Pytliactvo nosorožcov

Pytliactvo nosorožcov

Pytliactvo nosorožcov je na stole dlhodobý problém, ale odzrkadlenie sa ľudskej zloby prinieslo veľkú krízu v roku 2008 s rastúcim počtom zabitých nosorožcov pre ich roh čo trvalo v celej Afrike až do roku 2015. Odpílením rohu z nosorožca a vytvorenie práškovej formy umožňuje vytvárať základ pre afrodiziakum.

V Juhoafrickej republike sa nachádza väčšina svetových nosorožcov. Bola označovanou krajinou najviac zasiahnutou pytliactvom pričom v rokoch 2013 až 2017 bolo ročne zabitých viac ako 1 000 nosorožcov. V rokoch 2022/2023 bolo v Juhoafrickej republike zabitých niečo cez 400 nosorožcov, čo ukazuje pokles porovnaní s predchádzajúcim rokom. Hoci ide stále o pokles, vzhľadom na to sa v krajine každých 20 hodín zabije nosorožec.

Prvýkrát klesajúce čísla zabitých nosorožcov boli spôsobené dopadom pandémie Covid-19. Keďže na celom svete platili blokády a najmä zákony o zákaze vychádzania v Južnej Afrike, pre pytliakov by bolo oveľa ťažšie dostať sa do rezervácie, kde by zabili nosorožca a potom prepašovali jeho roh z krajiny. Keď sa tieto obmedzenia začali rušiť, pytliacke skupiny začali znovu hľadať nosorožce, čo spôsobilo opätovný nárast pytliactva od roku 2020 o 13 %. Pytliacke gangy teraz presunuli svoju pozornosť preč z veľkých národných parkov do menších provinčných parkov v iných oblastiach.

Krugerov národný park vďaka svojej obrovskej rozlohe, významnej populácii nosorožcov a hranici s Mozambikom, ktorá sa často využívala ako obchodná trasa, bol tvrdo zasiahnutý od začiatku pytliackej krízy z roku 2008. Kruger neustále trpel veľkými stratami a tak už niekoľko rokov vláda a medzinárodní darcovia smerujú financovanie na zabezpečenie parku.

Súčasná kríza pytliactva sa v skutočnosti začala v Zimbabwe, kde zlá sociálno-ekonomická a politická klíma uľahčila pytliactvo nosorožcov. Okolo roku 2013 sa juhoafrická kríza rozšírila aj do ďalších krajín Afriky ako Keňa, ktorá bola prvýkrát veľmi tvrdo zasiahnutá. V roku 2015 takisto utrpeli straty Zimbabwe aj Namíbia, ktorá stratila 80 nosorožcov v dôsledku pytliactva. Pre Afriku ako celok je celkový počet ulovených nosorožcov z roku 2015 najvyšší za posledné dve desaťročia.

Mohli by vás zaujímať blogy:

K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5140
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: