Palace of fine arts – dominanta časti Marina District v San Franciscu

Palace of fine arts – dominanta časti Marina District v San Franciscu

Palace of fine arts v San Franciscu je impozantná budova, ktorá okamžite strhne vašu pozornosť. Nie je to stavba zapadajúca do koloniálneho španielskeho štýlu prepychových víl v štvrti Presidio, ani jedna z tzv. painted ladies, okúzľujúcich domčekov s edwardiánskymi a viktoriánskymi prvkami ani moderný mrakodrap hrdo týčiaci sa v rušnom Civic Center.

Nezanedbateľné rozmery a celkový objem sú až druhoradá skutočnosť, ktorú si pri pohľade na ňu uvedomíte. Originalitu a jedinečnosť budovy dodáva jej neoklasicistická architektúra inšpirovaná starovekým Gréckom a Rímom. Symetrický palác s harmonickými proporciami a rotundou vysokou 49 metrov je dokonale včlenený do prostredia pokojnej zóny a spolu s priľahlým parkom s lagúnami plnými rýb a korytnačiek vytvára ideálne miesto pre relax za spevu vtákov a oddych od hektického centra mesta. Celá lokalita zaberá plochu takmer 7 hektárov.

Niet divu, že svojou výnimočnosťou prilákala aj filmárov, ktorí tu natočili niekoľko filmov a seriálových epizód. Spomeňme napr. kriminálny thriller Twisted (2004) s hercami ako Ashley Judd, Samuel L. Jackson a Andy Garcia alebo 2. epizódu Mission: Impossible s hercom Tomom Cruisom.

Ale kedy bola postavená a čo dalo impulz na vznik takéhoto skvostu?

Majestát, akým je Palace of fine arts, sa nerodí náhodou ani z momentálneho rozmaru jednotlivca. Stavby tohto formátu sú obvykle súčasťou veľkolepej akcie, ktorou získavajú ešte väčší význam. Písal sa rok 1915 a San Francisco vyhralo v silnej konkurencii iných amerických miest ako New Orleans a Washington D.C., aby sa so všetkou vážnosťou zhostilo svetovej výstavy, Panamsko-Pacifického veľtrhu. Pre mesto to bola to obrovská príležitosť sa zviditeľniť a San Francisco nakoniec zažiarilo na  medzinárodných mapách. Nebolo to však jednoduché, keď si predstavíme, že mesto doslova vstalo z popola. Na začiatku storočia ho totiž postihlo silné zemetrasenie a následný devastačný požiar a väčšina budov ako aj infraštruktúra boli kompletne zničené.

Panamsko-Pacifický veľtrh bol zároveň oslavou otvorenia Panamského kanála a zahŕňal niekoľko rôznych oblastí od metalurgie, poľnohospodárstva, dopravy, až po vzdelanie či gastronómiu. Palace of fine arts reprezentoval jeden z desiatich palácov výstavy. Úlohou projektantov bolo okrem navrhnutia unikátneho exteriéru aj vytvorenie izolovaného vnútorného prostredia, kde by milovníci umenia mohli v tichosti obdivovať krásu vystavených maliarskych a sochárskych diel a oddýchnuť si pred davmi iných návštevníkov. Účel sa dosiahol a budova si od začiatku svojej existencie získala mimoriadnu obľubu ľudí, ktorí si plne vedomí dočasnosti objektov pri podobných akciách, položili nad palácom ochrannú ruku. Vďaka nim po rôznych turbulenciách ako jediná z objektov výstavy predsa len prežila.

Po skončení veľtrhu sa tu ešte nejaký čas konali umelecké expozície. Pred II. svetovou vojnou bola prístreším pre osvetlené tenisové kurty, čo vtedy športovci určite ocenili. Počas vojny sa premenila na skladisko pre ťažké autá, po vojne sa tu uskladovávali tie najrôznejšie predmety medzi iným aj zástavy alebo stany. Nakoniec slúžila ako základňa požiarneho riaditeľstva.

V 70. rokoch sa začala naplno prejavovať dočasnosť objektu, ktorá bola braná do úvahy pri voľbe materiálov použitých na jeho výstavbu. Budova už prestala byť dostatočne stabilná, viaceré diely sa rozpadali. V roku 1974 však došlo k zásadnej rekonštrukcii palácu. Ponechala sa len oceľová konštrukcia haly a všetko ostatné bola nanovo vybudované podľa pôvodnej predlohy.

Dnes je honosným dejiskom svadieb, veľtrhov a iných podobných akcií, kde dokáže vyniknúť jej veľkoleposť.

Mohlo by vás zaujímať:

 

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2358
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA