Tréning na Kilimandžáro a výstroj

Tréning na Kilimandžáro a výstroj

Chcete dobyť Kilimandžáro? Dôležitá je v tom prípade správna príprava i kvalitný výstroj. Kilimandžáro je najvyššia hora z kategórie "vie ju vyjsť aj nehorolezec". Ak sa pýtate, či dokáže najvyššiu horu Afriky zdolať aj začiatočník, odpoveď je áno. Dôležité je však myslieť na celú prípravu 2-3 mesiace vopred a nekupovať si najdôležitejšie veci tesne pred výstupom.

V skratke povedané, dôležité je pred výstupom na horu absolvovať: fyzickú prípravu, psychickú prípravu, aklimatizačnú prípravu a prípravu ohľadne stravy. Ak nie ste zrovna turista či v dobrej fyzickej kondícii, musíte mať dobrú psychiku, teda ísť za hranicu svojich síl a nevzdávať sa.

Odporúčame však tréning minimálne v slovenských horách - či už v Malých Karpatoch alebo Vysokých Tatrách. Rada BUBO - 2x do týždňa absolvovať vyslovený tréning na Kilimandžáro a okrem toho prejsť aspoň 10 000 krokov denne - spolu minimálne 5x do týždňa a po mesiaci 7x do týždňa. Striedať krátke strmé výstupy s dlhými rovinatými chôdzami. Ideálna je veľká (2 či 3 dni) túra v Tatrách. Minimálne deň by ste mali prespať vo vysokej nadmorskej výške, napríklad Chata pod Rysmi (2 250 m.n.m.)

Čo sa týka psychickej prípravy, dôležitý je pozitívny prístup. Myslite optimisticky! V rámci stravovania sa BUBO odporúča posledné dva mesiace pred výstupom sa zbaviť zlozvykov - prestať fajčiť či piť alkohol a mierne schudnúť, posledné dva týždne pred výstupom však nechudnúť! Rovnako tak zredukovať konzumáciu červeného mäsa a jesť viac ovocia a zeleniny. Dôležité je spať v noci aspoň 8 hodín.

V rámci prípravy je dôležité tiež zobrať si dobrý výstroj. Na Kilimandžáre sa teploty pohybujú na úrovni -20 až +20 stupňov Celzia s veľkými výkyvmi, terén sa neustále mení. Obuv si treba kúpiť aspoň dva mesiace vopred a už ju trochu vychodiť v horách, aby si nohy zvykli a netlačila vás. Odporúčame zobrať si dvoje - jedny ľahké (ale nepremokavé), druhé kvalitné, vysoké a ideálne zateplené. Nesmú však byť ťažké, vaši nosiči budú nosiť maximálne 12 kg. BUBO radí značky La Sportiva Tx4 Gtx, Salomon X Ultra 3 GTX a turistické kategórie B2 a B3. Zoberte si so sebou aj návleky (kvôli dažďu).

Dôležité je zobrať si nepremokavý vak (80-90 L), ruksačik na denné nosenie (30-40 L), spacák (do -20 stupňov), trekové paličky, camel bag pre 3 litre vody, termosky, návleky, pončo a čelovku. Neberte si stany, karimatky a jedlo. 

V rámci oblečenia nezabudnite teplú čiapku, kuklu, kvalitné horské slnečné okuliare/zvážte lyžiarské okuliare, čelovku (nabitú), 2x termoprádlo, 2x mikina, zatepľovaciu páperovú bundu (s kapucňou), hard shell, funkčné spodné prádlo, hrubé zatepľovacie fleecové gate, trekové gate (ako doteraz), viacero búnd ako trojvrstvová fjällräven. Na záver aj mobil, batérie do fotoaprátu majte čo najbližšie svojmu telu, externú nabíjačku (20 000 až 50 000 Maw) a coca colu.

Viac otázok sme zodpovedali v blogu Kilimandžáro - otázky a odpovede.

Odporúčame tiež pred zájazdom Kilimandžáro prečítať si blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5850 6500€
E

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4790
E

Afrika  

Tanzánia


náročnosť

14 dní

Trvanie

5690
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: