Sochy v Donkin Reserve

Sochy v Donkin Reserve

Prvé demokratické voľby v Juhoafrickej republike sa konali 27. apríla 1994. Pre mnohých Juhoafričanov bol tento deň prvou príležitosťou, kde mohli odovzdať svoj hlas.

Práve socha Voting Line v Port Elizabeth výstižne zobrazuje radosť z tejto významnej a historickej príležitosti, pri ktorej bol Nelson Mandela zvolený za prezidenta. Táto 38 metrov dlhá kovová socha nachádzajúca sa na kopci nad mestom v Donkin Reserve, čo je verejný park, ktorý vyhlásil zakladateľ Port Elizabeth Sir Rufane Donkin.

Socha spája juhoafrické postavy rôznych veľkostí v hlasovacom rade, ktoré vedú k symbolizujúcemu víťaznému kovovému výrezu Nelsona Mandelu. Dielo je súčasťou projektu Route 67 Public Art Works v Port Elizabeth, ktorý predstavuje 67 umeleckých diel oslavujúcich každý rok, ktoré Nelson Mandela strávil vo väzení. Socha bola skonštruovaná nadáciou Nelson Mandela Foundation's Madiba Trust.

Pri pohľade cez Donkin rezerváciu smerom k zálivu Algoa spozorujeme stojacu osamelú ženskú postavu na podstavci. Pri bližšom pohľade je jasné, že postava nemá žiadne výrazné črty, čo ju ponecháva skôr neutrálnu a otvorenú pre konverzáciu, interpretáciu, než aby bola špecifickým dielom. Umelec Anton Momberg sochu ponechal bez názvu, aby sa mohla stať konverzačným miestom pre ľudí.

Neznáma žena opretá o stoličku predstavuje všetky ženy v Nelson Mandela Bay - od prvých žien Khoi, ktoré ťažili soľ v Bethelsdorpe, ženy osadníkov, ktoré prišli na lodiach so svojimi rodinami v roku 1820 a ženy Xhosa, ktorých muži bojovali v pohraničných vojnách, až po moderné podnikateľky, domáce pracovníčky v kuchyniach.

Mohlo by vás zaujímať:

K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: