Najkrajšie hrady Afriky

Najkrajšie hrady Afriky TOP hrady a pevnosti Afriky

Znie to ako oxymoron - hrad v Afrike. To je ako horúci ľad. Boli by ste však prekvapení, ale aj v Afrike nájdete hrady, za ktorými sa oplatí vyraziť.
Africké hrady možno nie sú také „tradičné“, ako tie v Európe, ale majú históriu, krásu a jedinečnú osobnosť. Od Citadely Qaitbay v Alexandrii v Egypte, hradu postaveného v 15. storočí nad ruinami jedného zo siedmich divov starovekého sveta, po Ksar z Aït Benhaddou v Maroku, ktorý stráži bývalú karavánovú cestu medzi Saharskou púšťou a rozprávkovým Marakéšom.  Africké kráľovské a vojenské komplexy sú jedny z najfascinujúcejších na svete.
 
O najkrajších hradoch sveta som napísal blog a v ňom aj tie TOP africké hrady nájdete.
Úžasným hradom je Pevnosť Qaitbay v meste Alexandria v delte rieky Níl. Hrad je postavený na pre mňa svätom mieste a aj z doslova posvätného materiálu. Presne tu stál div sveta, maják na ostrove Faros. Fotografiu pevnosti dávam ako hlavný obrázok tohoto cestovateľského príspevku. Viac fotografií aj video priamo z miesta nájdete v mojom blogu Najkrajšie hrady sveta. Odporúčam vám zájazd do Alexandrie, respektíve si Alexandriu pridať do svojho egyptského itinerára.
BUBO zájazdy vždy navštevujú aj ďalší hrad, a to Castle of Good Hope v Kapskom meste, ktorý začali, prekvapujúco, stavať Švédi; a aj hrad Yohannes v Etiópskom Gondare. Hrady nájdete v Líbyi, Tunisku, Maroku, Somálsku, Keni, na Madagaskare, v Mozambiku, či Sierra Leone. No ja som navštívil hrady aj v Ghane, v Mali či Nigérii a Nigeri. Stretol som sa tu dokonca s kráľmi a sultánmi. To čo u nás v Európe už musia hrať herci, tu v Afrike je ešte skutočné.
 
Veľké Zimbabwe je dnes medzi učencami aj obyvateľmi Zimbabwe považované za hrad. S výstavbou zimbabwianskeho hradného komplexu začali už v 11. storočí predkovia modernej etnickej skupiny Shona. Toto kráľovské mesto, ktoré je teraz v ruinách, bolo centrom obchodu najmenej 300 rokov a kedysi malo 18 000 obyvateľov.
 
Fort Santa Cruz v alžírskom Orane je chránený 2,5 kilometrami múrov, ktoré postavili Španieli v 16. storočí, aby nahradili osmanskú pevnosť, ktorú zničili na rovnakom mieste. Fort Santa Cruz bola postavená na vrchole hory Murdjadjo a v priebehu rokov bola opakovane poškodená útokmi armád a zemetraseniami. V roku 1847 veriaci v nádeji, že skoncujú s epidémiou cholery, ktorá zasiahla polovicu obyvateľov regiónu, vyniesli na úpätie pevnosti mohutnú sochu Panny Márie. Panna, ktorá sa zľutovala nad svojimi učeníkmi, priniesla očisťujúci dážď a ukončila epidémiu. Na jej počesť dodnes stojí obielená kaplnka s názvom Kostol Santa Cruz. Zájazdy do Alžírska, kde pevnosť môžete vidieť.
 
Najstredovejší zo všetkých afrických hradov je Fasil Ghebbi v meste Gondar v Etiópii. Po stáročiach kráľovského putovania cisár Fasilidas vypočul príbehy svojich predkov a v roku 1636 začal stavať kráľovskú ohradu na mieste, ktorého meno sa začínalo na písmeno „G“. Fasilidas bol milovníkom architektúry a jeho hrad, ktorý zahŕňa etiópske ortodoxné chrámy, knižnice, záhrady a 12 veží s bránou, bol prvou dvojposchodovou stavbou v Etiópii. Kráľovská rodina zostala následne v Gondare 250 rokov a aj po premiestnení sídla ríše do súčasného hlavného mesta Addis Abeba sa sem vracali. Rastafariánsky prorok a etiópsky vládca (1916-1974), Haile Selassie, tam dokonca choval svoje levy. Hradný komplex utrpel vážne škody počas druhej svetovej vojny a následných potýčok so Sudánom, no vďaka snahám o obnovu v 90. rokoch je Fasil Ghebbi prístupný návštevníkom od roku 2005. My v BUBO sa tu vždy zastavíme.

Taktiež vo Fort Jesus v kenskej Mombase. Slušnou cestovateľskou výzvou je hrad Taleh v Somálsku.
Ostrov Gorée a jeho hrad, ktorý sa nachádza štyri kilometre od senegalského hlavného mesta Dakar, má temnú históriu. Goree bol cennou základňou v obchode s otrokmi v celej západnej Afrike a konkurovalo Ghane a Beninu. Presný počet zotročených jednotlivcov, ktorí prešli ostrovom medzi 15. a 19. storočím nie je známy. Je však možné, že až 15 miliónov ľudí bolo nútených prejsť cez „Dvere bez návratu“ v „Dome otrokov“, ktorý sa nachádza na úrovni mora na východnej strane ostrova.
V Luande som navštívil pevnosť Sao Miguel. Pri  vstupe nájdete budovateľské plagáty, ale vo vnútri nádherné modré dlaždice. São Miguel ilustruje históriu Angoly, ktorá sa začala ako portugalská kolónia. Pevnosť São Miguel bola prvýkrát postavená v roku 1576 a do 50 rokov sa stala administratívnym centrom kolónie a centrom obchodu s otrokmi do americkej kolónie Brazília. Napriek krátkej okupácii Holanďanmi v roku 1641 utrpela pevnosť v priebehu rokov len malé škody a stále obsahuje svoje pôvodné murované opevnenia, protipevnosti a polygonálnu budovu zo sutín. Dnes je v pevnosti São Miguel angolské múzeum ozbrojených síl. Veľmi pekné!
Najkrajším hradom je podľa mňa Elmina v Ghane. Fotografie, ktoré som tu nafotil a podrobnosti nájdete v danom blogu o Najkrajších hradoch planéty
 
Málokto povie: „Chcem ísť do Afriky pozrieť si nejaké hrady.“ Ale ako vidíte, je to chyba.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Tunisko, Alžírsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

3255 4650€
K

Afrika  

Alžírsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

2219 3170€
K

Afrika  

Alžírsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3497 4995€
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ Blog

Blog Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ

Moslimský Marco Polo, Ibn Battúta, je najuznávanejším „cestovateľom islamu“. Prešiel neuveriteľných 120 000 km, čo pred ním zrejme nikto nedokázal.…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Viac informácií o krajine: