Ručná výroba madagaskarských tehiel

Ručná výroba madagaskarských tehiel

Vďaka pôde bohatej na železo sa ostrov Madagaskar prezýva aj Červený ostrov. Oranžová pôda všade navôkol sfarbuje rieky do oranžova a vytvára krásny kontrast k zeleným poliam vysadenej ryže. Aj vďaka tejto pôde uvidíte na väčšine územia vybudované tehlové domy. A nielen to. Po našej ceste po Madagaskare v oblasti vysočiny a východnej časti vidíte priamo aj proces, ktoým tieto tehly vypaľujú. Tak ako aj všetko ostatné, aj vypaľovanie tehiel je ešte stále skutočne ručná práca. 

V odobí sucha, kedy nie je zasadená ryža, sa práve tieto prázdne poľnohospodárske políčka využívajú ako materiál na výrobu tehiel. Mnoho z nich sa práve na tieto účely prenajíma. Kopce mokrého blata sa v šikovných rukách mužov rýchlo menia na stavebný materiál. Spodok formy pred každou novou porciou blata natrie popoľom, aby sa nelepil.

Naberie blato, za tie roky skúseností, už vie takmer presné množstvo, buchne to do formy, uťapká, otočí a na zem položí pekne tvarovanú mokrú tehlu. A hneď celý postup zopakuje. Jeden zručný muž vie takto za deň vyrobiť 500 až 600 kusov. Predajná cena vypálenej tehly sa pohybuje okolo 100 aryari a on za každú kocku dostáva 30 aryari. 30 % z ceny - je to veľa? Málo? Za 500 vyrobených kusov za deň tak zarobia približne 3 eurá. 

Úhľadné mokré tehly sa nechajú na slnku preschnúť a následne sa z nich postaví vypaľovacia pec. Tie väčšie naraz vypaľujú až 10 000 ks. Postavia sa na seba, do akéhosi domčeka, ktorého spodok necháhva vo vnútri miesto na oheň. Ten musí horieť stále, cez deň aj v noci, po dobu 1 týždňa. Na vrch takto vystavaných tehiel nasypú ešte drobné čierne uhlie a plevy z ryže, ktoré sa postupne dlhou tyčou prestrkujú dole, pomedzi tehly na spodok do pahreby.

Nevýhodou tohto spôsobu je však ich nerovnomerné vypálenie, ktoré spôsobuje aj to, že stavby kvôli nízkej kvalite drobia a pukajú. O tehly je však stále veľký dopyt, veď naozaj väčšina malgašských domov je postavená práve z nich. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Madagaskar


náročnosť

14 dní

Trvanie

4132 5165€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Madagaskar, Juhoafrická republika


náročnosť

21 dní

Trvanie

4711 6730€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Desať miest na Madagaskare, ktoré musíte vidieť

Jeden z najzaujímavejších cestovateľských kútov sveta je jednoznačne odľahlý a exotický Madagaskar. Napriek tomu, že je štvrtým najväčším ostrovom…

Monika Šeniglová 11 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: