Stolová Hora - dominanta Kapského Mesta

Stolová Hora - dominanta Kapského Mesta

Hneď po prílete do Kapského Mesta odporúčame lovcom zážitkov absolvovať „nádych” pohľadom zo Stolovej hory, ikony tohto mesta. Hora je jedným z najvýznamnejších prírodných úkazov v Južnej Afrike. Považuje sa za symbol mesta a jedno z najpopulárnejších miest pre cestovateľov a hajkerov z celého sveta.

Jej tvar, majestátnosť a nádherné okolie ju robia jedným z najobdivovanejších prírodných úkazov v Afrike. Je jedným zo 7 prírodných divov sveta. Z rôznych zdrojov nájdete na internete aj iné, to je zrejmé, avšak domáci majú svoj vlastný rebríček a my ju schvaľujeme. Navštívi ju približne 850 000 ľudí ročne. Vystrieda sa tu približne 800 ľudí za hodinu počas najväčšej sezóny od začiatku leta až do konca jesene (movember až máj). Na horu je možné vyjsť približne za 1,5 - 2 hodiny (priemerný turista). 

Hora vznikla v dôsledku dlhodobého erozívneho procesu. V jednoduchosti jej „stôl” tvoria nánosy pieskovca, ktorý sa usádzal už počas doby ľadovej. Ak vám niekto bude tvrdiť, že to bola kedysi sopka, neverte mu aj keď mnohí lokálci vám povedia, že áno. Na týchto miestach nie je detegovaná žiadna vulkanická aktivita. Hora pochádza z ordoviku, približne z obdobia pred viac ako 400 miliómi rokov (vtedajší kontinent Gondwana a tzv. obdobie paleozoikum).

Je hlavnou atrakciou Kapského Mesta a každý, kto sem príde, by rád vyšiel alebo sa vyviezol na túto horu a pozrel sa na mesto a okolie z tejto perspektívy. 

Stolová hora, často nazývaná aj „Horská matka", doslova dominuje nad panorámou Kapského Mesta a dosahuje výšku takmer 1 087 metrov nad hladinou mora. Najvyšší vrchol je tzv. Maclear's Beacon. Dostanete sa naň približne 45-minútovou ľahkou prechádzkou od vrchnej lanovky. Cesty po stolovej hore sú dobre označené (aj keď sa nájde množstvo výnimiek z pomedzi viac ako 350 ciest) a pri výstupe na najvyšší vrchol nájdete aj kamenný nápis z roku 1865. Na ňom je spomenuté aj meno Sir Thomas Maclear, po ktorom je vrchol pomenovaný. Thomas Maclear bol írsky astronóm v Kapskom Meste. Výskumy a pozorovania realizoval aj na Myse dobrej nádeje. Svoje meno má aj na mesiaci a to konkrétne kráter Maclear.

Čo je to stolová hora?

Jej plochý vrchol je pokrytý obrovským skalným útvarom, ktorý pripomína rozložený stôl. Táto vrstva je tvrdá a odolnejšia voči erózii a pozostáva prevažne z kremencového pieskovca. Spodná, približne 70 metrov hrubá vrstva, je mäkšia, pozostáva z ílovca a podlieha ľahšej erózii. Hora sa skladá zo štyroch častí – Constantia Nek, Table Mountain, Back Table a Devil's Peak. Celý masív, ktorý je rozdelený trhlinami a inými predelmi, má dĺžku 9 kilometrov. Samotná Stolová hora má dĺžku približne 1 km a šírku 300 m. Hora je súčasťou Národného parku Stolová hora (Table Mountain National Park), ktorý sa ťahá až na Mys dobrej nádeje, cca 50 km južne. Park je domovom 2 285 potvrdených druhov rastlín, z čoho 1 500 nerastie nikde inde, len v časti Table Mountain a Back Table. Krovinný porast je známy pod názvom fynbos - jemné/drobné krovie. Hlavnými zástupcami sú protey, vresy, vresovce a bôbovité rastliny. 

Fauna

Najčastejšie na vrchu hory stretávame damany kapské, malé, morčatám (prerasteným) podobné zvieratká, najbližšie geneticky príbuzné slonom. Žije tu množstvo druhov vtákov a plazov. Niektoré žijú iba tu, na Stolovej hore, podobne ako aj rastliny. Na úbočí žije viacero druhov vrátane dikobrazov, malých antilop (napríklad lesoň krovinný), mangúst a malých šeliem. Občas sú tu hlásené karakaly (rys) a v minulosti aj divé mačky. Posledné leopardy a levy na Stolovej hore zazreli približne pred 200 rokmi, o ne sa ale postarali európski kolonizátori (dnes tu tieto šelmy už určite nestretnete). 

Pôvodní obyvatelia a prvý Európan

Keď sem pred 2000 rokmi smerovala migrácia ľudí, dnes známych ako Khoikhoi (pôvodní obyvatelia Južnej Afriky - majú zastúpenie aj v čiernej farbe vo vlajke JAR), usadili sa v jej okolí. V ich jazyku horu volali „Hoerikwago“ - Hora, ktorá sa spája s morom. 

Prvý Európan, ktorý zakotvil v Kapskom zálive (Table Bay), António de Saldanha, kastílsko-portugalský kapitán, vystúpil na Stolovú horu, uskutočnil prvý zaznamenaný výstup, v roku 1503 a pomenoval ju Taboa do Cabo (Stolová hora po portugalsky). S prichádzajúcimi návštevníkmi mesta vzrastala aj popularita hory.

V roku 1929 (4. októbra) bola vybudovaná a spustená prvá kabínová lanovka. Ako bezpečnostná brzda okrem techniky slúžil aj zriadenec, ktorý sa viezol na streche lanovky a v prípade potreby by zasiahol a lanovku zabrzdil. Od roku 1997 jazdia moderné kabíny s otáčajúcou sa podlahou, ktorá zabezpečuje panoramatický 360° výhľad. Doslova vám stačí stáť na jednom mieste a na to isté miesto sa vrátite. 

Konštrukcia

V technickom jazyku lanovkárov je tu použitý „Jig Back” systém. Znamená to, že dve lanovky, ktoré vidíte ísť hore a dole, sú vlastne prepojené, pričom jedna funguje ako protiváha druhej. Spoločne idú súvisle hore a naproti stúpajúcej ide klesajúca. Cesta hore trvá 4-5 minút a smerom dole rovnako. Oceľové laná, ktoré môžete vidieť, fungujú ako vlakové koľaje – až tak, že sa v skutočnosti nazývajú koľajové laná. Každé lano má viac ako kilometer a váži neuveriteľných 18 ton. V dolnej stanici, sú koľajové laná spojené so 136-tonovými protizávažiami, ktoré sa pri jazde lanovky pohybujú hore a dole. Na vrchnej stanici sú koľajové laná pripevnené len k pätníkom, aby boli bezpečné. Pätníky sú to isté, na čo priviažete loď v prístave. Lanovky sú okrúhle z prostého dôvodu - aerodynamika. Aj obdĺžnikové autá sú menej aerodynamické. Lanovka má v konštrukcii aj 3000 litrovú nádrž na vodu. Je to spôsob zásobovania hory, kedy vyváža hore pitnú vodu. Každá lanovka unesie 5200 kg. Aktuálna nosnosť je odhadovaná na približne 65 ľudí, veľkosť záťaže sleduje pracovník vo vnútri na ukazovateľoch „preťaženia”. 

Rotačné lanovky nájdete na svete len 3. Jednu už poznáte, ďalšia sa nachádza v Palm Springs v Kalifornii a tretia na vrchu Titlis vo Švajčiarsku.

Existuje viacero ciest na vrchol, my v BUBO vám na zájazde do JAR poradíme, ktorá je tá najlepšia a spoločne si ukážeme, ktorými časťami Kapského Mesta na vašej dovolenke budeme prechádzať alebo sme už prechádzali. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

18.07. → 26.07. +25 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: