Paella - história jedla z Valencie

Paella - história jedla z Valencie Zrod španielskej pochúťky

Ryža nie je typická ingrediencia len pre čínsku kuchyňu, tvorí základ najznámejšej španielskej pochúťky paella, populárnu najmä u turistov chodiacich na zájazdy do Španielska. Paella, ktorá sa vyslovuje paeja, však nie je pre Španielov národné jedlo, oni ho považujú skôr za typický pokrm pre Valenciu, v ktorej sa zrodila. Valencia ho zase považuje za svoj symbol, ktorým sa pýši.

Paella dostala svoj názov podľa plytkej panvice používanej na varenie jedla na otvorenom ohni - paella = panvica. Už v moslimskom Španielsku v 10. storočí sa pestovala ryža vo veľkom a stala sa základom každodenného jedla - ryža, ryby a korenie. Najmä pri rodinných a náboženských hostinách. Neskôr začali kuchári kombinovať ryžu so zeleninou, fazuľou a suchou treskou a jedlo bolo preto vhodné aj na pôst. Pozdĺž španielskeho pobrežia Stredozemného mora sa ryža konzumovala prevažne s rybami.

História súčasnej paelly siaha do polovice 19. storočia. Vtedy bola obedovým jedlom pre farmárov a roľníkov zbierajúcich na poliach to, čo mali k dispozícii - paradajky, cibuľu či slimáky a dochucovali tak toto jedlo. Životná úroveň v Španielsku na konci 19. storočia rástla, čo viedlo aj k vidieckemu turizmu. Zloženie paelly sa postupne menilo, pribudlo kuracie mäso, králik, kačica a niekedy aj slimáky. Postupne sa jedlo stalo takým populárnym, že v roku 1840 miestne španielske noviny prvýkrát použili slovo paella na označenie receptu namiesto panvice. To pretrvalo.

Paella valenciana je najtradičnejšou spomedzi všetkých súčasných variantov. Varí sa z guľatozrnnej ryže, bajoquety a tavelly (odrody zelených fazúľ), králika, kuracieho mäsa, niekedy kačice a garrofó (odroda limy alebo maslovej fazule). Kuchári používajú na varenie olivový olej, na zafarbenie ryže dožlta používajú šafrán či kurkumu a nechtík. 

Paella de marisco, teda paella z morských plodov, nahrádza mäso morskými plodmi a vynecháva fazuľu a zelenú zeleninu, zatiaľ čo zmiešaná paella mixta kombinuje mäso z hospodárskych zvierat, morské plody, zeleninu a niekedy aj fazuľu s tradičnou ryžou. Ochutnajte paellu pri návšteve Španielska, určite neoľutujete.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2605 3065€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2590
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1230
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: