Portál timeout.com vybral a urobil rebríček 51 najúžasnejších štvrtí sveta. V originále top "coolest neighbourhoods" pomáhalo dať dokopy 20 000 cestovateľov z celého sveta, ktorí majú pochodené rôzne mestá našej planéty. Na 31. mieste figuruje dokonca aj pražská Letná, slovenské sídliská v rebríčku nie sú. Viaceré štvrte, ktoré sa dostali do rebríčka, navštevujeme aj na našich BUBO zájazdoch. Ktoré z vyselektovaných 51 štvrtí sú tie, ktoré sa dostali až medzi najlepšiu desiatku?

10. Cours Julien, Marseille - Francúzsko

Štvrť hľadajte východne od luxusného prístavu v Marseilles. Blízko Starého prístavu bola táto drsná a rušná štvrť kedysi domovom mestských veľkoobchodných trhov pod holým nebom a miestni ju poznajú ako „Cours Ju“ (hra so slovom „dvor- jus“, čo znamená „skrat“). Je to kreatívne ohnisko plné pouličných trhov, podnikov so živou hudbou, obchodov s retro oblečením, antikvariátov a starých skladov prerobených na moderné umelecké galérie. Marseille uvidíte na zájazde Provensálsko, Katalánsko.

9. Barrio Yungay, Santiago - Chile

Farebné Barrio Yungay, ktoré sa nachádza kúsok od rušných Avenida Alameda a Barrio Brasil, je na vzostupe. Môže sa pochváliť štatútom národného dedičstva ako prvý plánovaný barrio čilského hlavného mesta a v posledných rokoch si získalo rozporuplnú povesť. Yungay sa však teraz stal magnetom pre mladých a cool: dokonca aj miléniový prezident Čile Gabriel Boric sa sem rozhodol presťahovať v marci 2022. Okrem slávnych nových obyvateľov sa miestni z robotníckej triedy prechádzajú spolu s bohémskymi kreatívnymi typmi na atraktívnych bulvároch ako Lavaud, lemované rozmanitou škálou barokových, Bauhaus a art deco fasád. Yungay je domovom niekoľkých fascinujúcich múzeí a sviežej zelene parku Parque Quinta Normal. Santiago je našou pravidelnou zastávkou na zájazdoch do Chile.

8. Cliftonville, Margate - Veľká Británia

Mesto vzdialené 122 km od metropoly Londýn. Cliftonville je domovom jednej z najprosperujúcejších umeleckých komunít v Spojenom kráľovstve, najmä vďaka prílevu kreatívnych bývalých Londýnčanov, ktorí sa v tejto oblasti hrnuli do cenovo dostupného bývania a štúdiových priestorov, ako aj obrovskému prílivovému oceánu v zálive Walpole Bay. Chrbtica štvrte je Northdown Road, ktorá je blok od pobrežia a tiahne sa od Starého Mesta po Palm Bay. Je domovom obchodíkov, queer baru CAMP a galérie Quench.

7. Shimokitazawa, Tokio - Japonsko

Len jednu zastávku od Shibuya rýchlovlakom získala Shimokitazawa svoj titul "najúžasnejšia štvrť Tokia". Shimokita, ktorá prešla od roku 2019 rozsiahlou rekonštrukciou, bude takmer na nerozoznanie pre tých, ktorí ju nenavštívili niekoľko rokov dozadu. Shimokita, ktorá bola predtým známa svojimi vintage obchodmi, sa premenila na hotspot pre nadšencov nezávislého filmu, návštevníkov kaviarní a skutočných labužníkov. Vyniká stravovacie zariadenie, ktoré premenilo "mŕtvy priestor" pod vlakovými koľajami na živú reštauráciu. Ale oblasť je stále spoľahlivo zaplnená klasickými nezávislými podnikmi a cenovo dostupnými možnosťami stravovania sa, čo vám ukážeme na zájazde do Japonska.

6. Barrio Logan, San Diego - Kalifornia, USA

Nachádza sa len 24 km severne od hranice s Mexikom a je živým a historickým centrom mexicko-americkej kultúry. Stojí pri parku Chicano v tieni diaľnice, ktorá pretínala štvrť v 60. rokoch. Park je priamym výsledkom komunitného aktivizmu – demonštranti vytvorili ľudskú reťaz na 12 dní, aby zabránili štátu zaberať pôdu – a teraz je domovom najväčšej koncentrácie nástenných malieb Chicano na svete s viac ako 80 maľbami svetovej triedy. Zobrazuje scény z mexickej revolúcie, zúrivých aztéckych bojovníkov a nadživotné portréty hrdinov ako Frida, Diego a Cesar. Západ USA má čo ponúknuť.

5. Mile End, Montreal - Kanada

Mile End pokračuje napriek mnohým vyzývateľom vo svojej vláde ako najlepšia štvrť Montrealu. Leží severne od Mont-Royal Avenue a je súčasťou štvrte Plateau-Mont-Royal. Je domovom niektorých svetoznámych mestských inštitúcií, ako aj impozantných nových miest. Historické centrum pre židovských prisťahovalcov a umelcov Mile End je enklávou pre niektoré z najlepších mestských reštaurácií, nezávislé kníhkupectvá, kvetinárstva, mäsiarov, pekárov a výrobcov svietnikov. Zaradíte túto štvrť na zájazde do Kanady medzi svoje top 10 Montrealu?

4. Ridgewood, New York City - NY, USA

Ridgewood v Queense leží blízko hraníc s Brooklynom a priťahuje to najlepšie z každej štvrte: rozmanitosť a miestne vibrácie Queensu a moderný Brooklyn. Identita Ridgewooda je však v súlade so starou školou a spája sa s trendmi so zmesou medzníkov, ako sú Rudy's Bakery a Gottscheer Hall, a rušnými novými barmi a reštauráciami ako The Acre, Evil Twin a Café Plein Air. Aj keď sa (ako všetky štvrte NYC) neustále vyvíja, svoju minulosť si zachováva nedotknutú s pôsobivými desiatimi historickými štvrťami vrátane dvojposchodových tehlových domov, ktoré definujú túto štvrť. New York toho ponúka veľa a zájazd do New Yorku nikdy nie je zlý nápad.

3. Wat Bo Village, Siem Reap - Kambodža

Oblasť okolo pagody Wat Bo, jednej z najstarších v Siem Reap, sa prvýkrát rozvinula, keď v 90. rokoch v kambodžskom „Temple Town“ začal prekvitať cestovný ruch. V roku 2021 však celomestská premena započala status skutočného lákadla pre dedinu Wat Bo. Vďaka svojej idylickej polohe pri rieke je to teraz neuveriteľne elegantná štvrť. Okolie Street 26 a Wat Bo Road sa stalo obľúbeným miestom pre expatov, ktorí navštevujú jej početné bary, experimentálne khmérske reštaurácie v malebnom prostredí a elegantné dizajnové hotely. Wat Bo, donedávna zabudnuté obytné predmestie, je teraz bezkonkurenčne najpopulárnejšou oblasťou mesta – a, pravdepodobne, aj Ázie. Spýtajte sa na dovolenke v Kambodži.

2. Cais do Sodré, Lisabon - Portugal

Cais do Sodré je srdcom nočného života v Lisabone už zopár pekných rokov, no od roku 2022 to platí ešte viac ako kedykoľvek predtým. Toto je štvrť, kde najsľubnejší mladí šéfkuchári Lisabonu otvárajú nové reštaurácie, ukotvená pri „Pink Street“ a jej farebných dáždnikov, kde malé podniky ožívajú a kde obľúbené bary a nočné kluby konečne vstávajú z popola posledných rokov. Radšej si na výlete v Lisabone naplánujte dlhú noc, pretože deň nie je dosť dlhý na to, aby ste to všetko preskúmali.

1. Colonia Americana, Guadalajara - Mexiko

Prvá priečka a u našich klientov jedna z najobľúbenejších destinácií - Mexiko. Cudzinci možno málo preskúmajú Guadalajaru, no mesto je medzi mnohými Mexičanmi známe ako hlavné kultúrne mesto krajiny. Colonia Americana sa nachádza hneď vedľa 500-ročného El Centro a je to krásna zmes art deco a neoklasicistických domov s umeleckými squatmi a skladmi, ktoré zahŕňajú niektoré z najlepších hudobných miest v meste – napr. Segundo Piso Music a Bar Americas. Námestie okolo neogotického chrámu Templo Expiatorio del Santísimo je vďaka množstvu vozíkov s jedlom a pouličným umelcom vynikajúce na pozorovanie ľudí kedykoľvek počas dňa. Kreatívni miestni obyvatelia tu dlho do noci popíjajú miestnu tequilu v baroch na Chapultepec Avenue. Zájazd do Mexika vám ukáže takéto krásne miesta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2492 3560€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4544 6990€
Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania