Ugandský súd potvrdil tresty za homosexualitu

Ugandský súd potvrdil tresty za homosexualitu

Medzinárodne kritizovaný zákon proti sexuálnym menšinám, ktorý schválila vláda Ugandy v roku 2023, teraz schválil už aj najvyšší súd v africkej krajine. Tento zákon ukladá jedny z najprísnejších trestov za homosexualitu – v niektorých prípadoch aj doživotie za mrežami.

Podotknúť treba, že homosexualita bola v Ugande zakázaná už počas britskej koloniálnej éry v roku 1950. Dnes sú však tresty ešte prísnejšie a proti minuloročnému schválenému zákonu vystúpili mimovládne organizácie. Zákon označili za protiústavný, no najvyšší súd Ugandy potvrdil 3. apríla jeho ústavnosť.

Zákon bol pozmenený len mierne a možno hovoriť iba o kozmetických úpravách. Za zmienku stojí, že napr. vlastníci bytov či kancelárskych priestorov môžu prenajímať tieto priestory ľuďom z LGTBQ+ komunity. Takíto ľudia tiež budú mať prístup k zdravotníckym službám.

Podľa schváleného zákona sa udeľuje trest smrti za „homosexualitu s priťažujúcou okolnosťou“, - ide o styk s ľuďmi infikovanými HIV, maloletými, seniormi či zdravotne postihnutými. Keďže trest smrti sa už v krajine neudeľuje, znamená to de facto doživotie.

Po schválení zákona sa Uganda dostala pod extrémny odpor zahraničia (najmä západného sveta) a boli na ňu udelené sankcie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

13 dní

Trvanie

6380
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

9 dní

Trvanie

4880
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Černobyľ – miesto, ktoré pochovali výbuch a nezodpovednosť Blog

Blog Černobyľ – miesto, ktoré pochovali výbuch a nezodpovednosť

Písal sa 26. apríl 1986, čas 01.23 h, keď došlo k dosiaľ najväčšej jadrovej tragédii na svete. Černobyľská atómová elektráreň Vladimira Iliča…

Viktor Háber 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: