Id al-fitr

Id al-fitr Ako vyzerá najväčšia moslimská oslava?

Íd al-fitr sa začína o deň neskôr, ako sa predpokladalo, až dnes (v stredu 10. apríla) ráno. Planetárny mesiac je práve teraz úplne najtenší, úplný kosák, končí sa náboženský mesiac Ramadán a začína sa Šaul - čas, v ktorom zvyknú ťavy nosiť mladé.

Pôstny Ramadán sa končí ráno po modlitbe Fadžr. Posledný mesiac som po tejto modlitbe nejedol a doprial som si až po modlitbe Magrib, keď sa slnko stratilo za obzorom. Akosi som si na to zvykol. Väčšinu Ramadánu som tento rok prežíval v najortodoxnejšej Saudskej Arábii a zažil som zopár neskutočných iftarov. V luxusných reštauráciách, ale aj v lietadlách, na ulici či v mešitách. Píšem o tom v blogu Ramadán na vlastnej koži.

Tento rok to už nebola tá Saudská Arábia z roku 2018, keď som tu bol po prvý raz. Vtedy som vstúpil do McDonaldu a zrazu nastal ohromný krik, ako keby som vošiel úplne nahý do kostola, možno ešte s krvavou sekerou! Vošiel som tam vchodom pre matky a deti - vstup pre mužov bol vedľa. Dnes, a je to len zopár rokov, som nič také nezažil a vchod je iba jeden.

Saudská Arábia sa rýchlo mení. No Ramadán je tu naďalej tradičný.

Pri príchode na hotel sa pýtam, či podávajú raňajky. „Breakfast podávame od 6:30 h,“ dostávam odpoveď a som spokojný, no celkom mi to sedí a pre istotu si to ešte overím: „Raňajky ráno o 6:30?“ a tu dostávam odpoveď, že nie ráno, ale po Magribe o 18:30 h, keď sa láme pôst, v angličtine „breaking the fast“, a tak „break fast“ podávajú od 18:30 h.

Zvykol som si „raňajkovať“ (Suhúr) o 3 či dokonca o 4 ráno a následne som išiel spať a potom druhé jedlo dňa som jedol až ten „break fast“ o 18:30 až 18:40 h, podľa toho, kde som sa v Saudskej Arábii nachádzal. Táto krajina s vyše 2 miliónmi km2 je obrovská a ja som tu prešiel z 13 provincií tie najmenej turisticky navštevované. Tri provincie juhu, ale aj východu, kam sa bežne stále ešte nechodí. V Jemene, na ktorého hraniciach som stál, sa aj dnes strieľajú rakety.

V roku 2018 som prešiel od Rijádu do Džiddy, Mekky, Al-Uly, Hailu, Qasimu... bol to ohromný okruh a aj MUDr. Ruchard Outrata, ktorý v Džidde mnoho rokov pôsobil ako kardiochirurg, mi iba závidel. Bol tu dlho, ale takú širočiznú trasu neprešiel. Našiel som neuveriteľne dobrých ľudí, trhali sa o nás, kto nás pozve domov.

Teraz to už takto nebolo a už nikdy, ale už nikdy nebude. To sa dialo len vtedy, keď sa krajina otvorila po stáročiach tvrdého zákazu, respektíve rok pred jej otvorením. Každý sa mi diví, že som Saudov navštívil v roku 2018... Nie 2019, naozaj 2018?! Naozaj, bol som tu pred oficiálnym otvorením.
Odvtedy som tri razy navštívil Mekku a teraz po prvý raz aj druhé najsvätejšie mesto Medinu.

Saudskú Arábiu sa snažím spoznať dokonale. Čo najlepšie. Kým je takáto výnimočná.

Dnes po úsvite budem oslavovať aspoň na diaľku s mojimi kamarátmi a známymi Eid, najväčší sviatok islamského sveta. Nakúpili sme koláče a rozdávame ich v BUBO Base Campe. Ak sa zastavíte, možno sa ujde aj vám. Charita je veľkým rozmerom Eidu a práve teraz moslimovia platia zakát. Islam je dobro a netreba sa ho báť.

Moslimovia na celom svete dnes začnú svoj deň sladkým koláčikom, napríklad maamou. Ja mám nakúpené čerstvé mäkké datle a dám si tie. Potom sa pomodlia spoločne v mešite a býva riadne plno. Ak ste dnes v moslimskej krajine, odporúčam si privstať na rannú modlitbu Fadžr. Je to ohromný zážitok. Oblečte si nové šaty, ďalšie viete darovať chudobným. Ženy a dievčatá majú na rukách krásne motívy vytvorené henou.

Darovávajú sa aj darčeky, presne ako u nás na Vianoce. Krásne zabalené. Starí rodičia dávajú vnukom „ediáh“ - vreckové. Spoločne sa stretne širšia rodina a spoločne sa je, hoduje a stretáva s milovanými ako u nás na Vianoce. Eid je viac zameraný na charitu a pomoc tým, čo majú menej šťastia.

Aj vďaka tejto cestovateľskej inšpirácii som s deťmi roky zvykol chodievať do detských domovov, piekli sme pizzu pre bezdomovcov či posledne pre ukrajinské deti. U nás to nie je až tak zvykom, no ku mne to akosi samo prišlo a charitu robím aj cez Vianoce - dáva mi to zmysel.

Íd al-fitr resp. Eid al Fitr sa bude oslavovať tri dni a mnohé moslimské krajiny majú štátne voľno. Mestá sú vysvietené podobne ako u nás v zime. Poznám rodiny, ktoré chodia na hroby, starešina rozprestrie na zem svoju džalabiu a každý na ňu nahádže peniaze – toľko, koľko si môžu dovoliť darovať. Smerujú vdovám a sirotám, ktoré v širokej rodine sú.
 
Druhý najväčší sviatok Eid al Adha je krvavší a strávil som ho zopár ráz v domorodých rodinách. Fotografie z neho nájdete v mojom blogu Krvavé rituály sveta. 

Oslavujem Veľkú noc, oblievam a šibem naše dievčatá. No oslavujem aj Eid al Fitr. Sladký sviatok charity a dobra. Po mesiaci sa skončil ťažký pôst. Eid Mubarak, priatelia. Eid sa’id.

Fotografia: práve sa skončila modlitba Asr v najstaršej mešite sveta. Je Veľkonočná nedeľa.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3281 3860€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

3860
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

4860
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Prémiový blog

Prémiový blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: