Baťa na Srí Lanke

Baťa na Srí Lanke

Pripomína vám niečo logo tejto predajne? Ak sa vám vybavil „náš” legendárny Baťa, tipujete správne. Prečo ale takáto kópia a prečo na Srí Lanke? Nuž, vysvetlenie je pomerne jednoduché. Rodák z Československa tu totiž aj v dnešnej dobe má stále veľmi dobré meno. Keď spolu s bratom Antonínom ml. a sestrou Annou založil v roku 1894 v Zlíne obuvnícku firmu, zrejme ešte ani netušil, kam to až dotiahne.

Hoci Tomáš Baťa, zakladateľ tak úspešného biznisu a značky, tragicky zahynul pri leteckom nešťastí v roku 1938, firma pokračovala ďalej. Už v roku 1950 pod názvom Bata Shoe Company of Ceylon Limited vznikla pobočka aj na Srí Lanke. Vtedajší malý sklad v Colombe, hlavnom meste Cejlónu, ako sa vtedy ostrov ešte volal, zamestnával 53 ľudí.

Prečo si Baťovci vybrali práve Srí Lanku? Možno aj preto, že sa tu dodnes pestujú kaučukovníky, z ktorých sa produkuje kvalitná guma. Nebola to však iba Srí Lanka, resp. Cejlón, kam Baťa expandoval. S príchodom mechanizácie, výrobných liniek a strojov na výrobu obuvi poháňaných parou odštartovalo obdobie rýchlej modernizácie, ktorá umožnila Baťovi stať sa jedným z prvých európskych masových výrobcov obuvi. Po Európe prišli na rad India, Ázia, ale napríklad aj Brazília. V roku 1938 mal Baťa pobočky vo viac ako 30 krajinách sveta a zamestnával na plný úväzok viac ako 65 000 ľudí.

„Toľko ľudí zomiera v posteli, pretože sa prestanú hýbať. Ak prestaneš, si mŕtvy. Ak spomalíš, si polomŕtvy. Život je pohyb…” Asi nič viac nevystihuje viac filozofiu Baťovho podnikania ako tento jeho výrok.

Hoci sa u nás o tom vie málo, značka Baťa bola celosvetovo známou, sponzorovala športové podujatia, obuv Baťa nosili hráči kriketu, basketbalisti, cyklisti, futbalisti, golfisti, tenisti na celom svete. Keď v roku 1986 na futbalových MS v Mexiku kopol Maradona svoj „gól storočia”, značka Baťa bola pri tom ako oficiálny sponzor majstrovstiev. Topánky Baťa nosil napríklad aj Kurt Cobain, objavili sa okrem iných aj v legendárnom filme Big Lebowski. A takto by sa dalo pokračovať.

Keď píšem o celosvetovom úspechu, myslím tým naozaj úspech, aký sa podarí naozaj len zopár značkám. No a aj vďaka tomuto úspechu je meno a značka Baťa na Srí Lanke pojmom dodnes. Niet preto divu, že vznikajú aj napodobeniny. Aj dnes má Baťa na Srí Lanke firmu so 430 zamestnancami a patrí medzi popredných výrobcov a predajcov kvalitnej obuvi.

My v BUBO veľmi dobre vieme, ako sa buduje úspešná značka, koľko tvrdej práce je za každým, aj tým najmenším úspechom, a tak, ako Tomáš Baťa, nepoľavujeme ani na chvíľu a tvrdo pracujeme na neustálom zlepšovaní sa. A keď potom na našich zájazdoch na Srí Lanke zbadáme predajňu Baťa, alebo aj jej napodobeninu, nedá nám si o tejto paralele príbehov neporozprávať viac.

A čo vy, boli ste už na Srí Lanke? Ak nie, je najvyšší čas “rajskú záhradu” navštíviť, okrem kaučukovníkov sa tu totiž pestuje aj fantastické ovocie a žijú tu neuveriteľne milí ľudia. Ale na to prídete rýchlo aj sami. 

Prečítajte si aj naše blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2010 2680€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: