akaka (ostrov Big Island) #

Na prechádzke k vodopádu sa budete cítiť ako v tej najkrajšej botanickej záhrade na svete. Tu ale všetka tá bujná a tropická vegetácia rastie voľne.

Akaka falls je jedným z najobľúbenejších vodopádov ostrova Big Island of Hawaii. Ide o 135 metrov vysoký vodopád, ktorý je obľúbenou atrakciou neďaleko hlavného a zároveň najväčšieho mesta ostrova Big Island, mesta Hilo.

Krátka a naozaj pohodlná prechádzka po upravenej trase trvá približne 30 minút a spoznáte ju ľahko - začína rovno z parkoviska, kde sa platí malý poplatok za parkovanie auta, ktorý je zároveň vašou vstupenkou k vodopádu.

K vodopádu Akaka ideme cez dažďový prales plný orchideí, bambusových hájov a papradí. Netreba sa náhliť, okrem samotného vodopádu je nádherná aj samotná scenéria. Z tejto trasy je viditeľný ešte jeden vodopád, Kahūnā. Tento je takmer rovnako vysoký ako vodopád Akaka, je však podstatne horšie viditeľný - stromy na útese pred ním chránia väčšiu časť vodopádu pred zrakom návštevníkov. Táto zastávka by mala byť povinnou pre každý roadtrip v okolí mesta Hilo na východnom pobreží ostrova.

 

3 fotografie

Vodopád Akaka

3. miesto: Road to Hana (ostrov Maui) #

Cesta dažďovým pralesom s viac ako 600 zákrutami a 42 mostami je celodenné dobrodružstvo, pri ktorom platí, že cesta je cieľ. Najznámejšia cesta na Havajských ostrovoch nesie meno po mestečku Hana, kvôli ktorému bola vybudovaná. Hana Highway alebo Road to Hana sa začala budovať už v roku 1870. Hlavným dôvodom boli v tom čase rozrastajúce sa plantáže cukrovej trstiny v oblasti a budovanie akvaduktov pre ich zásobovanie vodou. Dovtedy potrebovali obyvatelia na návštevu medzi osadami spustiť kanoe na more a preplávať na ďalšiu pláž.

Zastavujeme pri tých najkrajších miestach, ktoré cesta ponúka. Pripravte sa, že za každou zákrutou vás bude čakať iný poklad. Surférov si pozrieme za mestečkom Paia na pláži Hookipa. Hoci Hookipa znamená pohostinnosť”, more na tomto mieste nie je pre všetkých práve pohostinné. Neustále vetry zo severovýchodnej strany z tejto pláže robia vyhľadávané miesto pre lokálnych surférov, ktorí zvládnu niekoľkometrové vlny. Domy sa pomaly strácajú a cesta sa zužuje. Po pravej strane sa začína objavovať bambusový les, vysadený čínskymi pracovníkmi na plantážach.

Havaj je rajom pre surférov.

Havaj je rajom pre surférov.

Nezabudnite si plavky, keďže môžete vyskúšať kúpanie v jazierkach pod vodopádmi. Prichádzame k jednej z najviac vyhľadávaných zastávok - Twin Falls. Po krátkej, cca 500-metrovej prechádzke prídeme k dvojici pôvabných vodopádov, padajúcich ponad jaskyňu.

Hana Road je naozaj magická, za každou zákrutou nás čaká niečo nové. Ponárame sa hlbšie do dažďového pralesa, doslova nad hlavou nám rastú santalové stromy, akácie koa, banánovníky aj dúhové eukalypty. Na niektorých miestach vytvárajú akoby čarovný rastlinný tunel ponad cestu. Nevynechajte ani zastávku pri vodopádoch Waikamoi s jazierkom, do ktorého mnohí z vrchu skáču. Ak si trúfate, vyskúšajte to aj vy. Rátajte s tým, že voda je tu riadne svieža. Ak sa vám do toho nechce, určite sa nájdu iní odvážlivci, ktorých môžete chvíľu sledovať. 

Ďalšou atraktívnou zastávkou je dramatický Keanae Lookout. Je to miesto, kde ucítite to, čo Havajčania volajú MANA - sila a energia. Na tomto mieste ochutnajte v malom stánku Aunty Sandy’s Banana Bread. Vynikajúci banánový chlebík vám tu naservírujú ešte teplý, pečú ho po celý deň priamo na mieste. Prípadne si na ďalšiu cestu zoberte balíček pražených kokosových kúskov. Vodopády Pua'a Ka'a Falls. Jazierko pri vodopádoch býva často plné ľudí, ktorí sa snažia zachytiť peknú fotku uprostred prírody.

Ideálnym miestom na havajský obed je obľúbený Nahiku Marketplace. Niekoľko rôznych stánkov ponúka na mieste skvelé, čerstvo pripravované jedlo. Najlepšie rozvoniava Hulu Huli - bravčové rebierka točiace sa grile a hneď vedľa nich Huli Huli kura. V BUBO najradšej odporúčame krevety v kokose a tiež grilované krevety podávané v papáji.

Okúpte sa na čiernej vulkanickej pláži uprostred havajského pralesa! Park, v ktorom sa pláž nachádza, je vybavený piknikovými stolmi a sprchami. Už z parkoviska uvidíte impozantnú vulkanickú zátoku, ku ktorej sa rýchlo dostanete, keď zbehnete po dvadsiatich schodoch. Voda je tu príjemne osviežujúca, ale tak ako všade na ostrovoch, treba si dať pozor na vlny. Predovšetkým pri vychádzaní z vody von sa môžu postarať o nečakanú zábavu.

4 fotografie

Road to Hana

2. miesto: Let helikoptérou na ostrove Kauai #

Let z ostrova Oahu na Kauai trvá iba 35 minút s domáckou leteckou spoločnosťou Hawaiian airlines. U nás máte už v cene fakultatívneho výletu na Kauai aj scénický 50-minútový let helikoptérou ponad prírodný unikát Nāpali. Garantujeme vám, že vaše oči nevideli nič krajšie. Aj preto sa na ostrove Kauai natáčali už desiatky filmov ako napr. Avatar, Jurský park, Piráti z Karibiku, Rýchlo a zbesilo a mnoho iných, známych tými najkrajšími prírodnými scenériami.

Z vrtuľníka sa okrem pobrežia Nāpali a kaňonu Waimea budete kochať výhľadom na vodopád Manawaiopuna Falls, ku ktorému je takmer nemožné dostať sa peši.

Na ostrove Kauai nevynechajte ani dych berúce vyhliadky do „havajského Grand Canyonu". Kaňon Waimea, tiež známy ako Veľký kaňon Pacifiku, je dlhý približne 16 kilometrov a až 900 metrov hlboký. Waimea je havajský výraz pre „červenkastú vodu“, odkazujúci na eróziu červenej pôdy v kaňone. Na vyhliadky do kaňona sa viete dostať autom.

4 fotografie

Let helikoptérou na ostrove Kauai

1. miesto: Mauna Kea (ostrov Big Island) #

Jej nadmorská výška je 4 207 metrov nad morom, no keď k nej prirátame zvyšných 5 000 metrov, ktoré sa nachádzajú pod hladinou oceánu, tak ide o najvyššiu horu na svete. Takmer celú cestu až na jej samotný vrch vedie asfaltová cesta - toto je jednoducho americký štandard.

Pred začiatkom cesty nemôžme zabudnúť dotankovať, lebo na sopke nie je žiadna pumpa a trasa od nášho hotela na vrch neaktívnej sopky a späť je cca 250 km strmej cesty z nadmorskej výšky pár metrov až do 4 200 metrov.

V nadmorskej výške 3 000 metrov nad morom sa nachádza visitor centre, v ktorom si musíme dať povinnú 30-minútovú pauzu na aklimatizáciu. Ranger skontroluje, či máte dostatok benzínu a čo je najdôležitejšie, či máte pohon 4x4. Bez dostatku benzínu (viac ako polovica nádrže) a pohonu na všetky štyri kolesá vás ranger na vrch sopky od visitor centra nepustí ďalej.

Panoramatický pohľad z Mauna Kea

Panoramatický pohľad z Mauna Kea

Po príchode na samotný vrch si najskôr vychutnávame jeden z najkrajších západov slnka, po ktorom príde častokrát krásna inverzia a my sa ocitneme nad oblakmi.

S príchodom tmy je zakázané svietiť hocijakým bielym a žltým svetlom. Dôvod pochopíte, keď sa pozriete nad seba. My sa pozeráme na krásne hviezdne nebo a máme pocit, akoby mliečna dráha bola od nás vzdialená len pár kilometrov.

Na samotnom vrchu nebude žiadnym prekvapením, keď sa tu budeme guľovať, pretože častokrát je na samotnom vrchu sneh.

Musíte si zbaliť so sebou aj teplé veci, ktoré si na vrchole na seba oblečiete. Na pláži bude teplota okolo 27 stupňov, ale na vrchu Mauna Kea sa teplota rapídne zníži a bude sa pohybovať okolo teploty 0 až 4 stupňov. 

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií, prečítajte si náš blog Cesta na najvyššiu horu sveta

4 fotografie

Mauna Kea

TOP 10 Havaj - súhrn:

  1. Mauna Kea, ostrov Big Island – Najvyššia hora sveta. Od úpätia, ktoré je 5 km pod morskou hladinou až po vrchol Mauna Kea (4205m) je vyššia než Mt. Everest. Tu uvidíte jeden z najkrajších západov slnka vo svojom živote.
  2. Let helikoptérou na ostrove Kauai - Prelet ponad špicatými morskými útesmi, prerušovanými úzkymi údoliami, plážami a kaskádovými vodopádmi. 50 minútový let ponad prírodný unikát Nāpali.
  3. Road to Hana, ostrov Maui - Cesta dažďovým pralesom s viac ako 600 zákrutami a 42 mostami je celodenné dobrodružstvo, pri ktorom platí, že cesta je cieľ.
  4. Vodopád Akaka, ostrov Big Island – najobľúbenejší 135 metrov vysoký vodopád ostrova Big Island of Hawaii. Na prechádzke k nemu sa budete cítiť ako v tej najkrajšej botanickej záhrade na svete.
  5. Kilauea a Punaluʻu Beach, ostrov Big Island – Sopka Kilauea je jedna z najaktívnejších sopiek a nie len na Havaji ale na celom na svete. Čierna vulkanicku pláž Punaluʻu Beach, kde žijú vo voľnej prírode morské korytnačky karety obrovské.
  6. Makapuʻu Lookout, Nuʻuanu Pali Lookout, botanická záhrada Ho'omaluhia, Byodo-In Temple, ostrov Oahu - Okružná jazda okolo juhozápadnej časti ostrova Oahu so zastávkami na miestach s tými najkrajšími výhľadmi na prírodné úkazy.
  7. Diamond Head, Waikiki beach a Honolulu - Pôsobivý turfový kráter vyhasnutej sopky vyhlásený za národnú pamiatku ponúka nádherný výhľad na celé mesto Honolulu spolu s najkrajšou plážou Waikiki beach. Perfektne reštaurácie s najčerstvejšími poke barmi, najlepším udonom v reštaurácii Marukame.
  8. Pearl Harbor, Honolulu, ostrov Oahu - Tora! Tora! Tora! Na tomto mieste cítime, že útok Japoncov na Spojené štáty nie je dávnou minulosťou a príbehy si ešte stále môžeme vypočuť aj z prvej ruky. Návšteva Pearl Harbor je skúsenosť, ktorá Vám ponúkne nový pohľad na druhú svetovú vojnu.
  9. Sopka Haleakala, ostrov Maui – Odlišnou sopkou je Haleakala na ostrove Maui. Vraví sa, že vnútro kráteru Haleakalā nie je sopečného pôvodu, ani ho nemožno presne nazvať kalderou (ktorá vzniká, keď sa vrchol sopky zrúti a vytvorí kalderu). Dno krátera Haleakala je považovaný za najtichšie miesto na Zemi.
  10. Kualoa Ranch, ostrov Oahu – Prírodná rezervácia a stále fungujúca prevádzka. Ide tiež o populárnu turistickú atrakciu a filmovú lokalitu na ostrove. Je to jedno z najkrajších údolí, ktoré môžete na ostrove Oahu vidieť.
Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 169

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

3094
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3761
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6593 7245€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.