Rio de Janeiro, mesto, ktoré nespí

Rio de Janeiro, mesto, ktoré nespí

Do roku 1960 bolo hlavným mestom Brazílie. Mesto bohov, ako ho oprávnene nazývajú, Rio de Janeiro, magnet turistov a dovolenkárov. Je všeobecne uznávané ako jedno z najkrajších a najzaujímavejších mestských centier na svete. V očiach mnohých ľudí na svete je stále hlavnou ikonou Brazílie, v skutočnosti je vďaka svojej polohe, architektúre, obyvateľom a životnému štýlu veľmi jedinečné v porovnaní s inými brazílskymi mestami, najmä s hlavným mestom krajiny Brasília alebo oveľa väčším mestom Sao Paulo.

Zaujímavosťou je, že svoj názov získalo mesto od prvých portugalských moreplavcov, ktorí si vstup do zálivu pomýlili s riekou a nazvali ho rio (portugalsky rieka) a janeiro (port. január), podľa mesiaca, v ktorom do mesta priplávali. Zaujímavý je aj fakt, že Rio bolo jediným hlavným európskym mestom mimo Európy. A to v čase, kedy sa portugalský kráľovský dvor presunul do Brazílie, v rokoch 1808 - 1821. To mestu výrazne pomohlo k jeho súčasnému vzhľadu. Nakoľko kráľovský dvor si vyžadoval určitý štandard, a teda v tom čase boli mnohé ulice osvetlené a vydláždené, zrekultivovalo sa viac pôdy, otvorili sa nové cesty a nainštalovali sa nové verejné fontány. Medzi nové inštitúcie, ktoré vznikli, patrili kráľovská tlačiareň, kráľovská knižnica, divadlo svätého Jána, akadémia výtvarných umení, botanická záhrada a brazílska banka.

V súčasnosti je sektor služieb v Riu jedným z najsilnejších v krajine a poskytuje čoraz viac pracovných miest v oblastiach, ako sú financie, komunikácie, cestovný ruch a zábava, verejné a súkromné vzdelávanie a počítačové inžinierstvo. Rio je aj naďalej významným centrom kultúrnych výstav a medzinárodných konferencií. Bolo prvým mestom v Južnej Amerike, ktoré bolo vybrané za hostiteľa olympijských hier, a to v roku 2016.

Rio je naozaj dych berúce mesto, v ktorom to neustále žije. Ľudia v plavkách na pláži a promenádach s drinkom v ruke, v rytme samby. Obdobie pred Veľkou nocou je jedným z najexotickejších, kedy v uliciach mesta prebieha karneval a ľudia tancujú deň aj noc. Nachádza sa tu mnoho turistických atrakcií, ktoré si na zájazde do Brazílie nenecháme újsť.

BUBO odporúča navštíviť:

1. Corcovado a socha Krista ako jeden zo siedmych novodobých divov sveta – tento titul si zaslúžil ako celkový zážitok a dojem z toho, že absolvujete cestu vláčikom v národnom parku Tijuca do výšky 713 m n. m. a po výstupe schodmi sa pred vami otvorí symbolická prijímajúca náruč Ježiša, táto socha meria až 30 metrov.

2. Lanovkou na Cukrovú homoľu považujeme za nezabudnuteľný zážitok, slovami ťažko popísať, radšej zažiť. :)

3. Selarónové schody dnes patria k jedným z najvyhľadávanejších miest, a to odvety, čo tu Snoop Dogg a Pharell Williams natočili klip k piesni Beautifull, za nás toto miesto 10 z 10!

4. Prechádzka promenádou Copacabana a Ipanema

5. Churrascaria jednoducho nemôžeme vynechať, gastro zážitky sú naše obľúbené a tento koncept servírovania jednotlivých rezov mäsa priamo vám na tanier, to jednoducho patrí k Brazílii.

Obľúbená reštaurácia: Churrascaria Palace (R. Rodolfo Dantas, 16 - Copacabana )

6. Západ slnka na Copacabane je najlepší z miesta Pedra do Arpoador.

7. Nedeľné trhy - živá atmosféra, nakúpite aj originálnejšie suveníry ako bežne v obchodoch.

8. Nočný život - piatok večer v Rio Scenarium, živá kapela, samba, drinky.

9. Caipirinha, tento miešaný nápoj s pridaním rumu, sa považuje celosvetovo za jeden z 10. najlepších drinkov a my len súhlasíme, dať si ho môžete v Riu úplne všade, na ulici, na pláži, v ktoromkoľvek bare či v reštaurácii.

10. Let vrtuľníkom nad Riom - tento zážitok radíme do top 10, ale je to úplná čerešnička na torte pri návšteve Ria.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: