Filmy, ktoré sa nakrúcali v Portoriku

Filmy, ktoré sa nakrúcali v Portoriku

Koľkí z nás pri pozeraní nejakého filmu rozmýšľajú nad tým, kde sa film nakrúca? Málokedy si všímame filmovú lokalitu, pri ktorej sa zamýšľame nad tým, v ktorom štáte sa ten film natáčal. Pravdepodobne by ste vedeli vymenovať zopár filmov, ktoré sa natáčali na území USA, no vedeli by ste si tipnúť, ktoré sa nakrúcali na nezaradenom území USA - v Portoriku? Tu je výber niekoľkých:

  • Čierny Panter: Navždy Wakanda (Black Panther: Wakanda Forever, 2022) – film z dielne režiséra Ryana Cooglera s hereckým obsadením: Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Angela Bassett, Winston Duke... Pri nakrúcaní Marvelovky využívali mnoho portorických lokalít, no za zmienku určite stojí pláž Las Palmas, Hacienda Campo Rico neďaleko hlavného mesta, Old San Juan a mnoho ďalších... Nie je to prvý film z dielne Marvel, ktorý sa tu točil. O šesť rokov skôr sa v San Juan nakrúcal aj film Captain America: Civil War.
  • 22 Jump Street (2014) – dvaja policajti, ktorí sa vydávajú za vysokoškolských študentov (Channing Tatum a Jonah Hill), prenasledujú drogového dílera do Mexika. Práve pláž Condado a hotel Caribe Hilton slúžili ako kulisy na zobrazenie tzv. vysokoškolských plážových párty.
  • Vysoká hra (Runner Runner, 2013) – film s hviezdnym obsadením - Justin Timberlake či Ben Affleck - vypovedá príbeh o absolventovi Princentonskej univerzity, ktorý sa vydá do Kostariky za kráľom hazardného priemyslu, aby si s ním vybavil účty po tom, ako ho pri falošnej online hre okradli. No aj tento film sa natáčal v Portoriku, a to v štvrti s farebnými domčekmi - La Perla, na jednom z najvyhľadávanejších miest v San Juan - Club Náutico de San Juan, v luxusných sídlach v Dorado a Río Grande, Piñones , v hoteli Gallery Inn a majestátnom kasíne v hoteli El San Juan.
  • Piráti z Karibiku: V neznámych vodách (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, 2011) – vo štvrtom pokračovaní sa Jack Sparrow vydáva hľadať legendárny Prameň mladosti. Johnny Depp a Penélope Cruz sa túlajú napríklad po Castillo San Cristóbal v San Juan či po opustenom ostrove Palominito.
  • Hriešny tanec 2 (Dirty Dancing: Havana Nights , 2004) – príbeh lásky a salsy priviedol Diega Lunu a Romulu Garai až do Portorika. Ulice v Old San Juan a Ponce sa im natoľko zapáčili, že nimi nahradili Kubu.
  • Bad Boys 2 (2003) – film o detektívoch z oddelenia narkotík - Will Smith a Martin Lawrence – ktorí spôsobujú zmätok po celom severnom pobreží ostrova. Režisér Michael Bay premenil Portoriko na Kubu, takže automobilové naháňačky a streľby nasledované výbuchmi sa odohrávajú v mestách Manatí a Arecibo.
  • Kontakt (1997) – film, ktorý bol nominovaný na Oscara, je príbehom doktorky, ktorá dosiahla to, čo sa zdalo mnohým nemožné – zachytila signál z vesmíru, čím získala dôkaz o mimozemskom živote. Podarilo sa jej to dosiahnuť na Arecibo Observatory v Portoriku. Vo filme hrajú hlavné úlohy Jodie Foster a Matthew McConaughey.

Portoriko sa vo filmoch ukazuje pomerne často, no nie vždy si uvedomíme, že sa to nakrúcalo práve tam. Chceli by ste sa dozvedieť o Portoriku niečo viac? Chcete sa dozvedieť, či sa tam oplatí ísť? Prečítajte si blog San Juan – tipy z dielne BUBO.

Mohlo by vás zaujať:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta Blog

Blog Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta

Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania