Najťažší maratón na svete

Najťažší maratón na svete Najstudenší maratón na Sibíri

Veľa maratónov sveta sa hrdí prívlastkom najťažší, niektoré sú s extrémnym prevýšením (napríklad na Veľkom čínskom múre počas maratónu vyskáčeš 5164 schodov), ďalšie vo vysokých nadmorských výškach (v Lehu v indickom Ladakhu tak bežci vybiehajú až do sediel cez 5300 m.n.m.), či vo veľkých horúčavách.

Najstudenší maratón na svete sa bežal tento víkend na Sibíri. v Ojmjakone, na Póle chladu, kam cesty organizuje aj BUBO. Trúfol by si si?

Maratón? V zime? V mínus 53 stupňoch?

Väčšinou bežali len miestni zocelení chlapi, ale v poli šesťdesiatpäť bláznov sa našiel aj Arab (zo Spojených Arabských Emirátov), Američania či Bielorus. A bežali aj ženy. 

Vyhral, samozrejme, lokálny bežec Vasilij Lukin, ktorý v extrémnej zime zabehol maratón za 3 hodiny, 22 minút. Wow. Víťazná žena Marina Sedalisčeva dobehla za 4 hodiny, 9 minúť. Čo dodať?

Víťaz si zarobil stotisíc rubľov (asi 1000 eur), cenu lepšej lyžiarskej bundy, v ktorej Slováci lyžujú v teple rakúskych Álp. Pre peniaze tento maratón nebež:) 

Išlo už o tretí ročník a ak rád beháš v zime, vieš, akú výzvu si dať na rok 2023. Alebo poď na expedíciu na Sibír s BUBO. 

Viac fotografií z behu nájdeš na stránke Siberian Times.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Rusko


náročnosť

6 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
E

Polárne oblasti   Európa  

Sibír, Arktída, Rusko


náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Exkluzívna mapa ciest najväčšieho Slováka, ktorý pred 105 rokmi zomrel Prémiový blog

Prémiový blog Exkluzívna mapa ciest najväčšieho Slováka, ktorý pred 105 rokmi zomrel

4. mája si pripomíname smrť najväčšieho Slováka (rok 1919). Veľký cestovateľ prešiel celý svet. Kadiaľ vlastne putoval? Aké krajiny a aké mesta v…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Viac informácií o krajine: