Ciguatera - otrava rýb

Ciguatera - otrava rýb nebezpečnstvo rybačky

Na mojich cestách svetom ma zaskočilo, že po vydarenej rybačke domáci rybu niekedy pustili s tým, že má otravu. Zväčša myslia na Cingueteru, ktorá postihuje až 400 druhov útesových rýb, ktorých mäso je kontaminované ciguatoxínmi. Tieto tvorí Gambierdiscus toxicus - druh fotosyntetického jednobunkového eukaryota, ktorý bol po prvý raz nájdený zo vzoriek z Gambierových ostrovoch, ktoré popisujem v blogu o Francúzskej Polynézii.
Symptómy môžu zahŕňať závraty, stratu pamäte, hnačku, vracanie, necitlivosť, svrbenie, zvášenú citlivosť na teplo a chlad a celkovú slabosť. Nástup príznakov sa líši podľa množstva zjedeného toxínu od pol hodiny až po dva dni a hnačka môže trvať až štyri dni a niektoré príznaky ako bolseť hlavy ustúpi až po týždňoch.
 
Na Vanuatu som zažil ako skúšajú či je ryba dobrá tak, že ju dajú ochutnať psom, mačke, či najlepšie mravcom. Ak kúsok ryby mravce obídu, nejedzte ju ani vy.
Cinguatera ppstihuje veľa druhov rýb a vraj je to v mesiacoch ktoré neobsahujú „R“ (máj, august) horšie. Exaktná liečba neexistuje ale domorodci pijú čaje, napríklad z mangrovníkov. Skúšajú sa blokátory kalciových kanálov ako nifedipin, či verapamil, ale toto je liečba, ktorú by mal dávkovať skúsený lekár (kardiológ). Antidotum neexistuje a tak iba postihnutému pomáhajte – takzvaná podporná starostlivosť.
Viac o tom píšem vo svojom komplexnom blogu o bezpečnosti v Tichom oceáne.
Fotografia Daniela Fellnera  je z exotického Pitcairnového ostrova, ktorý je jedným z najvzdialenešjích ostrovov Pacifiku. Túto rybu sme ulovili ale aj zjedli =)


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

6816 8520€
K

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Fiji


náročnosť

16 dní

Trvanie

6792 8490€
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania
Mojich 12 najsilnejších zážitkov v Oceánii Prémiový blog

Prémiový blog Mojich 12 najsilnejších zážitkov v Oceánii

Pacifik so svojimi 25 000 ostrovmi je jednou z najtajomnejších a najväčších výziev pre cestovateľov a dobrodruhov. Obrovská rozloha 165 miliónov…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Figovník banyan - najuznávanejší strom sveta Blog

Blog Figovník banyan - najuznávanejší strom sveta

Figovník alebo fikus poznáme určite všetci. Ako rastlinu v kvetináči sme ju vídavali v tisíckach škôl po celom Slovensku ešte od čias socializmu.…

Ďalšie dovolenky do krajiny: