10 zaujímavostí zo života tučniakov

10 zaujímavostí zo života tučniakov

  1. Tučniaky sú úžasnými potápačmi. Čím je tučniak väčší, tým sa dokáže ponoriť hlbšie. Najväčší, tučniak cisársky) sa dokáže ponoriť až do neuveriteľných 550 - 600 metrov. Rekordný ponor zaznamenali v roku 1995 na dobu 21,8 minúty v hĺbke 564 metrov, čo je približne skoro 16 petržalských panelákov na sebe.
  2. 30 % hmotnosti tučniakov tvorí tzv. blubber, čiže vaskularizovaný tuk. Podobne ako väčšina vodných vtákov, tak aj tučniaky majú pri chvoste žľazu produkujúcu olej, ktorý zabezpečuje, aby ich perie bolo vodeodolné. Tučniaky si ho potom rozotierajú niekedy aj dlhé hodiny, niekedy aj vo vode.
  3. Veľkú časť svojho života strávia tučniaky vo vode, z toho dôvodu sú prispôsobené na konzumáciu slanej vody. Podobne ako albatrosy, aj tučniaky vypudzujú prebytočnú soľ prostredníctvom unikátnej žľazy, ktorá za okom odseparuje soľ a cez kanálik a nozdru ju vylúči na zobák.
  4. Farba peria je prispôsobená prostrediu, v ktorom sa nachádzajú. Zvrchu sú čierne, aby boli maskované pred nepriateľom – dravý vták si ťažko všimne čierneho tučniaka v tmavom mori. Z druhej strany sú zas biele, aby ich pri plávaní nevideli leopardie tulene na bielom pozadí hladiny a oblohy. Avšak, platí pravidlo. Že čím žijú tučniaky južnejšie, tým majú černejšie sfarbenie. Čierna priťahuje slnko a tým pádom teplo. V extrémnych antarktických podmienkach je to naozaj veľká pomoc pri akumulácii tepelnej energie.
  5. Každý tučniak má jedinečný hlas a výborný sluch. Keď v kolónii zakričia na svojho partnera či svoje mláďa, hneď sa im dostane odpoveď. Akonáhle započujú hlas svojho blízkeho, vydajú sa za nim. No aj tučniaky sa dokážu hádať. Ku konfliktom dochádza najmä počas stavby hniezda, kde si kradnú kamienky.
  6. Kvalitný čuch je ďalším prekvapením. Zvyknú ho využívať na rozpoznanie koristi, dobrých lovísk, ale aj na rozpoznanie partnera na hniezde.
  7. Do prvého roka uhynie viac ako 50 % tučniakov, no ide najmä o tučniaky okaté. U niektorých tučniakov nie je presne zdokumentovaná dĺžka života. V priemer platí, že najmenšie tučniaky sa dožívajú 6 – 8 rokov, stredne veľké 15 – 20 rokov a tie najväčšie druhy viac ako 20 rokov.
  8. Druhy potápajúce sa hlbšie majú väčšie zrenice a vyšší počet tyčiniek v oku. Práve toto umožňuje lepšie videnie po tme. Ide najmä o antarktické druhy (tučniak okatý a obrovský), ktoré sa potýkajú s polárnou nocou.
  9. Ak by mláďa vošlo do vody, respektíve z nej, mohlo by to mať preň smrteľné následky. Premočená koža v spojení so zlými poveternostnými podmienkami predstavuje veľké riziko. Mláďatá majú iba páperie, ktoré nie je vodeodolné. Do vody môžu ísť až po preperovaní, kedy si niektoré druhy aj samé vytrhajú pierka a čakajú na nové.
  10. Najväčšie tučniaky sa nachádzajú na Antarktíde, ide o tučniaky obrovské (kedysi cisárske). Môžu vážiť až do 50 kilogramov a dorastať do výšky neuveriteľných 130 centimetrov. Ide o jediného živočícha, ktorý dokáže prečkať zimu na tomto najchladnejšom kontinente. Nežijú v blízkosti mora, ale vo vnútrozemí. Preto, ak ich chcete vidieť musíte si za tento luxus priplatiť cca 15 000 USD.

Ak vás zaujala táto tematika, poďte si prečítať blog Tučniaky, alebo sa pozrite si naše BUBO zájazdy, počas ktorých sa môžete stretnúť s tučniakmi:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania